Παρασκευή, 24 Μαΐου 2013

Βρετανικά αρχεία: Τσόρτσιλ και Στάλιν, έγιναν σχεδόν φίλοι, μετά από κρασοκατάνυξη


Μια βραδιά με πολύ αλκοόλ και φαγητό πέρασαν εν μέσω του Β' Παγκοσμίου Πολέμου στη Μόσχα ο ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης Ιωσήφ Στάλιν και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ουίνστον Τσόρτσιλ, όπως αποκαλύφθηκε από τα μέχρι σήμερα απόρρητα έγγραφα που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τα βρετανικά Εθνικά Αρχεία.

Οι σχέσεις των δύο ηγετών ήταν ψυχρές μέχρι που ο Τσόρτσιλ ζήτησε να έχει μια συνάντηση με τον Στάλιν, η οποία οδήγησε σε. . . κρασοκατάνυξη μέχρι τις 3 τα ξημερώματα.

"Εκεί βρήκα τον Στάλιν με τον Τσόρτσιλ και τον Μολότοφ, καθισμένους γύρω από ένα βαρυφορτωμένο τραπέζι: φαγητά όλων των ειδών, με αποκορύφωμα ένα γουρουνάκι του γάλακτος και αμέτρητα μπουκάλια", έγραψε στην αναφορά του για την επίσκεψη ο σερ Αλεξάντερ Κάντογκαν, ο μόνιμος υφυπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας.

Η ατμόσφαιρα στο λουκούλλειο δείπνο ήταν "γιορταστική", προστίθεται στην αναφορά. Ωστόσο ο Τσόρτσιλ παραπονέθηκε στον Κάντογκαν, γύρω στη 1 μετά τα μεσάνυχτα, για "ελαφρύ πονοκέφαλο".

Ο Βρετανός πρωθυπουργός "φρονίμως ποιών φαινόταν να έχει περιοριστεί σε ένα σχετικά αβλαβές, αφρώδες, κόκκινο καυκασιανό κρασί".

Οι δύο ηγέτες δεν συζήτησαν ιδιαιτέρως για στρατιωτικά θέματα κατά τη διάρκεια της ολονυχτίας τους, όμως ο Τσόρτσιλ ρώτησε τον Στάλιν για την εσωτερική πολιτική που ακολουθούσε και για το τι συνέβη στους κουλάκους, τους σχετικά πλούσιους γαιοκτήμονες.

Ο Σοβιετικός ηγέτης απάντησε "με μεγάλη ειλικρίνεια" ότι είχε δοθεί γη στους κουλάκους στη Σιβηρία όμως "ήταν πολύ αντιδημοφιλείς στο λαό!".

Ο συγγραφέας της αναφοράς χαρακτήρισε "επιτυχημένη" τη βραδιά. "Ασφαλώς ο Ουίνστον εντυπωσιάστηκε και νομίζω ότι τα αισθήματα ήταν αμοιβαία", έγραψε.e-typos.com
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...