Σάββατο, 7 Μαρτίου 2015

Τα ονόματα των νέων Γενικών Γραμματέων στα υπουργεία


Ερωτήματα στην αντιπολίτευση, προκαλεί η στελέχωση του κρατικού μηχανισμού, που πάντως δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί.

Ήδη, το Ποτάμι έχει καταθέσει ερώτηση σχετικά με τα κριτήρια επιλογής των Γενικών Γραμματέων υπουργείων και τον διορισμό στις θέσεις των Γενικών Γραμματέων, πολιτευτών του ΣΥΡΙΖΑ ή των Ανεξάρτητων Ελλήνων, που απέτυχαν να εκλεγούν βουλευτές στην αναμέτρηση της 25ης Ιανουαρίου, ενώ αντίστοιχα ερωτήματα γεννιούνται και σε άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Την «επιφύλαξη» συμμερίζεται και η Χαριλάου Τρικούπη, που ετοιμάζεται πάντως για πιο… συνολική αντίδραση.

Προς το παρόν, συλλέγει πληροφορίες, αναμένοντας να δει τι μέλλει γενέσθαι σχετικά με τα δημοσιεύματα που μιλούν για πρόβλεψη και αναπληρωτών Γενικών Γραμματέων, αλλά και με τους συμβούλους που θα επιλέξει κάθε υπουργός, παρά τις περί του αντιθέτου δεσμεύσεις του κυβερνώντος κόμματος για εμπιστοσύνη στους υπηρεσιακούς παράγοντες.

Την καταγραφή των Γενικών Γραμματέων των υπουργείων, επιχειρεί σήμερα το Real.gr, με την επίσημη ανακοίνωση πολλών εξ αυτών πάντως, να μην έχει γίνει.

Γενικός Γραμματέας στο υπουργείο Εσωτερικών φέρεται να τοποθετείται ο Κώστας Πουλάκης, υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος.

Από κοντά, στη θέση του ΓΓ Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ο πρώην βουλευτής Επικρατείας του κόμματος Δημήτρης Τσουκαλάς, που δεν κατάφερε να επανεκλεγεί.

Υποψήφια με τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν και η Φωτεινή Κούβελα που φέρεται να τοποθετείται στην ηγεσία της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων, ενώ ΓΓ Συντονισμού του κυβερνητικού έργου αναλαμβάνει ο Χριστόφορος Βερναρδάκης, μέλος της επιστημονικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ για το κράτος και άνθρωπος που θεωρείται του περιβάλλοντος του Αλέξη Τσίπρα.

Υποψήφιος βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν και ο Γιάννης Μπασκόζος που φέρεται να αναλαμβάνει αρμοδιότητες ΓΓ Δημόσιας Υγείας.

Τη θέση του ΓΓ Υγείας πάντως, αναλαμβάνει ο Σπύρος Κοκκινάκης, υπηρεσιακός παράγοντας του υπουργείου Εργασίας και στέλεχος του ΥΥΚΑ στο παρελθόν, επί Ανδρέα Παπανδρέου.

Με τους Ανεξάρτητους Έλληνες αντίστοιχα πολιτεύτηκε στις τελευταίες ευρωεκλογές ο ΓΓ Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιώργος Ρωμανιάς, ενώ υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ - μετά από ένα πέρασμα από τη ΔΗΜΑΡ - ήταν στις τελευταίες εκλογές ο Ανδρέας Νεφελούδης που αναλαμβάνει χρέη ΓΓ του υπουργείου Εργασίας.

Στο ίδιο υπουργείο, ΓΓ Κοινωνικών Πόρων, φέρεται να αναλαμβάνει η Δήμητρα Χαλικιά.

Πρώην βουλευτής της ΔΗΜΑΡ είναι ο ΓΓ του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, Δημήτρης Αναγνωστάκης, όπως άλλωστε και ο πολιτικός του προϊστάμενος Αναπληρωτής υπουργός Γιάννης Πανούσης, ενώ τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας αναλαμβάνει κατά πληροφορίες ο Τάσος Μαυρόπουλος, πρώην στέλεχος του Λιμενικού και γνωστός από τους συνδικαλιστικούς του αγώνες για το κοινό όφελος των υπηρετούντων στα Σώματα Ασφαλείας.

Ήδη, με τον πλέον επίσημο τρόπο έγιναν γνωστοί, οι Γενικοί Γραμματείς του υπουργείου Οικονομικών, καθώς στην παρουσίασή τους προέβη μέσα από συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο ίδιος ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής αναλαμβάνει ο πανεπιστημιακός Νίκος Θεοχαράκης, που μέλει να μετέχει και στην διαπραγματευτική ομάδα της κυβέρνησης, συμμετέχοντας στο Euroworking Group από κοινού με τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμώνων, Γιώργο Χουλιαράκη.

Γενικός Γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής αναλαμβάνει ο καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Νίκος Φράγκος, που δηλώνει ότι θα φύγει από το μοντέλο των συμβούλων, δίνοντας ρόλο στους υπαλλήλους του υπουργείου στη διαδικασία παραγωγής μοντέλων και υλικών που χρειάζεται η πολιτική ηγεσία.

Στην ηγεσία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, φέρεται να παραμένει η Κατερίνα Σαββαΐδου, με τον Γ.Βαρουφάκη να δηλώνει πως σέβεται απολύτως την ημιαυτονομία της Γραμματείας.

Νέος ΓΓ Πληροφοριακών Συστημάτων αναλαμβάνει ο Μιχάλης Χατζηθεοδώρου και ΓΓ Δημόσιας Περιουσίας ο Δημήτρης Κλούρας.

Γενικός Γραμματέας της Αντιπροεδρίας της κυβέρνησης αναλαμβάνει - όπως έχει ήδη αποκαλύψει η Realnews - ο Δημήτρης Λιάκος, γνωστός στους παροικούντες την Κουμουνδούρου και από τον καθοριστικό ρόλο που είχε στη συγγραφή του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ.

Και ο ΓΓ του υπουργείου Εθνικής Άμυνας όμως, ανήκει στο δυναμικό του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς πρόκειται για τον Γιάννη Ταφύλλη, πρώην συντονιστή του τμήματος Ενόπλων Δυνάμεων του κόμματος.

Στο υπουργείο Δικαιοσύνης και τον ευαίσθητο τομέα της σωφρονιστικής και αντεγκληματικής πολιτικής του, αναλαμβάνει κατά πληροφορίες ο Ευτύχης Φυτράκης, από τη θέση του Γενικού Γραμματέα. Πρόκειται για απόφοιτο της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και αριστούχο Διδάκτορα της Νομικής.

Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στο Ποινικό και το Δημόσιο Δίκαιο, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το Δίκαιο της Ψυχικής Υγείας. Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης, δε, αναλαμβάνει ο καθηγητής Κώστας Κοσμάτος.

Ο Γιώργος Μανουσάκης θα αποτελέσει τον ισχυρό άνδρα του υπουργείου Οικονομίας, από τη θέση του Γενικού Γραμματέα υπό τον Γιώργο Σταθάκη.

Στο ίδιο υπουργείο, τη θέση του ΓΓ Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ αναλαμβάνει ο Αλέξης Χαρίτσης, ενώ χρέη ΓΓ Υποδομών υπό τον Χρήστο Σπίρτζη - εφόσον ορκιστεί - θα εκτελεί ο Γιώργος Δέδες.

Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων φέρεται να αναλαμβάνει ο Δημήτρης Τζώρτζης, ενώ της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Καταναλωτή θα προΐσταται ο Αντώνης Παπαδεράκης.real.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...