Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011

"Αγοράστε Ελλάδα, ακόμα και σε δραχμή"


"Με ακούσατε, δεν είμαι τρελός. Αγοράστε Ελλάδα!"..."Εντάξει, είμαι ίσως λίγος τρελός, αλλά δεν αστειεύομαι τελείως. Αγοράστε Ελλάδα. Θα αναρωτιέστε βέβαια τί γίνεται με την οικονομική κρίση και εάν αυτή επηρεάζει τις επενδύσεις σας. Και πάλι, εμμένω... Αγοράστε Ελλάδα. Και εσείς θα μου ανταπαντήσετε: Τί γίνεται με το δημοψήφισμα, με την ψήφο εμπιστοσύνης.
Εγώ θα σας απαντούσα λοιπόν, η κυβέρνηση μπορεί να πέσει και να επικρατήσει αναρχία. Άλλωστε, η αναρχία είναι επινόηση των Ελλήνων και είναι κάτι ανάμεσα στη δημοκρατία, την πλουτοκρατία, την ολογαρχία και  - όπως με ενημερώνουν οι αποστολείς e-mail μου - τον πιτόγυρο.
Και πάλι θα με ρωτούσατε: Μα, τί είδους άνθρωποι θα μπορούσαν να επενδύσουν στην Ελλάδα τη δεδομένη στιγμή; Οκ. Σάς κατανοώ".
Με τα λόγια αυτά, ο Brett Arends σε άρθρο του στην οικονομική ιστοσελίδαmarketwatch.com αναλύει τους λόγους που οι αγορές ελληνικών μετοχών είναι συμφέρουσες αυτή την περίοδο.
"Όχι βέβαια κρατικά ομόλογα, αλλά μετοχές", προσθέτει, προτρέποντας με αυτόν τον τρόπο αγοραστές να επενδύσουν χρήματα σε ναυτιλιακές, σε εταιρείες εμφιάλωσης και σε ασφαλιστικές. Είναι φτηνά τώρα", συνεχίζει.
Εξηγώντας τους λόγους που συμφέρει αυτή τη στιγμή η αγορά ελληνικών μετοχών με καθαρά οικονομικούς όρους, ο κ. Arends που ζητούσε μέσω παλιότερου άρθρου του την επιστροφή μας στη δραχμή, αναφέρει πως υπάρχει ένας ακόμα λόγος για επενδύσεις στη χώρα μας.
Επειδή "κάνει τους Έλληνες να νιώθουν καλά, χωρίς να ανησυχούν πως θα αγοράσει η Τουρκία μερικά νησιά τους".
"Ανεξάρτητα από αυτό, η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά είναι φτηνή. Και τα απόθέματα των ιδιωτικών εταιριών δεν είναι συνάρτηρη με την κατάσταση του ελληνικού κράτους. Για παράδειγμα, η αγορά των αθλητικών ειδών έχει 6% μερισματική απόδοση", εξηγεί ο οικονομικός αναλυτής, ενώ συμπληρώνει "οι μετοχές είναι πραγματικά περιουσιακά στοιχεία και δεν είναι ονομαστικής αξίας".
Και καταλήγει: "Αν η Ελλάδα πέσει έξω από το ευρώ και προτείνει την επανέναρξη της δραχμής, η χώρα θα ανακτήσει τον έλεγχο της οικονομίας. Ναι, μπορείτε να περιμένετε τη δραχμή να πέσει. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τα αποθέματα θα μειωθούν. Αντίθετα, είναι πιθανό να ωφεληθούν", καταλήγει.

news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

"Η Ελλάδα δεινοπαθεί"


Με ένα εύστοχο πρωτοσέλιδο η ευρωπαϊκή έκδοση του Economist επιχειρεί να παρουσιάσει στο αναγνωστικό κοινό τις συνέπειες των ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων στη χώρα μας, των πολιτικών χειρισμών του πρωθυπουργού και του ορατού πλέον φόβου της εξόδου της χώρας από το ευρώ, όχι μόνο λόγω της σκληρής στάσης που διατηρούν οι αγορές, αλλά και λόγω των ψηφοφόρων που πλέον αντιδρούν.
"Η Ελλάδα περνάει θλίψη" είναι ο τίτλος του άρθρου, με το οποίο κυκλοφορεί σήμερα το περιοδικό Economist, ενώ στη φωτογραφία επεικονίζεται η Ακρόπολη, η οποία "λούζεται" από τα γράμματα της λέξης Greece. Το σύμβολο του ευρωπαϊκού νομίσματος έχει αντικαταστήσει το γράμμα "e". Η ειρωνεία είναι ότι τελικά η λέξη μετατρέπεται ως Gr - C, δηλαδή Gr για την Ελλάδα και C για την κρίση.
"Ο κ. Παπανδρέου είναι εν μέρη ο αυτουργός της ίδιας της κακοτυχίας του" γράφει ο Economist, σημειώνοντας πως η απόφαση του Έλληνα πρωθυπουργού να οδηγήσει τη χώρα σε δημοψήφισμα καταδικάστηκε από τους ευρωπαίους ηγέτες και τελικά ιεωρήθηκε "είτε ανόητος είτε προδότης".
Το κείμενο πραγματοποιεί αναφορές στον εσωτερικό πόλεμο του ΠΑΣΟΚ με τους κυβερνητικούς βουλευτές να εγκαταλείπουν σταδιακά τα έδρανα της Βουλής, με αφορμή της διεξαγωγή δημοψηφίσματος, ενώ ανφορές γίνονται και στη συνάντηση Μέρκελ - Σαρκοζί στις Κάννες και το θρίλερ των ατέρμονων διαπραγματεύσεων που έληξαν αργά τα ξημερώματα, χωρίς κοινές δηλώσεις.
"Ο Παπανδρέου έγραψε εν μέρει μόνος του την μοίρα του και έχει κετεθεί βάναυσα", παραδέχεται το δημοσίευμα. "Αναζητώντας την υποστήριξη του ελληνικού λαού μέσω δημοψηφίσματος, καταδίκασε σε μακρόπνοη αναμονή τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ως ανόητος και προδότης. Πώς τολμά να φέρει την καταστροφή στην ευρωζώνη;", συνεχίζει το κατα τ' άλλα ειρωνικό άρθρο.
Και συμπληρώνει: "Δεν υπάρει αμφιβολία ότι ο κ. Παπανδρέου έχει δημιουργήσει ένα παντοδύναμο χάος και έχει αφήσει την ευρωζώνη να βασανίζεται από αβεβαιότητα και ανασφάλεια. Το δημοψήφισμα έχει ακυρωθεί και το ΠΑΣΟΚ θα προχωρήσει σε μία κυβέρνηση εθνικής συνεργασίας με τη ΝΔ με επικεφαλής τεχνοκράτη ή ακόμα και όλα αυτά θα τιναχτούν σύντομα στον αέρα. Και όλο αυτό το διάστημα το ρολόι τρέχει. Εντός του μήνα, η Ελλάδα πρέπει να λάβει νέο δάνειο από ΔΝΤ και Ευρωπαίους διασώστες".
Τι πρέπει να γίνει;
"Η κυβέρνηση στην Ελλάδα πρέπει σοφά να ξοδεύει το πενιχρό πολιτικό κεφάλαιο που της έχει απομείνει" επισημαίνει ο Εconomist και υπογραμμίζει ότι "πάνω απ 'όλα, η οικονομία πρέπει να αναπτυχθεί. Παρά το θυμό τους, το 70% των Ελλήνων δηλώνουν ότι θέλουν να παραμείνουν στη ζώνη του ευρώ, αλλά η ανοχή τους για λιτότητα έχει όρια.
Η κυβέρνηση πρέπει να αφιερώσει λιγότερη προσπάθεια στην καθιέρωση φορολογικών αυξήσεων και να επιδοθεί στην προώθηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και στη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική εξυγίανση.

news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Γ. Καρατζαφέρης: Αν «τα παιδιά της Βοστώνης»...


Αν, “τα παιδιά της Βοστώνης”, ο κ. Παπανδρέου δεν πάψει να φαντάζει ως αρχολίπαρος και ο κ. Σαμαράς ως σπουδαρχίδης, τότε ο τόπος δεν θα δει προκοπή», είπε χαρακτηριστικά.
 Αίσθηση προκάλεσε η δήλωσή του προέδρου του ΛΑ.Ο.Σ. Γιώργου Καρατζαφέρη στη Βουλή για τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά, τους οποίους αποκάλεσε μεταξύ άλλων "παιδιά της Βοστώνης". 

real.gr

Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Μπαίνει η Ιταλία στο ΔΝΤ;

Η Ιταλία συμφώνησε να έχει ως ελεγκτές τους ΔΝΤ και Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο αυτή θα προσπαθεί να πετύχει τους στόχους για τις μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό και στο ασφαλιστικό, που συμφωνήθηκαν με τους Ευρωπαίους ηγέτες την προηγούμενη εβδομάδα, αναφέρει πηγή της ΕΕ στο Reuters.

«Θα πρέπει να διασφαλίσουμε ότι υπάρχει αξιοπιστία με τους στόχους της Ιταλίας, ότι δηλαδή πρόκειται να τους πετύχει. Αποφασίσαμε να εμπλέξουμε και το ΔΝΤ στη διαδικασία εποπτείας, χρησιμοποιώντας τη δική του μεθοδολογία, και οι Ιταλοί απάντησαν ότι μπορούν να το ανεχθούν», δήλωσε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος στο πρακτορείο, χωρίς να κατονομάζεται.

«Η Ιταλία δεν έχει κανένα πρόβλημα με την εποπτεία, καθόλου, ακόμη και εάν εμπλέκεται το ΔΝΤ», δήλωσε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι η Κομισιόν και το ΔΝΤ θα αναφέρουν ο καθένας ξεχωριστά για το πώς και το εάν η Ιταλία πετυχαίνει τους στόχους.

Ωστόσο, δημοσίευμα του πρακτορείου Dow Jones Newswires, που επικαλείται άλλη ανώνυμη πηγή, τονίζει πως η Ιταλία δεν έχει δεχθεί εποπτεία από το ΔΝΤ, δεν έχει ζητήσει κάτι τέτοιο, αλλά είναι πρόθυμη να εξετάσει το ενδεχόμενο.

Συγκεκριμένα, κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι η Ιταλία είναι πρόθυμη να εξετάσει το ενδεχόμενο να αναλάβει εποπτικό ρόλο στα σχέδιά τηυς για μείωση του δημοσίου χρέους και ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης, αλλά δεν είναι αλήθεια ότι η Ιταλία έχει ζητήσει ή θα είναι υπό την αυστηρή παρακολούθηση του ΔΝΤ.


protothema.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

«Ας έρθουμε στην θέση των Ελλήνων»


Να αναλογιστούν την δεινή θέση στην οποία έχουν βρεθεί πλέον οι ταπεινωμένοι Έλληνες καλεί τους αναγνώστες της η Liberation, η οποία φιλοξενεί ταυτόχρονα και ένα περιεκτικό πορτρέτο του έλληνα πρωθυπουργού στην σημερινή της έκδοση με πρωτοσέλιδο τίτλο " Η Ευρώπη έρμαιο".
"Ελάτε για μια στιγμή στη θέση των Ελλήνων. Η χώρα τους χρεοκοπεί. Το γαλλο-γερμανικό δίδυμο κάλεσε τον πρωθυπουργό τους σαν λακέ στην G20…Αν θέλει δημοψήφισμα, το ερώτημα θα του υπαγορευτεί. Αν θέλει χρήματα πρέπει να υποταχθεί σε αυτούς που πλέον κυβερνούν …Η εναλλακτική; Το προτεκτοράτο ή η ντροπή" γράφει η εφημερίδα.
"Κανείς δεν ξέρει πως μπορεί να εξελιχθεί η ευρωπαϊκή κρίση. Αύριο μπορεί να αγγίξει την Ιταλία ή την Ισπανία, μεθαύριο την Γαλλία…Ποια από αυτές τις χώρες θα δεχόταν τέτοια αντιμετώπιση, τέτοια ταπείνωση;" αναρωτιέται η Liberation.
Η γαλλική εφημερίδα φιλοξενεί ταυτόχρονα και ένα περιεκτικό πορτρέτο του έλληνα πρωθυπουργού, κάνοντας αναφορά στο "στοργικό και συγκαταβατικό" χαϊδευτικό "Γιωργάκης" με το οποίο αποκαλούσαν τον έλληνα πρωθυπουργό, σημειώνοντας ότι έχει το ίδιο όνομα με τον παππού του, τον Γεώργιο Παπανδρέου, "πολιτικό πρώτης γραμμής της δεκαετίας του '60".
Στη συνέχεια εξηγεί ότι ο έλληνας πρωθυπουργός,"κληρονόμος μιας μεγάλης πολιτικής δυναστείας, ο γιος του Ανδρέα Παπανδρέου- του πολύ χαρισματικού ιδρυτή και ηγέτη του ΠΑΣΟΚ που διετέλεσε πρωθυπουργός επί περίπου 12 έτη- κατόρθωσε εν τέλει, μετά από δυο εκλογικές αποτυχίες το 2004 και το 2007 να κερδίσει τις εκλογές…".

ethnos.gr

Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

"Κάνω δημοψήφισμα γιατί φοβάμαι πραξικόπημα"


Βροχή δημοσιευμάτων πέφτουν στο twitter για τις πολιτικές εξελίξεις εντός και εκτός εθνικών μας συνόρων, ενώ οι γαλλικές εφημερίδες Le Monde και Liberation προβαίνουν σε αναλύσεις επί των παρασκηνίων των διαπραγματεύσεων στις Κάννες.
"Ο Παπανδρέου επέλεξε το δημοψήφισμα για να αποφύγει στρατιωτικό πραξικόπημα", είναι ο τίτλος άρθρου στην εφημερίδα "Liberation", δίνοντας μία σαφώς διαφορετική διάσταση στην πρωτοβουλία του Γιώργου Παπανδρέου και του υπουργού Εθνικής Αμύνης Πάνου Μπεγλίτη για την αλλαγή των επικεφαλών των επιτελείων των Ενόπλων Δυνάμεων εν μέσω καταιγιστικών πολιτικών εξελίξεων.
Μάλιστα ο Γάλλος δημοσιογράφος και συνεργάτης της Liberation, Jean Quatremer, ανέφερε συγκεκριμένα στο προσωπικό του twitter(http://twitter.com/#!/quatremer):
"Ο Παπανδρέου στο δείπνο της Τετάρτης δικαιολόγησε το δημοψήφισμα στους Ευρωπαίους ηγέτες και συγκεκριμένα στο Σαρκοζί, λέγοντας ότι το έκανε για να αποφύγει τον κίνδυνο πραξικοπήματος".
Σημειωτέον ότι η πηγή δεν είναι τυχαία, καθώς ο J. Quatremer ήταν παρών στις Κάννες, ενώ είναι εξειδικευμένος συντάκτης σε ευρωπαϊκά θέματα και συγγραφέας του blog "Παρασκήνια των Βρυξελλών".
Η ακριβής διατύπωση του Quatremer είναι: "Papandréou, lors du diner mercredi, a notamment justifié son référendum par le risque d'un coup d'Etat", ενώ λίγο αργότερα πρόσθεσε ότι "η είδηση για τον Παπανδρέου προκάλεσε θόρυβο στην Ελλάδα" (Mon tweet sur Papandréou invoquant une menace de coup d'Etat fait du bruit en Grèce).
Στην ανάλυσή του, ο δημοσιογράφος προσθέτει ότι "ο κ. Παπανδρέου, ενώπιον της οργής των Ευρωπαίων ηγετών για το δημοψήφισμα που αναγγέλθηκε χωρίς συνεννόηση μαζί τους, αναζήτησε δικαιολογία σε άθλιες και χονδροειδείς θεωρίες συνομωσίας, τις οποίες δεν ντράπηκε να διατυπώσει προς το Ν. Σαρκοζί και την Α. Μέρκελ".
Στα ίδια μήκη κύματος και η γαλλική εφημερίδα Le Monde, όπου μιλά ανοιχτά για φόβο πραξικοπήματος στην Ελλάδα τις τελευταίες ημέρες.
Στηρίζει μάλιστα το δημοσίευμά της στο γεγονός ότι ο ελληνικός στρατός είναι υπεράριθμος και πως μετά τις περικοπές στους μισθούς του προσωπικού υπάρχει αναβρασμός στο στράτευμα.
 
Να σημειωθεί ότι την 1η Νοεμβρίου ο υπουργός Εθνικής Αμύνης Πάνος Μπεγλίτης, κάλεσε τους αρχηγούς των επιτελείων στο γραφείο του για να τους πει πως είναι η κατάλληλη στιγμή "να κάνει κρίσεις".
Συγκεκριμένα, κάλεσε τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ πτέραρχο Γιάννη Γιάγκο, τον αρχηγό ΓΕΣ αντιστράτηγο Φραγκούλη Φράγκο, τον αρχηγό ΓΕΑ αντιπτέραρχο Βασίλη Κλόκοζα και τους ανακοίνωσε ότι η εισήγησή του προς τα μέλη του ΚΥΣΕΑ είναι να κριθούν ως ευδοκίμως τερματίσαντες τη σταδιοδρομία τους και έτσι αντικαταστάθηκαν.
Ωστόσο, οι φήμες για τη χειρότερη στιγμή των αντικαταστάσεων στην ιστορία της μεταπολίτευσης, έδιναν και έπαιρναν, με το δημοσίευμα του Γάλλου δημοσιογράφου να βάζει τέλος στα σενάρια μυστηρίου.

news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

'Η Ν.Δ σαν διεφθαρμένη αλεπού επιτέθηκε στο κοτέτσι''




Διαβάστε την πρωτοφανή επίθεση με ατιμωτικούς χαρακτηρισμούς που κάνει στη Ν.Δ ο οικονομολόγος Ν.Ρουμπινί μέσω Twitter.







Τι γράφει ο Νουριέλ Ρουμπινί στο λογαριασμό του στο Twitter;
''Οι διεφθαρμένοι (Νέα Δημοκρατία) που αύξησαν τα δημοσιονομικά ελλείμματα στο 15% του ΑΕΠ και είπαν ξεδιάντροπα ψέματα για αυτά, θέλουν τώρα να κυβερνήσουν την Ελλάδα και πάλι.Η ελληνική αλεπού (το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας) που επιτέθηκε στο κοτέτσι, τώρα δηλώνει ότι θέλει να το φρουρήσει. Η αξιοπιστία τους είναι πιο βρώμικη και από τη λάσπη.''

Ο ίδιος, γνωστός και εως ''Δόκτωρ της καταστροφής'' εκτιμά πως η ευρωζώνη θα καταστραφεί από ντόμινο χρεοκοπίας αφού δεν υπάρχει κανένα σχέδιο ανάπτυξης και πως είναι θέμα χρόνου να χτυπηθούν οι Γερμανία, Γαλλία, Αγγλία και Η.Π.Α.

Ο Ρουμπινί θεωρεί ως μόνες λύσεις την ανάπτυξη στην Ευρώπη και την υποτίμηση του ευρώ σε σημείο που να ισούται με την αξία ενός δολαρίου.

Πηγή newsit
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Παρενόχλησε σεξουαλικά μια... χελώνα!




Το ζήσαμε και αυτό. Να κατηγορείται κάποιος ότι παρενόχλησε σεξουαλικά μια χελώνα.





Ένας επαγγελματίας σέρφερ ο Jamie O'Brien, 28 ετών από την Χαβάη κατηγορείται για παρενόχληση χελώνας, μετά που ο ίδιος ανέβασε στο προφίλ του στο Facebook μία φωτογραφία στην οποία φαίνεται ο ίδιος να… καβαλάει την πλάτη μιας χελώνας.
 
Φιλοζωικές οργανώσεις κινητοποιήθηκαν και κατήγγειλαν τον σέρφερ, ο οποίος αρνείται τις κατηγορίες.
 
Ο Jamie ανέβασε μια φωτογραφία που τραβήχτηκε κάτω από το νερό από επαγγελματία φωτογράφο και την ανέβασε στην σελίδα τοπικού καναλιού στο Facebook.
 
Όπως είπε ο ίδιος ανέβασε και το μήνυμα ότι ανησυχεί για την εξάπλωση ενός ιού έρπητα που κυκλοφορεί μεταξύ των θαλάσσιων χελωνών. Η επιδημία αυτή μπορεί όπως είπε να προκαλέσει τον θάνατο στις χελώνες και γι αυτό έβγαλε μια φωτογραφία με τις χελώνες για να αναδείξει το πρόβλημα αυτό και όχι για να την παρενοχλήσει όπως υποστηρίζουν κάποιοι!
 
Εμείς τι να πούμε. Ας αποφασίσει η δικαιοσύνη!

Πηγή newsit
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Λέιζερ αναγνωρίζει τα νοθευμένα ποτά

Η νέα μέθοδος αναλύει το φασματικό αποτύπωμα του ποτού και μπορεί να αποκαλύψει μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα αν είναι γνήσιο ή «βόμβα». 

Μια σταγόνα του ποτού είναι αρκετή για να αποκαλύψει την ταυτότητα του. Η σταγόνα τοποθετείται πάνω σε ένα διάφανο τσιπ και στη συνέχεια πάνω στο τσιπ πέφτει μια ακτίνα φωτός λέιζερ πιο λεπτή από ανθρώπινη τρίχα. Η ακτίνα λέιζερ ξεκινά από μια οπτική ίνα και μετά την επαφή της με το τσιπ η ακτίνα «συλλέγεται» από μια άλλη οπτική ίνα. 

Με βάση το γεγονός ότι κάθε μόριο εκπέμπει ένα χαρακτηριστικό φάσμα που είναι μοναδικό, σαν το δακτυλικό αποτύπωμα, η φασματική ανάλυση που γίνεται με τη νέα μέθοδο αποκαλύπτει την ταυτότητα του ποτού. 

Η μέθοδος εξακριβώνει την ακριβή ποσότητα αλκοόλ που περιέχει το ποτό. Έχει όμως και άλλες δυνατότητες αφού μπορεί να μελετά το χρώμα, την υφή και τη γεύση του ποτού και να αναγνωρίζει μια σειρά από στοιχεία όπως το είδος και την ηλικία του. 

Σύμφωνα με τους ερευνητές η μέθοδος μπορεί να κάνει ακόμη πιο εξειδικευμένες αναλύσεις δείχνοντας τη μάρκα ενός ποτού ή το βαρέλι στο οποίο βρισκόταν. 



newsbomb.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Κάνουν τις καθαρίστριες... μετόχους για να μην τις αποζημιώσουν


Μετατρέπουν καθαρίστριες σε... μετόχους εταιρειών για να μην τις αποζημιώνουν! Κι όταν ακόμη τους βάζουν χρήματα στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους, τους επιβάλουν να τα αποσύρουν και να τα δίνουν πίσω στην εταιρεία.
Ευρηματικότητα και στην παρανομία επιδεικνύουν τους τελευταίους μήνες εταιρείες καθαρισμού, προκειμένου να εκμεταλλεύονται εκατοντάδες εργαζομένους χωρίς συνέπειες.

Σύμφωνα με έγγραφα που αποκαλύπτει «Το Βήμα» οι εργοδότες «πωλούν» εικονικά ή εκβιαστικά μερικές μετοχές της εταιρείας τους σε υπαλλήλους τους, ημεδαπούς και αλλοδαπούς καθαριστές.

Ετσι όταν οι άνθρωποι αυτοί απολύονται η εταιρεία δεν υποχρεώνεται να τους δώσει οποιαδήποτε αμοιβή ή αποζημίωση, ενώ δεν λαμβάνουν και κανένα άλλο νόμιμο επίδομα. Κι όλα αυτά με το πρόσχημα ότι οι άτυχοι εργαζόμενοι είναι μέλη της εταιρείας που απλώς αποχωρούν από το... μετοχικό σχήμα.

Αλλες εταιρείες καθαρισμού προχωρούν σε σειρά άλλων παραβιάσεων. Πολλοί δεν πληρώνουν τα ρεπό των εργαζομένων ή τα επιδόματα αδείας. Αφότου, με πρόσφατο νόμο, υποχρεώθηκαν οι εργοδότες να καταθέτουν τις νόμιμες αμοιβές των καθαριστών στις τράπεζες, τους ζητούν με την απειλή της απόλυσης, από τους εργαζομένους μετά την είσπραξη να επιστρέψουν ένα μέρος του ποσού στην εταιρεία.

Οι νέου τύπου αυθαιρεσίες σε βάρος εργαζομένων σε εταιρείες καθαρισμού, που συνιστούν έναν κανονικό εργασιακό "μεσαίωνα" - τρία χρόνια μετά την εγκληματική επίθεση κατά της Κωνσταντίνας Κούνεβα - αποτυπώνονται σε έ έγγραφα που συγκέντρωσε τις τελευταίες ημέρες η Παναττική Ενωση Καθαριστριών και Οικιακού Προσωπικού.

Ολα ξεκίνησαν μετά από έρευνα που ξεκίνησε για τις συνθήκες απόλυσης μίας εργαζομένης σε εταιρεία καθαρισμού με έδρα στην Κρήτη, που είχε αναλάβει το σχετικό έργο σε μεγάλο στρατιωτικό νοσοκομείο της Αθήνας.

Η εργαζόμενη δεν πήρε καμιά αποζημίωση καθότι από την εταιρεία της ανακοινώθηκε πως «δεν έχει κανένα τέτοιο δικαίωμα γιατί δεν ήταν μία απλή υπάλληλος αλλά... μέτοχος της επιχείρησης»!

Η άτυχη εργαζόμενη εξεπλάγη. Δεν της είχε πει, βέβαια, κανένας ότι συμμετείχε στο... πολυμετοχικό σχήμα της εταιρείας καθαρισμού.

Μερίδιο... από τα κέρδη

Ακολούθησε πολυήμερη έρευνα και διαπιστώθηκε ότι όταν είχαν προσληφθεί προ μερικών μηνών περίπου 60 καθαριστές και καθαρίστριες είχαν ανάμεσα στα άλλα υπογράψει και ένα ιδιότυπο έγγραφο «εμπιστευτικού χαρακτήρα», όπου μνημονευόταν ότι οι εργαζόμενοι δεν αποβλέπουν σε έναν πενιχρό μισθό αλλά θα εργάζονταν για την μεγιστοποίηση των κερδών της εταιρείας, έτσι ώστε να ωφεληθούν και οι ίδιοι από το μερίδιο που τους αναλογεί.

Οπως αναφερόταν χαρακτηριστικά στο έγγραφο για τα καθήκοντα των εργαζομένων «είναι υποχρεωμένοι να προσφέρουν την προσωπική τους εργασία σε εκτέλεση των έργων της καθαριότητας, που αναλαμβάνει η εταιρεία, σύμφωνα με τους όρους και τις προδιαγραφές που απαιτούνται από την αναθέτουσα αρχή με αντάλλαγμα την μεγιστοποίηση των κερδών τους. Εφ' όσον οι εταιρικές εργασίες το επιτρέπουν, ύστερα από σύμφωνη γνώμη όλων των εταίρων, καταβάλλονται στους εταίρους μηνιαία ποσά ως απολήψεις (...) έναντι των κερδών που δικαιούνται, οι οποίες απολήψεις, συμψηφίζονται στους ετήσιους λογαριασμούς στην μερίδα που τους αναλογεί».

Στην πορεία της έρευνας διαπιστώθηκε όμως ότι αυτό το τρικ των καθαριστών - "μετόχων" είχε και έναν ακόμη στόχο, πέραν από την μη καταβολή αποζημιώσεων.

Οπως ανέφερε συνδικαλιστής στον χώρο των εταιρειών καθαρισμό «όταν η συγκεκριμένη εταιρεία από την Κρήτη είχε κερδίσει τον διαγωνισμό για την ανάληψη ενός έργου καθαρισμού φέρεται να υποβλήθηκε ένσταση από μία εταιρεία, η πρόταση της οποίας είχε απορριφθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες μας η απάντηση που δόθηκε στους ενιστάμενους ήταν ότι η εταιρεία της Κρήτης μειοδότησε γιατί η προσφορά της για να αναλάβει το έργο ήταν εξαιρετικά χαμηλή και συμφέρουσα, επειδή το κόστος για την αμοιβή των εργαζομένων το εμφάνιζε μηδενικό. Σύμφωνα με τα επίσημα έγγραφα δεν καταβαλλόταν αμοιβή στους καθαριστές, αλλά... μερίδιο από τα κέρδη»!

Υπεύθυνοι της εταιρείας στην Κρήτη, με τους οποίους επικοινώνησε «Το Βήμα», υποστήριξαν απλώς ότι «οι καθαριστές και οι καθαρίστριες ξέρουν με ποιο εργασιακό καθεστώς απασχολούνται στην εταιρεία». Και αρνήθηκαν να προχωρήσουν σε οποιαδήποτε άλλη διευκρίνιση.

Χωρίς ρεπό και επιδόματα
Ακόμη από περαιτέρω στοιχεία που συγκεντρώθηκαν διαπιστώθηκε ότι και άλλη εταιρεία καθαρισμού προχωρούσε επίσης σε σειρά παραβιάσεων, αλλά... κλασικών.

Προέκυψε συγκεκριμένα ότι έβαζε τους υπαλλήλους της να εργάζονται παρανόμως στα ρεπό τους, ενώ δεν κατέβαλε επιδόματα αδείας και απέλυε εργαζομένους χωρίς εξήγηση.

Μάλιστα για τις παραβάσεις αυτής της εταιρείας είχε συνταχθεί σχετικό έγγραφο, στις 11 Απριλίου 2011, της Επιθεώρησης Εργασίας, όπου ανάμεσα στα άλλα σημειώνεται: «Ζητήθηκαν και δεν υπεδείχθησαν ατομικές συμβάσεις εργασίας, εκκαθαριστικό σημείωμα αποδοχών, βιβλίο κανονικών αδειών και παρουσιολόγιο των εργαζομένων».

Ωστόσο, παρά τις παραβάσεις που εντόπισε η Επιθεώρηση Εργασίας, η συγκεκριμένη εταιρεία ανανέωσε πρόσφατα κανονικά και επέκτεινε τις συμβάσεις που είχε με νοσοκομεία και άλλες δημόσιες υπηρεσίες.

tovima.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Αναμείνατε στο ακουστικό σας

Οι Βρυξέλλες, το Βερολίνο, το Παρίσι και η Φρανκφούρτη, που εσχάτως απέκτησε νέο ένοικο, τον κ. Μ. Ντράγκι, παρακολουθούν τις εξελίξεις στην Ελλάδα, κρατώντας την αναπνοή τους. Αυτό συμβαίνει, γιατί οι θεσμοί θεωρούν πως τις τελευταίες 48 ώρες έχουν στείλει ευκρινώς το μήνυμά τους στον ελληνικό πολιτικό κόσμο, το μήνυμα ελήφθη και όλοι τελούν εν αναμονή εξελίξεων. 

Τόσο η Μέρκελ και ο Σαρκοζί, το βράδυ της συνάντησης με τον Έλληνα πρωθυπουργό όσο και η κ. Χέρμαν Βαν Ρόμπεη και ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στην κοινή τους δήλωση, ζητούν, όσο ξεκάθαρα επιτρέπει η διπλωματική γλώσσα, από την ελληνικό πολιτικό κόσμο να σχηματίσει κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Οι Μέρκελ και Σαρκοζί ξεκαθάρισαν στον Γιώργο Παπανδρέου ότι αισθάνονται προδομένοι, απογοητευμένοι και δύσκολα θα μπορέσουν ξανά να συνεννοηθούν μαζί του. Η κυβέρνηση εθνικής ενότητας θα πρέπει να κυρώσει τη νέα δανειακή σύμβαση και τη συμφωνία της 27ης Οκτωβρίου το συντομότερο δυνατό, να δρομολογήσει μία σειρά μεταρρυθμίσεων στο εσωτερικό και να ξεκινήσει τη διαπραγμάτευση της ανταλλαγής των ομολόγων με τους ιδιώτες επενδυτές. Έτσι μεταφράζεται από υψηλόβαθμες κοινοτικές πηγές η έκκληση που απηύθυναν όλοι για «ευρεία συναίνεση και πολιτική, οικονομική και κοινωνική ενότητα».

Μέρκελ και Σαρκοζί, η πρώτη μέσω διαρροών και ο δεύτερος κατά δήλωση, χαιρέτησαν τις χθεσινές πολιτικές εξελίξεις, ο δεύτερος, μάλιστα, ίσως υπέρ του δεόντως σε αυτή τη φάση και θεωρούν ότι, μόλις το πολιτικό αντικείμενο επιτευχθεί, ο δρόμος για την εκταμίευση της 6ης δόσης και της συνέχισης της βοήθειας προς την Ελλάδα είναι ανοιχτός. Αυτή η φράση, άλλωστε, περιέχεται και στην κοινή δήλωση-διαπραγματευτική θέση των θεσμικών εκπροσώπων της Ε.Ε., κ. Βαν Ρόμπεη και Μπαρόζο στις Κάννες. Οι τελευταίοι, νωρίτερα χθες, πραγματοποίησαν πολύωρη σύσκεψη, παρουσία του κ. Θαπατέρο, του κ. Μπερλουσκόνι, Μέρκελ και Σαρκοζί. Η συνάντηση που κράτησε διπλάσιο χρόνο από το προγραμματισμένο, όπως αναφέρουν πηγές του περιβάλλοντος του κ. Μπαρόζο, είχε ως αντικείμενο να εξεταστεί λεπτομερώς και η απευκταία περίπτωση που η Ελλάδα δεν τα καταφέρει. Αφού ασκήθηκε πίεση στον κ. Μπερλουσκόνι για να τηρήσει και αυτός, όπως και ο κ. Παπανδρέου, τις δεσμεύσεις του, εξέτασαν διάφορες παραμέτρους για την ενδεχόμενη στήριξη της Ιταλίας μετά από ένα ελληνικό default. 

Το πρώτο μέλημα των Ευρωπαίων στη διαχείριση της επόμενης μέρας είναι να αποδείξουν ότι η Ελλάδα «ήταν μία μοναδική περίπτωση». Παραδόξως την ίδια φράση χρησιμοποίησε κατά την πρώτη του συνέντευξη τύπου στη Φρανκφούρτη και ο Μάριο Ντράγκι, διάδοχος του κ. Τρισέ. Παρότι τόσο ο κ. Ντράγκι όσο και οι εκπρόσωποι της Επιτροπής υπερθεμάτιζαν στο ότι «υπάρχει μία λύση για την Ελλάδα» και απλώς είναι θέμα χρόνου να εφαρμοστεί, αναπόφευκτα χρειάστηκε να αναπτύξουν θεωρητικά το ζήτημα και της εξόδου από το ευρώ. 

Η εκπρόσωπος της Επιτροπής κ. Κότοβα, συνεπικουρούμενη από τον πολύ έμπειρο Α. Αλταφάζ, ξεκαθάρισε ότι ο μόνος τρόπος για να φύγει μία χώρα από το ευρώ είναι να φύγει και από την Ε.Ε. Νωρίτερα και ο κ. Γιούνκερ, μιλώντας σε γερμανικό ραδιόφωνο, ξεκαθάρισε ότι, σε αντίθεση με το παρελθόν, οι εταίροι δεν θα αγωνιστούν για να κρατήσουν την Ελλάδα στο ευρώ με κάθε κόστος. Αυτό το τελευταίο αποτελεί μία σαφή πολιτική επιλογή και τώρα η Ελλάδα είναι αυτή που πρέπει να αγωνιστεί «για να πείσει» ότι θέλει να παραμείνει στην ευρωπαϊκή οικογένεια.


real.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

«Μην πετάτε τα λεφτά μας στην Ελλάδα»


Εντονες αντιπαραθέσεις και στην αυστραλιανή πολιτική σκηνή προκάλεσε η ελληνική κρίση, με την κυβέρνηση Γκίλαρντ να κατηγορεί την αξιωματική αντιπολίτευση της χώρας για ''οικονομική ξενοφοβία''.
Συγκεκριμένα, η πρωθυπουργός Τζούλια Γκίλαρντ στη σύνοδο των ηγετών της G20, στις Κάννες, δήλωσε ότι η Αυστραλία προτίθεται να αυξήσει την συνεισφορά της προς το Διεθνές Οικονομικό Ταμείο προκειμένου να βοηθηθούν χώρες της Ευρώπης που απειλούνται από το χρέος.
Αυτό προκάλεσε την έντονη αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο ηγέτης της, Τόνι 'Αμποτ, από το βήμα της Βουλής κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ''πετά τα καλά λεφτά του αυστραλιανού λαού στη μαύρη τρύπα των Ευρωπαίων''.
''Σε μια περίοδο που η Αυστραλία έχει χρέος 107 δισ. δολάρια και έλλειμμα 50 δισ., γιατί η κυβέρνηση προσφέρει χρήματα που δεν έχει στην ευρωζώνη;'' ρώτησε ο κ. Αμποτ.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε πως ''η Ελλάδα θα πρέπει να νοικοκυρευτεί και να μην περιμένει την Αυστραλία να της λύσει το πρόβλημά της''.
Ο Θησαυροφύλακας, Γουέιν Σουάν, κατηγόρησε την αντιπολίτευση για ''οικονομική ξενοφοβία'' και τόνισε: ''Δεν πρόκειται να πετάξουμε λεφτά στην Ελλάδα. Αυτή είναι μια καραμέλα της αντιπολίτευσης. Θα προσφέρουμε το μέρισμά μας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Και δεν είναι χρήματα που πετάμε. Είναι χρήματα που δανείζονται με επιτόκιο''.

ethnos.gr

Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

"Η Ελλάδα το ελαφάκι της Άνγκελα Μέρκ-ακλης"


Τον γύρο του κόσμου κάνουν για άλλη μία μέρα οι ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, με το σύνολο σχεδόν των διεθνών μέσων ενημέρωσης να έχουν πρώτο θέμα τα όσα συμβαίνουν τα τελευταία 24ωρα στη χώρα. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην κρίσιμη ονομαστική ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης απόψε στη Βουλή.
"Ο Έλληνας πρωθυπουργός καλείται για άλλη μια φορά να παραιτηθεί" είναι ο τίτλος του BBC, το οποίο αναφέρεται στην "δραματική" έκκληση, όπως την χαρακτηρίζει,του προέδρου της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, για παραίτηση του Γ.Παπανδρέου και για σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης. Αναφορά, επίσης, γίνεται στην κρισιμότητα της αποψινής βραδιάς.
 
Για προσποιούμενη αυτοπεποίθηση από την μεριά του πρωθυπουργού της Ελλάδας κάνει λόγο το πρακτορείο Reuters, σε άρθρο του για τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα. Μάλιστα, αναφέρει πως ο Γ. Παπανδρέου αψήφησε την απόφασή του για δημοψήφισμα και ζήτησε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνησή του, παρά το ότι μετά από δύο χρόνια διακυβέρνησης, φαίνεται πως πλέον δεν έχει δυναμική.
 
Το γερμανικό Spiegel αναφέρεται στην ακύρωση της διεξαγωγής δημοψηφίσματος από τον Έλληνα πρωθυπουργό και στην πρόθεση της ΝΔ να προχωρήσει σε μεταβατική κυβέρνηση. "Είναι μια ελληνική τραγωδία ή μία κωμωδία;" αναφέρει στο δημοσίευμα του. "Τουλάχιστον οι πολίτες έγιναν θεατές σε ένα μοναδικό πολιτικό θέαμα στην Αθήνα" τονίζει.
 
Η Bild παρομοιάζει την καγκελάριο με τον Ηρακλή, αναφέροντας ότι το κατόρθωμά της προσομοιάζει με τους άθλους του μυθικού ήρωα. Με τίτλο "Η Ελλάδα το ελαφάκι της Άνγκελα Μέρκ-ακλης" το δημοσίευμα αναφέρεται στην απόσυρση της πρότασης για δημοψήφισμα από τον Έλληνα πρωθυπουργό ύστερα από τη συναίνεση που επιτεύχθηκε καθώς οι απειλές των Μέρκελ-Σαρκοζί απέδωσαν σύμφωνα με την Bild. "Τώρα πραγματικά η Άνγκελα Μέρκελ είναι η Angela Mercules".
 
Πρώτο θέμα οι εξελίξεις στην Ελλάδα και στην Wall Street Journal, η οποία αναφέρει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός παλεύει να επαναφέρει την πολιτική σταθερότητα στη χώρα και να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη. "Ο Παπανδρέου, αβέβαιος για το μέλλον, σκοτώνει το δημοψήφισμα" αναφέρει χαρακτηριστικά.
 
Για μία "ταραχώδη" ημέρα στην Ελλάδα κάνουν λόγο σε κεντρικό άρθρο τους οιNew York Times και αναφέρουν πως ο πρωθυπουργός ακύρωσε το σχέδιό του για δημοψήφισμα και παραμένει στην θέση του, παρά τις φήμες που έκαναν λόγο για παραίτηση. Ο τίτλος του άρθρου είναι: "Ανακάλεσε το δημοψήφισμα ο Γ. Παπανδρέου".
 
"Οι ανησυχίες της G20 επικεντρώνονται στην Ελλάδα», έχει τίτλο η Le Monde,που δημοσιεύει ότι η ελληνική κρίση κυριάρχησε στις συζητήσεις των ηγετών στις Κάννες. Στη συνέχεια αναφέρεται στις χθεσινές πολιτικές εξελίξεις στη χώρα.
 
Με τίτλο "Τα σενάρια στο συρτάρι του Γιώργου Παπανδρέου" η Le Figaroσχολιάζει ότι τις δύο επιλογές του Έλληνα πρωθυπουργού με δημοψήφισμα ή εκλογές, ενώ όπως χαρακτηριστικά γράφει «το ωστικό κύμα που προκάλεσε η απόφαση του Γιώργου Παπανδρέου για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το σχέδιο βοήθειας προς την Ελλάδα τελικά μετατράπηκε σε ένα παράξενο hocus-pocus της εσωτερικής πολιτικής".
 
"Ο Παπανδρέου θέλει να αποσύρει το δημοψήφισμα, αλλά η κρίση συνεχίζεται. Μια μεταβατική κυβέρνηση εθνικής ενότητας θα μπορούσε να γίνει στην Αθήνα" αναφέρει η Liberation.
 
"Η Ευρώπη δέχθηκε με συγκράτηση και ανακούφιση την ακύρωση του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα" τιτλοφορείται η ισπανική El Pais ενώ στον υπότιτλο αναφέρει ότι ο Ομπάμα συζήτησε με τους ηγέτες της Ευρώπης τον τρόπο με τον οποίο θα επιλυθεί η κρίση χρέους στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στο άρθρο σχολιάζεται ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός επισκέφθηκε σύντομα τις Κάννες για να ακούσει τις παραινέσεις των Μέρκελ-Σαρκοζί, ωστόσο όλοι την Πέμπτη ανέμεναν να δουν την ομιλία του στο ελληνικό Κοινοβούλιο.
 
"Δεν θα γίνει το δημοψήφισμα στην Ελλάδα, ο Παπανδρέου ανοιχτός σε μεταβατική κυβέρνηση» είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος για την Ελλάδα στηνCorriere della Sera. Τονίζει μάλιστα ότι «μετά το σεισμό που προκάλεσε στην ήδη άσχημη οικονομικό κατάσταση της Ευρώπης ο Έλληνας πρωθυπουργός κάνει πίσω".

news247.gr
 

Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...