Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

Μεγάλο "φούσκωμα" του μάγματος κάτω από το ηφαίστειο της Σαντορίνης

 


Ο υπόγειος θάλαμος του μάγματος  κάτω από το ηφαίστειο της Σαντορίνης επεκτάθηκε σημαντικά, κατά περίπου 10 έως 20 εκατομμύρια κυβικά μέτρα, μεταξύ Ιανουαρίου 2011 και Απριλίου 2012, σύμφωνα με Βρετανούς επιστήμονες των πανεπιστημίων της Οξφόρδης και του Μπρίστολ, σε συνεργασία με 'Ελληνες συναδέλφους τους από το πανεπιστήμιο Αθηνών (Τμήμα Γεωλογίας & Γεωπεριβάλλοντος) και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (Εργαστήριο Ανώτερης Γεωδαισίας).
Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι το "φούσκωμα" του μάγματος έχει όγκο έως 15 φορές μεγαλύτερο από το Ολυμπιακό Στάδιο του Λονδίνου. Η προσθήκη αυτού του μάγματος, από άποψη όγκου, θεωρείται η σημαντικότερη που έχει λάβει χώρα από το 1955, λίγο μετά την τελευταία έκρηξη του ηφαιστείου.
Οι ερευνητές με επικεφαλής τον καθηγητή ηφαιστειολογίας Ντέηβιντ Πάιλ και την ηφαιστειολόγο Μισέλ Παρκς του Τμήματος Γεωεπιστημών της Οξφόρδης, καθώς και την Τζούλιετ Μπιγκς του Τμήματος Γεωεπιστημών του Μπρίστολ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Nature Geoscience", υπολόγισαν ότι η διόγκωση του μάγματος οδήγησε σε ανύψωση της επιφάνειας του νησιού κατά 8 έως 14 εκατοστά στο ίδιο χρονικό διάστημα. Οι επιτόπιοι υπολογισμοί στη Σαντορίνη έγιναν με τη βοήθεια εικόνων από δορυφορικά ραντάρ που παρείχαν ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) και η Γερμανική Υπηρεσία Διαστήματος (DLR), καθώς και μετρήσεων GPS από το έδαφος.
Αν και τα νέα στοιχεία ρίχνουν περισσότερο φως στη λειτουργία του ηφαιστείου (το οποίο γύρω στα 1600 π.Χ. σημείωσε μία από τις μεγαλύτερες εκρήξεις στην παγκόσμια ιστορία, οδηγώντας πιθανώς στην καταστροφή του Μινωικού πολιτισμού), σύμφωνα με τους ερευνητές, δεν διαφωτίζουν για το μείζον ερώτημα: πότε το ηφαίστειο θα εκραγεί ξανά.
Το "ζωντάνεμα" του ηφαιστείου καταγράφηκε στην αρχή του 2011 με μικρούς σεισμούς, που τράβηξαν την προσοχή των Ελλήνων και ξένων επιστημόνων, καθώς για περίπου 25 χρόνια επικρατούσε σχετική ησυχία στην καλδέρα. Οι μικρο-σεισμοί συνοδεύτηκαν από ορισμένες άλλες περιστασιακές ενδείξεις, όπως αλλαγές στο χρώμα του νερού σε ορισμένα σημεία και έκλυση αερίων με χαρακτηριστική οσμή.
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η ποσότητα λιωμένων πετρωμάτων (μάγματος) που έχει σωρευτεί κάτω από το ηφαίστειο κατά το περασμένο έτος, ισοδυναμεί με περίπου 10 έως 20 έτη ανάπτυξης του ηφαιστείου. Επισημαίνουν όμως πως αυτό δεν σημαίνει ότι επίκειται κάποια έκρηξη, αντίθετα, όπως τονίζουν, η σεισμική δραστηριότητα έχει σαφώς υποχωρήσει κατά τους τελευταίους μήνες.
Οι ερευνητές σημειώνουν ότι το ηφαίστειο της Σαντορίνης εμφανίζει δύο διαφορετικών ειδών εκρήξεις στο πέρασμα του χρόνου: αφενός μικρές εκρήξεις που συμβαίνουν σχετικά συχνά και εκλύουν λάβα και, αφετέρου, μεγάλες εκρήξεις που συμβαίνουν σπάνια, ανά περίπου 10.000 έως 30.000 χρόνια. Και οι δύο τύποι εκρήξεων θεωρείτο ότι "εκκολάπτονται" σε ένα ρηχό θάλαμο μάγματος, ο οποίος τροφοδοτείται σε συνεχή βάση από μικρές ποσότητες λιωμένων πετρωμάτων, οι οποίοι ανεβαίνουν από κάτω προς τα πάνω.
Όμως, όπως αναφέρει η νέα μελέτη, γεωλογικές (ορυκτολογικές) μελέτες δείχνουν ότι τουλάχιστον το 15% του υλικού που εκτινάχθηκε κατά την Μινωική έκρηξη του ηφαιστείου, έφθασε στον θάλαμο του μάγματος λιγότερο από 100 χρόνια πριν την έκρηξη, δηλαδή όχι σταδιακά και σε βάθος χρόνου, αλλά σε πολύ πιο σύντομο χρόνο.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, είτε το ηφαίστειο της Σαντορίνης βρίσκεται στην πιο συνηθισμένη (αργή) φάση συσσώρευσης λάβας, είτε στην πιο σπάνια (και γρήγορη) εκρηκτική φάση του, ο ρηχός θάλαμος του μάγματος τροφοδοτείται περιστασιακά με ταχείας ροής ποσότητες μάγματος. Η χρονική διάρκεια αυτών των περιόδων τροφοδότησης του μάγματος είναι σύντομη σε σχέση με τις ενδιάμεσες περιόδους ηρεμίας, ενώ το πότε θα συμβούν αυτές οι περιστασιακές ανατροφοδοτήσεις, δηλαδή ο χρονισμός τους, εξαρτάται από την υπόγεια δυναμική που αναπτύσσεται στο ακόμα βαθύτερο τμήμα του μάγματος κάτω από τη Σαντορίνη.
Κατά τις πιο πρόσφατες εκρήξεις του ηφαιστείου της Σαντορίνης, στην επιφάνεια έχουν ανέλθει συνήθως δύο διαφορετικά είδη μάγματος, κατά κύριο λόγο δακίτης (λάβα πλούσια σε πυριτία) και δευτερευόντως ανδεσίτης (πιο καυτή λάβα με λιγότερη πυριτία). Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι οι εκρήξεις εμφανίζονται να πυροδοτούνται από την άνοδο προς την επιφάνεια του ανδεσίτη, ο οποίος "αναμοχλεύει" τον πιο άφθονο δακίτη, δίνοντας έτσι το έναυσμα για την έκρηξη, πιθανώς μέσα σε διάστημα λίγων εβδομάδων.
Επειδή όμως, σύμφωνα με τους Βρετανούς γεωεπιστήμονες (στην έρευνα των οποίων συνέβαλαν οι έλληνες ερευνητές Παρασκευή Νομικού, Ξάνθος Παπανικολάου, Δημήτρης Παραδείσης, Κώστας Ραπτάκης και Βαγγέλης Ζαχάρης), η πρόσφατη ηφαιστειακή δραστηριότητα έχει διαρκέσει πολύ περισσότερο χρόνο, γίνεται η υπόθεση ότι τα λιωμένα πετρώματα που συσσωρεύονται τώρα κάτω από τη Σαντορίνη, είναι δακίτες και όχι ανδεσίτες.
Πηγή news247
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Επιστήμονες ανακάλυψαν τον πιο ενοχλητικό ήχο στον κόσμο – Ακούστε τον!

Επιστήμονες ανακάλυψαν τον πιο ενοχλητικό ήχο στον κόσμο – Ακούστε τον! 

Ερευνητική εργασία επιστημονικής ομάδας, η οποία δημοσιεύτηκε σε έγκυρη επιθεώρηση νευροεπιστημών (Journal of neuroscience), με στόχο τη διερεύνηση και καλύτερη κατανόηση των παραγόντων εκείνων που καθιστούν ορισμένους ανθρώπους περισσότερο ευαίσθητους από άλλους σε δυσάρεστους ήχους, προσδιόρισε τον πιο ενοχλητικό για το ανθρώπινο αυτί ήχο.
Τα πορίσματα της έρευνας αναμένεται να συμβάλλουν στη διαλεύκανση διαταραχών της ακοής, όπως η μισοφωνία και οι – ευρύτερα γνωστές – εμβοές.
Μελετώντας τις εγκεφαλικές αντιδράσεις σε μία ευρεία γκάμα ηχητικών ερεθισμάτων, η ομάδα κατέληξε στο ποιος ήχος ξεπερνάει κάθε όριο ανοχής του ακουστικού μας συστήματος: πρόκειται για τον διαπεραστικό ήχο του συρσίματος του μαχαιριού πάνω σε γυάλινο μπουκάλι, τον οποίο μπορείτε να ακούσετε, μεταβαίνοντας σε αυτή τη διεύθυνση:
Το πόρισμα προήλθε από εξέταση της εγκεφαλικής δραστηριότητας μιας ομάδας εθελοντών, οι οποίοι υποβλήθηκαν στην ακρόαση 74 καταγεγραμμένων ήχων, καλούμενοι εν συνεχεία να ιεραρχήσουν τις εμπειρίες τους βάσει του βαθμού οχληρότητας των ήχων.
Οι ειδικές εξετάσεις έδειξαν ότι οι δυσάρεστοι ήχοι όχι μόνο αυξάνουν τη ροή του αίματος στον ακουστικό φλοιό του εγκεφάλου, όπου εντοπίζεται το κέντρο επεξεργασίας των ακουστικών ερεθισμών, αλλά επιπλέον διεγείρουν την αμυγδαλή, την πρωτόγονη εκείνη περιοχή του εγκεφάλου η οποία ευθύνεται για τις συναισθηματικές αντιδράσεις.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, οι περισσότερο δυσάρεστοι ήχοι είναι εκείνοι που κυμαίνονταν σε συχνότητες μεταξύ 2000-5000 Hz, σε εκείνο δηλαδή το φάσμα στο οποίο τα αυτιά μας παρουσιάζουν το μεγαλύτερο βαθμό ευαισθησίας.
ΠΗΓΗ: Abc NEWS μέσω iefimerida.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Κρυφή κάμερα στο Χάρβαρντ: Η ομολογία Παπανδρέου για το ΔΝΤ

Χαλαρός και ευδιάθετος ήταν ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στην ομιλία που έδωσε στην Αμερική σε φοιτητές του Χάρβαρντ.

Το θέμα της ομιλίας ήταν "Η Ευρώπη σε σταυροδρόμι" και φυσικά το ενδιαφέρον μονοπώλησαν οι χειρισμοί της τότε ελληνικής κυβέρνησης, πριν αλλά και μετά την προσφυγή στο ΔΝΤ.

Το βίντεο ανέβασε στο διαδίκτυο στις 17 Οκτωβρίου φοιτητής που φυσικά μετείχε στην ομιλία του Γιώργου Παπανδρέου.

Δεχόμενος ερωτήσεις από φοιτητές μετά το τέλος της ομιλίας του, ο κ. Παπανδρέου κλήθηκε να απαντήσει σε μια ερώτηση φοιτήτριας για το βιβλίο του πρώην εκπροσώπου της Ελλάδας στο ΔΝΤ, Παναγιώτη Ρουμελιώτη.

Η φοιτήτρια, λοιπόν, υπενθυμίζει στον κ. Παπανδρέου ότι ο κ. Ρουμελιώτης ισχυρίστηκε πως η οικονομία κατέρρευσε γιατί δεν επιδιώχθηκε εξαρχής αναδιάρθρωση του χρέους όπως συμβούλευε το ΔΝΤ και στη συνέχεια τον ρωτά αν αληθεύουν οι ισχυρισμοί και αν – η αντίθετη περίπτωση - προτίθεται να κινηθεί νομικά εναντίον του πρώην Έλληνα εκπροσώπου στο ΔΝΤ.
Αφού ξεσπά σε γέλια ο πρώην πρωθυπουργός, δίνει μια απάντηση που ξαφνιάζει. Ποια είναι αυτή; Πως ο κ. Ρουμελιώτης δεν είναι μακριά από την αλήθεια!
"Ο κ. Ρουμελιώτης δεν είναι μακριά από την αλήθεια, αλλά δε μπορούσε να ξέρει όλη την αλήθεια", απάντησε ο κ. Παπανδρέου και συμπλήρωσε: "Είδε, όμως, μόνο τη μια πλευρά του θέματος. Ζήτησα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και ξέρετε ποιος είπε όχι; Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Δεν το συζητούσαν καθόλου".
Στη συνέχεια, ο πρώην πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η κρίση αντιμετωπίστηκε από την κυβέρνησή του κατά τον μοναδικό τρόπο που εξασφάλιζε ότι δεν θα οδηγούνταν η χώρα σε άτακτη χρεοκοπία.


news247.gr


Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

H παρακμή των ηγετών


Παρά τον κάπως πομπώδη τίτλο, λέω σήμερα να πάμε για κάτι τελείως διαφορετικό. Εχω μια χαριτωμένη, μα και διδακτική, λεπτομέρεια από την Ιστορία των αγγλογαλλικών σχέσεων, την οποία αλίευσα στον διεθνή Τύπο. Η πηγή της είναι τα απομνημονεύματα που εξέδωσε προσφάτως ο Βρετανός Σέραρντ Κόουπερ-Κόουλς, αφού ολοκλήρωσε λαμπρή σταδιοδρομία ως διπλωμάτης στο υπουργείο Εξωτερικών της χώρας του. Αφορά δε την ενδιαφέρουσα περιπέτεια της Αλυσίδας της Βικτωρίας στα χέρια του μακαρίτη Φρανσουά Μιτεράν.

Κατ’ αρχάς, όμως, να εξηγήσω τι είναι αυτό το πράγμα: η Αλυσίδα της Βικτωρίας (Royal Victoria Chain) είναι ένα βαρύτιμο παράσημο, του οποίου το περίτεχνο σχέδιο και η τέχνη της κατασκευής το κάνει αληθινό κόσμημα. Κατασκευασμένο εξ ολοκλήρου από χρυσό, φοριέται γύρω από τον λαιμό με μια επίσης χρυσή αλυσίδα. Η αξία του εκτιμάται σήμερα στις 75.000 λίρες. Καθιερώθηκε το 1902 από τον Εδουάρδο Ζ΄ και η απονομή του είναι το αποκλειστικό προνόμιο του εκάστοτε Βρετανού μονάρχη. Το προσφέρει σε όποιον εκείνος θέλει, είτε πρόκειται για αρχηγό κράτους είτε για τον κηπουρό των ανακτόρων, ως ένδειξη προσωπικής εκτίμησης· γι’ αυτό και δεν συνοδεύεται από τίτλο τιμής. Ωστόσο, ο αποδέκτης αναλαμβάνει την υποχρέωση, που του γνωστοποιείται γραπτώς, μετά τον θάνατό του, το παράσημο να επιστραφεί από τους κληρονόμους του στον βασιλικό οίκο της Βρετανίας.

Η βασίλισσα Ελισάβετ απένειμε λοιπόν την Αλυσίδα της Βικτωρίας στον Μιτεράν το 1992, κατά την επίσημη επίσκεψή του στη Βρετανία. Ομως, μετά τον θάνατο του Γάλλου πολιτικού το 1996, η διάκριση δεν επεστράφη. Επί χρόνια το Φόρεϊν Οφις πίεζε για την επιστροφή της, ενώ η Γαλλική Προεδρία επινοούσε καλλιτεχνικές υπεκφυγές για να κερδίζει χρόνο. Ωσπου με τα πολλά, αποκαλύφθηκε ότι ο Μιτεράν είχε χαρίσει τη διάκριση στην ερωμένη του, η οποία φυσικά δεν είχε καμία διάθεση να την αποχωριστεί και μέχρι να πεισθεί το Ελυζέ είδε κι έπαθε.

Αυτή η προδήλως ασήμαντη ιστορική λεπτομέρεια μας επιτρέπει, ωστόσο, να εκτιμήσουμε δύο τινά. Πρώτον, το κρυμμένο, πονηρό λογοπαίγνιο στην χειρονομία του Μιτεράν να χαρίσει την αλυσίδα στην ερωμένη του. Τόσοι και τόσοι μπορούν να χαρίσουν στην ερωμένη τους ένα σετάκι Victoria’s Secret. Ποιος όμως μπορεί να της χαρίσει μια αυθεντική Victoria Chain; (Ή μήπως είμαι ο μόνος που έκανε τον συσχετισμό με την γνωστή μάρκα γυναικείων εσωρούχων πολυτελείας; Φαντάζομαι πως δεν είμαι...) Δεύτερον, τη διαφορά κλάσεως μεταξύ του Μιτεράν και του σημερινού, σοσιαλιστή επίσης, προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας. Ο μεν Μιτεράν ουσιαστικά εξαπάτησε τη φιλενάδα του χαρίζοντάς της κάτι το οποίο δεν του ανήκε, ο δε Ολάντ έχει τόσο στιβαρό έλεγχο της προσωπικής ζωής του, ώστε η δική του φιλενάδα να τον έχει κάνει ρεζίλι διεθνώς από τον πρώτο κιόλας μήνα του στο Ελυζέ. Κατόπιν τούτου, έστω και μεταθανατίως, νομίζω ότι αξίζει να απονείμουμε στον Μιτεράν την υψίστη, άυλη ελληνική διάκριση: ποτέ πια σκέτο «Φρανσουά Μιτεράν»· εφεξής «ο Φρανσουά ο Μιτεράν». Το αξίζει, γιατί είχε μέσα του τον Ελληνάρα ο μακαρίτης!

Μεταξωτά βρακιά

Το «Ντάουντον Αμπυ» είναι μια σαπουνόπερα ποιότητας Χάροντ’ς. Είναι δηλαδή μια κανονική σαπουνόπερα με τα όλα της (ώς και οι νεκροί ανασταίνονται, που λέει ο λόγος, όπως θα διαπιστώσουν στο μέλλον όσοι την παρακολουθούν...), καμωμένη ωστόσο με μαεστρία, άψογο επαγγελματισμό και με τα καλύτερα υλικά της αγοράς. Εξ ου και η τεράστια διεθνής επιτυχία της. Τώρα, το περιβόητο φιλί μεταξύ των δύο ανδρών, που λογοκρίθηκε από τη σεμνότυφο ΕΡΤ, είναι ένα σχεδόν ασήμαντο συστατικό της συνταγής: προφανώς, οι παραγωγοί έκριναν ότι έπρεπε να υπάρχει κάτι σχετικό στο όλο πακέτο για να πιάσουν και το κοινό των ομοφυλοφίλων.

Αν όμως το «Ντάουντον» είναι ένα προϊόν ανώτερης ποιότητας στο είδος του, η ΕΡΤ, που προβάλλει τη σειρά, αποδεικνύεται ανάξια του επιπέδου που διεκδικεί. Είναι τόσο φανερή η επαρχιώτικη κουτοπονηριά της πρωτοβουλίας! «Ας το κόψουμε, μην μας πλακώσουν οι θεούσες. Ποιος θα το καταλάβει;» Υποθέτω ότι κάπως έτσι θα το αποφάσισαν. Αμ δε όμως! Τους είχε μάλλον διαφύγει ότι ζούμε στην εποχή της παγκοσμιοποίησης, ότι η σειρά είναι πασίγνωστη, ότι ως και το βίντεο κλαμπ της γειτονιάς την προσφέρει προς ενοικίαση. Οσο για τις εκ των υστέρων δικαιολογίες, απλώς επιβεβαίωσαν τις υποψίες περί επαρχιωτισμού. Τι τα θέλετε όμως; Είναι γνωστό ποια είναι η προϋπόθεση για τα μεταξωτά βρακιά και, δυστυχώς, η ΕΡΤ δεν τη διαθέτει. «Κυριακή στο χωριό» και πολύ της πάει...

Πένθος

Τα λόγια είναι φτωχά για να περιγράψουν το μέγεθος της απώλειας: χάσαμε τη Σίλβια Κριστέλ. Μια ολόκληρη γενιά ανδρών, οι πενηντάρηδες, πενθούμε. Το μόνο παρήγορο, τουλάχιστον για ορισμένους εξ ημών, είναι ότι η άλλη σπουδαία γυναικεία θεότητα (θεότητα για εντελώς διαφορετικούς λόγους αυτή) η βαρώνη Θάτσερ είναι ακόμη μαζί μας...


Tου Στεφανου Κασιματη



kathimerini.gr

Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Ρεύμα από κοπριά παράγουν στην Ημαθία

Ρεύμα από κοπριά παράγουν στην Ημαθία 


Ηλεκτρική ενέργεια από τα απόβλητα χοιροστασίου και υποπροϊόντα φυτικής προέλευσης παράγει και πουλάει εδώ και δυο χρόνια ιδιοκτήτης χοιροτροφικής μονάδας στο Καμποχώρι Ημαθίας.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στο ΑΜΠΕ ο κ. Αντώνης Γκασνάκης, σε πέντε χρόνια ευελπιστεί να αποσβέσει το κόστος εγκατάστασης της μονάδας που ανήλθε σε 1,3 εκατομμύρια ευρώ.
Το χοιροτροφείο παράγει 250 KW/ώρα. Τα 80 με 110 KW ικανοποιούν τις ανάγκες της μονάδας, ενώ τα υπόλοιπα πωλούνται στο δίκτυο της ΔΕΗ.
Στόχος του κ. Γκασνάκη είναι να αυξήσει τη δυναμικότητα της μονάδας ώστε η παραγωγή να φτάσει το μισό ΜW.
Αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί με την αξιοποίηση των υπολειμμάτων των υπολοίπων χοιροτροφείων της περιοχής, ωστόσο απαιτείται επιπλέον επένδυση της τάξης των 400.000 ευρώ.
Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα οι βιομηχανίες που αξιοποιούν ενεργειακά τα απόβλητά τους ανέρχονται σε 120.

Πηγή:econews.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Ψηφίστε τα μέτρα ή πάμε σε εκλογές! - Όλα στον αέρα για μέτρα και Κυβέρνηση – Προχωρούν ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και χωρίς ΔΗΜΑΡ;


 

 

ΤΩΡΑ: Σύσκεψη Σαμαρά με υπουργούς στο Μαξίμου
- Ανένδοτος ο Κουβέλης, ψάχνει συμβιβασμό ο Βενιζέλος, με κάλπες απειλεί ο Σαμαράς
- Τα 15 λεπτά Σαμαρά – Βενιζέλου μετά τη σύσκεψη
- Τα μέτρα πάνε στη βουλή για... ψήφο εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση
- Προσπάθεια συμβιβασμού στη σημερινή σύσκεψη των αρχηγών
- Κανένα αποτέλεσμα και στην τηλεδιάσκεψη Στουρνάρα -Τρόικας
- Έκλεισε η συμφωνία και για τα μέτρα, λένε Γερμανικά μέσα
Η εμφάνιση Σαμαρά, για πρώτη φορά μετά από σύσκεψη των Αρχηγών, ήταν από μόνη της ένα μήνυμα. Η πρόταση όμως του Πρωθυπουργού πως “θα σώσουμε την Ελλάδα όσοι τολμήσουμε” είπε ακόμη περισσότερα.

Σε αυτή τη φράση φάνηκε η πλήρης ρήξη μερικά λεπτά πριν μεταξύ των τριών. Η επιμονή Κουβέλη να μην υπάρξει η παραμικρή συζήτηση για τα εργασιακά έφερε την Κυβέρνηση σε πλήρες αδιέξοδο.


Αμέσως φάνηκε ότι ο Α. Σαμαράς είναι αποφασισμένος να πάρει πολιτικό ρίσκο.


Η παραπάνω φράση έδειξε σε πολλούς ότι θέτει ζήτημα εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση και εμμέσως πλην σαφώς καλούσε τους εταίρους είτε να στηρίξουν είτε να οδηγήσουν τη χώρα σε εκλογές.


Αμέσως μετά τη σύσκεψη διαφάνηκε η πρόθεση της Κυβέρνησης να πάει το πακέτο μέτρων προς ψήφιση στη Βουλή, παρά την διαφωνία.


Κίνηση που προσδίδει στην ψήφιση των μέτρων μορφή ψήφου εμπιστοσύνης.


Εμφανέστατος ήταν και ο εκνευρισμός για τη στάση Κουβέλη του κ. Στουρνάρα που ανέφερε χαρακτηριστικά πως το μεγαλύτερο και ουσιαστικότερο μέρος των μέτρων έχει συμφωνηθεί με την τρόικα και πως θα φέρει τα μέτρα προς ψήφιση στη Βουλή.


Από την πλευρά του Φ. Κουβέλη είναι ενδεικτικό ότι ενώ για τα εργασιακά ο κ. Βρούτσης κάθησε δίπλα του και του ανέλυσε ένα προς ένα τα μέτρα κατά τη διάρκεια της σύσκεψης εκείνος περίμενε να αποχωρήσει ο υπουργός και να εκφράσει την πλήρη αντίθεσή του στον Πρωθυπουργό, θέτοντας μάλιστα και θέμα για τη μείωση των εφάπαξ, κάτι που είχε ήδη συμφωνηθεί στην προηγούμενη σύσκεψη.


Εκεί λέγεται πως ο Αντώνης Σαμαράς αντέδρασε έντονα.


Στο σημείο αυτό ο Ε. Βενιζέλος προσπάθησε να χαμηλώσει τους τόνους. Κάτι που διεφάνη και αμέσως μετά τη λήξη της σύσκεψης. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ παρέμεινε αφού είχε αποχωρήσει ο κ. Κουβέλης και επί 15 λεπτά συζήτησε με τον Α. Σαμαρά.


Εκεί άκουσε τον Αντώνη Σαμαρά να τον ρωτάει εαν είναι διατεθειμένος να ψηφίσει τα μέτρα και να στηρίξει την κυβέρνηση ακόμη και εάν δεν το κάνει η ΔΗΜΑΡ.


Η απάντηση Βενιζέλου ήταν πως πρέπει πρώτα να αναζητηθεί συμφωνία με τη ΔΗΜΑΡ.


Κάπως έτσι φτάσαμε στη φράση “όσοι το τολμήσουμε”.


Ουσιαστικά ο Αντώνης Σαμαράς έστειλε το μήνυμα και στο ΠΑΣΟΚ πως εκείνος θα προχωρήσει και εάν θέλει μπορεί να στηρίξει χωρίς τη ΔΗΜΑΡ.


Παράλληλα όμως έτρεχε και η τηλεδιάσκεψη Στουρνάρα – Τρόικας.


Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών δεν υπήρξε συμφωνία στα εργασιακά και οι εκπρόσωποι των δανειστών δηλώνουν προς το παρόν αποφασισμένοι να μεταφέρουν στο Euro Working Group που ξεκινά την Πέμπτη την θέση ότι δεν υπάρχει συμφωνία των πολιτικών δυνάμεων.


Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών φέρεται να επέμενε ότι την θέση της κυβέρνησης εκφράζει ο πρωθυπουργός και από τη στιγμή που αυτός δηλώνει ότι υπάρχει συμφωνία αυτή ισχύει. 
Πηγή newsit
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Σαν σήμερα το 1929 : Η Μαύρη Πέμπτη της Wall Street πυροδοτεί το μεγάλο κραχ του 1929.

 


 Όταν τα λόγια δεν μπορούν να περιγράψουν.....






 


  








 



 



 









 



 




 1929, ένα ντοκιμαντέρ του William Karel. Ιστορικοί και οικονομολόγοι αναλύουν σήμερα την κρίση του 1929.
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...