Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

Έρχεται μείωση των αντικειμενικών στα ακίνητα


Τον δρόμο για σημαντική πτώση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων σε πολλές περιοχές της χώρας, χωρίς να αποκλείονται όμως και οι κλασικές αυξήσεις, ανοίγει η σύσταση ειδικής επιτροπής στο υπουργείο Οικονομικών.


Έργο της επιτροπής είναι «η μελέτη και εισήγηση για την αναθεώρηση της διαδικασίας προσδιορισμού των αντικειμενικών αξιών, προκειμένου να εξομοιωθούν κατά το δυνατόν, με τις εμπορικές αξίες».

Σύμφωνα με τα «Νέα», η εξίσωση αντικειμενικών και αγοραίων τιμών αποτελεί απαίτηση της τρόικας, η οποία έχει περιληφθεί στο Μνημόνιο με ορίζοντα εφαρμογής τον ερχόμενο Ιούνιο. Ετσι, δεν είναι τυχαίο ότι η επιτροπή που συστήνεται στο υπουργείο Οικονομικών πρέπει να παραδώσει το πόρισμά της έως τις 28 Φεβρουαρίου.

Αρμόδια στελέχη του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ότι οι μειώσεις τιμών θα είναι περισσότερες από τις αυξήσεις καθώς οι αντικειμενικές αξίες δεν έχουν αναπροσαρμοστεί από το 2007, ενώ την τελευταία τριετία η πτώση των εμπορικών τιμών των ακινήτων είναι διαρκής.

Η εξίσωση αντικειμενικών και αγοραίων τιμών έχει ορίζοντα εφαρμογής τον ερχόμενο Ιούνιο αντικειμενική αξία του φτάνει τα 230.000 ευρώ (+18%).

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν θα προκύψουν και αυξήσεις αντικειμενικών αξιών σε περιοχές όπου οι αντικειμενικές τιμές διαμορφώνονταν σε επίπεδα πολύ χαμηλότερα από τις εμπορικές αξίες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών θα επηρεάσει άμεσα σειρά φόρων για τους οποίους αποτελούν προσδιοριστικό παράγοντα, μεταξύ των οποίων και τον υπό διαμόρφωση ενιαίο φόρο ακινήτων.

Οι αντικειμενικές τιμές επηρεάζουν 16 φόρους και τέλη, από το χαράτσι της ΔΕΗ και τα τεκμήρια διαβίωσης έως τα δημοτικά τέλη και τους φόρους μεταβίβασης, γονικών παροχών, κληρονομιών και δωρεών.

Σε πολλές περιοχές της Αθήνας οι αντικειμενικές τιμές των ακινήτων είναι αισθητά υψηλότερες από τις εμπορικές αστικά κέντρα, ενώ οι μεγαλύτερες μειώσεις εντοπίζονται στα παλαιά ακίνητα.

Ενδεικτικό είναι ότι στον Πειραιά, διαμέρισμα 90 τ.μ. πωλείται προς 48.000 ευρώ παρότι η αντικειμενική αξία του φθάνει τα 85.000 ευρώ, δηλαδή είναι υψηλότερη 77%, και στο Παγκράτι κατάστημα 290 τ.μ. πωλείται προς 240.000 ευρώ παρότι η αντικειμενική αξία του φθάνει τα 480.000 ευρώ, δηλαδή είναι ακριβώς διπλάσια.

Ανάλογη είναι η εικόνα και στη Θεσσαλονίκη όπου στο Πανόραμα μεζονέτα 220 τ.μ. πωλείται προς 180.000 ευρώ, ενώ η αντικειμενική αξία της είναι 260.000 ευρώ, δηλαδή υψηλότερη κατά 44%.




newsbomb.gr

Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Ασπίδα για την καρδιά η χορτοφαγία


Όσοι απορρίπτουν το κρέας και το ψάρι για χάρη της χορτοφαγίας μπορεί να έχουν θετικά αποτελέσματα σε ό,τι αφορά την καρδιακή υγεία του οργανισμού τους, σύμφωνα με τα αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας στη Βρετανία.

Μελέτη που έγινε σε δείγμα 44,500 ατόμων στην Αγγλία και τη Σκοτία έδειξε ότι οι χορτοφάγοι διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο, έως και  32%, να πεθάνουν ή να νοσηλευτούν εξαιτίας καρδιοπάθειας σε σύγκριση με όσους καταναλώνουν κρέας και ψάρι. Κατά τους ειδικούς η εξήγηση του μειωμένου κινδύνου για τους χορτοφάγους  βρίσκεται στις διαφορές που παρατηρήθηκαν μεταξύ χορτοφάγων και μη στις τιμές της χοληστερίνης και της αρτηριακής πίεσης αλλά και στο βάρος τους.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην Αμερικανική Επιθεώρηση Κλινικής Διατροφής.

Οι καρδιοπάθειες αποτελούν μεγάλη πληγή των Δυτικών χωρών, περισσότερο από κάθε άλλη ασθένεια. Είναι υπαίτιες για τον θάνατο 94.000 ατόμων κάθε χρόνο στη Βρετανία.

Οι ειδικοί του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης ανέλυσαν δεδομένα  15.100 χορτοφάγων και 29.400 ανθρώπων που επέλεγαν το κρέας και το ψάρι στη διατροφή τους. Κατά τη διάρκεια της 11ετούς μελέτης, 169 άνθρωποι κατέληξαν λόγω καρδιακής πάθησης και 1.066 χρειάστηκε να νοσηλευτούν σε νοσοκομείο για τον ίδιο λόγο. Όλοι τους ανήκαν στην ομάδα των ατόμων με τις ισχυρές διατροφικές προτιμήσεις σε κρέας και ψάρι.

Η Τρέισι Πάρκερ από το Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιολογίας ανέφερε σχολιάζοντας τη μελέτη ότι κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη σημασία και την αναγκαιότητα μιας ισορροπημένης και με ποικιλία διατροφής, ανεξάρτητα από το αν περιέχει κρέας ή όχι. Συμβούλεψε ωστόσο όσους σκοπεύουν να ακολουθήσουν μια χορτοφαγική διατροφή, να φροντίσουν ώστε τα γεύματά τους να καλύπτουν τις ανάγκες που έχει ο οργανισμός σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.



protothema.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Ειδοποιητήρια σε 140.000 δικαιούχους επιδόματος θέρμανσης


Ειδοποιητήρια σε 140.000 φορολογούμενους που είναι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης, αλλά δεν έχουν αξιοποιήσει έως τώρα τη δυνατότητα αυτή αποστέλλει η Γενική Γραμματεία Πηροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικων.

Οι φορολογούμενοι αυτοί παρότι είναι δικαιούχοι του επιδόματος δεν το γνωρίζουν και καλούνται απο τη Γενική Γραμματεία να υποβάλλουν μέσω του Ιντερνετ, με βάση την προβλεπόμενη διαδικασία, αίτηση προκειμένου να επωφεληθουν του μέτρου.

Σημειώνεται ότι, ενώ για το 2012 (από την έναρξη της περιόδου διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης) είχε προβλεφθεί κονδύλι στον προϋπολογισμό για το επίδομα θέρμανσης, ύψους 80 εκατ. ευρώ, τελικά διετέθησαν 7 εκατ. ευρώ.

Τον Ιανουάριο το κονδύλι που διατέθηκε για επίδομα ήταν 15 εκατ. ευρώ, ενώ για όλο το έτος η πρόβλεψη δαπάνης από το υπουργείο είναι 270 εκατ. ευρώ. Βεβαίως στην εξέλιξη αυτή συμβολή έχει και η μείωση της κατανάλωσης καυσίμων που έχει σημειωθεί λόγω της κρίσης.

Σημειώνεται ότι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης είναι όσοι έχουν ετήσιο εισόδημα ώς 25.000 ευρώ όριο που αυξάνεται στα 35.000 ευρώ για οικογένειες, χωρίς παιδιά. Το όριο προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε ένα απο τα τρία πρώτα προστατευόμενα τέκνα για οικογένεια με παιδιά.

Η ακίνητη περιουσία των δικαιούχων του επιδόματος δεν θα πρέπει να υπερβαίνει (αντικειμενική αξία) τα 150.000 ευρώ για τον άγαμο και τα 200.000 ευρώ για το ζευγάρι.


ethnos.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...