Σάββατο 7 Μαρτίου 2015

Στα αφτεράδικα της Αθήνας...Εκεί που η διασκέδαση αρχίζει τα χαράματα


Αν βρεθείς ξημερώματα Κυριακής στα στενά του Νέου Κόσμου και πετύχεις παρέες με βραδινή αμφίεση να ψάχνουν κάτι, ξέρεις πού πηγαίνουν. Το ίδιο αν ο δρόμος σου σε βγάλει χαμηλά στα Εξάρχεια, προς Αλεξάνδρας, ή δεις κεφάτο κόσμο –συχνά εξοπλισμένο με γυαλιά ηλίου– να κατεβαίνει τα σκαλιά ενός υπογείου, ενώ έχει ήδη ξημερώσει.

Ο Μπάτμαν και το Skullbar αντίστοιχα είναι δύο νυχτερινά μαγαζιά που δεν έχουν απολύτως καμία ομοιότητα πέραν του ότι μένουν ανοιχτά μέχρι τις πρωινές και ενίοτε τις μεσημεριανές ώρες. Στο πρώτο θα ακούσεις λαϊκά και ρεμπέτικα, στο δεύτερο ηλεκτρονική μουσική. Τα προηγούμενα χρόνια θα πετύχαινες αρκετούς να συνωστίζονται έξω από μια πόρτα στην Πατριάρχου Ιωακείμ, στο Κολωνάκι. Το Dybbuk πρωτοστάτησε επί τουλάχιστον μία πενταετία στην άτυπη νυχτερινή κατηγoρία του «dance after-άδικου», πριν αλλάξει στέγη και φιλοσοφία. Αλλά και το εξαρχειώτικο εναλλακτικό Mo Better, για το κλείσιμο του οποίου πολλοί έκλαψαν πέρσι, φιλοξενούσε επί χρόνια κόσμο που ξημερωνόταν.

Μπουζουκομάγαζα, όπως το Caramela και το Premiera, στη Συγγρού ή το Frangelico στην Ποσειδώνος, μαζεύουν πάντα τον περισσότερο κόσμο, όταν τα υπόλοιπα κλείνουν το πρόγραμμά τους και συμπληρώνουν, μαζί με έκτακτα πάρτι και φεστιβάλ, τον χάρτη της after διασκέδασης που σήμερα φαίνεται να είναι ξανά έτοιμη να προσελκύσει μαζικά το ενδιαφέρον.

Για τις ανάγκες αυτού του άρθρου ξυπνήσαμε πολύ νωρίς την προηγούμενη Κυριακή.
Δεν επιχειρήσαμε να ακολουθήσουμε τον κανόνα τού να μείνουμε ξάγρυπνοι όλο το Σάββατο, κάνοντας bar hopping μέχρι να καταλήξουμε στα συγκεκριμένα μαγαζιά ομολογούμε ότι θα μας δυσκόλευε αρκετά.

Ήδη από τις 6 τα ξημερώματα το Casa Bostani είχε αρχίσει να μαζεύει κόσμο. Οι περισσότεροι θαμώνες του six d.o.g.s που νωρίτερα χόρευαν στους ρυθμούς του Andrew Weatherall είχαν μεταφερθεί στην Αλεξάνδρας για να συνεχίσουν το βράδυ τους.
Πολλοί ήταν όμως κι εκείνοι που ξύπνησαν χαράματα κι επέλεξαν έναν διαφορετικό τρόπο για να ξεκινήσουν την Κυριακή τους. Αυτοί, μάλιστα, φαινόταν να έχουν ακόμη περισσότερη ενέργεια και κατανάλωναν μεγαλύτερες ποσότητες αλκοόλ. Από τις 8:30 μέχρι τις 10 ο χώρος ήταν ασφυκτικά γεμάτος.

Στα decks ο Mr. Roussos και ο Mackenzie προθέρμαναν το κοινό με ηλεκτρονικούς ήχους, ενώ ακολούθησε ένα δυνατό set με techno και house επιλογές από τον δημοφιλή Σουηδό καλλιτέχνη Martinez. Ο χώρος ήταν λιγότερο σκοτεινός απ' όσο συνηθίζεται σε τέτοια πάρτι και αυτό έδινε μια νέα διάσταση στο event. Η ποιότητα του ήχου ήταν πολύ καλή, ο κόσμος γελούσε, έπινε και χόρευε γεμάτος ενέργεια. Ένιωθες ότι το βράδυ ξεκινούσε εκείνη την ώρα, από εκείνο το σημείο, ξεπερνώντας τα όρια της νύχτας.

Το Casa Bostani άδειασε γύρω στις 11:30 το πρωί, όταν ο κόσμος άρχισε σιγά-σιγά να βάζει γυαλιά και να αποχωρεί. Παρ' όλα αυτά, το πρώτο πάρτι της ομάδας Revolt! ήταν μια κίνηση που στέφθηκε με επιτυχία. Θα καθιερωθεί μια φορά τον μήνα στον ίδιο χώρο, φιλοξενώντας σημαντικούς καλλιτέχνες και guest DJs από το εξωτερικό.

Πολλοί ήταν όμως κι εκείνοι που ξύπνησαν χαράματα κι επέλεξαν έναν διαφορετικό τρόπο για να ξεκινήσουν την Κυριακή τους... Φωτό: Αλέξανδρος Πετσάβας

Εν τω μεταξύ, εμείς ήδη είχαμε προλάβει να κάνουμε ένα πέρασμα από το Skullbar παραδίπλα, ένα μαγαζί που έχει καθιερωθεί πλέον στη συνείδηση του κοινού ως after-άδικο.
O ιδιοκτήτης του, Άκης Πότσιος, μας κάνει έναν μη αναμενόμενο διαχωρισμό των πελατών του μαγαζιού, εξηγώντας ότι οι ξενύχτηδες αποτελούν τη μειονότητα και ότι θα τους συναντήσεις κυρίως ξημερώματα Σαββάτου.
 Ένα μεγαλύτερο ποσοστό των θαμώνων του Skull είναι άνθρωποι που δουλεύουν τη νύχτα και όταν σχολάνε ξεδίνουν από την πίεση της βάρδιάς τους εκεί, ενώ οι περισσότεροι πελάτες του μαγαζιού που συνηθίζουν να το επισκέπτονται Κυριακή πρωί είναι άνθρωποι που έχουν κοιμηθεί κανονικά και ξυπνούν για να πάνε για χορό. «Είναι πολύ σύνηθες να βλέπεις αγουροξυπνημένο κόσμο, που δεν δουλεύει την Κυριακή, να έχει μόλις πιει καφέ και να έρχεται σ' εμάς.
Δεν είχε εξαρχής τον χαρακτήρα που έχει λάβει πλέον το Skull. Πάντα ήταν underground και πάντα φιλοξενούσε όλες τις ομάδες κόσμου και πολλά διαφορετικά είδη μουσικής. Έχουμε περάσει από μέταλ, ροκ, πανκ φάσεις – το οδηγεί ο κόσμος ανάλογα με το τι ζητά. Κάνουμε live και θεματικά πάρτι, αλλά η σταθερά μας τα τελευταία χρόνια είναι η techno που παίζει Σάββατο πρωί και η house που παίζει Κυριακή πρωί και τραβάει ως το μεσημέρι».

Ήδη από τις 6 τα ξημερώματα το Casa Bostani είχε αρχίσει να μαζεύει κόσμο... Φωτό: Αλέξανδρος Πετσάβας

Η αλήθεια είναι πως η αθηναϊκή νύχτα ποτέ δεν έπαιρνε μπρος νωρίς, ειδικά τα Σαββατοκύριακα. Όταν στις μεγάλες μητροπόλεις του κόσμου, όπως το Λονδίνο, το Παρίσι και η Νέα Υόρκη, ο κόσμος συνηθίζει να πηγαίνει για early drinks μετά τη δουλειά, δηλαδή στις 5 και στις 6 το απόγευμα, στις 10 βρίσκεται σπίτι του τις καθημερινές και επικρατεί νέκρα στους δρόμους.

Τα Παρασκευοσάββατα η φάση παρατείνεται κάπως, αλλά και πάλι, πολλά μαγαζιά –μιλάμε για κλαμπ και όχι για απλά μπαρ ή παμπ– κλείνουν στις 3 το πρωί και οι περισσότεροι έχουν ήδη μεθύσει ως τα μεσάνυχτα, εκτός αν μιλάμε για μεγάλα φεστιβάλ μουσικής, που μπορεί να διαρκέσουν συνεχόμενα εικοσιτετράωρα.
Η Αθήνα πάντα ήταν αλλιώς.
Ο Αθηναίος έχει την πολυτέλεια να γυρίσει σπίτι του τις καθημερινές, να φρεσκαριστεί και να βγει στη συνέχεα. Ελάχιστα events θα ξεκινήσουν πριν από τις 10 το βράδυ, τα μπαρ σπάνια κλείνουν πριν από τις 2-3 τα ξημερώματα και τα Σαββατοκύριακα το φως του ήλιου μας βρίσκει συχνά για comfort food μετά το πιώμα. Υπάρχουν όμως κι εκείνοι που συνεχίζουν...
Όσοι πρόλαβαν τις εποχές Παπαθεμελή, του οποίου ο νόμος για την τήρηση αυστηρού ωραρίου στα νυχτερινά μαγαζιά είχε προκαλέσει πρωτοφανείς αντιδράσεις στα '90s, θυμούνται με νοσταλγία τις συγκεντρώσεις στην πλατεία Συντάγματος, που μετατρεπόταν κάθε βράδυ σε open air after-άδικο, καθώς και τα ευφάνταστα κόλπα που σκαρφιζόταν ο εκάστοτε ιδιοκτήτης για να παρατείνει όσο μπορούσε το ωράριο του μαγαζιού του, περνώντας απαρατήρητος από τους ελέγχους.

Η ποιότητα του ήχου ήταν πολύ καλή, ο κόσμος γελούσε, έπινε και χόρευε γεμάτος ενέργεια... Φωτό: Αλέξανδρος Πετσάβας

Επιστρέφοντας στο υπόγειο του Skullbar, ο Romylos βρίσκεται για τρίτη σεζόν στα decks. Μαζί με τον Mikele διατηρούν το κυριακάτικο residency του μαγαζιού και είναι ιδιαίτερα χαρούμενοι, όπως μας λέει γελώντας, που επιτέλους βρήκαν πρωινή δουλειά. Ο ίδιος πάντα ανέβαινε σχετικά αργά στα decks, προτιμώντας συνήθως τα κλεισίματα των πάρτι με afterhour sets, αλλά είναι η πρώτη σεζόν που το κάνει συστηματικά.
«Τα Σάββατά μου είναι κάπως μοιρασμένα» εξηγεί. «Κάποιες φορές ξεκουράζομαι και ξυπνώ γύρω στις 4, για να ανέβω στα decks στις 5. Άλλα σαββατόβραδα βγαίνω γιατί πρέπει να επισκέπτομαι κι άλλα μαγαζιά, στα οποία παίζουν συνάδελφοι.
Καλώς ή κακώς, τα πιο σημαντικά πάρτι γίνονται Σάββατο». Τον ρωτάμε πότε το διαλύουν συνήθως και διστάζει. «Μπορεί όντως να ακούγεται κάπως προκλητικό για τους ανθρώπους που δουλεύουν, αλλά σπάνια θα φύγουμε πριν από τις 2 το μεσημέρι». Επιβεβαιώνει και ο ίδιος ότι, ειδικά φέτος, πολύς κόσμος αποφεύγει τη βαβούρα του σαββατιάτικου clubbing και επιλέγει να ξυπνήσει νωρίς την Κυριακή για να διασκεδάσει.
Το γεγονός αυτό αποδεικνύει ότι τα πάρτι που στήνουν κάθε εβδομάδα τα παιδιά αποτελούν κομμάτι ποιοτικού κι εντελώς κονσεπτικού clubbing και όχι απλώς ένα μέρος για να ξημερωθούν όσοι έχουν γίνει λιώμα, πριν μαζευτούν στο σπίτι τους. Ο ίδιος πιστεύει ότι η τάση επανέρχεται σιγά-σιγά και το after θα αποτελέσει το επόμενο next best thing στην αθηναϊκή νύχτα/μέρα: «Το after είναι κουλτούρα. Είχε σταματήσει για πολλά χρόνια –συντέλεσε και η κρίση σε αυτό– και επανέρχεται σιγά-σιγά.

Μακάρι κι άλλα μαγαζιά να ακολουθήσουν το παράδειγμα του Skull και να έχει ο κόσμος λεφτά να διασκεδάζει και με αυτό τον τρόπο. Η αθηναϊκή νύχτα δεν έχει να ζηλέψει πολλά από το Βερολίνο. Απλώς, αυτούς που έχουν για residents εκεί, εμείς εδώ τους καλούμε ως guests».

Αν παίζουν δυνατά πάρτι που θα μαζέψουν κόσμο, πολλοί από αυτούς θα θέλουν να συνεχίσουν τη βραδιά τους κάπου αλλού... Φωτό: Αλέξανδρος Πετσάβας

Η Βασιλική A. είναι φανατική clubber και επισκέπτεται συχνά τα after-άδικα. Σε ένα διάλειμμα από τον ξέφρενο πρωινό χορό, μας εξηγεί ότι για να αποκτήσει ένα μαγαζί τη φήμη του after-άδικου, πρέπει να γίνει γνωστό στην πιάτσα ότι ανοίγει σταθερά αργά.
«Με αυτήν τη λογική, το Casa Bostani δεν μπορεί να χαρακτηριστεί after-άδικο, ή το Πλυντήριο, επειδή κρατάνε ως αργά. Το Mo Better, ας πούμε, ήταν ένα πολύ αγαπημένο εξαρχειώτικο after-άδικο, πριν κλείσει». Σύμφωνα με τη Βασιλική A., συνήθως ο κόσμος που πηγαίνει σε after-άδικα είναι αυτός που του αρέσει να παρτάρει με τη γενική «rave on» έννοια.
Η προσέλευση σε αυτά οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο τι παίζει στα υπόλοιπα μαγαζιά εκείνο το βράδυ. Αν παίζουν δυνατά πάρτι που θα μαζέψουν κόσμο, πολλοί από αυτούς θα θέλουν να συνεχίσουν τη βραδιά τους κάπου αλλού.

Είναι κάπως σαν να βγαίνεις πάλι στην πραγματικότητα από έναν κόσμο μουσικής, χαμόγελων, αγκαλιών και γέλιων και να πρέπει να βάλεις τα δυνατά σου για να οδηγήσεις μέχρι το σπίτι... Φωτό: Αλέξανδρος Πετσάβας

«Μα, πώς αντέχετε τόσες ώρες;» είναι η επόμενη, κάπως μαμαδίστικη ερώτηση που δεν μπορούμε να μην κάνουμε, συμπληρώνοντας: «Τι φάση παίζει με τα drugs; Είναι high οι περισσότεροι εδώ;». «Κοίτα, δεν θα σου πω ψέματα ότι δεν παίζουν τα πάντα.
Τα drugs είναι ένα στοιχείο που γενικά χαρακτηρίζει τη σκηνή και, ναι, σε κάποιο βαθμό ενδεχομένως θα πρέπει να κάνεις και "κάτι" για ν' αντέξεις». Στο μυαλό των υπόλοιπων clubbers αλλά και του μη εξειδικευμένου κοινού, ωστόσο, εξακολουθεί να φαίνεται κάπως weird το να βγαίνεις συστηματικά από ένα μαγαζί και όχι απλώς να έχει ξημερώσει αλλά η μέρα να έχει προχωρήσει αρκετά.
Ρωτάμε τη Βασιλική A. αν νιώθει ότι «κάηκε» η μέρα της. «Για μένα, το χειρότερο είναι το καλοκαίρι που έχει ζέστη και σε βαράει ο ήλιος στο κεφάλι με το που βγεις έξω. Τον χειμώνα είναι εντελώς διαφορετικά, ειδικά όταν έχει συννεφιά.
Είναι κάπως σαν να βγαίνεις πάλι στην πραγματικότητα από έναν κόσμο μουσικής, χαμόγελων, αγκαλιών και γέλιων και να πρέπει να βάλεις τα δυνατά σου για να οδηγήσεις μέχρι το σπίτι. Φυσικά και είναι "καμένη" η μέρα σου όταν γυρίζεις σπίτι στη 1 και στις 2 το μεσημέρι. Απλώς ξέρεις ότι θα αφήσεις την επόμενη μέρα για recover».

Στο μυαλό των υπόλοιπων clubbers αλλά και του μη εξειδικευμένου κοινού, ωστόσο, εξακολουθεί να φαίνεται κάπως weird το να βγαίνεις συστηματικά από ένα μαγαζί και όχι απλώς να έχει ξημερώσει αλλά η μέρα να έχει προχωρήσει αρκετά... Φωτό: Αλέξανδρος Πετσάβας

Φυσικά και είναι "καμένη" η μέρα σου όταν γυρίζεις σπίτι στη 1 και στις 2 το μεσημέρι. Απλώς ξέρεις ότι θα αφήσεις την επόμενη μέρα για recover... Φωτό: Αλέξανδρος Πετσάβας

Φωτό: Αλέξανδρος Πετσάβας

Skullbar Ιπποκράτους & Λ. Κατσώνη 11, Νεάπολη Εξαρχείων  

Casa Bostani Λεωφ. Αλεξάνδρας 34, Πεδίον του Άρεως  

Μπάτμαν Βρεσθένης 40, Νέος Κόσμος




lifo.gr








Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Αυτό είναι το νέο ελικόπτερο - υπερόπλο των ΗΠΑ και της NASA


Ο Αμερικανικός στρατός συνεργάζεται με τη NASA και το Ναυτικό για να φέρουν εις πέρας τον σχεδιασμό και την κατασκευή των ελικοπτέρων νέας γενιάς που θα αποτελούν μέρος των "υπερόπλων" των ΗΠΑ για το μέλλον.

Οι Αμερικανοί χρησιμοποιούν ακόμη και σήμερα και ελικόπτερα που έχουν σχεδιαστεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1960, πολλά εκ των οποίων έχουν πωληθεί σε ευρωπαϊκά κράτη.

Η ομάδα design AMRDEC VizLab έχει αναλάβει την εικονοποίηση των νέων ελικοπτέρων του στρατού. Η μελέτη δημοσιεύεται στο επιστημονικό Aerospace Research Central.

Το καλοκαίρι το Πεντάγωνο ανέθεσε στις εταιρείες Sikorsky-Boeing και Bell Helicopter να παρουσιάσουν τα σχέδια τους.

Το μοντέλο που φαίνεται πως προκρίνεται είναι εκείνο της Bell Helicopter’s, το V-280 Valor, μια βελτιωμένη έκδοση του  V-22 Osprey.

Θα διατίθεται σε τρεις διαφορετικές εκδοχές. Μία για να μεταφέρει στρατιώτες και εξοπλισμό, μία για ιατρικές αποστολές και ακόμη μία για στρατιωτικές επιθέσεις αποκλειστικά.

Το επιθετικό ελικόπτερο της Bell θα μπορεί να μεταφέρει 12 πεζοναύτες και 4 μέλη πληρώματος. Θα πετάει σε ύψος 1.800 μέτρων σε υψηλές θερμοκρασίες και θα μπορεί να πετάξει με ταχύτητα 515 χλμ την ώρα.

Αξίζει να σημειωθεί πως το ταχύτερο ελικόπτερο σήμερα είναι το Mi-24  κατέχει το παγκόσμιο ρεκόρ ταχύτητας για ελικόπτερα - 368,4 χλμ/ώρα.

Στην παραπάνω απεικονίζεται το ελικόπτερο μεταγωγών και στην παρακάτω το επιθετικό ελικόπτερο της Bell:



Η βιομηχανία Sikorksy Aircraft ανακοίνωσε επίσης την 4η Φεβρουαρίου την έναρξη των επίγειων δοκιμών για το πρόγραμμα του S-97 Raider.

Το Raider ειναι ένα οπλισμένο αναγνωριστικό ελικόπτερο σχεδιασμένο ώστε να ανταγωνίζεται συμβατικά στρατιωτικά ελικόπτερα συγκεκριμένα στην ικανότητα ελιγμών, στο ωφέλιμο φορτίο, την ταχύτητα, την αυτονομία και τις επιδόσεις στις θερμές-ψυχρές περιβαλλοντολογικές συνθήκες.

Η Sikorsky ξεκίνησε το πρόγραμμα S-97 Raider τον Οκτώβριο του 2010 έχοντας ως αντικειμενικό σκοπό την ενηλικίωση του σχεδίου ελικοπτέρου X2 και να προσφέρει ένα ελικόπτερο το οποίο θα πληροί τις ανάγκες αναγνωρίσεων και ειδικών επιχειρήσεων των Ενόπλων Δυνάμεων των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (ΗΠΑ).



news247.gr





Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Ο αλαζών Ολλανδός που του αρέσει να εκτρέφει... γουρούνια


Η σύντροφος χωρίς γάμο -τα δύο παιδιά- τα γουρουνάκια, οι Μόντι Πάιθον, η τζαζ, ο «νεοφώτιστος» που αποκάλεσε «θεριακλή καπνιστή και πότη» τον βετεράνο Γιούνκερ.

Ήταν -και εν πολλοίς παραμένει- σχεδόν άγνωστος.

Μία εβδομάδα πριν, σε άρθρο στο Bloomberg με τίτλο «Είναι εύκολο για τον Ολλανδό να κοντράρει την Ελλάδα» o Justin Fox αναφερόταν στα μεγαλύτερα επιτεύγματα του Ντάισελμπλουμ, συμπεριλαμβάνοντας τη νίκη του σε τηλεοπτικό κουίζ (National News Quiz) το 2008, το βραβείο Clear - Language Prize το 2013 για το πλούσιο λεξιλόγιο του στην αγγλική γλώσσα, τη δεξιά στροφή στην οποία ωθεί το κόμμα του σε θέματα μετανάστευσης, εκπαίδευσης και πάταξης της εγκληματικότητας, αλλά και το χόμπι του.

Στο ελεύθερο χρόνο του (!) ο Γερούν Ντάισελμπλουμ εκτρέφει γουρουνάκια, είναι ένα είδος χοιροτρόφου μερικής απασχόλησης, έγραφε ο Fox.



To «στρείδι»

Είναι η κλασική περίπτωση Ολλανδού, ο οποίος είναι πεπεισμένος ότι τα ξέρει όλα, ότι τα ξέρει καλύτερα από τους άλλους και ακριβώς γι αυτό, διατηρεί το δικαίωμα να λέει πράγματα που οι άλλοι δεν λένε, αυτά για τα οποία οι Γερμανοί σιωπούν και οι Αμερικανοί αρνούνται να μιλήσουν.
Ποιός είναι ο πολιτικός, που σε ηλικία 47 ετών, διαδέχθηκε τον βετεράνο της Ε.Ε. Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ και ανέλαβε το «τιμόνι» του Eurogroup, μόλις με ένα πτυχίο «αγροτικής οικονομίας» και με εμπειρία επτά εβδομάδων στη θέση του υπουργού Οικονομικών της Ολλανδίας;

Γνωστός στις Κάτω Χώρες με χαρακτηρισμούς όπως «το στρείδι» και «πιστός σαν σκυλί που οδηγεί τυφλό», ο ... ιπτάμενος Ολλανδός με τη νεανική όψη, για τον οποίον ο Μίκης Θεοδωράκης είχε γράψει «Αυτόν όμως τον Ολλανδό με τα γυαλάκια ποτέ μου δεν μπόρεσα να χωνέψω...» γεννήθηκε στις 29 Μαρτίου 1966 στο Αϊντχόφεν.

Παιδί εκπαιδευτικών -ο πατέρας του ήταν καθηγητής αγγλικών και η μητέρα του δασκάλα- ο Γερούν, πλήρες όνομα, Jeroen René Victor Anton, ήταν ένα συνεσταλμένο αγόρι που μεγάλωσε σε μία οικογένεια η οποία ήταν απολίτικη και ρωμαιοκαθολική.

Από μια διαδήλωση



Πήγε σε καθολικό δημοτικό σχολείο, συνέχισε σε καθολικό γυμνάσιο και στην εφηβεία ένιωσε την ανάγκη να πάρει θέση.

Παρά την απαγόρευση των γονιών του, το 1983 ο Γερούν παίρνει μέρος σε διαδήλωση κατά των πυραυλικών συστημάτων στην Ολλανδία.

Λίγο αργότερα, κερδίζει τον χαρακτηρισμό του «ιππότη της ηθικής», μετά από υπόμνημα που καταθέτει στο ολλανδικό Κοινοβούλιο για λιγότερη βία στην τηλεόραση. Αυτό ήταν, είχε πάρει το βάπτισμα του πυρός.

Σε ηλικία 19 χρονών -και ο Σόιμπλε στα 19 εμπλέκεται στην πολιτική- γίνεται μέλος του Εργατικού Κόμματος.

Σπουδάζει αγροτική οικονομία στο Πανεπιστήμιο του Βαγκενίγκεν, ενώ αργότερα, κάνει μεταπτυχιακή εργασία στο Πανεπιστημιακό Κολέγιο του Κορκ, στην Ιρλανδία. Ποιό ήταν το θέμα της έρευνας; «Μέθοδοι χρηματοδότησης ιρλανδικών γαλακτοκομικών συνεταιρισμών από μία ολλανδική οπτική».



Το πτυχίο - «μαϊμού»

Βεβαίωση σπουδών δεν έλαβε από το Κορκ και αυτό ήταν ένα θέμα που πήρε διαστάσεις όταν ο ιρλανδικός Indepentent δημοσίευσε σε άρθρο του, το 2013, ότι στο βιογραφικό του Ντάισελμπλουμ αναφέρεται πτυχίο που δεν απέκτησε ποτέ.

Ο Ντάισελμπλουμ, αναγκάζεται να αλλάξει τότε το βιογραφικό του και να γράψει- στην επίσημη ιστοσελίδα της κυβέρνησης- ότι το 1991 «απλώς παρακολούθησε Business economics research σε επίπεδο μεταπτυχιακού».

Πάντως, στο Κορκ «γνώρισε πολύ καλά τις παμπ της περιοχής», είχε διαβεβαιώσει μεταξύ αστείου και σοβαρού, ξένους δημοσιογράφους στο Δουβλίνο ο ιρλανδός υπουργός Οικονομικών, Μάικλ Νούναν.

Ο «κόκκινος μηχανικός»

Ο Γερούν είναι ο ένας εκ των τριών νέων πολιτικών που νεκρανάστησαν το Εργατικό Κόμμα.

Ενώ οι δημοσκοπήσεις έφερναν πρώτο κόμμα τους Σοσιαλιστές με 18% και το δικό του κόμμα, το Εργατικό στο 8%, τρεις πολιτικοί της νέας γενιάς -γνωστοί και ως «οι κόκκινοι μηχανικοί»- γύρισαν το παιχνίδι.

Ως εκ τούτου, θεωρείται ένας από τους ανανεωτές του Εργατικού Κόμματος της Ολλανδίας. Επίσης, είναι ο άνθρωπος ο οποίος ανέλαβε, μεταξύ άλλων, το ευαίσθητο θέμα της μεταναστευτικής πολιτικής. Έδειξε περισσότερο ρεαλισμό και με έναν τρόπο εκσυγχρόνισε τις θέσεις του Εργατικού Κόμματος, φέρνοντας τες πιο κοντά στις ανάγκες της πραγματικής ζωής.


Στο μυαλό του Ντάισελμπλουμ

Όπως έλεγε στο TheTOC έλληνας δημοσιογράφος με εμπειρία 30 ετών στις Βρυξέλλες «είναι Ολλανδός κι αυτό σημαίνει ότι, λέει τα πράγματα με το όνομα τους.

Είναι η κλασική περίπτωση Ολλανδού, ο οποίος είναι πεπεισμένος ότι τα ξέρει όλα, ότι τα ξέρει καλύτερα από τους άλλους και ακριβώς γι αυτό, διατηρεί το δικαίωμα να λέει πράγματα που οι άλλοι δεν λένε, αυτά για τα οποία οι Γερμανοί σιωπούν και οι Αμερικανοί αρνούνται να μιλήσουν.

Εάν ένας δημοσιογράφος του υποβάλλει μία ερώτηση με τρία θέματα ξεκινάει λέγοντας, ευχαριστώ που μου κάνετε τρεις ερωτήσεις, γιατί μου δίνετε το δικαίωμα να απαντήσω μόνο σε μία, τις άλλες δύο θα τις αγνοήσω. Ενδεικτικό του χαρακτήρα του κι αυτό. Δεν πρόκειται για αγένεια αλλά για ευθύτητα...»



Μέχρι τις 13 Ιουλίου; Δεν είναι βέβαιο...

Υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας στην κυβέρνηση του Μαρκ Ρούτε, ο «Mr Euro» (όπως αποκαλείται ατύπως ο επικεφαλής του Eurogroup), ανέλαβε σε μόλις 7 εβδομάδες από τη στιγμή που πήρε το χαρτοφυλάκιο του ΥΠ.ΟΙΚ. της πατρίδας του και χωρίς προηγούμενη εμπειρία σε «μεγάλες θέσεις».

Υπέρμαχος της πολιτικής της λιτότητας, πέρασε τα crash test των deals που έκαναν Γερμανία και Γαλλία, με επιτυχία.

Εκλέχθηκε στις 21 Ιανουαρίου 2013, με θητεία 2,5 ετών -που σημαίνει ότι, τυπικά θα είναι σε πρώτο πλάνο έως τις 13 Ιουλίου, αν και, θεωρείται βέβαιο ότι δεν θα εγκαταλείψει τόσο εύκολα.

Η Wall Street Journal τον χαρακτήριζε τότε «πρόσωπο σχεδόν άγνωστο» όχι μόνο στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, αλλά και στην Ευρώπη.

Πάντως, η «εναλλακτική» που ακούει στο όνομα του (σκληρού) υπουργού Οικονομικών της Ισπανίας, Λουίς ντε Γκίντος, ίσως αποδειχθεί πιο «δύσκολη» περίπτωση για την Ελλάδα.



Γιούνκερ: Θεριακλής καπνιστής και πότης

Ο επί οκτώ χρόνια επικεφαλής του Eurogroup, ο βετεράνος πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ, ήταν κατά γενική ομολογία περισσότερο χαρισματικός.

Η (προσβλητική) δημόσια δήλωση του Ντάισελμπλουμ ότι ο Γιούνκερ «είναι θεριακλής καπνιστής και πότης», ήταν ουσιαστικά, η «πληρωμένη» απάντηση σε σχόλιο του Γιούνκερ, ότι ο Γερούν δεν είχε διευθύνει καλά την πρώτη συνεδρίαση του Eurogroup.

Όπως έγραφαν το 2013 οι Financial Times, η άφιξη του Ντάισελμπλουμ στις Βρυξέλλες «προσδίδει μια ιδέα καλού γούστου ... υπό την έννοια ότι, σε έναν χώρο γεμάτο ανθρώπους που πίνουν κρασί, ξαφνικά έρχεται κάποιος που πίνει γάλα».

Βεβαίως, ο ψίθυρος και η «ηλεκτρισμένη» χειραψία του με τον έλληνα υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη κατά την επίσκεψη του στην Αθήνα (30 Ιανουαρίου 2015) έκανε μέρος του διεθνούς Τύπου να αναρωτηθεί, για ποιόν λόγο ο έξυπνος και γοητευτικός κ. Ντάισελμπλουμ παίρνει τόσο προσωπικά το όλο θέμα...



Εκτός πολιτικής -τζαζ, Μόντι Πάιθον, παιδιά

Ο θαυμαστής του τζαζίστα Μάιλς Ντέιβις και των Μόντι Πάιθον, αγαπάει το ποδόσφαιρο, είναι πατέρας δύο παιδιών στην εφηβεία, ενός γιου και μίας κόρης και ζει στη μικρή πόλη του Βαγκενίγκεν με τη σύντροφο του, άνευ γάμου.

Τα τελευταία χρόνια, η αναφορά στο θρήσκευμα -το οποίο ήταν σημείο αναφοράς για την ταυτότητα της πατρικής του οικογένειας- είναι μόνο τυπική κι αυτό είναι κάτι που κάνει σαφές ο ίδιος.

O Γερούν Ντάισελμπλουμ δείχνει μετριοπαθής, παρουσιάζει μία πολιτική κουλτούρα ανοιχτή στη διαφορετικότητα.

Τον Αύγουστο του 2014 έδωσε το παρόν -όπως και άλλα μέλη της Κυβέρνησης- στο Gay Pride του Άμστερνταμ (από όπου και η τελευταία φωτογραφία).

Υποστήριξε θερμά το δικαίωμα της ελεύθερης βούλησης σε ό,τι αφορά στον σεξουαλικό προσανατολισμό και όχι μόνο για τους Ολλανδούς, αλλά για όλους τους Ευρωπαίους, συμπεριλαμβανομένων των μεταναστών οι οποίοι ζουν και εργάζονται στην πατρίδα του.





thetoc.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Το Γουέστμινστερ και η διαβρωμένη παιδεία του «Τζιχάντι Τζον»


Πρόσφατα ο άνδρας που αποκαλείται «Τζιχάντι Τζον» από τα παγκόσμια μέσα ενημέρωσης έγινε γνωστό ότι είναι ο Μοχάμεντ Εμουάζι, ένας μουσουλμάνος γεννημένος στο Κουβέιτ και πολιτογραφημένος Βρετανός από το Λονδίνο. Και όχι μόνο αυτό. Ο πιο διαβόητος Δυτικός του Ισλαμικού Κράτους αναγνωρίστηκε ως απόφοιτος της επιστήμης των υπολογιστών από το Πανεπιστήμιο του Γουέστμινστερ. Πολλοί σοκαρίστηκαν που ο διαφαινόμενος εκτελεστής στα βίντεο του Ισλαμικού Κράτους, ή ISIS, ήταν ένας μορφωμένος, μεσαίας τάξης, κάτοικος μητρόπολης.

Το Πανεπιστήμιο του Γουέστμινστερ είναι γνωστό «φυτώριο» εξτρεμιστικής δραστηριότητας. Η Ισλαμική Κοινωνία του πανεπιστημίου επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό, ίσως και ελέγχεται, από τη ριζοσπαστική ισλαμιστική οργάνωση Χιζμπ ουτ Ταχρίρ και συχνά δίνει βήμα σε κήρυκες μίσους. Την ημέρα της αποκάλυψης της ταυτότητας του Εμουάζι, το πανεπιστήμιο φιλοξενούσε μια ομιλία του Χαϊτάμ αλ Χαντάντ - ενός άνδρα που κατηγορείται για ομοφοβία, υποστήριξη του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων και απόψεων όπως το ότι οι Εβραίοι κατάγονται από πιθήκους και γουρούνια. Η εκδήλωση διεκόπη όχι από τις πανεπιστημιακές αρχές αλλά από την Ισλαμική Κοινωνία, για λόγους ασφαλείας.

Ισλαμικός «εισοδισμός» στα βρετανικά πανεπιστήμια

Ο ισλαμικός «εισοδισμός» - ο όρος αρχικά περιέγραφε τακτικές που υιοθέτησε ο Λέον Τρότσκι για να καταλάβει την αντίπαλη κομμουνιστική οργάνωση στη Γαλλία στις αρχές του 1930 - συνεχίζει να αποτελεί πρόβλημα για τα βρετανικά πανεπιστήμια και σχολεία. Πριν από 20 χρόνια έπαιξα κι εγώ αυτόν τον ρόλο στο κολέγιο. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στο Εσεξ, έξω από το Λονδίνο, σε μια εύπορη και μορφωμένη οικογένεια από το Πακιστάν. Μεγάλωνα την περίοδο που συντελείτο η γενοκτονία των μουσουλμάνων της Βοσνίας στην άλλη άκρη της Ευρώπης. Ο τρόμος, σε συνδυασμό με τη βία των λευκών ρατσιστών που βίωνα στη Βρετανία, με οδήγησε να απομακρυνθώ από την κοινωνία. Ημουν αρκετά έξυπνος ώστε να αμφισβητώ τα παγκόσμια γεγονότα αλλά δεν είχα τη συναισθηματική ωριμότητα για να τα επεξεργάζομαι.

Αυτό με κατέστησε ευάλωτο στο ισλαμιστικό κάλεσμα. Ο άνθρωπος που με στρατολόγησε βγήκε κατευθείαν από μια ιατρική σχολή του Λονδίνου. Ανήκε στη Χιζμπ ουτ Ταχρίρ, μια επαναστατική ισλαμιστική οργάνωση η οποία ιδρύθηκε το 1853 και ήταν η πρώτη που έκανε δημοφιλή την αναβίωση του χαλιφάτου υπό τη σαρία. Σε αντίθεση με την Αλ Κάιντα, η Χιζμπ ουτ Ταχρίρ τάσσεται υπέρ των στρατιωτικών πραξικοπημάτων και όχι της τρομοκρατίας για την ανάληψη της εξουσίας. Οι στρατολογητές μπορούν να χειρίζονται τα παγκόσμια γεγονότα κατά βούληση προκειμένου να ταιριάζουν στην «ισλαμιστική αφήγηση» - ότι ο κόσμος βρίσκεται σε πόλεμο με το Ισλάμ και μόνο ένα χαλιφάτο θα προστατεύσει τους μουσουλμάνους από τους σταυροφόρους. Σαγηνεύθηκα από την ιδεολογία και με τράβηξε η εναλλακτική υποκουλτούρα.

Ως την ηλικία των 16 χρόνων είχα υιοθετήσει τις ιδέες της Χιζμπ ουτ Ταχρίρ στο σύνολό τους. Μου ζητήθηκε να εγγραφώ στο Κολέγιο Newham, ένα κρατικά χρηματοδοτούμενο εκπαιδευτικό ίδρυμα στο Ανατολικό Λονδίνο, με στόχο να αυξήσω την επιρροή μου εκεί και να στρατολογήσω άλλους φοιτητές. Οταν εκλέχθηκα πρόεδρος της φοιτητικής ένωσης, εκμεταλλεύθηκα τους αφελείς του κολεγίου, έπειθα υποστηρικτές να με ψηφίζουν και εδραίωνα τον έλεγχό μας.

Η επίπλαστη νομιμότητα της ισλαμικής ρητορικής

Η δηλητηριώδης ατμόσφαιρα που εγώ και οι υποστηρικτές μου δημιουργήσαμε στο Κολέγιο Newham έγινε τόσο επικίνδυνη που το 1995 ο αυτόκλητος «σωματοφύλακάς» μου μαχαίρωσε μέχρι θανάτου έναν μη μουσουλμάνο φοιτητή στη φοιτητική εστία φωνάζοντας «Allahu akbar!». Ο δολοφόνος Σαέεντ Νουρ καταδικάστηκε για τη δολοφονία. Αμέσως με απέβαλαν από το κολέγιο, αν και ο ακτιβισμός μου δεν τελείωσε εκεί. Πρώτα εργάστηκα στο Πακιστάν και μετά στην Αίγυπτο για να στρατολογώ στρατιωτικούς στην επαναστατική ατζέντα της Χιζμπ ουτ Ταχρίρ. Το 2001 η μυστική αστυνομία του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ με συνέλαβε. Στη διάρκεια των τεσσάρων χρόνων σε φυλακή του Καΐρου σταδιακά αναθεώρησα την ιδεολογία του Ισλάμ και τελικά την εγκατέλειψα.

Οταν αποφυλακίστηκα, άρχισα να ασχολούμαι με τα ανθρώπινα δικαιώματα και την αντιτρομοκρατία. Το βήμα του να γίνεις κανείς από συνηθισμένος βρετανός έφηβος μέλος του Ισλαμικού Κράτους είναι τεράστιο. Αλλά πρόκειται για ένα πολύ μικρότερο βήμα για κάποιον που έχει μεγαλώσει σε ένα κλίμα στο οποίο το όνειρο της αναβίωσης του χαλιφάτου και της εφαρμογής ενός διαστρεβλωμένου Ισλάμ αποτελούν καθημερινότητα. Ωσπου να αντιμετωπίσουμε αυτή την επίπλαστη νομιμότητα της ισλαμικής ρητορικής στη ρίζα της, δεν θα μπορέσουμε να σταματήσουμε τη μάστιγα της ριζοσπαστικοποίησης.



tovima.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

“Όταν ο κόσμος τρώει σοκολάτα, τρώει τη σάρκα μου”. Η μαρτυρία ενός παιδιού σκλάβου στις φυτείες που προμηθεύουν κακάο τις βιομηχανίες της δύσης.


Το 1528, ο Ερνάν Κορτές, ο εξερευνητής που κατέκτησε το Μεξικό, έφερε στην Ισπανία το δέντρο “Theobroma cacao”, το αγαπημένο κακαόδεντρο των Μάγια και των Αζτέκων.

Οι Ισπανοί επεξεργάστηκαν τους καρπούς του δέντρου, πρόσθεσαν ζάχαρη και το γευστικότατο ρόφημα επεκτάθηκε σε όλη την Ευρώπη. Τον 19ο αιώνα δημιουργήθηκε η πρώτη μπάρα σοκολάτας, απ’ τον Ολλανδό CONRAD von Houten. Πλέον, οι φυτείες κακάο αποτελούσαν μία απ’ τις σημαντικότερες πηγές πλούτου για τους Ευρωπαίους, που είχαν επεκτείνει την κυριαρχία τους σε όλη τη Λατινική Αμερική και την Αφρική. Το 1880 οι Πορτογάλοι οργάνωσαν τις πρώτες φυτείες κακάο στην Αφρική, στο νησί Σάο Τομέ και Πρίνσιπε. Η δουλεία είχε καταργηθεί το 1875, αλλά στις φυτείες κακάο ο χρόνος φαίνεται ότι κυλούσε πιο αργά, καθώς οι συνθήκες εργασίας δεν άλλαξαν καθόλου.

Κάθε χρόνο πέθαινε το 11% των εργατών, περισσότεροι από τους οποίους είχαν απαχθεί απ’ την Αγκόλα και δούλευαν παρά τη θέλησή τους....

Young boy rakes cocoa beans on a drying rack.

Η καλλιέργεια του κακάο επεκτάθηκε και στην υπόλοιπη Αφρική και πολλές μικρές, οικογενειακές φάρμες που της διαχειρίζονταν οι ίδιοι οι Αφρικανοί άρχισαν να εμφανίζουν κέρδη.

Με την παγκόσμια οικονομική κρίση της δεκαετίας του 1930, τα κέρδη εξαφανίστηκαν και απέμειναν πολύ λιγότερες φυτείες κυρίως στην Ακτή Ελεφαντοστού και την Γκάνα.
Στα μέσα του 2ου αιώνα, τα αφρικανικά κράτη άρχισαν να εκσυγχρονίζονται, να αποκτούν την ανεξαρτησία τους και η “ανεπίσημη” δουλεία εξαλείφθηκε. Ή τουλάχιστον έτσι πίστευε ο κόσμος.

Το 2000, μια σειρά από δημοσιογραφικές έρευνες αποκάλυψαν ότι η δουλεία “ζει και βασιλεύει” στις φυτείες κακάο.
Και αυτοί οι σύγχρονοι σκλάβοι δεν είναι ενήλικοι, αλλά παιδιά που πουλιούνται απ’ τις οικογένειές τους και πολλά πεθαίνουν, πριν προλάβουν να ενηλικιωθούν....

Τα παιδιά πρέπει να μεταφέρουν σάκους που έχουν πολλαπλάσιο μέγεθος και βάρος απ’ τα ίδια. Αν καθυστερήσουν στη μεταφορά των σάκων, τιμωρούνται, συνήθως με μαστίγωμα.

Οι σύγχρονοι σκλάβοι της σοκολάτας

Η UNICEF υπολογίζει ότι περίπου μισό εκατομμύριο παιδιά εργάζονται σε φυτείες κακάο στην Ακτή Ελεφαντοστού, που από τη δεκαετία του ’70 διατηρεί την παγκόσμια πρωτιά στις εξαγωγές κακάο.

Οι ηλικίες των εργατών κυμαίνονται από 5 μέχρι 16 και προέρχονται ως επί το πλείστον απ’ τις φτωχότερες χώρες της ηπείρου, όπως είναι η Μπουργκίνα Φάσο και το Μάλι. Τα παιδιά πρέπει να μεταφέρουν σάκους που έχουν πολλαπλάσιο μέγεθος και βάρος απ’ τα ίδια. Αν καθυστερήσουν στη μεταφορά των σάκων, τιμωρούνται, συνήθως με μαστίγωμα.
Παιδιά κάτω των 10 ετών χειρίζονται τεράστια μαχαίρια, με τα οποία σπάνε το σκληρό κέλυφος που φιλοξενεί τους πολύτιμους καρπούς. Δεν υπάρχει ούτε ένα παιδί χωρίς σημάδια στο σώμα του, από τραυματισμούς με τα μαχαίρια. Μερικά έχουν χάσει ακόμα και τα χέρια τους, εξαιτίας μίας και μόνο κακώς υπολογισμένης κίνησης. Όταν μάθουν να χρησιμοποιούν τα θανατηφόρα εργαλεία της “δουλειάς” τους, έχουν να αντιμετωπίσουν άλλους κινδύνους.

Καθημερινά, χρησιμοποιούν τοξικές ουσίες για να ραντίσουν τις φυτείες, χωρίς ίχνος προστασίας.

Παιδιά κάτω των 10 ετών χειρίζονται τεράστια μαχαίρια, με τα οποία σπάνε το σκληρό κέλυφος που φιλοξενοί τους πολύτιμους καρπούς.

Τα παιδιά-δούλοι ονειρεύονται μόνο να αποδράσουν

Όταν τελειώνει η δουλειά της ημέρας, πολλές ώρες αφότου έχει πέσει το σκοτάδι, τα παιδιά τρώνε το φαγητό που τους αναλογεί: καλαμπόκι και μπανάνες.
Είναι τα φθηνότερα τρόφιμα που κυκλοφορούν και σε καμία περίπτωση δεν καλύπτουν τις διατροφικές ανάγκες παιδιών σε ανάπτυξη. Η πλάτη του Ντρίσα, σακατεμένη απ” τα χτυπήματα Το βράδυ κοιμούνται πάνω στο ξύλινο πάτωμα. Τα ξημερώματα αρχίζουν πάλι τη δουλειά.
Όσα παιδιά επιχείρησαν να αποδράσουν και πιάστηκαν, ξυλοκοπήθηκαν ανελέητα.
Έχουν γίνει ελάχιστες ενέργειες για την καταπολέμηση της σύγχρονης παιδικής δουλείας. Δημιουργήθηκε ένα τυπικό πρωτόκολλο, που αν και ζητά την κατάργηση της παιδικής εργασίας, δεν επέβαλε καμία νομική μεταρρύθμιση.
Η Ακτή Ελεφαντοστού είναι ο βασικός παραγωγός κακάο για γίγαντες όπως η Cadbury, η Hershey’s κι η Nestle. Συνεργάζονται πολύ διστακτικά με τις έρευνες της UNICEF, αρνούνται να αποκαλύψουν από που παίρνουν το κακάο τους.
Απαγόρευσαν να υπάρχει ταμπέλα στα προϊόντα που θα ξεχώριζε αυτά που είχαν παραχθεί νόμιμα από αυτά που βασίζονταν σε παιδική εργασία, γιατί φοβήθηκαν ότι θα ξεκινούσε ένα γενικό μποϊκοτάζ προς όλα τα προϊόντα κακάο. Καμία ετικέτα όμως δεν θα είχε το ίδιο αποτέλεσμα με τα λόγια του νεαρού Ντρίσα, που έζησε για χρόνια ως σύγχρονος σκλάβος:


“Όταν ο κόσμος τρώει σοκολάτα, τρώει τη σάρκα μου”....

Η πλάτη του Ντρίσα, σακατεμένη απ' τα χτυπήματα



mixanitouxronou.gr












Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Το ελληνικό ποντιακό χωριό Χανκαβάν στην Αρμενία


Δεν έτυχε ποτέ να γνωρίσω κάποιον που να μην του αρέσουν τα ταξίδια. Όμως σπανίως έχω την ευκαιρία να συναντήσω αληθινούς ταξιδιώτες. Ανθρώπους που δεν επισκέπτονται απλά ένα μέρος αλλά επιδιώκουν να το γνωρίσουν σε βάθος, να δουν με τα μάτια των ντόπιων και να φύγουν έχοντας γίνει πιο πλούσιοι σε εμπειρίες και όχι μόνο σε εικόνες.

Σε αυτή την κατηγορία ένιωσα ότι ανήκουν ο γιατρός Μανώλης Κυριακόπουλος και οι συνταξιδιώτες του Γιώργος Ζυμής από το Ναύπλιο, Στράτος Τσαρούχης από το Αγρίνιο, Στέλιος Οικονομάκης και Νατάσα Σπηλιοπούλου από την Κρήτη, οι οποίοι έκαναν ταξίδι 22 ημερών σε Τουρκία, Γεωργία και Αρμενία με τις μοτοσικλέτες τους.



Από τα 7.600 χλμ. που διάνυσαν, τα 1.850 καλύφθηκαν μέσα στην Αρμενία όπου έμειναν 9 μέρες. Οι εκπλήξεις πολλές και όμορφες. Το pontos-news.gr στάθηκε ιδιαιτέρως σε μία: το ελληνικό ποντιακό χωριό Χανκαβάν, ένα από τα λίγα που έχουν απομείνει στην Αρμενία. Ζητήσαμε από τον Μανώλη Κυριακόπουλο, του οποίου η οικογένεια από την πλευρά του πατέρα του κατάγεται από τον Πόντο, να μας περιγράψει τις στιγμές που έζησε εκεί.

Γιατί επιλέξατε την Αρμενία;

Είμαστε μια παρέα που ταξιδεύουμε πάνω από δέκα χρόνια με μηχανές. Είμαστε φίλοι. Γνωριζόμαστε χρόνια. Αυτή τη φορά είχαμε τη χαρά να συνταξιδέψουμε με μια ομάδα παιδιών που ζουν στην Κρήτη. Το ταξίδι το είχαμε συζητήσει από κοινού. Για μένα όμως το ταξίδι στην Αρμενία ήταν ιδιαίτερο, ήταν όνειρό μου. Ο πατέρας της γιαγιάς μου ήταν Αρμένιος, η ίδια η γιαγιά ήταν από την Καισάρεια και μιλούσε τούρκικα. Η οικογένεια του πατέρα μου ήταν από τον Πόντο, ο παππούς από την Σαφράμπολη και η γιαγιά από το Τσίντε, μεταξύ Σινώπης και Αμάστρας. Τον πατέρα της δεν τον γνώρισε ποτέ και το μόνο που θυμόταν ήταν να μετράει μέχρι το δέκα στα αρμένικα και έλεγε και κάποια προσευχή. Οπότε καταλαβαίνεις τι είδους συναισθήματα έχω…



Και πώς βρεθήκατε στο Χανκαβάν;
Στόχος κάθε ταξιδιού είναι να γνωρίσουμε την κουλτούρα της χώρας την οποία επισκεπτόμαστε. Ό,τι συνδέεται με την Ελλάδα το βλέπουμε. Κάποιες φορές μπορεί και να το κυνηγάμε. Κάτι τέτοιο συνέβη και στην περίπτωση του ελληνικού χωριού Χανκαβάν.

Το χωριό το βρήκαμε «τυχαία». Πολλές πληροφορίες για αυτό δεν υπάρχουν, παρά μόνο αναφορές τύπου «σε αυτή την περιοχή υπάρχει ένα ελληνικό χωριό». Το Χανκαβάν βρίσκεται περίπου 70 χιλιόμετρα από τη λίμνη Σεβάν, σε υψόμετρο 2.300 μέτρα. Ο δρόμος τελειώνει εκεί.

Δέκα μέρες πριν από εμάς, είχε πάει μια άλλη ομάδα μοτοσικλετιστών στην οποία είχαμε δώσει το δικό μας πρόγραμμα. Περνώντας από εκεί, συνάντησαν μια γιαγιά 85 ετών την κυρα-Ναταλία στην οποία πήγαν να πάρουν τα κλειδιά της ελληνικής εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου. Πριν να φύγουν από το χωριό, είπαν στους ντόπιους ότι θα πηγαίναμε κι εμείς. Κι επειδή μας είπαν πως συνάντησαν Έλληνες αλλάξαμε το πρόγραμμά μας, έχοντας κατά νου ότι θα συναντήσουμε κατά βάση μια... γιαγιά.



Αλλά τελικά δεν ήταν μόνο εκείνη. Μας περίμεναν τόσοι άνθρωποι! Μόλις φθάσαμε στο κέντρο του χωριού και παρκάραμε, βγήκε ένας τύπος από μακριά και φώναξε «σας περιμέναμε!». Ήταν ο Βλαδίμηρος, Έλληνας που είχε γεννηθεί και μεγαλώσει στην Αρμενία. Σε λίγα λεπτά έφθασαν ο επίσης Έλληνας Αρίστος και ο Αρμένιος Λέο. Οι άνθρωποι δεν μας περίμεναν απλώς, μας φιλοξένησαν. Είχαν στήσει μαζί και με άλλους κανονικό τραπέζι, με δικά τους φαγητά, κοτόπουλο, ντόπιο τυρί, ψωμί και φυσικά τσίπουρο από αχλάδι. Ήταν μια φοβερή βραδιά, με απίστευτο χορό. Στην παρέα ήταν και Αρμένιοι, όχι μόνο Πόντιοι.

Ποιοι έφτιαξαν το χωριό;
Το Χανκαβάν φτιάχτηκε το 1830. Οι κάτοικοι μάς είπαν ότι  δεν ήταν χωριό εξαρχής. Ωστόσο εκεί υπήρχαν ορυχεία χρυσού τα οποία εκμεταλλευόταν μια γαλλική εταιρεία. Στην έκκληση για ανθρώπινο δυναμικό ανταποκρίθηκαν πολλοί Πόντιοι, οι οποίοι μάλλον εκείνη την εποχή ήταν κάτι αντίστοιχο με τους οικονομικούς μετανάστες σήμερα.



Στην αρχή ζούσαν στα παραπήγματα που είχε στήσει η γαλλική εταιρεία εξόρυξης. Ωστόσο οι Πόντιοι ήταν πάντα περήφανοι και προκομένοι άνθρωποι. Έτσι με τα χρήματα που μάζευαν άρχισαν σιγά-σιγά να στήνουν ένα χωριό.

Κάποια στιγμή από επτά οικογένειες βρέθηκαν στο χωριό 120-150 οικογένειες, και η μοναδική διάλεκτος που ακουγόταν ήταν η ποντιακή. Έχτισαν σχολείο και την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου που είναι βασιλική χωρίς τρούλο. Από το τίποτα στήθηκε το χωριό...

Λόγω αναταραχών που έγιναν το 1960 το Χανκαβάν άρχισε να αδειάζει. Ωστόσο εκείνοι οι Πόντιοι που έφυγαν επέστρεψαν κάποια στιγμή και έκτοτε γυρνούν είτε για να μείνουν λίγο είτε για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και να συντηρήσουν τα σπίτια τους. Πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους πηγαινοέρχονται από την Ελλάδα στο χωριό. Οι οικογένειές τους βρίσκονται κατά κύριο λόγο στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τη Μόσχα.



Υπήρξαν και κάποιοι όμως που έφυγαν και δεν επέστρεψαν. Κάποια από τα σπίτια αυτών που δεν ξαναγύρισαν πουλήθηκαν σε Αρμένιους. Άλλα άρχισαν να χρησιμοποιούνται από Αρμένιους με άδεια των ιδιοκτητών, όπως μου είπαν, με την προϋπόθεση να τα φροντίσουν για να μην καταρρεύσουν. Δυστυχώς κάποια από τα οικήματα δεν ήταν σε καλή κατάσταση.

Ελληνικά ακούγονται στο χωριό;
Τα κοινά ελληνικά και τα ποντιακά!

Υπάρχει νεαρής ηλικίας πληθυσμός, σχολείο κτλ.;
Σχολείο δεν υπάρχει. Νεαρό πληθυσμό δεν είδαμε. Ωστόσο το χωριό έχει ζωή και μπορεί να αποκτήσει ακόμα περισσότερη, καθώς διαθέτει ιαματικά λουτρά. Μάλιστα έχουν διαμορφωθεί οι χώροι και έχει στηθεί ιδιωτική επιχείρηση, ενώ έχει κατασκευαστεί ένας υποτυπώδης ξενώνας. Όταν ήμασταν εκεί υπήρχαν ηλικιωμένοι και νεότερης ηλικίας πελάτες που είχαν πάει για να επισκεφθούν τα λουτρά.



Είπες ότι το βράδυ που φθάσατε στήθηκε γλέντι και χόρεψαν. Τι είδους χορούς;
Αρμένικους. Βέβαια μπορεί και να έτυχε. Μας φιλοξενούσαν Πόντιοι αλλά οι χοροί ήταν αρμένικοι. Η αλήθεια είναι ότι οι άνθρωποι εκεί είναι πολύ δεμένοι μεταξύ τους, ανεξαρτήτως εάν είναι Πόντιοι ή Αρμένιοι.

Μορφή είναι ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης στα ιαματικά λουτρά. Αυτός ο άνθρωπος, ο Κάρεν είναι Αρμένιος και από ό,τι μας είπαν, πριν από τον πόλεμο στο Ναγκόρνο Καραμπάχ ήταν διάσημος χορευτής και χορογράφος. Κάτι σαν τον Έλληνα Φώτη Μεταξόπουλο. Ωστόσο τραυματίστηκε στον πόλεμο και έτσι σταμάτησε να χορεύει. Το γλέντι, λοιπόν, έγινε στον ξενώνα του, οπότε ίσως και για αυτό οι χοροί ήταν αρμένικοι.

Την επόμενη μέρα ήρθαν και επισκέπτες που μιλούσαν ελληνικά αλλά ζουν στο Ερεβάν.

Πώς είναι η ζωή στο χωριό;
Η ζωή είναι φθηνή. Έχει πράσινο. Είναι χτισμένο ανάμεσα σε δυο βουνά και αυτό όπως μας είπαν οι ντόπιοι, βοηθάει για τους προστατεύει από τον αέρα και το χιόνι. Είδαμε μποστάνια, μελίσσια…

Το χωριό δεν είναι πέρασμα. Αρχαία δεν είδαμε να υπάρχουν. Η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου ήταν μεγάλη αλλά στο εσωτερικό πολύ λιτή. Έξω από αυτή υπήρχε ένα νεκροταφείο. Όταν μπήκαμε, το συναίσθημα ήταν πολύ δυνατό. Στα μνήματα υπήρχαν ελληνικά ονόματα. Οι κάτοικοι είναι Χριστιανοί Ορθόδοξοι, αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει παπάς για να λειτουργήσει.



Μιλάμε για ένα μικρό ελληνικό χωριό. Υπήρχε ένα μικρό μπακάλικο και μια υποτυπώδης κρατική υπηρεσία. Αλλά, αισθάνεσαι τόσο οικεία, εκεί! Από την πρώτη στιγμή!

Η Αρμενία είναι μια χώρα που κρύβει «διαμάντια». Όμως η εμπειρία σε αυτό το χωριό είναι πραγματικά ανεπανάληπτη και θα μείνει χαραγμένη στην καρδιά μας! Όσα ευχαριστώ και να πούμε, δεν φθάνουν…














pontos-news.gr

Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

8 αινίγματα για δυνατά μυαλά


Σας προκαλούμε να σπαζοκεφαλιάσετε με οκτώ απλούς αλλά «ξύπνιους» γρίφους, που ακονίζουν το μυαλό και το κρατούν σε εγρήγορση. Μπορείτε να βρείτε τις λύσεις των αινιγμάτων, χωρίς να κλέψετε;

Ακολουθούν οκτώ γρίφοι που χρειάζονται σκέψη –από λίγη έως πολύ- και σύντομα αινίγματα, με τα οποία, ακόμη κι αν δεν καταφέρετε να βρείτε την απάντηση, περνά ευχάριστα η ώρα. Δείτε στην συνέχεια τις απαντήσεις, πιο κάτω, και πείτε μας στο τέλος του δημοσιεύματος αν καταφέρατε να βρείτε τις λύσεις. Έτοιμοι;

1. Το χαλασμένο ασανσέρ

Η Μαρία φτάνει στην νέα της δουλειά, σε ένα κτίριο 60 ορόφων. Κι ενώ περιμένει το ασανσέρ για να πάει στο γραφείο της, βλέπει ότι είναι χαλασμένο. Φυσικά, δεν είναι διατεθειμένη να ανέβει σκαλιά 60 ορόφων με τα πόδια της. Παρ’ όλα αυτά, πρέπει να φτάσει στο γραφείο της. Πώς το κάνει;

2. Ένας άνδρας κάθεται σε ένα εστιατόριο και ζητά από τον σερβιτόρο να του φέρει ένα πιάτο, ένα άδειο ποτήρι, νερό, ένα σπίρτο και μια φέτα λεμονιού. Ο άνδρας άδειασε στο πιάτο τόσο νερό ώστε να το γεμίσει και στην συνέχεια είπε στον σερβιτόρο: Αν μπορέσεις να μεταφέρεις το νερό από το πιάτο στο ποτήρι, χωρίς να ακουμπήσεις ή να μετακινήσεις το πιάτο, θα σου δώσω 100 ευρώ.

Λίγα λεπτά αργότερα, ο σερβιτόρος έφυγε με τα 100 ευρώ στην τσέπη. Πώς τα κατάφερε;

3. Είναι κάτι που το έχει ο Πάπας, αλλά δεν το χρησιμοποιεί. Το έχει ο πατέρας σου αλλά το χρησιμοποιεί κι η μητέρα σου. Κάτι που οι μοναχές δεν το χρειάζονται. Του Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ είναι μεγάλο. Του Jaime Fox είναι μάλλον μικρό. Τι είναι αυτό;

4. Η μικρή Άννα είναι μόνη της στο σπίτι, καθώς οι γονείς της λείπουν σε έκτακτο ταξίδι. Το βράδυ, ακούει θορύβους και βγαίνει από το δωμάτιό της να δει τι συμβαίνει, όταν κάποιος την αρπάζει από πίσω και την σφίγγει από το λαιμό. «Δώσε μου ό,τι χρήματα υπάρχουν στο σπίτι», της λέει, αλλά εκείνη του απαντά πως δεν υπάρχουν καθόλου χρήματα. Ξαφνικά, χτυπά το τηλέφωνο. «Αν δεν απαντήσω, θα ανησυχήσουν», λέει η μικρή Άννα, και ο διαρρήκτης την αφήνει να το σηκώσει, με τον όρο να μην πει τίποτα γι’ αυτόν στο τηλέφωνο, δείχνοντάς της απειλητικά ένα μαχαίρι. Η Άννα σηκώνει το ακουστικό και απαντά στην συμμαθήτριά της που καλούσε:

«Γεια σου Βάσω, τι κάνεις; Θυμάσαι εκείνες τις σημειώσεις που σου δάνεισα; Δυστυχώς, τις χρειάζομαι πίσω. Θα ήταν μεγάλη βοήθεια για μένα, για το διάβασμα για το διαγώνισμα. Είναι επείγον, οπότε όποτε μπορέσεις να έρθεις και να μου τις φέρεις τις επόμενες ημέρες θα ήταν καλά. Ναι, καληνύχτα».

Ο διαρρήκτης, ευχαριστημένος που δεν ανέφερε τίποτα ύποπτο για εκείνον, την ξαναπλησίασε και την απείλησε με το μαχαίρι. Εκείνη, αφού αντιστάθηκε για λίγη ώρα, του είπε πως τα χρήματα βρίσκονται στο δωμάτιο των γονιών της. Εκείνος την οδήγησε στο δωμάτιο και ξεκίνησε να ψάχνει για τα χρήματα. Μέχρι που κάποια στιγμή, ακούστηκε η σειρήνα ενός περιπολικού, και ο διαρρήκτης έσπευσε να φύγει. Τελικά, τον έπιασαν στην είσοδο, ενώ η Άννα είδε την Βάσω και έτρεξε να την ευχαριστήσει. «Έξυπνα παιδιά», αναφώνησε ένας αστυνομικός.
Τι είχε συμβεί;

5. Κάποτε, κάποιος ρώτησε τον διευθυντή ενός φρενοκομείου, με ποια κριτήρια αποφασίζουν ποιος πρέπει να εισαχθεί σε αυτό. Τότε, εκείνος του είπε πως μία από τις δοκιμασίες είναι η εξής: Γεμίζουμε μια μπανιέρα με νερό, και δίνουμε σε κάποιον ένα κουταλάκι, μια κούπα και έναν κουβά, και του ζητάμε να αδειάσει την μπανιέρα. Τι θα χρησιμοποιούσατε εσείς για να την αδειάσετε;

6. Ένας αγρότης προκαλεί έναν μηχανικό, έναν φυσικό και έναν μαθηματικό σε μια δοκιμασία: Με το ίδιο κομμάτι φράχτη που τους έδωσε, να διαγωνιστούν για το ποιος θα καταφέρει να περιφράξει το μεγαλύτερο κομμάτι γης.

Ο μηχανικός έκανε τον φράχτη κυκλικό, και είπε πως αυτός είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος περίφραξης.

Ο φυσικός έστησε τον φράχτη σε μια μεγάλη ευθεία γραμμή και θεώρησε πως εκτείνεται επ’ άπειρο. Στην συνέχεια είπε πως κατόρθωσε να περιφράξει τον μισό πλανήτη.

Ο μαθηματικός κάγχασε, και με τον τρόπο που χρησιμοποίησε τον φράχτη, κέρδισε την δοκιμασία. Τι έκανε;

7. Υπήρχε ένα κολλέγιο στις ΗΠΑ, που πρόσφερε το μάθημα «Πιθανότητες και η εφαρμογή τους στον πραγματικό κόσμο», αλλά υπήρχε κάτι ιδιαίτερο σε αυτό: Δεν υπήρχαν τεστ ή εργασίες, παρά μόνο μια τελική εξέταση, στην οποία δινόταν μόνο μια ερώτηση. Στο τέλος μιας χρονιάς, ο καθηγητής μοίρασε τις κόλλες με την ερώτηση και το μόνο που έγραφαν επάνω ήταν «Τι είναι ρίσκο;»

Αρκετοί από τους φοιτητές κατάφεραν να περάσουν το μάθημα, αλλά μόνο ένας από αυτούς πήρε 100 στα 100, γράφοντας, μάλιστα, μία και μοναδική λέξη. Μπορείτε να βρείτε ποια ήταν αυτή;

8.Ένας άνδρας είναι παγιδευμένος σε ένα δωμάτιο, το οποίο έχει μόνο δύο πιθανές εξόδους: δύο πόρτες, οι οποίες οδηγούν σε χώρους από όπου μπορεί να φύγει. Η μία οδηγεί σε ένα δωμάτιο, φτιαγμένο από γυαλί μεγεθυντικού φακού, και ο ήλιος καίει αυτόματα ό,τι και όποιον μπει στο δωμάτιο. Η δεύτερη οδηγεί σε ένα δωμάτιο με έναν φονικό δράκο που βγάζει φωτιά από το στόμα. Πώς μπορεί ο άνδρας να φύγει από το δωμάτιο;
Απαντήσεις:

1. Ευτυχώς, η Μαρία δεν χρειάζεται να ανέβει 60 ορόφους με τα πόδια. Κανείς δεν είπε ότι το γραφείο της είναι στον 60ο όροφο. Αντίθετα, είναι στον 1ο, επομένως ανεβαίνει ωραιότατα τα ελάχιστα σκαλιά της.

2. Πρώτα, ο σερβιτόρος στερέωσε το σπίρτο στο λεμόνι, ώστε να στέκεται όρθιο. Στην συνέχεια, το άναψε και το έβαλε, μαζί με το λεμόνι, στη μέση του πιάτου. Έπειτα, γύρισε το ποτήρι ανάποδα και το στερέωσε στο πιάτο, σκεπάζοντας το σπίρτο και το λεμόνι. Η φλόγα, καταναλώνοντας το οξυγόνο του ποτηριού, δημιούργησε μια μορφή «σκούπας» στο ποτήρι, που με αυτό τον τρόπο τράβηξε προς το μέρος του το νερό.

3. Το επώνυμο

4. Κατά την διάρκεια του τηλεφωνήματος, η Άννα πατούσε το mute ανά διαστήματα, ώστε το μόνο που άκουσε τελικά η φίλη της ήταν οι λέξεις «Χρειάζομαι, βοήθεια, επειγόντως, να έρθεις».

5. Ο πιο λογικός τρόπος είναι να τραβήξετε την τάπα της μπανιέρας.

6. Ο μαθηματικός έστησε έναν μικρό φράχτη γύρω από τον εαυτό του. Στην συνέχεια, δήλωσε πως ο ίδιος ήταν έξω από τον φράχτη.

7. Στην ερώτηση «Τι είναι ρίσκο;» ο φοιτητής απάντησε «Αυτό». Αφενός, ο φοιτητής δήλωνε με αυτόν τον τρόπο ότι το να απαντήσει μονολεκτικά και με τρόπο που ο καθηγητής μπορεί να μην «έπιανε», ήταν ρίσκο για τις εξετάσεις, και αφετέρου δήλωνε πως το να βασίζεται η επιτυχία σε ένα μάθημα από μία και μόνο ερώτηση, ήταν επίσης ρίσκο.

8. Περιμένει να νυχτώσει και φεύγει από την πρώτη πόρτα.



http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr/
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Τουρίστες και νοικοκυρές στη μάχη του ΦΠΑ


«Ζήσε τον μύθο σου στην Ελλάδα ως μυστικός εφοριακός». Αυτό θα μπορούσε να είναι το νέο διαφημιστικό της κυβέρνησης με διττό στόχο: αφενός την ενίσχυση του τουρισμού και αφετέρου την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Σύμφωνα με την 11σέλιδη πρόταση του υπουργού Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη στον επικεφαλής του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ, στα σχέδια της κυβέρνησης για την πάταξη της φοροδιαφυγής είναι η αξιοποίηση τουριστών, φοιτητών, νοικοκυρών και άλλων πολιτών ως «ερασιτεχνών ερευνητών» φοροδιαφυγής. Το σχέδιο προβλέπει την εκπαίδευσή τους, καθώς και την παροχή οπτικοακουστικού εξοπλισμού για την καταγραφή των κρουσμάτων φοροδιαφυγής, ενώ οι νέοι «εφοριακοί» θα πληρώνονται με την ώρα και θα απασχολούνται το πολύ για 2 μήνες.

Πέραν αυτού, η επιστολή του κ. Βαρουφάκη περιλαμβάνει συνολικά 7 δράσεις, οι οποίες ευελπιστεί ότι θα αποτελέσουν τη βάση αξιολόγησης της Αθήνας και πιθανής εκταμίευσης μέρους της δόσης των 7,2 δισ. ευρώ. Ειδικότερα, η λίστα περιλαμβάνει:

1. Ενεργοποίηση του Δημοσιονομικού Συμβουλίου με στόχο την εξοικονόμηση πόρων. Εκτός, όμως, από την αξιολόγηση και τη συμμόρφωση της χώρας με τους δημοσιονομικούς κανόνες, το Συμβούλιο θα καταρτίζει εκθέσεις ελέγχου δαπανών (spending review), ενώ θα συγχωνευθεί με το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής και θα συνεργάζεται με το ΚΕΠΕ.

2. Μεταρρυθμίσεις με στόχο την καλύτερη προετοιμασία του προϋπολογισμού και την αναμόρφωση του Οργανικού Νόμου. Ο κ. Βαρουφάκης αναφέρει ότι θα εισαχθούν «μηχανισμοί διόρθωσης σε τετραμηνιαίο επίπεδο για κάθε φορέα» του Δημοσίου (ΔΕΚΟ, ΟΤΑ, ανεξάρτητες και ρυθμιστικές αρχές, φορείς εκτός προϋπολογισμού κ.λπ.).

3. Συγκρότηση ευέλικτου σώματος στοχευμένων φορολογικών ελέγχων για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Σύμφωνα με τα όσα αναγράφονται στην πρόταση του κ. Βαρουφάκη, «υπάρχουν χιλιάδες παρατηρητές» που θα μπορούσαν να πάρουν μέρος στην προσπάθεια της κυβέρνησης για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Και αναφέρει ως παραδείγματα τους φοιτητές, τις νοικοκυρές και τους τουρίστες, οι οποίοι θα πληρώνονται με την ώρα και θα έχουν ως αντικείμενο την παροχή υπηρεσιών –εντοπισμού και αναφοράς– προς το Δημόσιο περιπτώσεων φοροδιαφυγής. «Ο μεγάλος αριθμός των ερασιτεχνών ερευνητών θα προσλαμβάνεται για αυστηρά περιορισμένο χρονικό διάστημα (που δεν θα είναι μεγαλύτερο των δύο μηνών και δεν θα τους δίνει καμία προοπτική επαναπρόσληψης) για να υποδύονται, μετά από κάποια βασική εκπαίδευση, τους πελάτες εκ μέρους των φορολογικών αρχών, ενώ θα είναι καλωδιωμένοι με συσκευές καταγραφής ήχους και εικόνας», αναφέρεται στο κείμενο. Να σημειωθεί ότι ο κ. Βαρουφάκης ζητεί τη βοήθεια των άλλων κρατών-μελών και των τεχνικών κλιμακίων για την απόκτηση του εξοπλισμού και την κατάρτιση των ερασιτεχνών «εφοριακών».

4. Βελτιώσεις στη νομοθεσία για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, οι οποίες τελικά θα ανακοινωθούν μετά το Eurogroup, δεδομένων των ενστάσεων που υπάρχουν. Τριών διαφορετικών ειδών ρυθμίσεις προτείνει ο κ. Βαρουφάκης:

• Ρύθμιση-εξπρές με μερική ή ολική διαγραφή προσαυξήσεων για όλα τα ληξιπρόθεσμα χρέη. Η ρύθμιση θα τεθεί σε ισχύ άμεσα και θα λήξει στα τέλη Μαρτίου. Οσοι φορολογούμενοι έχουν χρέη τα οποία κατέστησαν ληξιπρόθεσμα και επιβαρύνονται πλέον με σημαντικού ύψους προσαυξήσεις και πρόστιμα, ακόμη και μεγαλύτερα του αρχικού ποσού των οφειλών, πληρώνοντας ολόκληρο το ποσό της αρχικής οφειλής θα γλιτώσουν από το σύνολο των προσαυξήσεων και των προστίμων.

• Ρύθμιση που λήγει στις 30 Απριλίου 2015. Η ρύθμιση αυτή προβλέπει μερική ή ολική διαγραφή προσαυξήσεων.

• Βασική ρύθμιση 100 δόσεων για όλα τα χρέη που έγιναν ληξιπρόθεσμα μέχρι 31-12-2014. Οι οφειλέτες θα πρέπει να ενταχθούν σε αυτή μέχρι τις 26 Μαΐου 2015. Η νέα ευνοϊκή ρύθμιση προβλέπει την εξόφληση όλων των οφειλών προς το Δημόσιο που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μέχρι τις 31-12-2014 έως και σε 100 μηνιαίες δόσεις. Για όσους πληρώσουν εφάπαξ, προβλέπεται η διαγραφή των προσαυξήσεων και των προστίμων. Οσοι επιλέξουν δόσεις θα έχουν επίσης μείωση των προσαυξήσεων, ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων που θα επιλεγούν.

5. Την είσπραξη 500 εκατ. ευρώ ετησίως από τον διαδικτυακό (online) τζόγο. Ο υπουργός Οικονομικών εκτιμά τον online τζόγο στα 3 δισ. ευρώ ετησίως, από τα οποία το ελληνικό Δημόσιο θα μπορούσε να λάβει το 1/6. Επίσης, αναφέρει ότι εντός δύο μηνών μπορούν να δοθούν οι σχετικές άδειες 5ετούς διάρκειας, ενώ εντός 3μήνου θα δημιουργηθεί ο κατάλληλος μηχανισμός ελέγχου των συναλλαγών.

6. Μείωση γραφειοκρατίας και βελτίωση επιχειρηματικού κλίματος μέσω της βελτίωσης των παρεχομένων δημοσίων υπηρεσιών, χωρίς να υπάρχει πρόβλεψη για οικονομικό όφελος. Ο κ. Βαρουφάκης αναφέρεται στην «Εξυπνη Κάρτα Πολίτη» που θα είναι σαν χρεωστική κάρτα και με την επίδειξή της οι πολίτες όταν υποβάλλουν κάποια αίτηση σε δημόσια υπηρεσία δεν θα χρειάζεται να προσκομίζουν δικαιολογητικά άλλης δημόσιας υπηρεσίας. Ο υπουργός εξηγεί ότι αυτό μπορεί να εφαρμοστεί άμεσα και ότι δεν χρειάζεται να ολοκληρωθεί η ψηφιοποίηση των δημοσίων υπηρεσιών. Οπως αναφέρει, αν εφαρμοστεί χωρίς την ψηφιοποίηση, τότε οι δημόσιοι υπάλληλοι θα πιέσουν προς την κατεύθυνση εκσυγχρονισμού του κράτους, καθώς θα είναι εκείνοι υπεύθυνοι για την ανεύρεση των απαραίτητων δικαιολογητικών.

7. Μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης με ισχύ 9 μηνών και συνολικό κόστος 200,3 εκατ. ευρώ. Εξ αυτών, τα 22,1 εκατ. ευρώ για την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας σε 150.000 νοικοκυριά, τα 40,5 εκατ. ευρώ από το επίδομα ενοικίου σε 30.000 νοικοκυριά (έως 70 ευρώ ανά άτομα τον μήνα και 220 ευρώ ανά πολυμελή οικογένεια) και τα 137,7 εκατ. ευρώ από επίδομα σίτισης «100 ευρώ τον μήνα ανά οικογένεια σε έως 300.000 νοικοκυριά». Πάντως, στο σημείο αυτό θα πρέπει να έχει γίνει κάποιο λάθος, καθώς το κόστος του επιδόματος ανέρχεται στα 270 εκατ. ευρώ όπως περιγράφεται στην πρόταση του υπουργού. Για τη χρηματοδότηση των μέτρων, ο κ. Βαρουφάκης αναφέρει ότι θα γίνει περικοπή δαπανών (60,9 εκατ. ευρώ) από τα υπουργεία και τις προμήθειες (140 εκατ. ευρώ).



kathimerini.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Τα ονόματα των νέων Γενικών Γραμματέων στα υπουργεία


Ερωτήματα στην αντιπολίτευση, προκαλεί η στελέχωση του κρατικού μηχανισμού, που πάντως δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί.

Ήδη, το Ποτάμι έχει καταθέσει ερώτηση σχετικά με τα κριτήρια επιλογής των Γενικών Γραμματέων υπουργείων και τον διορισμό στις θέσεις των Γενικών Γραμματέων, πολιτευτών του ΣΥΡΙΖΑ ή των Ανεξάρτητων Ελλήνων, που απέτυχαν να εκλεγούν βουλευτές στην αναμέτρηση της 25ης Ιανουαρίου, ενώ αντίστοιχα ερωτήματα γεννιούνται και σε άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Την «επιφύλαξη» συμμερίζεται και η Χαριλάου Τρικούπη, που ετοιμάζεται πάντως για πιο… συνολική αντίδραση.

Προς το παρόν, συλλέγει πληροφορίες, αναμένοντας να δει τι μέλλει γενέσθαι σχετικά με τα δημοσιεύματα που μιλούν για πρόβλεψη και αναπληρωτών Γενικών Γραμματέων, αλλά και με τους συμβούλους που θα επιλέξει κάθε υπουργός, παρά τις περί του αντιθέτου δεσμεύσεις του κυβερνώντος κόμματος για εμπιστοσύνη στους υπηρεσιακούς παράγοντες.

Την καταγραφή των Γενικών Γραμματέων των υπουργείων, επιχειρεί σήμερα το Real.gr, με την επίσημη ανακοίνωση πολλών εξ αυτών πάντως, να μην έχει γίνει.

Γενικός Γραμματέας στο υπουργείο Εσωτερικών φέρεται να τοποθετείται ο Κώστας Πουλάκης, υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος.

Από κοντά, στη θέση του ΓΓ Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ο πρώην βουλευτής Επικρατείας του κόμματος Δημήτρης Τσουκαλάς, που δεν κατάφερε να επανεκλεγεί.

Υποψήφια με τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν και η Φωτεινή Κούβελα που φέρεται να τοποθετείται στην ηγεσία της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων, ενώ ΓΓ Συντονισμού του κυβερνητικού έργου αναλαμβάνει ο Χριστόφορος Βερναρδάκης, μέλος της επιστημονικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ για το κράτος και άνθρωπος που θεωρείται του περιβάλλοντος του Αλέξη Τσίπρα.

Υποψήφιος βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν και ο Γιάννης Μπασκόζος που φέρεται να αναλαμβάνει αρμοδιότητες ΓΓ Δημόσιας Υγείας.

Τη θέση του ΓΓ Υγείας πάντως, αναλαμβάνει ο Σπύρος Κοκκινάκης, υπηρεσιακός παράγοντας του υπουργείου Εργασίας και στέλεχος του ΥΥΚΑ στο παρελθόν, επί Ανδρέα Παπανδρέου.

Με τους Ανεξάρτητους Έλληνες αντίστοιχα πολιτεύτηκε στις τελευταίες ευρωεκλογές ο ΓΓ Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιώργος Ρωμανιάς, ενώ υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ - μετά από ένα πέρασμα από τη ΔΗΜΑΡ - ήταν στις τελευταίες εκλογές ο Ανδρέας Νεφελούδης που αναλαμβάνει χρέη ΓΓ του υπουργείου Εργασίας.

Στο ίδιο υπουργείο, ΓΓ Κοινωνικών Πόρων, φέρεται να αναλαμβάνει η Δήμητρα Χαλικιά.

Πρώην βουλευτής της ΔΗΜΑΡ είναι ο ΓΓ του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, Δημήτρης Αναγνωστάκης, όπως άλλωστε και ο πολιτικός του προϊστάμενος Αναπληρωτής υπουργός Γιάννης Πανούσης, ενώ τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας αναλαμβάνει κατά πληροφορίες ο Τάσος Μαυρόπουλος, πρώην στέλεχος του Λιμενικού και γνωστός από τους συνδικαλιστικούς του αγώνες για το κοινό όφελος των υπηρετούντων στα Σώματα Ασφαλείας.

Ήδη, με τον πλέον επίσημο τρόπο έγιναν γνωστοί, οι Γενικοί Γραμματείς του υπουργείου Οικονομικών, καθώς στην παρουσίασή τους προέβη μέσα από συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο ίδιος ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής αναλαμβάνει ο πανεπιστημιακός Νίκος Θεοχαράκης, που μέλει να μετέχει και στην διαπραγματευτική ομάδα της κυβέρνησης, συμμετέχοντας στο Euroworking Group από κοινού με τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμώνων, Γιώργο Χουλιαράκη.

Γενικός Γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής αναλαμβάνει ο καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Νίκος Φράγκος, που δηλώνει ότι θα φύγει από το μοντέλο των συμβούλων, δίνοντας ρόλο στους υπαλλήλους του υπουργείου στη διαδικασία παραγωγής μοντέλων και υλικών που χρειάζεται η πολιτική ηγεσία.

Στην ηγεσία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, φέρεται να παραμένει η Κατερίνα Σαββαΐδου, με τον Γ.Βαρουφάκη να δηλώνει πως σέβεται απολύτως την ημιαυτονομία της Γραμματείας.

Νέος ΓΓ Πληροφοριακών Συστημάτων αναλαμβάνει ο Μιχάλης Χατζηθεοδώρου και ΓΓ Δημόσιας Περιουσίας ο Δημήτρης Κλούρας.

Γενικός Γραμματέας της Αντιπροεδρίας της κυβέρνησης αναλαμβάνει - όπως έχει ήδη αποκαλύψει η Realnews - ο Δημήτρης Λιάκος, γνωστός στους παροικούντες την Κουμουνδούρου και από τον καθοριστικό ρόλο που είχε στη συγγραφή του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ.

Και ο ΓΓ του υπουργείου Εθνικής Άμυνας όμως, ανήκει στο δυναμικό του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς πρόκειται για τον Γιάννη Ταφύλλη, πρώην συντονιστή του τμήματος Ενόπλων Δυνάμεων του κόμματος.

Στο υπουργείο Δικαιοσύνης και τον ευαίσθητο τομέα της σωφρονιστικής και αντεγκληματικής πολιτικής του, αναλαμβάνει κατά πληροφορίες ο Ευτύχης Φυτράκης, από τη θέση του Γενικού Γραμματέα. Πρόκειται για απόφοιτο της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και αριστούχο Διδάκτορα της Νομικής.

Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στο Ποινικό και το Δημόσιο Δίκαιο, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το Δίκαιο της Ψυχικής Υγείας. Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης, δε, αναλαμβάνει ο καθηγητής Κώστας Κοσμάτος.

Ο Γιώργος Μανουσάκης θα αποτελέσει τον ισχυρό άνδρα του υπουργείου Οικονομίας, από τη θέση του Γενικού Γραμματέα υπό τον Γιώργο Σταθάκη.

Στο ίδιο υπουργείο, τη θέση του ΓΓ Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ αναλαμβάνει ο Αλέξης Χαρίτσης, ενώ χρέη ΓΓ Υποδομών υπό τον Χρήστο Σπίρτζη - εφόσον ορκιστεί - θα εκτελεί ο Γιώργος Δέδες.

Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων φέρεται να αναλαμβάνει ο Δημήτρης Τζώρτζης, ενώ της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Καταναλωτή θα προΐσταται ο Αντώνης Παπαδεράκης.



real.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Ζώντας 24 ώρες στο σκοτάδι: Ταξίδι στο βορειότερο κατοικημένο σημείο του κόσμου


 


Θα μπορούσατε να ζείτε σε μία ατέλειωτη νύχτα; Μία πόλη που αποτελεί το βορειότερο κατοικημένο σημείο του κόσμου έχει μάθει να ζει χωρίς το ηλιακό φως.

Πρόκειται για το Longyearbyen στο νησί Σβάλμπαρντ βόρεια της Νορβηγίας. Την μικρή παγωμένη πόλη επισκέφθηκε ο Jonathan Hirshon, πρόεδρος της εταιρίας δημοσίων σχέσεων Horizon Communications και περιγράφει την εμπειρία του.

Το όνομα Longyearbyen σημαίνει στα Νορβηγικά η πόλη του Longyear. Ουσιαστικά την πόλη την ίδρυσε ένας Αμερικανός ονόματι John Longyear, που έστησε στην περιοχή ένα ορυχείο για 500 άτομα στις αρχές του 1900.

Τα πάντα σε αυτή την πόλη είναι παγωμένα και σε κάθε εσωτερικό χώρο υπάρχει πάγκος για να αλλάζουν οι επισκέπτες τα βρεγμένα τους παπούτσια με στεγνά.

Επίσης λόγω τοποθεσίας, υπάρχει μεγάλος πληθυσμός πολικών αρκούδων. Για την ακρίβεια, στα 2.000 άτομα που κατοικούν στο Longyearbyen, αντιστοιχούν περίπου 3.000 πολικές αρκούδες.

Οι κάτοικοι στο νησί Svalbard είναι ιδιαίτερα φιλικοί και ευγενικοί, ενώ υπάρχει μηδενική εγκληματικότητα. Συγκεκριμένα, αν κάποιος συλληφθεί για έγκλημα, τότε αποστέλλεται μακριά από το νησί και εξορίζεται για πάντα.

Οσο για τη μέρα, αυτό είναι κάτι άγνωστο στους κατοίκους του νησιού, τουλάχιστον το χειμώνα, αφού το δικό τους μεσημέρι έχει λιγότερο φως κι από το σούρουπο, όπως φαίνεται στην πρώτη φωτογραφία.









































iefimerida.gr 
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...