Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011

Αναμείνατε στο ακουστικό σας

Οι Βρυξέλλες, το Βερολίνο, το Παρίσι και η Φρανκφούρτη, που εσχάτως απέκτησε νέο ένοικο, τον κ. Μ. Ντράγκι, παρακολουθούν τις εξελίξεις στην Ελλάδα, κρατώντας την αναπνοή τους. Αυτό συμβαίνει, γιατί οι θεσμοί θεωρούν πως τις τελευταίες 48 ώρες έχουν στείλει ευκρινώς το μήνυμά τους στον ελληνικό πολιτικό κόσμο, το μήνυμα ελήφθη και όλοι τελούν εν αναμονή εξελίξεων. 

Τόσο η Μέρκελ και ο Σαρκοζί, το βράδυ της συνάντησης με τον Έλληνα πρωθυπουργό όσο και η κ. Χέρμαν Βαν Ρόμπεη και ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στην κοινή τους δήλωση, ζητούν, όσο ξεκάθαρα επιτρέπει η διπλωματική γλώσσα, από την ελληνικό πολιτικό κόσμο να σχηματίσει κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Οι Μέρκελ και Σαρκοζί ξεκαθάρισαν στον Γιώργο Παπανδρέου ότι αισθάνονται προδομένοι, απογοητευμένοι και δύσκολα θα μπορέσουν ξανά να συνεννοηθούν μαζί του. Η κυβέρνηση εθνικής ενότητας θα πρέπει να κυρώσει τη νέα δανειακή σύμβαση και τη συμφωνία της 27ης Οκτωβρίου το συντομότερο δυνατό, να δρομολογήσει μία σειρά μεταρρυθμίσεων στο εσωτερικό και να ξεκινήσει τη διαπραγμάτευση της ανταλλαγής των ομολόγων με τους ιδιώτες επενδυτές. Έτσι μεταφράζεται από υψηλόβαθμες κοινοτικές πηγές η έκκληση που απηύθυναν όλοι για «ευρεία συναίνεση και πολιτική, οικονομική και κοινωνική ενότητα».

Μέρκελ και Σαρκοζί, η πρώτη μέσω διαρροών και ο δεύτερος κατά δήλωση, χαιρέτησαν τις χθεσινές πολιτικές εξελίξεις, ο δεύτερος, μάλιστα, ίσως υπέρ του δεόντως σε αυτή τη φάση και θεωρούν ότι, μόλις το πολιτικό αντικείμενο επιτευχθεί, ο δρόμος για την εκταμίευση της 6ης δόσης και της συνέχισης της βοήθειας προς την Ελλάδα είναι ανοιχτός. Αυτή η φράση, άλλωστε, περιέχεται και στην κοινή δήλωση-διαπραγματευτική θέση των θεσμικών εκπροσώπων της Ε.Ε., κ. Βαν Ρόμπεη και Μπαρόζο στις Κάννες. Οι τελευταίοι, νωρίτερα χθες, πραγματοποίησαν πολύωρη σύσκεψη, παρουσία του κ. Θαπατέρο, του κ. Μπερλουσκόνι, Μέρκελ και Σαρκοζί. Η συνάντηση που κράτησε διπλάσιο χρόνο από το προγραμματισμένο, όπως αναφέρουν πηγές του περιβάλλοντος του κ. Μπαρόζο, είχε ως αντικείμενο να εξεταστεί λεπτομερώς και η απευκταία περίπτωση που η Ελλάδα δεν τα καταφέρει. Αφού ασκήθηκε πίεση στον κ. Μπερλουσκόνι για να τηρήσει και αυτός, όπως και ο κ. Παπανδρέου, τις δεσμεύσεις του, εξέτασαν διάφορες παραμέτρους για την ενδεχόμενη στήριξη της Ιταλίας μετά από ένα ελληνικό default. 

Το πρώτο μέλημα των Ευρωπαίων στη διαχείριση της επόμενης μέρας είναι να αποδείξουν ότι η Ελλάδα «ήταν μία μοναδική περίπτωση». Παραδόξως την ίδια φράση χρησιμοποίησε κατά την πρώτη του συνέντευξη τύπου στη Φρανκφούρτη και ο Μάριο Ντράγκι, διάδοχος του κ. Τρισέ. Παρότι τόσο ο κ. Ντράγκι όσο και οι εκπρόσωποι της Επιτροπής υπερθεμάτιζαν στο ότι «υπάρχει μία λύση για την Ελλάδα» και απλώς είναι θέμα χρόνου να εφαρμοστεί, αναπόφευκτα χρειάστηκε να αναπτύξουν θεωρητικά το ζήτημα και της εξόδου από το ευρώ. 

Η εκπρόσωπος της Επιτροπής κ. Κότοβα, συνεπικουρούμενη από τον πολύ έμπειρο Α. Αλταφάζ, ξεκαθάρισε ότι ο μόνος τρόπος για να φύγει μία χώρα από το ευρώ είναι να φύγει και από την Ε.Ε. Νωρίτερα και ο κ. Γιούνκερ, μιλώντας σε γερμανικό ραδιόφωνο, ξεκαθάρισε ότι, σε αντίθεση με το παρελθόν, οι εταίροι δεν θα αγωνιστούν για να κρατήσουν την Ελλάδα στο ευρώ με κάθε κόστος. Αυτό το τελευταίο αποτελεί μία σαφή πολιτική επιλογή και τώρα η Ελλάδα είναι αυτή που πρέπει να αγωνιστεί «για να πείσει» ότι θέλει να παραμείνει στην ευρωπαϊκή οικογένεια.


real.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...