Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012

Δίκη των Πυρκαγιών: Ένοχοι οι πέντε από τους έξι κατηγορουμένους



Ποινή πέντε ετών για κάθε θάνατο πρότεινε o Εισαγγελέας για κάθε έναν από τους πέντε που κρίνει ένοχους το Δικαστήριο. 190 χρόνια για το σύνολο των κατηγοριών των 36 θανάτων,
του εμπρησμού εξ αμελείας και του εμπρησμού δάσους. Οι συνήγοροι υπεράσπισης πρότειναν να αναγνωριστούν ελαφρυντικά για τους κατηγορούμενους και επιβολή μικρότερων ποινών από αυτές που πρότεινε ο Εισαγγελέας. Αθώος κρίθηκε ο πρώην υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος κ. Παππάς.

H απόφαση του δικαστηρίου

Οι ποινές όπως προτάθηκαν μετά τη διάσκεψη των δικαστών:

Πανταζής Χρονόπουλος 48 μήνες για τον εμπρησμό δάσους 36 μήνες για τον εμπρησμό εξ αμελείας και 36 μήνες για κάθε θάνατο (x36)

Παναγιώτης Τσούρας 48 μήνες για τον εμπρησμό δάσους 36 μήνες για τον εμπρησμό εξ αμελείας και 36 μήνες για κάθε θάνατο (x36)

Σοφία Νικολοπούλου 42 μήνες για τον εμπρησμό δάσους 30 μήνες για τον εμπρησμό εξ αμελείας και 30 μήνες για κάθε θάνατο (x36) (Αναγνωρίστηκαν ελαφρυντικά)

Χαράλαμπος Καφύρας 42 μήνες για τον εμπρησμό δάσους 30 μήνες για τον εμπρησμό εξ αμελείας και 30 μήνες για κάθε θάνατο (x36) (Αναγνωρίστηκαν ελαφρυντικά)

Νίκος Μιχαλόπουλος 30 μήνες για κάθε θάνατο των τριών εποχικών

Στη συνέχεια οι ποινές μετατράπηκαν σε:

59 χρόνια και έξι μήνες για τους Πανταζή Χρονόπουλο και Παναγιώτη Τσούρα
49 χρόνια και εννέα μήνες για τους Χαράλαμπο Καφύρα και Σοφία Νικολοπούλου
5 χρόνια για το Νίκο Μιχαλόπουλο

Οι τελικές ποινές:

10 έτη με αναστολή για τους Πανταζή Χρονόπουλο, Παναγιώτη Τσούρα, Σοφία Νικολοπούλου και Χαράλαμπος Καφύρα και 5 έτη με αναστολή ο Μιχαλόπουλος

Οι κατηγορούμενοι άσκησαν έφεση.

Να σημειωθεί πως Δικαστήριο επέβαλε τις ανώτετες ποινές που προβλέπονται σε βαθμό πλημμελήματος.



ilialive.gr

Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Παράνομη η είσπραξη του χαρατσιού μέσω της ΔΕΗ


Παράνομη κρίθηκε η είσπραξη του χαρατσιού μέσω της ΔΕΗ με απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών.


Η απόφαση είναι προσωρινά εκτελεστή, κάτι που σημαίνει ότι η ΔΕΗ ακόμη κι να ασκήσει έφεση θα πρέπει να σταματήσει να εισπράττει το χαράτσι μέσω των λογαριασμών ρεύματος.

Σε διαφορετική περίπτωση οι καταναλωτές έχουν δικαίωμα να προσφύγουν στη δικαιοσύνη και να διεκδικήσουν αποζημίωση.

Το δικαστήριο οδηγήθηκε στην σημαντική αυτή απόφαση κάνοντας δεκτή συλλογική αγωγή από οργανώσεις και ομοσπονδίες καταναλωτών.


newsbomb.gr

Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Ιθαγένεια σε όλους τους Αλβανούς των Βαλκανίων δίνει ο Μπερίσα


Περίεργα παιχνίδια φαίνεται πως παίζει τον τελευταίο καιρό η αλβανική κυβέρνηση.
Τελευταίο εφεύρημα ο νόμος-πλατφόρμα που θα δίνει την Αλβανική Ιθαγένεια σε όλους τους Αλβανούς όπου και αν κατοικούν, όποιου κράτους πολίτες και αν είναι.

Με λίγα λόγια επιχειρείται μια επίσημα αλβανοποίηση με επίσημα έγγραφα ολόκληρων περιοχών γειτονικών προς την Αλβανία, όπου κατοικούν αλβανικής καταγωγής πληθυσμοί, όως (κυρίως) οι περιοχές του Κοσσόβου και των Σκοπίων.

Ο ίδιος ο Μπερίσα έσπευσε να πει ότι ο νόμος αυτός ενδέχεται να «παρεξηγηθεί», ο κ. Μπερίσα τόνισε ότι, εν ονόματι της αλβανικής κυβέρνησης, ζητάει τη συνεννόηση των γειτόνων και του διεθνούς παράγοντα. «Είμαστε ένα έθνος που επιθυμούμε την ειρήνη και τη σταθερότητα.

Έσπευσε όμως ταυτόχρονα να πει ότι θα αποτελέσει ο νόμος αυτός «πλατφόρμα εθνικής ένωσης», καθώς όπως υποστήριξε η Αλβανία αδικήθηκε απ' την ιστορία και τα γειτονικά κράτη που έσπευσαν να καταλάβουν περιοχές της.

«Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι οι Αλβανοί υπέστησαν τις μεγαλύτερες αδικίες της εποχής και χωρίστηκαν σε πέντε χώρες. Εκείνοι που είχαν δημιουργήσει τα κράτη τους δεκαετίες πριν από εμάς, 'έπεσαν' πάνω στο έθνος μας με τα πιο δυσοίωνα σχέδια» δήλωσε ο κ. Μπερίσα.

Οι δηλώσεις μάλιστα έγιναν απ' την Αυλώνα, όπου σε απόδοση τιμής στην πρώτη κυβέρνηση υπό τον Ισμαήλ Κεμάλι, που κήρυξε την ανεξαρτησία της χώρας το 1912, συγκάλεσε σύσκεψη του υπουργικού συμβουλίου.


newsit.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Χειρότερη πρωτεύουσα της Ευρώπης η Αθήνα


Η αυστριακή πρωτεύουσα προσφέρει στους κατοίκους της την καλύτερη ποιότητα ζωής σε σχέση με όλες τις άλλες πόλεις στον υπόλοιπο κόσμο και η Βαγδάτη τη χειρότερη, ενώ στη δυτική Ευρώπη η Αθήνα έχει αρνητική πρωτιά εξαιτίας της κρίσης χρέους, σύμφωνα με την τελευταία παγκόσμια έρευνα της εταιρείας συμβούλων Mercer.

Η Βιέννη με τους 1,7 εκατομμύρια κατοίκους βρίσκεται για τέταρτο συναπτό έτος στην κορυφή του καταλόγου καθώς διαθέτει μία έντονη πολιτιστική ζωή σε συνδυασμό με αποτελεσματική υγειονομική περίθαλψη και λογικές -πλην όμως αυξανόμενες- τιμές ενοικίων.

Η πολυτελής αρχιτεκτονική της από την εποχή της αυτοκρατορίας των Αψβούργων την καθιστούν πόλο έλξης των τουριστών.

Το αξιόπιστο σύστημα μέσων μαζικής μεταφοράς κοστίζει μόλις ένα ευρώ την ημέρα για την ετήσια κάρτα μετακινήσεων στην πόλη που διοικείται από τους κεντροαριστερούς Σοσιαλδημοκράτες και τους οικολόγους Πράσινους.

Η Mercer διεξάγει την ετήσια έρευνά της για να βοηθήσει τις εταιρείες και τους οργανισμούς να ορίσουν τις απολαβές των εργαζομένων στο εξωτερικό. Η εταιρεία βασίζεται σε 39 κριτήρια (αξιολόγησης των πόλεων) όπως η πολιτική σταθερότητα, η υγειονομική περίθαλψη, η παιδεία, η εγκληματικότητα, η ψυχαγωγία και το δίκτυο μαζικής μεταφοράς.

Παρά την κρίση χρέους, η Ευρώπη συμμετέχει στη λίστα του 2012 σε 15 από τις 25 πρώτες θέσεις της. Η Γερμανία και η Ελβετία συμμετέχουν με τρεις πόλεις η καθεμία στην πρώτη δεκάδα. Στη χαμηλότερη θέση της κατάταξης από τις πόλεις της δυτικής Ευρώπης βρίσκεται η Αθήνα εξαιτίας της οικονομικής κρίσης που πλήττει την Ελλάδα.

"Συνολικά, οι ευρωπαϊκές πόλεις εξακολουθούν να έχουν υψηλή ποιότητα ζωής ως αποτέλεσμα του συνδυασμού αυξημένης σταθερότητας, ανόδου του βιοτικού επιπέδου και βελτίωσης των υποδομών των πόλεων", λέει το ανώτατο στέλεχος της Mercer, Σλαγκίν Παρακατίλ.

"Αλλά η οικονομική κρίση, οι πολιτικές εντάσεις και το υψηλό ποσοστό ανεργίας σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες εξακολουθούν να συνιστούν πρόβλημα για την περιοχή", συμπληρώνει ο ίδιος.

Σε ό,τι αφορά στην αμερικανική ήπειρο, οι πόλεις του Καναδά καταλαμβάνουν τις πρώτες θέσεις της λίστας με το Βανκούβερ να βρίσκεται στην πέμπτη θέση διατηρώντας την πρωτιά (για την αμερικανική ήπειρο) και τη Χονολουλού στην 28η θέση ως το πιο ευχάριστο αμερικανικό αστικό κέντρο.

Το Όκλαντ της Νέας Ζηλανδίας στην τρίτη θέση παραμένει στην κορυφή της κατάταξης των πόλεων Ασίας-Ειρηνικού, ενώ το Ντουμπάι στην 73η παίρνει την καλύτερη βαθμολογία στην περιοχή Μέσης Ανατολής και Αφρικής.

Ωστόσο, αυτή η περιοχή συμμετέχει με 15 πόλεις που κατέχουν τις τελευταίες 20 θέσεις περιλαμβανομένων του Λάγος (Νιγηρία), Μπαμάκο (Μαλί), Χαρτούμ (Σουδάν) και Τζαμένα (Τσαντ). Στην τελευταία θέση της παγκόσμιας λίστας βρίσκεται η πρωτεύουσα του Ιράκ, Βαγδάτη.

Η πρώτη δεκάδα της λίστας έχει ως εξής (σε παρένθεση η περυσινή επίδοση):

1 Βιέννη Αυστρία (1)
2 Ζυρίχη Ελβετία (2)
3 Όκλαντ Νέα Ζηλανδία (3)
4 Μόναχο Γερμανία (4)
5 Βανκούβερ Καναδάς (6)
6 Ντίσελντορφ Γερμανία (5)
7 Φρανκφούρτη Γερμανία (7)
8 Γενεύη Ελβετία (8)
9 Κοπεγχάγη Δανία (9)
10 Βέρνη Ελβετία (9)

Και η τελευταία δεκάδα:

212 Κινσάσα ΛΔ Κονγκό (211)
213 Νουαξότ Μαυριτανία (212)
213 Τυφλίδα Γεωργία (214)
215 Μπραζαβίλ Κονγκό (214)
216 Σαναά Υεμένη (216)
217 Χαρτούμ Σουδάν (217)
218 Τζαμένα Τσαντ (219)
219 Πορτ ο Πρινς Αϊτή (218)
220 Μπανγκούι Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία (220)
221 Βαγδάτη Ιράκ (221)




ethnos.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

150€ δισ. σε «μαύρους» λογαριασμούς στην Ελβετία - Η φοροδιαφυγή πάει... σύννεφο στη Γερμανία


Πολλά εκατομμύρια ευρώ σε «μαύρους» λογαριασμούς Γερμανών πολιτών, έρευνες σε σπίτια και... μαθήματα για το πως μπορεί ένα κράτος να πατάξει τη φοροδιαφυγή. Όπου κι όταν θέλει...

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Süddeutsche Zeitung, οι ελεγκτικές αρχές εντόπισαν «μαζικές φορολογικές απάτες» αξιολογώντας στοιχεία που προκύπτουν από CD με στοιχεία Γερμανών πελατών της τράπεζας ελβετικής UBS.

Στα μέσα Νοεμβρίου, φορολογικοί ελεγκτές έκαναν έρευνες σε σπίτια πελατών της μεγαλύτερης ελβετικής τράπεζας UBS. Ως εκεί, οι αρχές οδηγήθηκαν από CD με στοιχεία καταθετών που είχε αγοράσει το κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας. Δεν ήταν η πρώτη φορά που το γερμανικό κρατίδιο αγόραζε ένα τέτοιο CD. Το συγκεκριμένο υπολογίζεται ότι κόστισε στην τοπική κυβέρνηση του Ντίσελντορφ 3,5 εκ. ευρώ.

Περιείχε στοιχεία περίπου 750 ιδρυμάτων και 550 επιπλέον περιπτώσεων και αφορούσε αφορολόγητα ποσά καταθέσεων περί τα 2,9 δισ. ευρώ γράφει η Süddeutsche Zeitung. Μόνο τα ιδρύματα φέρονται να μην κατέβαλαν στο γερμανικό δημόσιο 204 εκ. ευρώ. Η φοροδιαφυγή σε όλο της το μεγαλείο, δηλαδή.

Η αγορά τέτοιων CD με κλεμμένο περιεχόμενο είναι ωστόσο αμφιλεγόμενη στη Γερμανία. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση κατηγορεί το κρατίδιο της Β. Ρηνανίας – Βεστφαλίας ότι με αυτόν τον τρόπο τορπιλίζει την επιδιωκόμενη υπογραφή διμερούς φορολογικής συμφωνίας με την Ελβετία.

Το τοπικό υπουργείο Οικονομικών στο Ντίσελντορφ από την πλευρά του επιμένει στην επιτυχία αυτής της πολιτικής καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, υπογραμμίζοντας ότι από το 2010 έχουν εισρεύσει στα κρατικά ταμεία –σε ομοσπονδιακό επίπεδο- περισσότερα από 3 δισ. ευρώ.

Μάλιστα, όπως αναφέρει η Süddeutsche Zeitung, οι περιπτώσεις αυτοκαταγγελίας φοροφυγάδων ανήλθαν από το 2007, σε παγγερμανικό επίπεδο, σε 40.000.

Επίσημες εκτιμήσεις για τα χρήματα Γερμανών καταθετών που βρίσκονται σε «μαύρους» λογαριασμούς στην Ελβετία δεν υπάρχουν. Ο πρόεδρος του Γερμανικού Φορολογικού Συνδικάτου Τόμας Αϊγκεντάλερ ωστόσο, κάνει λόγο για ένα ποσό γύρω στα 150 δισ. ευρώ.




newsit.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...