Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

Πράσινο φως από την ΕΚΤ για το νομοσχέδιο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά


Συμφωνεί με την προωθούμενη νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Ανάπτυξης για τη διευκόλυνση των ενήμερων δανειοληπτών ενυπόθηκων δανείων, αλλά και με τις αλλαγές της υπάρχουσας ρύθμισης για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπως προκύπτει από τη γνωμοδότησή της η οποία δημοσιεύτηκε στον διαδικτυακό της τόπο.H EKT επισημαίνει ότι η ορθή και ταχεία εφαρμογή του προβλεπόμενου πλαισίου, είναι ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση της εν λόγω ισορροπίας, ενώ ζητάει από την κυβέρνηση έλεγχο σχετικά με τους δανειολήπτες που θα υπαχθούν στη συγκεκριμένη ρύθμιση και προτείνει να αναλάβει ένας ανεξάρτητος φορέας να αξιολογεί την αποτελεσματικότητα του προγράμματος διευκόλυνσης και τις επιπτώσεις του στις τράπεζες.

Αναφορικά με τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, η ΕΚΤ αναφέρει ότι η ορθή εφαρμογή του νέου νομοθετικού πλαισίου απαιτεί και τη διάθεση επαρκών πόρων αλλά και τη θέσπιση αποτελεσματικών διαδικασιών για τη διευκόλυνση των εξωδικαστικών συμβιβασμών.

Σημειώνεται ότι η EKT έλαβε αίτημα από το υπουργείο Ανάπτυξης για να διατυπώσει τη γνώμη της αναφορικά με το σχέδιο διατάξεων μεταρρύθμισης του πλαισίου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και το σχέδιο σχετικά με τη θέσπιση ενός καθεστώτος υποστήριξης των ατόμων σε βαθιά οικονομική δυσχέρεια στις 30 Απριλίου.

Υπενθυμίζεται ότι το σχέδιο του υπουργείο Ανάπτυξης προβλέπει τα εξής:

- Δικαίωμα υπαγωγής στη ρύθμιση έχουν, μισθωτοί και συνταξιούχοι ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, όσοι έχουν τεκμαιρόμενη σχέση εξαρτημένης εργασίας και άνεργοι με ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα από οποιαδήποτε πηγή (μισθοί, συντάξεις, ενοίκια, αγροτικά εισοδήματα) έως 25.000 ευρώ και εφόσον αυτό έχει μειωθεί περισσότερο από 20% από 1η Ιανουαρίου του 2010 έως σήμερα.

- Επί πλέον το ως άνω ποσό αυξάνεται κατά 5.000 ευρώ (δηλαδή έως 30.000 ευρώ ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα) για πάσχοντες από βαριά ασθένεια ή και μόνιμη αναπηρία και για τρίτεκνους και πολύτεκνους.

- Υπάγονται τα μη ληξιπρόθεσμα δάνεια από πιστωτικά ιδρύματα για τα οποία έχει εγγραφεί προσημείωση ή υποθήκη στην κύρια κατοικία του οφειλέτη, η αντικειμενική αξία της οποίας δεν ξεπερνά τις 180.000 ευρώ.

Επικαιροποίηση του νόμου Κατσέλη

Ενισχύεται η αποτελεσματικότητα του νόμου Κατσέλη με στόχο οι μακροχρόνιες δικαστικές εκκρεμότητες έχουν θέσει σε ομηρία πολλούς δανειολήπτες και με τον τρόπο αυτό καθυστερεί η επάνοδός τους στην οικονομική δραστηριότητα.

1. Βελτιώνεται η αποτελεσματικότητα του εξωδικαστικού συμβιβασμού με πρόβλεψη ότι θα αρκεί η συμφωνία των πιστωτών που εκπροσωπούν το 50% + 1 των απαιτήσεων της οφειλής και όχι την πλήρη ομοφωνία (100%) που απαιτούσε μέχρι σήμερα.

2. Σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης θεσπίζεται ο θεσμός της διαμεσολάβησης με στόχο την ταχύτερη εξωδικαστική ρύθμιση των οφειλών των υπερχρεωμένων νοικοκυριών.

3. Προβλέπεται καταβολή δόσης από την υποβολή της αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση χωρίς καθυστερήσεις εξαιτίας της εκκρεμοδικίας. Το καταβληθέν ποσό θα συμψηφίζεται με τη ρύθμιση που τελικώς θα αποφασίσει το Δικαστήριο αποδεσμεύοντας τον οφειλέτη ακόμα και με την έκδοση της απόφασης. Η ελάχιστη καταβολή προτείνεται στο 10% της τρέχουσας δόσης με ελάχιστο ποσό καταβολής τα 40 ευρώ μηνιαίως.

4. Ορίζεται υποχρεωτικά αντίκλητος στην ελληνική επικράτεια στις περιπτώσεις εκχώρησης απαιτήσεων σε αλλοδαπά πιστωτικά ιδρύματα. Σε διαφορετική περίπτωση τεκμαίρεται ως αντίκλητος η Τράπεζα που παρείχε το δάνειο.

5. Παρέχεται δυνατότητα αναστολής της αναγκαστικής εκτέλεσης κατόπιν αίτησης του οφειλέτη και μετά την έκδοση της οριστικής δικαστικής απόφασης, εφόσον έχει ασκήσει εμπρόθεσμα έφεση, προστατεύοντας τον έτσι από καταδιωκτικά μέτρα σε βάρος του.

6. Καταργείται η διαδικασία του δικαστικού συμβιβασμού που προβλέπεται στο άρθρο 7 Ν. 3869/2010.



newsit.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Γουρούνια χασικλήδες «δίνουν περισσότερες μπριζόλες»!



Η πολιτεία της Ουάσινγκτον πρόκειται σύντομα να νομιμοποιήσει τη χρήση κάνναβης για «ψυχαγωγικούς» σκοπούς, και όπως φαίνεται τίποτα δεν πρόκειται να πάει χαμένο.

Η Σουζάνα Γκρος, κτηνοτρόφος κοντά στο Σιάτλ, ταΐζει τα γουρούνια της με υπολείμματα κάνναβης προκειμένου να τα στείλει σε ένα βουλιμικό τριπ και να τα παχύνει έτσι περισσότερο.

Οι χρήστες κάνναβης καπνίζουν συνήθως μόνο τα θηλυκά άνθη του φυτού και πετούν τα κοτσάνια και τα φύλλα, στα οποία η συγκέντρωση των δραστικών ουσιών (τετραϋδροκανναβινόλη, κανναβιδιόλη) είναι πιο χαμηλή.

Κι όμως, τα πεταμένα φύλλα διατηρούν αρκετή ψυχοτρόπο δράση για να προκαλούν βουλιμία, συνήθη παρενέργεια της χρήσης μαριχουάνας.

Τα γουρούνια «τρώνε περισσότερο, όπως μπορείτε να φανταστείτε» σχολίασε η κτηνοτρόφος στο Reuters.

Όπως είπε, τέσσερις χοίροι που κατανάλωσαν φύλλα κάνναβης τους τέσσερις τελευταίους μήνες της ζωής τους ήταν 10 με 15 κιλά βαρύτεροι σε σχέση με τα έξι αδελφάκια τους που ακολούθησαν τη συμβατική διατροφή.

Η επιχειρηματική ιδέα της κτηνοτρόφου έρχεται ως αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος με το οποίο οι πολίτες της Ουάσινγκτον αποδέχτηκαν την αποποινικοποίηση της κάνναβης. Το ίδιο, εξάλλου, έχει συμβεί στην πολιτεία του Κολοράντο.

Το περίεργο είναι ότι η ομοσπονδιακή νομοθεσία συνεχίζει να θεωρεί την κάνναβη παράνομο ναρκωτικό, και ο Λευκός Οίκος δεν έχει διευκρινίσει ποια στάση θα κρατήσει για τους νέους νόμους σε Ουάσινγκτον και Κολοράντο.

Συνολικά 20 αμερικανικές πολιτείες επιτρέπουν τη χρήση κάνναβης για ιατρικούς λόγους.

Η χρήση του ψυχοτρόπου φυτού ως ζωοτροφή θα μπορούσε τώρα να περιπλέξει την κατάσταση, δεδομένου ότι μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν μελέτες για το θέμα.

Η τετραϋδροκανναβινόλη είναι πάντως γνωστό ότι έχει την τάση να συσσωρεύεται στο λίπος για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Οι μπριζόλες της Σουζάνα Γκρος, επομένως, ενδέχεται να είναι ψυχοτρόπες.

in.gr


Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Ποιοι είναι οι Γκαζμάδες, οι Ακανέδες, οι Τρελονερίτες...;; Μάθετε πώς σας αποκαλούν ανάλογα με την καταγωγή σας.


Ξέρατε ότι υπάρχουν παρατσούκλια για τους κατοίκους σχεδόν κάθε ελληνικής πόλης; Και φυσικά δεν εννοούμε τα ονόματα που βγαίνουν από την πόλη σας όπως για παράδειγμα Αθήνα-Αθηναίοι, αλλά κάποιες άλλες ονομασίες.

Δείτε τώρα ποια είναι τα «συνθηματικά»...


• Κως - Μπόχαλοι

Προέρχεται από την τοπική διάλεκτο στην οποία το μπουκάλι το λένε μποχάλι.

• Ρόδος - Τσαμπίκοι

Από το γνωστό τοπικό όνομα.

• Θεσσαλονίκη - Καρντάσια

Καρντάσι είναι ο αδερφός στα τουρκικά. Παλιά έπεφτε αρκετό δούλεμα από τους Αθηναίους επί του θέματος. Σαλονίκη δε, γνωστή και ως Καρντασούπολη! Οι θεσσαλονικείς είναι επίσης γνωστοί ως μπαγιάτηδες και ως παυλοκαταραμένοι.

• Έβρος - Γκάτζοι ή Γκάτζολοι

Στο Σουφλί του νομού Έβρου παλαιότερα υπήρχαν πολλά γαϊδούρια, τα οποία τα έλεγαν αλλιώς και γκάτζους. Έτσι οι φαντάροι έβγαλαν κοροϊδευτικά την περιοχή Γκατζολία και έμεινε να φωνάζουν τους κατοίκους Γκάτζολους. Η ιστορική αμαξοστοιχία 604 ΕΒΡΟΣ ΕΞΠΡΕΣ λέγεται και Γκάτζος Εξπρές.

• Πτολεμαΐδα - Καϊλαριώτες

Αυτό συμβαίνει γιατί η Πτολεμαΐδα λέγεται αλλιώς και Καϊλάρια. Επίσης λέγεται και λασποχώρι γιατί παλιά όταν έβρεχε ήταν ένα χωριό γεμάτο λάσπες.

• Κοζάνη - Σούρδοι

Λέγονται έτσι διότι προσποιούνταν ότι δεν άκουσαν κάτι, όταν φυσικά δεν τους συνέφερε. Και ενώ οι μεν υπόλοιποι Έλληνες τους δέχτηκαν με αυτήν τους τη νοοτροπία, οι δε Εβραίοι δεν κατάφεραν να στεριώσουν ούτε στιγμή στην περιοχή. Στα βλάχικα Σούρδος σημαίνει κουφός, βλάκας.

• Κέρκυρα - Παγανέλια ή Φρανκολαντσέρηδες

Ονομάστηκαν έτσι γιατί παγανέλι στην κερκυραϊκή διάλεκτο σημαίνει περιστέρι και η Κέρκυρα (κυρίως οι πλατείες, αλλά γενικά όλη η πόλη της) είναι γεμάτη περιστέρια. Το φρανκολαντσέρηδες είναι άγνωστο από που βγαίνει.

• Ιωάννινα - Παγουράδες

Αποκαλούνται έτσι γιατί παλιά λέγανε ότι στη λίμνη στα Γιάννενα καθρεπτιζόταν το φεγγάρι και οι Γιαννιώτες έτρεχαν με τα παγούρια για να μαζέψουν το μαγικό νερό!

• Λάρισα - Πλατυποδαράδες ή Πλατύποδες ή Τυρόγαλα

Οι Λαρισαίοι λέγονται έτσι λόγω του κάμπου που είναι επίπεδος και δεν βοηθάει στο σχηματισμό καμάρας στο πόδι. Το τυρόγαλα βγαίνει απ' το τοπικό προϊόν.

• Βόλος - Αυστριακοί

Κυκλοφορούν διάφορες εκδοχές όπως διότι οι Βολιώτες είναι τσιγκούνηδες - σαν τους Αυστριακούς, διότι είναι ψυχροί άνθρωποι - σαν τους Αυστριακούς, διότι είναι μοχθηροί - επί Τουρκοκρατίας, οι Αυστριακοί είχαν χειρότερη φήμη κι απ' τους Τούρκους. Ακόμη, επειδή στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν μπήκε στον Παγασητικό ένα αυστριακό πολεμικό, αν και εχθρικό, οι Βολιώτες το υποδέχθηκαν με μπάντες και αυστριακές σημαίες.

Αυτά τα λένε οι Λαρισαίοι. Οι εξηγήσεις που δίνουν οι ίδιοι οι Βολιώτες είναι ότι επί Τουρκοκρατίας, η πόλη είχε διάφορα εμπορικά προνόμια, ένα από τα οποία ήταν και η ύπαρξη αυστριακού προξενείου και η δυνατότητα που είχαν οι Βολιώτες να εμπορεύονται υπό αυστριακή προστασία.

Μετά το 1881, που ο Βόλος ενσωματώθηκε στο ελληνικό κράτος, η νέα διοίκηση φορολόγησε βαριά τη Θεσσαλία. Μπήκε ένας ιδιότυπος νέος κεφαλικός φόρος σε όλους τους «Έλληνες το γένος» (κατά κύριο λόγο εμπόρους), κάτι το οποίο οδήγησε τους μαγαζάτορες να βάλουν ξένες, αυστριακές σημαίες στα μαγαζιά τους για να αποφύγουν να φορολογηθούν.

• Πρέβεζα - Σαρδέλες

Διότι λέγεται ότι βάζουν τις σαρδέλες στο κλουβί.

• Αθήνα - Γκάγκαροι

Γκάγκαρο ήταν το βαρύ ξύλο που ήταν κρεμασμένο με σκοινί πίσω από τις αυλόπορτες, τις οποίες έκλεινε με το βάρος του (gaga στα τούρκικα το ράμφος).

Γκάγκαρος λεγόταν επί τουρκοκρατίας ο Αθηναίος της ανώτερης κοινωνικής τάξης, ο οποίος στην πόρτα του είχε γκάγκαρο. Σημαίνει σήμερα ο γνήσιος Αθηναίος.

• Φλώρινα - Απόγονοι της Γιουργίας

Γιατί η γιούργα ήταν η Γεωργία στα φλωρινιώτικα. Ήταν η μεγαλύτερη πόρνη της περιοχής. Απ' τις μεγαλύτερες βρισιές για τους Φλωρινιώτες.

• Πόντος - Ντουντούμια, Τουρκούλια

Η προέλευση παραμένει άγνωστη.

• Λέσβος - Γκαζμάδες

Τη Μυτιλήνη τη λένε Γκασμαδία ή Κασμαδία οι φαντάροι που υπηρετούν εκεί, επειδή η στρατιωτική ζωή εκεί έχει πολύ σκάψιμο. Σκάβουν ορύγματα. Επίσης, υπάρχει και ο παλιός μύθος που λέει ότι (σύμφωνα με την παράδοση από στόμα σε στόμα των φαντάρων) όταν ήταν να φτιαχτεί το αεροδρόμιο της Μυτιλήνης, όλοι οι κάτοικοι πήγαν να συνδράμουν κρατώντας από έναν κασμά (και κανένας δεν κρατούσε φτυάρι ή σκαπέτι).

• Σέρρες - Ακανέδες

Αποκαλούνται έτσι γιατί στην πόλη των Σερρών φτιάχνονται ακανέδες (ένα είδος γλυκού σαν λουκούμι).

• Πάτρα - Μινάρες

Λίγο υποτιμητική λέξη για τους Πατρινούς.

• Ηράκλειο - Σουμπερίτες ή Καστρινούς

Σουμπερίτες, διότι στην κατοχή ο Σούμπερ είχε την έδρα του στο Hράκλειο και Καστρινούς επειδή το Ηράκλειο ονομαζόταν και Κάστρο.

• Αγρίνιο - Βλάχοι

Έτσι τους αποκαλούν οι Μεσολογγίτες, οι οποίοι θεωρούν τον εαυτό τους πολύ διακεκριμένο.

• Άργος - Πρασάδες

Ως αντίποινα τους έβγαλαν έτσι, διότι έτρωγαν το πράσο με το οποίο χτυπούσαν το γαϊδούρι τους.

• Καβάλα-Ψαροκασέλες

Έτσι τους αποκαλούν οι Ξανθιώτες.

• Αρκαδία-Σκορδάς ή Αβγοζύγης

Σκορδάς λόγω των τοπικών προϊόντων και αβγοζύγης γιατί πρώτοι οι Αρκάδες πουλούσαν αυγά βάσει του μεγέθους.

• Κόρινθος - Λαΐδες

Γιατί Λαΐδα ήταν μια εταίρα της αρχαιότητας από την Κόρινθο.

• Κρήτη - Πέτσακες ή Σβούρους

Σβούροι είναι οι «κάγκουρες» στην τοπική διάλεκτο.

• Σαλαμίνα - Μπακαούκες

Για το «Μπακαούκας» υπάρχει και το γνωστό ανέκδοτο ότι στη Σαλαμίνα επικρατεί «εμφύλιος» μεταξύ των Μπάκις και των Ούκας.

• Xαλκίδα - Τρελονερίτες

Από το φαινόμενο της παλίρροιας. Τα τρελά νερά του Ευρίπου λένε ότι έχουν πειράξει και τα μυαλά των Χαλκιδέων.

• Τρίκαλα - Κασέρια ή Σακαφλιάδες

Κασέρια λόγω τοπικού τυριού και Σακαφλιάδες λόγω του Σακαφλιά, ο οποίος έζησε την εποχή του Μεσοπολέμου, λίγο μετά την Μικρασιατική Καταστροφή και ήταν ο Δον Ζουάν της εποχής. Ήταν ένας ωραίος άντρας που είχε αναστατώσει την τρικαλινή κοινωνία με τα καμώματά του, ώσπου κάποιοι του στήσανε καρτέρι στα στενά σοκάκια του Βαρουσίου και τον μαχαίρωσαν. Το σακαφλιάς κατά λέξη σημαίνει ο φίλος της σάρκας.

travelstyle.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Βρετανικά αρχεία: Τσόρτσιλ και Στάλιν, έγιναν σχεδόν φίλοι, μετά από κρασοκατάνυξη


Μια βραδιά με πολύ αλκοόλ και φαγητό πέρασαν εν μέσω του Β' Παγκοσμίου Πολέμου στη Μόσχα ο ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης Ιωσήφ Στάλιν και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ουίνστον Τσόρτσιλ, όπως αποκαλύφθηκε από τα μέχρι σήμερα απόρρητα έγγραφα που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τα βρετανικά Εθνικά Αρχεία.

Οι σχέσεις των δύο ηγετών ήταν ψυχρές μέχρι που ο Τσόρτσιλ ζήτησε να έχει μια συνάντηση με τον Στάλιν, η οποία οδήγησε σε. . . κρασοκατάνυξη μέχρι τις 3 τα ξημερώματα.

"Εκεί βρήκα τον Στάλιν με τον Τσόρτσιλ και τον Μολότοφ, καθισμένους γύρω από ένα βαρυφορτωμένο τραπέζι: φαγητά όλων των ειδών, με αποκορύφωμα ένα γουρουνάκι του γάλακτος και αμέτρητα μπουκάλια", έγραψε στην αναφορά του για την επίσκεψη ο σερ Αλεξάντερ Κάντογκαν, ο μόνιμος υφυπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας.

Η ατμόσφαιρα στο λουκούλλειο δείπνο ήταν "γιορταστική", προστίθεται στην αναφορά. Ωστόσο ο Τσόρτσιλ παραπονέθηκε στον Κάντογκαν, γύρω στη 1 μετά τα μεσάνυχτα, για "ελαφρύ πονοκέφαλο".

Ο Βρετανός πρωθυπουργός "φρονίμως ποιών φαινόταν να έχει περιοριστεί σε ένα σχετικά αβλαβές, αφρώδες, κόκκινο καυκασιανό κρασί".

Οι δύο ηγέτες δεν συζήτησαν ιδιαιτέρως για στρατιωτικά θέματα κατά τη διάρκεια της ολονυχτίας τους, όμως ο Τσόρτσιλ ρώτησε τον Στάλιν για την εσωτερική πολιτική που ακολουθούσε και για το τι συνέβη στους κουλάκους, τους σχετικά πλούσιους γαιοκτήμονες.

Ο Σοβιετικός ηγέτης απάντησε "με μεγάλη ειλικρίνεια" ότι είχε δοθεί γη στους κουλάκους στη Σιβηρία όμως "ήταν πολύ αντιδημοφιλείς στο λαό!".

Ο συγγραφέας της αναφοράς χαρακτήρισε "επιτυχημένη" τη βραδιά. "Ασφαλώς ο Ουίνστον εντυπωσιάστηκε και νομίζω ότι τα αισθήματα ήταν αμοιβαία", έγραψε.



e-typos.com
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Economist: Υπάρχει φως, αλλά οι Ελληνες υποφέρουν


Νέα εύσημα για την Ελλάδα από τον Economist που σε άρθρο του εξαίρει τα επιτεύγματα της ελληνικής οικονομίας, ωστόσο, δίνει την αρνητική πλευρά της κρίσης για τους Ελληνες που υποφέρουν.

«Η Ελλάδα τα έχει καταφέρει καλύτερα από ό,τι αναμενόταν, αλλά έχει ακόμη πολλά να κάνει», αναφέρεται και στη συνέχεια παρουσιάζονται τα θετικά που έχουν γίνει.

Το Grexit έχει υποχωρήσει

Η Ελλάδα παραμένει σε ύφεση, ωστόσο η ανάκαμψη μπορεί να περιμένει στη γωνία, αναφέρει ο αρθρογράφος, επισημαίνοντας πως ο κίνδυνος ενός Grexit έχει υποχωρήσει. Τα hedge funds αγοράζουν ομόλογα και τραπεζικές μετοχές, τα κεφάλαια στήριξης από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ ρέουν αφού επιτυγχάνονται οι στόχοι, ενώ η οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί ελαφρώς το 2014 και με ρυθμό άνω του 2% το 2015.

Κάτι κινείται στις αποκρατικοποιήσεις

Φέτος το καλοκαίρι, 17 εκατομμύρια τουρίστες αναμένεται να γεμίσουν ασφυκτικά τις ελληνικές παραλίες, συνεχίζει το άρθρο. Οι κρατήσεις από Γερμανία και Ρωσία αυξάνονται με ραγδαίους ρυθμούς.
Σε τροχιά υλοποίησης, έπειτα από πολλές αποτυχημένες προσπάθειες εκκίνησης, βρίσκεται πλέον και το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, προσθέτει ο Economist επικαλούμενος τα παραδείγματα του ΟΠΑΠ, της ΔΕΠΑ και της ΔΕΣΦΑ.
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς εμφανίζεται σίγουρος μετά την επίσκεψή του στο Πεκίνο πως οι κινεζικές επενδύσεις έρχονται. Στο μεταξύ, έχει καταφέρει να κρατήσει υπό έλεγχο τον κυβερνητικό συνασπισμό.

Η κρίση έφερε ύφεση και φτώχεια

Ωστόσο, τονίζει ο Economist, η κρίση έχει αφήσει μια φρικτή κληρονομιά, καθώς τα 5,5 χρόνια ύφεσης έχουν αφανίσει άνω του 25% της παραγωγής και περισσότερες από 1 εκατομμύριο θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα. Δεκάδες χιλιάδες λιανοπωλητές και μικροί κατασκευαστές έχουν καταρρεύσει. Η ανεργία-ρεκόρ έχει υπερβεί το 27% και για τους νέους ξεπερνά το 60%. Με τις θέσεις εργασίας να εξαφανίζονται, η μετανάστευση των νέων αυξάνεται.

Η Γερμανία υποδέχτηκε πέρυσι περισσότερους από 34.000 Έλληνες, ποσοστό αυξημένο κατά 43% σε σχέση με το 2011. Η φτώχεια έχει εξαπλωθεί παντού και ιδιαίτερα στα αστικά κέντρα. Το ποσοστό αυτοκτονιών έχει διπλασιαστεί μέσα σε τρία έτη.



iefimerida.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Στην Ελλάδα η καλύτερη ποιότητα νερού σε ολόκληρη την Ευρώπη


Η Ελλάδα έχει την καλύτερη ποιότητα νερού σ΄ολόκληρη την Ευρώπη, ανέφερε ο τεχνικός σύμβουλος της Ένωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης - Αποχέτευσης (ΕΔΕΥΑ), Ανδρέας Αγγελάκης, στη διάρκεια ενημερωτικής συνάντησης που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας "Συμμαχία για το Νερό".

«Η Ελλάδα έχει την καλύτερη ποιότητα νερού σε όλη την Ευρώπη. Οι μεγαλύτερες βροχοπτώσεις σημειώνονται στη Δυτική Ελλάδα και θα πρέπει να αξιοποιηθεί ανάλογα αυτό το γεγονός. Πρέπει να κάνουμε μικρά έργα για να αξιοποιήσουμε τους μη συμβατικούς υδατικούς πόρους. Και αυτό το στηρίζω στο γεγονός ότι όλο το νερό που καταναλώσουμε δεν χρειάζεται να είναι πόσιμο», είπε ο κ. Αγγελάκης.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε, ο άνθρωπος δαπανά για τις ανάγκες του πολλά λίτρα, αλλά μόνο το 47% του νερού πρέπει να είναι πόσιμο και το υπόλοιπο 53% μη πόσιμο. Επισήμανε ακόμα, ότι το 2050 τα 2/3 του νερού θα είναι ελλειμματικό σε πολλές χώρες, άρα θα πρέπει να βρεθούν τρόποι εξοικονόμησης, ενώ και στην Ελλάδα η κατάσταση θα δυσκολέψει,καθώς ο πληθυσμός αναμένεται να παραμείνει στις μεγάλες πόλεις.

Η διήμερη συνάντηση διοργανώνεται από το Δίκτυα "ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS" και "Ελληνικών Πράσινων Πόλεων" και την Αντιπροσωπεία του Ιδρύματος Χάινριχ Μπελ.



protothema.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...