Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

Economist: Υπάρχει φως, αλλά οι Ελληνες υποφέρουν


Νέα εύσημα για την Ελλάδα από τον Economist που σε άρθρο του εξαίρει τα επιτεύγματα της ελληνικής οικονομίας, ωστόσο, δίνει την αρνητική πλευρά της κρίσης για τους Ελληνες που υποφέρουν.

«Η Ελλάδα τα έχει καταφέρει καλύτερα από ό,τι αναμενόταν, αλλά έχει ακόμη πολλά να κάνει», αναφέρεται και στη συνέχεια παρουσιάζονται τα θετικά που έχουν γίνει.

Το Grexit έχει υποχωρήσει

Η Ελλάδα παραμένει σε ύφεση, ωστόσο η ανάκαμψη μπορεί να περιμένει στη γωνία, αναφέρει ο αρθρογράφος, επισημαίνοντας πως ο κίνδυνος ενός Grexit έχει υποχωρήσει. Τα hedge funds αγοράζουν ομόλογα και τραπεζικές μετοχές, τα κεφάλαια στήριξης από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ ρέουν αφού επιτυγχάνονται οι στόχοι, ενώ η οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί ελαφρώς το 2014 και με ρυθμό άνω του 2% το 2015.

Κάτι κινείται στις αποκρατικοποιήσεις

Φέτος το καλοκαίρι, 17 εκατομμύρια τουρίστες αναμένεται να γεμίσουν ασφυκτικά τις ελληνικές παραλίες, συνεχίζει το άρθρο. Οι κρατήσεις από Γερμανία και Ρωσία αυξάνονται με ραγδαίους ρυθμούς.
Σε τροχιά υλοποίησης, έπειτα από πολλές αποτυχημένες προσπάθειες εκκίνησης, βρίσκεται πλέον και το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, προσθέτει ο Economist επικαλούμενος τα παραδείγματα του ΟΠΑΠ, της ΔΕΠΑ και της ΔΕΣΦΑ.
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς εμφανίζεται σίγουρος μετά την επίσκεψή του στο Πεκίνο πως οι κινεζικές επενδύσεις έρχονται. Στο μεταξύ, έχει καταφέρει να κρατήσει υπό έλεγχο τον κυβερνητικό συνασπισμό.

Η κρίση έφερε ύφεση και φτώχεια

Ωστόσο, τονίζει ο Economist, η κρίση έχει αφήσει μια φρικτή κληρονομιά, καθώς τα 5,5 χρόνια ύφεσης έχουν αφανίσει άνω του 25% της παραγωγής και περισσότερες από 1 εκατομμύριο θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα. Δεκάδες χιλιάδες λιανοπωλητές και μικροί κατασκευαστές έχουν καταρρεύσει. Η ανεργία-ρεκόρ έχει υπερβεί το 27% και για τους νέους ξεπερνά το 60%. Με τις θέσεις εργασίας να εξαφανίζονται, η μετανάστευση των νέων αυξάνεται.

Η Γερμανία υποδέχτηκε πέρυσι περισσότερους από 34.000 Έλληνες, ποσοστό αυξημένο κατά 43% σε σχέση με το 2011. Η φτώχεια έχει εξαπλωθεί παντού και ιδιαίτερα στα αστικά κέντρα. Το ποσοστό αυτοκτονιών έχει διπλασιαστεί μέσα σε τρία έτη.



iefimerida.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...