Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

Σαν σήμερα 27 Μαϊου

Γεγονότα
1703 - Ο Μέγας Πέτρος ιδρύει την Αγία Πετρούπολη και την ανακηρύσσει πρωτεύουσα της Ρωσίας.
1821 - Οι Ψαριανοί πυρπολητές Δημήτριος Παπανικολής, Ιωάννης Δημουλίτσας (Πατατούκος) και Γεώργιος Καλαφάτης πυρπολούν τουρκικό δίκροτο με 74 πυροβόλα και 1000 άνδρες στο λιμάνι της Ερεσσού Λέσβου.
1890 - Ο αμερικανός Λούις Γκλας και ο συνέταιρός του Γουίλιαμ Άρνολντ κατασκευάζουν το πρώτο Juke Box.
1895 - O Όσκαρ Ουάϊλντ φυλακίζεται για σοδομισμό
1905 - Ο ρωσικός στόλος καταστρέφεται από τον ιαπωνικό στην ναυμαχία της Τσουσίμα.
1922 - Οι ΗΠΑ και η Μ. Βρετανία καταλήγουν σε συμφωνία για την Παλαιστίνη, κατά την οποία συμφωνείται η κυριαρχία της δεύτερης στην περιοχή
1930 - Ο Πύργος Κράϋσλερ ύψους 319 μέτρων ανοίγει τις πόρτες του για το κοινό
1937 - Εγκαινιάζεται η γέφυρα Γκόλντεν Γκέϊτ στο Σαν Φρανσίσκο
1941 - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Το γερμανικό θωρηκτό «Βίσμαρκ» βυθίζεται στον βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό.
1958 - Πραγματοποιείται η 1η πτήση του υπερηχητικού F-4 Phantom II
1960 - Στην Τουρκία στρατιωτικό πραξικόπημα ανατρέπει την κυβένηση του Αντνάν Μεντερές το οποίο απαγχονίζουν, και σχηματίζεται κυβέρνηση υπό τον στρατηγό Γκιουρσέλ.
1963 - Ο Μπομπ Ντίλαν κυκλοφορεί το άλμπουμ του «The Freewheelin' Bob Dylan», που περιέχει την κλασική επιτυχία «Blowin' in the Wind».
1971 - Γίνεται το χειρότερο σιδηροδρομικό ατύχημα στην πόλη Βούππερταλ της Γερμανίας, με 46 νεκρούς
1995 - Ο Αμερικανός ηθοποιός Κρίστοφερ Ρηβ μένει παράλυτος από το λαιμό και κάτω, μετά από πτώση από το άλογό του, σε αγώνα ιππασίας.
2006 - Γίνεται σεισμός 6,2 ρίχτερ στην Ιάβα, με 6.600 νεκρούς
2009 - Στο Τσάμπιονς Λιγκ η Μπαρτσελόνα νίκησε την Μάντσεστερ Γιουνάϊτεντ με 2-0 στο "Ολύμπικο" της Ρώμη και κατάκτησε το Τσάμπιονς Λιγκ (Κύπελλο Πρωταθλητριών). Παράλληλα πέτυχαν το "τρεμπλ" στη φετινή περίοδο (πρωτάθλημα, κύπελλο, Τσάμπιονς Λιγκ) κάτι που για πρώτη φορά το πετυχαίνει ισπανική ομάδα στα χρονικά του ποδοσφαίρου.
Γεννήσεις
1884 - Μαξ Μπροντ, Αυστριακός λογοτέχνης και κριτικός
1897 - Τζον Κόκροφτ, Βρετανός φυσικός και νομπελίστας
1911 - Βίνσεντ Πράις, Αμερικανός ηθοποιός
1918 - Γιασουχίρο Νακασόνε, πρωθυπουργός της Ιαπωνίας
1922 - Κρίστοφερ Λι, Άγγλος ηθοποιός
1923 - Χένρι Κίσινγκερ, Αμερικανός πολιτικός και νομπελίστας
1930 – Τζον Μπαρθ, Αμερικανός μυθιστοριογράφος
1935 - Ράμσεϊ Λιούις, Αμερικανός μουσικός
1939 - Σωκράτης Κόκκαλης, Έλληνας επιχειρηματίας και αθλητικός παράγοντας
1970 - Τζόζεφ Φάινς, Άγγλος ηθοποιός
Θάνατοι
1564 - Ιωάννης Καλβίνος, Γάλλος θεολόγος και θρησκευτικός μεταρρυθμιστής
1610 - Φραγκίσκος Ραβαγιάκ, Γάλλος δολοφόνος του Ερρίκου Δ' της Γαλλίας
1840 - Νικολό Παγκανίνι, Ιταλός μουσουργός και μουσικός
1867 - Τόμας Μπούλφιντς, Αμερικανός συγγραφέας
1910 - Ρόμπερτ Κοχ, Γερμανός γιατρός και νομπελίστας
1963 - Γρηγόρης Λαμπράκης, Έλληνας γιατρός, πολιτικός και αθλητής
1964 - Τζαβαχαρλάλ Νεχρού, πρωθυπουργός της Ινδίας
1986 - Γεώργιος Τζιφός, Έλληνα ηθποποιός
1988 - Νικόλαος Κάλας, Έλληνας ποιητής
2000 - Τσαρλς Σουλτς, Αμερικανός εικονογράφος, δημιουργός του Σνούπι
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Καμίνης: ''Δε φταίω εγώ για τη βροχή''

Ο Δήμαρχος Αθηναίων με αφορμή τις εκτιμήσεις τηλεοπτικών δελτίων ειδήσεων για εσκεμμένη διακοπή του ρεύματος στη χθεσινή συγκέντρωση των ''Αγανακτισμένων'' στην πλατεία Συντάγματος, προέβει σε δηλώσεις διάψευσης για να αποκαταστήσει την αλήθεια
Με ανακοίνωσή του, η οποία αναρτήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του δήμου, αναφέρει ότι ''Οι χθεσινές φοβερές ''αποκαλύψεις'' σε τηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης σύμφωνα με τις οποίες ο δήμαρχος Αθηναίων, ευθύνεται προσωπικά για το βραχυκύκλωμα που προκάλεσε προβλήματα στον φωτισμό της πλατείας Συντάγματος, μας υποχρεώνουν να προβούμε σε ακόμα μια διάψευση''.
''Διαβεβαιώνουμε λοιπόν τους συνωμοσιολόγους ''ρεπόρτερ'' ότι η δημοτική αρχή δεν ευθύνεται ούτε για το χθεσινό βραχυκύκλωμα, ούτε καν για την ξαφνική βροχή χτες, στην Αθήνα''. ''Τα αίτια της θα εξεταστούν με μεγάλη σοβαρότητα, όπως επιβάλλουν οι δεδομένες περιστάσεις'' δήλωσε με έντονη δυσαρέσκεια και  δόση ειρωνείας ο κ. Καμίνης.
Το κίνημα των ΄΄Αγανακτισμένων'' πολιτών, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει στον αγώνα του, θα συνεχίσει τη διαμαρτυρία. Το ραντεβού ανανεώθηκε για σήμερα το απόγευμα στις 6.00 μ.μ στην πλατεία Συντάγματος. Κάποιοι από τους διαδηλωτές έχουν προχωρήσει σε διαμαρτυρία διαρκείας, καθώς αψηφούν τη βροχή και διανυκτερεύουν εκεί.
Το κίνημα της "15ης Μαΐου", το οποίο ξεκίνησε από την Ισπανία και έφτασε στη χώρα μας, ταξιδεύει τώρα σε όλη την Ευρώπη, καθώς την Κυριακή 29 Μαΐου οργανώνονται, και πάλι μέσω Facebook, συγκεντρώσεις σε όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Η σελίδα με τίτλο ''Ευρωπαϊκή Επανάσταση'' καλεί όλους τους Ευρωπαίους σε μαζικές κινητοποιήσεις για ένα καλύτερο μέλλον και μία καλύτερη ζωή.

news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων της ΟΜΕ-ΟΤΕ

Σε 24ωρη απεργία οι εργαζόμενοι στις 2 Ιουνίου

Με 24ωρες απεργίες, στάσεις εργασίας και συγκεντρώσεις απαντούν οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ, αντιδρώντας στην αποχώρηση του Δημοσίου από το μετοχικό κεφάλαιο του Οργανισμού.

Μετά τη σημερινή κατάληψη του διοικητικού μεγάρου του ΟΤΕ και το συμβολικό ολιγόλεπτο αποκλεισμό της λεωφόρου Κηφισίας, η ΟΜΕ-ΟΤΕ αποφάσισε να τροποποιήσει, προς το επιθετικότερο, το απεργιακό πρόγραμμα που ανακοίνωσε χθες για το προσεχές 15νθήμερο.

Συγκεκριμένα, την προσεχή Πέμπτη, αντί της τρίωρης παναττικής στάσης εργασίας, που είχε αρχικά ανακοινωθεί, θα πραγματοποιηθεί 24ωρη πανελλαδική απεργία και συλλαλητήριο στις 13:00, στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Παράλληλα, θα συνεχιστούν οι δυναμικές συνδικαλιστικές παρεμβάσεις με καταλήψεις υπηρεσιών πανελλαδικά.


newsbeast.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Μυστική επίσκεψη στελεχών της Deutsche Telekom στην Αθήνα

Στο επίκεντρο η αύξηση του ποσοστού στον ΟΤΕ

Σε προγραμματισμένη εκδήλωση, με ιδιαίτερη σημειολογία, ενόψει των εξελίξεων στον ΟΤΕ, αποδίδουν κύκλοι της Deutsche Telekom την επίσκεψη στην Αθήνα, πολυμελούς κλιμακίου υψηλόβαθμων στελεχών του ΔΣ της εταιρίας, με επικεφαλής τον Διευθύνοντα Σύμβουλο Ρενέ Όμπερμαν.

Συγκεκριμένα, όπως έγινε γνωστό, μια φορά το χρόνο το Διοικητικό Συμβούλιο της Deutsche Telekom και το Supervisory Board, δηλαδή το εποπτικό συμβούλιο που επιλέγεται από τους μετόχους για να ελέγχει όλους τους εκτελεστικούς διευθυντές, ακόμη και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο, συνεδριάζουν εκτός Γερμανίας, σε μια χώρα όπου η D.T. έχει επενδύσεις.

Για φέτος επελέγη η Ελλάδα, προφανώς για να δώσει η εταιρία ένα μήνυμα της σοβαρότητας με την οποία αντιμετωπίζει την επένδυσή της στη χώρα μας και εν προκειμένω στον ΟΤΕ. Στο πλαίσιο αυτό, το κλιμάκιο έφτασε στην Αθήνα, την περασμένη Τρίτη και την επομένη το απόγευμα αναχώρησε για τη Βόνη, αλλά η επίσκεψη δεν ανακοινώθηκε.

Για την παραμονή τους στην Αθήνα τηρήθηκε μυστικότητα και κανείς δεν γνωρίζει αν τα στελέχη της D.T. είχαν επαφές υψηλού επιπέδου με κυβερνητικά στελέχη για το θέμα της αγοράς του επιπλέον 16% που κατέχει το ελληνικό δημόσιο στον ΟΤΕ. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι μία μέρα μετά την αναχώρησή τους για τη Βόνη, το υπουργείο Οικονομικών έστειλε επιστολή στην D.T. ενημερώνοντας για την πρόθεση του ελληνικού δημοσίου να αποχωρήσει από τη μετοχική σύνθεση του ΟΤΕ.

Θεωρείται, πάντως, βέβαιο ότι τα στελέχη της Deutsche Telekom, συναντήθηκαν με τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΟΤΕ Μιχάλη Τσαμάζ, όπως γίνεται σε τέτοιες περιπτώσεις, προκειμένου να ενημερωθούν για την πορεία και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Οργανισμός και κατ΄ επέκταση η επένδυσή τους.

newsbeast.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Την έκδοση του Μλάντιτς στη Χάγη αποφάσισε σερβικό δικαστήριο

Ο Ράτκο Μλάντιτς είναι σε θέση να εκδοθεί προκειμένου να προσαχθεί στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την Πρώην Γιουγκοσλαβία στη Χάγη, σύμφωνα με απόφαση ειδικού ποινικού δικαστηρίου στο Βελιγράδι, που έδωσε προθεσμία στην υπεράσπιση για την υποβολή έφεσης μέχρι τη Δευτέρα.
Όπως δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του Δικαστηρίου, Μάγια Κοβάτσεβιτς-Τόμιτς, οι δικαστές έκριναν ότι πληρούνται οι όροι για την έκδοση του Μλάντις στο ΔΠΔ της Χάγης.
Νωρίτερα, ο Μλάντιτς οδηγήθηκε στον ανακριτή, όπου του γνωστοποιήθηκε το κατηγορητήριο, το οποίο ο ίδιος αρνήθηκε να παραλάβει.
Ο Μλάντιτς, σύμφωνα με το Νόμο, έχει δικαίωμα να καταθέσει έφεση μέσα σε διάστημα τριών ημερών και την τελική απόφαση θα λάβει η υπουργός Δικαιοσύνης, Σνέζανα Μάλοβιτς.
«Ο συνήγορος του Μλάντιτς έχει λάβει τα έγγραφα της έκδοσης και έχει προσθεσμία μέχρι τη Δευτέρα για να υποβάλει έφεση», όπως δήλωσε η Κοβάσεβιτς.
Πρόσθεσε ότι ο Μλάντιτς υπεβλήθη σε εξετάσεις από ιατρική ομάδα «που κατέληξε ότι είναι σε θέση να συνεχίσει τη διαδικασία».
Χθες, η ανάκριση του πρώην επικεφαλής των δυνάμεων των Σέρβων της Βοσνίας διεκόπη λόγω της «κακής κατάστασης της υγείας του», σύμφωνα με το δικηγόρο του.
Οι δικαστικές αρχές της Σερβίας εκτιμούν ότι η διαδικασία έκδοσης θα διαρκέσει γυρω στη μία εβδομάδα.
Ο καταζητούμενος για εγκλήματα πολέμου πρώην επικεφαλής των δυνάμεων των Σέρβων της Βοσνίας Ράτκο Μλάντιτς συνελήφθη νωρίς χθες το πρωί, στο χωριό Λαζάρεβο της Σερβίας..

naftemporiki.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Μνημείο το σπίτι του Κεμάλ

Με ομόφωνη απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού κηρύχθηκε ως μνημείο το σπίτι του Μουσταφά Κεμάλ Αταττούρκ στη Θεσσαλονίκη.
Ο Μουσταφά Κεμάλ Αταττούρκ γεννήθηκε το 1881 στη Θεσσαλονίκη, σε ένα τριώροφο κτήριο, το οποίο είχε χτίσει ο πατέρας του και βρίσκεται στη συμβολή των οδών Αποστόλου Παύλου και Αγίου Δημητρίου (τότε ΓενίΚαπί και Νουμάν Πασά).
Σε αυτό καταλήγουν οι ιστορικοί, σύμφωνα με τις μαρτυρίες και τα ιστορικά ντοκουμέντα, αν και κάποιοι υποστηρίζουν ότι ο Κεμάλ γεννήθηκε στη Χρυσαυγή Λαγκαδά, όπου ζούσε ένας αδελφός της μητέρας του.
Η ιστορία του σπιτιού
Το σπίτι αυτό παραχωρήθηκε το 1935 από το Δήμο Θεσσαλονίκης στο τουρκικό κράτος, το οποίο αποφάσισε να το μετατρέψει σε μουσείο αφιερωμένο στον Κεμάλ Αταττούρκ.
Το κτίριο που κτίστηκε πριν από το 1870 αποτελείται από τρεις ορόφους και έχει μια αυλή. Επισκευάστηκε το 1981 και βάφτηκε στο αρχικό του χρώμα (ροζ).
Το μεγαλύτερο μέρος της επίπλωσης είναι αυθεντικό. Όπου υπήρχαν ελλείψεις συμπληρώθηκαν με έπιπλα από το Μαυσωλείο του Κεμάλ και από το Τοπ Καπί της Κωνσταντινούπολης.
Σε όλους τους τοίχους υπάρχουν φωτογραφίες του Κεμάλ από διάφορες φάσεις της ζωής του.Στο ισόγειο υπάρχουν τέσσερα δωμάτια, χωρίς κάποια ιδιαίτερη σημασία για τον επισκέπτη.
Στον πρώτο όροφο υπάρχει το σαλόνι για τους ξένους με ευρωπαϊκούς καναπέδες, ένα μεγάλο καθημερινό δωμάτιο με μιντέρια (χαμηλοί καναπέδες), το δωμάτιο της μητέρας του Κεμάλ και η κουζίνα με τα μαγειρικά σκεύη της εποχής.
To δωμάτιο του Κεμάλ Αταττούρκ
Στο δεύτερο όροφο ξεχωρίζει το δωμάτιο, στο οποίο γεννήθηκε ο Κεμάλ, ένα μεγάλο δωμάτιο με μιντέρι, το γραφείο του και ένα μεγάλο μαγκάλι.
Υπάρχει επίσης ένα ακόμη δωμάτιο, στο οποίο εκτίθενται προσωπικά είδη του Κεμάλ προερχόμενα από την Άγκυρα.
Πρόκειται για επίσημο ρουχισμό, είδη καπνιστού, μαχαιροπήρουνα, κλπ. Στους τοίχους υπάρχουν, όλα τα έγγραφα από τη σχολική ζωή του Κεμάλ. Τέλος στην αυλή υπάρχει και μία ροδιά την οποία φύτεψε ο πατέρας του Κεμάλ.
Η φωτογραφία είναι από επίσκεψη του πρωθυπουργού της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν στη Θεσσαλονίκη.

news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Νοοτροπία....

Μιλάμε για Νοοτροπία, χωρίς να έχουμε ιδέα τι ακριβώς εννοεί η λέξη.
Διαβάστε το γεγονός αυτό για να έχετε ένα παράδειγμα σύγκρισης μεταξύ δύο λαών. Συμφωνούμε ότι πρόκειται ίσως για εξαίρεση. Γιατί όμως εμείς να μη του μοιάζουμε έστω και στο ελάχιστο βαθμό... Η παρακάτω επιστολή γράφτηκε από τον Βιετναμέζο μετανάστη Ha Minh Thanh, ο οποίος εργάζεται ως αστυνόμος στη Φουκουσίμα, και εστάλη σε έναν φίλο του στην πατρίδα του. Δημοσιεύθηκε στο New America Media στις 19 Μαρτίου. Αποτελεί μαρτυρία για την δύναμη του πνεύματος των Ιαπώνων αλλά και ένα ενδιαφέρον "στιγμιότυπο" ζωής κοντά στο κέντρο της Ιαπωνικής κρίσης, το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα. Η επιστολή μεταφράστηκε στα αγγλικά από τον αρχισυντάκτη του New America Media, Andrew Lam, συγγραφέα μεταξύ άλλων του East Eats West: Writing in Two Hemispheres.



Αδελφέ μου,

Πώς είσαι εσύ και η οικογένειά σου; Τις τελευταίες μέρες εδώ όλα είναι ένα χάος. Όταν κλείνω τα μάτια μου, βλέπω νεκρά σώματα. Όταν τα ανοίγω, βλέπω πάλι νεκρά σώματα. Πρέπει όλοι μας να δουλεύουμε 20 ώρες την ημέρα. Θα ήθελα η κάθε μέρα να είχε 48 ώρες, για να συνεχίζουμε να βοηθάμε και να σώζουμε τον κόσμο. Είμαστε χωρίς νερό και ηλεκτρικό, και τα αποθέματα φαγητού έχουν σχεδόν εξαντληθεί. Και με το που καταφέρνουμε να μετακινήσουμε τους πρόσφυγες από το ένα σημείο στο άλλο, έρχονται καινούργιες διαταγές να τους πάμε ακόμα παραπέρα.

Αυτή τη στιγμή βρίσκομαι στη Φουκουσίμα, περίπου 25 χλμ μακριά από το πυρηνικό εργοστάσιο. Έχω τόσα πολλά να σου πω, που αν τα έγραφα είμαι σίγουρος ότι θα έβγαινε ολόκληρο μυθιστόρημα για τις ανθρώπινες σχέσεις και συμπεριφορές σε στιγμές κρίσης.

Ο κόσμος έχει παραμείνει ήρεμος. Η αίσθηση αξιοπρέπειας και σωστής συμπεριφοράς που έχουν είναι πολύ καλή, γι' αυτό και τα πράγματα δεν είναι τόσο άσχημα όσο θα μπορούσαν να είναι. Αλλά σε μια εβδομάδα από τώρα, δεν μπορώ να εγγυηθώ ότι θα είμαστε ακόμη σε θέση να πρσφέρουμε προστασία και τάξη. Άνθρωποι είναι κι αυτοί. Κι όταν η πείνα και η δίψα ξεπεράσουν την αξιοπρέπεια, τότε θα κάνουν, δεν ξέρω, αυτό που θα πρέπει να κάνουν. Η κυβέρνηση προσπαθεί να στείλει προμήθειες μέσω αέρος, τροφή και φάρμακα, αλλά είναι σαν να ρίχνεις μια χούφτα αλάτι στον ωκεανό.

Αδελφέ μου, μου έτυχε και κάτι πραγματικά συγκινητικό, με ένα μικρό Ιαπωνεζάκι, που έδωσε σε μένα τον ενήλικα μάθημα ζωής για το πως να συμπεριφέρομαι σαν άνθρωπος.

Χθές το βράδυ, με έστειλαν σε ένα σχολείο να βοηθήσω μια φιλανθρωπική οργάνωση να μοιράσει φαγητό στους πρόσφυγες. Η ουρά ήταν στριφογυριστή και τεράστια. Κάποια στιγμή εντόπισα ένα μικρό αγόρι, περίπου 9 ετών. Φορούσε ένα T-shirt και ένα σορτσάκι. Το κρύο όλο και μεγάλωνε, και το αγοράκι ήταν ακριβώς στο τέλος της ουράς. Σκέφτηκα ότι μέχρι να έρθει η σειρά του, δεν θα έχει μείνει καθόλου φαγητό. Πήγα κοντά του και του μίλησα. Μου είπε ότι ήταν στο σχολείο όταν έγινε ο σεισμός.

Ο πατέρας του δούλευε εκεί κοντά και οδηγούσε προς το σχολείο. Ο μικρός είχε ήδη φτάσει στον μπαλκόνι του τρίτου ορόφου του σχολείου, όταν είδε το τσουνάμι να παρασύρει το αυτοκίνητο του πατέρα του.

Τον ρώτησα για την μητέρα του. Είπε ότι το σπίτι τους βρισκόταν ακριβώς δίπλα στην παραλία και ότι η μητέρα και η μικρή του αδερφή το πιθανότερο είναι να μην επέζησαν. Γύρισε το κεφάλι του αλλού και σκούπισε τα δάκρυά του όταν τον ρώτησα για τους συγγενείς του. Ο μικρούλης έτρεμε από το κρύο και έτσι έβγαλα και του έδωσα το μπουφάν της αστυνομίας που φορούσα. Τότε ήταν που έπεσε η σακούλα με το συσσίτιό μου. Το σήκωσα και του το έδωσα. "Όταν έρθει η σειρά σου, μπορεί να έχει τελειώσει το φαγητό. Πάρε τη μερίδα μου.
Εγώ έχω ήδη φάει.
Πάρε την να την φας εσύ."

Το αγόρι πήρε το σακουλάκι και υποκλίθηκε. Νόμιζα ότι θα έτρωγε αμέσως, αλλά δεν το έκανε. Πήρε τη σακούλα με το φαγητό και πήγε και την εναπόθεσε στην αρχή της γραμμής, εκεί που ήταν συγκεντρωμένο όλο το φαγητό για διανομή.
Σοκαρίστηκα. Τον ρώτησα γιατί δεν έφαγε και έβαλε τη σακούλα μαζί με τα άλλα φαγητά. Και μου λέει: "Γιατί βλέπω πολλούς άλλους πολύ πιο πεινασμένους από μένα. Αν τη βάλω εκεί τότε θα μοιραστεί ισότιμα." Όταν το άκουσα αυτό πήγα και στάθηκα παραπέρα, γιατί δεν ήθελα να με δει ο κόσμος να κλαίω. Η κοινωνία που μπορεί να εμφυσήσει σε ένα εννιάχρονο παιδί την έννοια της θυσίας για το ευρύτερο καλό, πρέπει να είναι μια σπουδαία κοινωνία, σπουδαίος λαός.

Σου έγραψα δύο γραμμές για να στείλω τις ευχές μου σε σένα και την οικογένειά σου. Πρέπει να επιστρέψω στη βάρδια μου.

Ha Minh Thanh

(το πρωτότυπο:

http://newamericamedia.org/2011/03/letter-from-fukushima-a-vietnamese-japanese-police-officers-account.php

Από e-mail αναγνώστη μας
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Γράμμα Φιλανδού μαθητή σε Έλληνα μαθητή ... κακή παιδεία και διαφθορά πάνε χέρι- χέρι.

«Αγαπητέ Σωκράτη, μαθαίνω αρχαία ελληνικά και επειδή χθες διαβάζαμε μια επιστολή του Επίκουρου προς το φίλο του Μένοικο... μου άρεσε η προσφώνηση της επιστολής του και προσπάθησα να τη μιμηθώ.
Λοιπόν, όπως μου γράφεις, άκουσες ότι εμείς εδώ στη Φιλανδία βγήκαμε πρώτοι στον κόσμο στην Παιδεία, ενώ εσείς δεν τα πήγατε και τόσο καλά και θέλεις να μάθεις το γιατί. Θα προσπαθήσω, όσο γίνεται απλά, να σου περιγράψω το εκπαιδευτικό μας σύστημα και πως περνάω μια ολόκληρη μέρα.
Το σύστημά μας
Κατ' αρχάς, θα πρέπει να σου πω ότι εμείς εδώ στη Φινλανδία, από την 1η μέχρι και την 9η τάξη πηγαίνουμε στο ίδιο ενιαίο ολοήμερο σχολείο. Αφού προετοιμαστούμε κατάλληλα στην ηλικία των 6-7 ετών σε μια προκαταρκτική τάξη, μόλις συμπληρώσουμε τα 7 αρχίζει το σχολείο.
Από την 1η μέχρι την 6η τάξη το σχολείο λέγεται «Alaaste» και από την 7η μέχρι την 9η τάξη «Yia-ste».
Μετά, όσοι θέλουν μπορούν να πάνε στο «Lyseo» ή στο επαγγελματικό σχολείο. Όσοι τελειώνουν το Λύκειο μπορούν να συνεχίσουν, με εξετάσεις φυσικά στα 20 πανεπιστήμια που έχουμε, ακολουθώντας ακαδημαϊκές σπουδές.
Αυτοί που θα τελειώσουν το επαγγελματικό σχολείο θα συνεχίσουν στις 29 πολυτεχνικές σχολές μας, οι οποίες είναι περισσότερο προσανατολισμένες στην αγορά εργασίας. Εκεί μπορούν να γίνουν από φυσικοθεραπευτές, νοσοκόμοι μέχρι και μηχανικοί.


Επιλέγουμε μαθήματα
Εγώ προετοιμάζομαι του χρόνου να πάω στο Lyseo - Λύκειο.
Εκεί η σχολική περίοδος χωρίζεται σε 5 περιόδους και η κάθε μια διαρκεί 6 εβδομάδες και τελειώνει με μια εβδομάδα εξετάσεων, όπου χορηγούνται και πιστοποιητικά επιδόσεων.
Σε κάθε περίοδο οι μαθητές έχουν το δικαίωμα, μέσα από τα προσφερόμενα μαθήματα, να κάνουν τη δική τους επιλογή και να δημιουργήσουν το δικό τους πρόγραμμα μαθημάτων. Υπάρχουν κάποια μαθήματα που είναι υποχρεωτικά, όμως η χρονική κατανομή είναι δουλειά του μαθητή.
Για να το καταλάβεις, αυτό που θα πρέπει να σου πω είναι ότι παρότι είσαι π.χ. στη δεύτερη τάξη, μπορείς, αν θέλεις, να παρακολουθήσεις κάποια μαθήματα της πρώτης ή και της τρίτης τάξης. Η επιλογή είναι δική σου υπόθεση και εξαρτάται από τη διάθεση, την όρεξη και τις προθέσεις σου. Αν σε κάποιο μάθημα δεν περάσεις τις εξετάσεις μπορείς να το επαναλάβεις κάποια στιγμή της χρονιάς που θα νιώθεις έτοιμος. Για τις γλώσσες και τα μαθηματικά υπάρχουν τα λεγόμενα «βραχύχρονα» και τα «μακρόχρονα» εντατικά τμήματα.


Είμαστε όλοι ίσοι
Δεν έχουμε καθόλου ιδιωτικά σχολεία, ούτε ειδικά ή ελίτ σχολεία υπεροχής. Στο ίδιο σχολείο μ' εμένα πηγαίνει και η κόρη του πρωθυπουργού μας, του προέδρου της ΝΟΚΙΑ, του θυρωρού μας, και πολλά άλλα παιδιά με αναπηρίες, καθώς και τα παιδιά μεταναστών.
Εμείς, όπως λέει και ο πρωθυπουργός μας, «είμαστε μια μικρή χώρα και δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε ούτε ένα παιδί, διότι κοινωνικοί αποκλεισμοί, διακρίσεις και γκετοποιήσεις δεν έχουν θέση στη μάθηση. Θεωρούμε ότι ενσωμάτωση, κοινωνικοποίηση και μάθηση πάνε μαζί».
Σε όλα τα σχολεία μας τα πρότυπα είναι οι καλύτεροι, αλλά όπως είναι δομημένο το σύστημά μας, μη νομίσεις ότι όσοι δεν είναι πρώτοι υποφέρουν και νιώθουν μειονεκτικά. Το αντίθετο μάλιστα, οι καλύτεροι παρακινούν τους υπόλοιπους προς τα πάνω και ο καθένας, με τη βοήθεια φυσικά των δασκάλων μας, προσπαθεί να ξεπεράσει τον εαυτό του, αντί να απογοητευτεί και να πέσει στην αδράνεια.
Μετά το βασικό μάθημα, οι πιο αδύναμοι έχουν ενισχυτική διδασκαλία και ψυχολογική στήριξη, γι' αυτό και οι πρώτοι μαθητές κάθε τόσο εναλλάσσονται.
Με αυτόν τον τρόπο δίνουμε ίσες ευκαιρίες σε όλους και παράλληλα διατηρούμε την κοινωνική συνοχή μας, σαν μαθητές αλλά και σαν κοινωνία, νομίζω.
Η παιδεία είναι εντελώς δωρεάν μέχρι και την αποφοίτηση από το Πανεπιστήμιο ή το Πολυτεχνείο. Πρόσφατα ήρθαν στο σχολείο μας δάσκαλοι από άλλες χώρες για να μελετήσουν το σύστημά μας και μας είπαν πως έμειναν έκπληκτοι, γιατί δεν είδαν κανένα γκράφιτι στο σχολείο μας.
Λένε μάλιστα πως στα σχολεία μας στη Φινλανδία η σχολική βία είναι ανύπαρκτη, σε βαθμό. ανησυχητικό.
Δεν γνωρίζω αν αυτό είναι τόσο κακό, ίσως όμως αυτό να εξηγεί γιατί είμαστε σε διακοπές στη Ρόδο, «ξεσαλώνουμε» λίγο, όπως είδα το καλοκαίρι, και «τα τσούζουμε» ακόμη περισσότερο.
Το ότι είμαστε στο ίδιο σχολείο παιδιά από τόσο διαφορετικά κοινωνικά στρώματα, νομίζω πως μας βοηθάει στο να μαθαίνουμε να σεβόμαστε και να εκτιμάμε ο ένας τον άλλον ανεξάρτητα από το πόσα λεφτά έχει ο μπαμπάς, ανεξάρτητα από τις πνευματικές και σωματικές αναπηρίες ή από το τι χρώμα έχει η επιδερμίδα μας.


Αγαπάμε ό,τι κάνουμε
Αυτό μας βοηθάει πολύ και στην επιλογή του επαγγέλματος.Σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα, «οι περισσότεροι δεκάχρονοι συμμαθητές μου πιστεύουν ότι το καλύτερο επάγγελμα, είναι αυτό που τους αρέσει, που το κάνουν με το κέφι και όρεξη, όπου μπορούν να γνωρίσουν ενδιαφέροντες ανθρώπους και να έχουν τη δυνατότητα να πάνε διακοπές όπου τους αρέσει. Το πόσα λεφτά θα βγάζουν είναι σημαντικό αλλά όχι το σημαντικότερο κίνητρο».
Αυτό μπορεί να εξηγεί και το ότι, αν ακούσεις, η Φινλανδία είναι η χώρα με το χαμηλότερο δείκτη διαφθοράς στον κόσμο. Οι δάσκαλοί μας παίρνουν πολύ λιγότερα λεφτά από τους Γερμανούς και τους Γάλλους, δεν έχουν το καλύτερο αυτοκίνητο, αλλά όμως αυτό δεν τους εμποδίζει να αγαπούν αυτό που κάνουν. Νομίζω πως η κακή παιδεία και διαφθορά πάνε χέρι- χέρι.
Εδώ θα πρέπει να σου πω ότι το αγαπημένο σύνθημα του διευθυντή μας Βαατάινεν είναι: «Προτιμάω έναν ευτυχισμένο οδοκαθαριστή από έναν νευρωτικό ακαδημαϊκό»
Τον αγαπάμε πολύ γιατί δεν κάνει καμία διάκριση και είναι προστατευτικός και φιλικός σε όλους.
Συνεχώς μας μιλάει για τον Πλάτωνα και τον Αριστοτέλη σας που έλεγαν πως: «η μάθηση καλλιεργείται καλύτερα εκεί όπου βρίσκει σταθερό συναισθηματικό έδαφος, διότι δεν είναι κάτι, που εισάγεται στον ανθρώπινο νου μόνο με την εξωτερική διαδικασία της διδασκαλίας (επανάληψη και μίμηση). Αλλά είναι μία εσωτερική διεργασία ίδιας και εμπειρικής ανακάλυψης, που χωρίς την αμοιβαία βούληση δε μεταδίδεται».


Μια ημέρα μου
Τώρα θα σου περιγράψω πως περνάω την ημέρα μου. Στις 8 αρχίζει το σχολείο μέσα στην τάξη και χωρίς συγκεντρώσεις στο προαύλιο, όπου μέσω ηχείων ακούμε μια εισαγωγική ομιλία αν πρόκειται για κάποια επέτειο, αλλά συνήθως ακούμε μόνο λίγη μουσική για περισυλλογή και ψυχολογική προετοιμασία για το μάθημα. Κάθε μαθητής κάθεται σε ένα θρανίο - τραπεζάκι, που δεν είναι πάντα το ίδιο, επειδή σε εμάς δεν αλλάζουν αίθουσα οι δάσκαλοι αλλά οι μαθητές.


Κάθε δάσκαλος έχει τη δική του αίθουσα και νομίζω πως είναι σωστό, διότι εκεί μέσα έχει τα προσωπικά του αντικείμενα, βιβλία και ό,τι άλλο χρειάζεται για το μάθημά του. Κάθε τάξη έχει επιδιασκόπιο, ραδιόφωνο, τηλεόραση, βίντεο και έναν Η/Υ συνδεδεμένο με το Διαδίκτυο.


Ο δάσκαλος υποδέχεται τα παιδιά στην τάξη του σαν οικοδεσπότης. Όποιος θέλει μπορεί να ζητήσει ακουστικά και μάλιστα ο καθηγητής μου των λατινικών έχει στην τάξη του και έναν οικιακό κινηματογράφο.
Για τις γλώσσες έχουμε ένα εργαστήριο γλωσσών, για τη βιολογία ένα ειδικό εργαστήριο κ.λπ.
Στον δάσκαλο μιλάμε πάντοτε στον ενικό και αν έχουμε κάποιο πρόβλημα φωνάζουμε «hei ope» που σημαίνει «ε δάσκαλε» και έρχεται ο δάσκαλος να μας βοηθήσει.
Αν κάποιος δεν ξέρει κάτι ή δεν έχει λύσει κάποιο πρόβλημα, δε σημαίνει απολύτως τίποτα. Η φιλοσοφία μας είναι πως κάθε μαθητής είναι υπεύθυνος για τη μάθηση του. Ο δάσκαλος είναι υποχρεωμένος να του κάνει ενισχυτικά μαθήματα τις απογευματινές ώρες. Αν κάποιος μαθητής ήταν άρρωστος ή πήγε μερικές ημέρες με τους γονείς του διακοπές, ο δάσκαλος υποχρεούται να του αναπληρώσει τις ώρες με ενισχυτική διδασκαλία.
Παρότι θεωρούμε ότι ο μαθητής μαθαίνει μόνο γιατί το επιθυμεί ο ίδιος, υπάρχουν κάπου - κάπου μικρά τεστ αλλά περισσότερο για κίνητρο υποκίνησης. Κάθε μάθημα κρατάει 45 λεπτά και ακολουθεί ένα διάλειμμα ενός τετάρτου.
Στις 11.45 και για μισή ώρα υπάρχει φαγητό, στο εστιατόριο φυσικά και όχι μέσα στις τάξεις. Δευτέρα και Παρασκευή το σχολείο τελειώνει στις 14.00, εκτός κι αν κάποιος θέλει να κάνει κάτι δημιουργικό μέσα στο σχολείο, όπως π.χ. σπορ ή κάτι άλλο. Τις άλλες ημέρες το σχολείο τελειώνει στις 16.00.


Στο Λύκειο, όπως σου έγραψα, μετά από 5 εβδομάδες σχολείο, υπάρχει μια εβδομάδα εξετάσεων σε έξι μαθήματα. Αν κάποιος δεν επέλεξε κάποιο μάθημα, την ημέρα εκείνη είναι ελεύθερος. Για τα τεστ δεν υπάρχει συγκεκριμένος χρόνος. Όποιος τελειώσει πάει στο σπίτι του. Οι καθηγητές, συνήθως δεν επιτηρούν καθόλου αλλά κανείς μας δεν διανοείται να μιλήσει ή να αντιγράψει γιατί θεωρείται μεγάλη ντροπή. Αν κάποιος δεν είναι ευχαριστημένος με τη βαθμολογία μπορεί να ζητήσει να μη ληφθεί υπόψη και να την επαναλάβει μετά από μερικές εβδομάδες. Μετά την εβδομάδα των τεστ παίρνουμε τα πιστοποιητικά επιδόσεων.
Το τι κάναμε σε όλη τη διάρκεια των 5 εβδομάδων δεν είναι και τόσο σημαντικό. Μετά το σχολείο πηγαίνω στο σπίτι, συνήθως χωρίς την τσάντα μου, αφού εκεί θα κάνω εντελώς διαφορετικά πράγματα από αυτά που έκανα στο σχολείο. Θα ασχοληθώ με άλλα πράγματα που μου αρέσουν επίσης, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα διαβάσω κάτι άλλο. Διαβάζουμε πάρα πολύ εξωσχολικά βιβλία, γι' αυτό και στην ανάγνωση βγήκαμε πρώτοι με απόσταση από το δεύτερο, ενώ εσείς όπως άκουσα πιάσατε «πάτο».


Υστερόγραφο
Όπως θα κατάλαβες, η επιτυχία μας είναι ένας συνδυασμός πολλών παραγόντων. Όπως μας λέει και ο δάσκαλος μας, ο Καουρισμάκι, «η εκπαίδευση δε γίνεται ποτέ μέσα σε ένα πολιτικό και- πολιτισμικό κενό. Είναι συστατικό κομμάτι του συνόλου της κοινωνίας, όπου δάσκαλοι, γονείς, μαθητές και πολιτεία συμβάλουν κατά τον ίδιο βαθμό». Η δασκάλα μας μάλιστα, η Κεκόνεν, μας λέει ότι «συμμετοχή στην παιδεία μας έχουν η οικογένεια και η γειτονιά, το κοινωνικό περιβάλλον, δηλαδή η κοινωνία με τις αξίες και τα πρότυπα της, ο δεδομένος χώρος και χρόνος, οι ανθρώπινες σχέσεις, οι νόμοι και τα ΜΜΕ με τις απόψεις και εικόνες που μεταδίδουν».
Γι' αυτό πιστεύω ότι είναι κάτι που δεν αντιγράφεται από κάποιους ειδικούς. Μάλλον θα πρέπει να ανοίξετε έναν πανεθνικό διάλογο, όπου θα συμμετέχουν όλοι και φυσικά κι εσείς τα παιδιά και όχι μόνο κάποιοι «ειδικοί». Το σημειώνω, γιατί άκουσα ότι θα έρθουν στο σχολείο μας κάποιοι «ειδικοί» από την Ελλάδα για να μελετήσουν το σύστημα μας. Φοβάμαι ότι θα δουν ό,τι τους βολεύει.
Χωρίς την κινητοποίηση και τη βούληση ολόκληρης της κοινωνίας σας, δεν νομίζω πως θα πετύχετε κάτι. Νομίζω πως το σύστημα μας είναι πολύ απλό, τόσο απλό, που μόνο άνθρωποι δημιουργικοί ή παιδιά μπορούν ποτέ να το φανταστούν και να το εφαρμόσουν και όχι γραφειοκράτες που θα στείλετε να το μελετήσουν.
Πρόσφατα, μαζί με τους γονείς μου παρακολουθήσαμε μια μαγνητοφωνημένη Ομιλία στη βιβλιοθήκη του σχολείου μας από ένα καθηγητή από το ΜΙΤ της Μασαχουσέτης, τον Symour Papert, ο οποίος μας είπε:
«Όλα τα συστήματα είναι κουτά. Εμείς νομίζουμε ότι τα συστήματα είναι έξυπνα. Πολύ σπάνια όμως τα συστήματα μπορούν να δουν αυτό που συμβαίνει κάτω από τη μύτη τους. Ένα σύστημα, από τη στιγμή που μπαίνει στη λογική της συντήρησης, από τη στιγμή που εναντιώνεται στο άνοιγμα του μυαλού και στην ιδέα της αλλαγής, αρέσκεται να πιστεύει στην ίδια του την προπαγάνδα, στις ιστορίες που ουσιαστικά μόνο του δημιουργεί... Μια κραταιά γραφειοκρατία μπορεί να έχει όλες τις πληροφορίες αλλά λόγω έλλειψης ευελιξίας και καθαρής σκέψης να μην μπορεί να αντιδράσει και να καθορίσει τα γεγονότα».
Νομίζω πως θα συμφωνήσεις, γι' αυτό και στο σχολείο μας οι γονείς μας συμμετέχουν ενεργά στην αξιολόγηση πρόσληψης του διευθυντή αλλά και των καθηγητών. Αν δε συμμετέχουν οι άμεσα ενδιαφερόμενοι για να συναποφασίσουν για το ποιοι θα αναλάβουν το έργο εκπαίδευσης των παιδιών τους, ποιος θα το κάνει καλύτερα και χωρίς σκοπιμότητες;


Είμαι πολύ περίεργος να μάθω πως είναι το δικό σας σύστημα και πως περνάτε την ημέρα σας.


Με ρώτησες πόσο έχει σ' εμάς το τελευταίο μοντέλο της NOKIA, και το Touareg της VW, ειλικρινά δεν ξέρω γιατί δεν έχω κινητό και ο μπαμπάς μου έχει ένα παλιό τζιπ, διότι εμείς στη Φινλανδία έχουμε χιλιάδες χιλιόμετρα χωματόδρομων. Πάντως, το καλοκαίρι που ήμουν στη Ρόδο, είδα πολλά πανάκριβα τζιπ και σκέφτηκα πως μάλλον θα τα χρειάζονται για να πηγαίνουν για σαφάρι στη Σαχάρα, διότι το νησί δεν έχει και τόσους πολλούς δρόμους.
Λοιπόν φίλε μου, «Kiitos» (ευχαριστώ) για το σήμα του «Ολυμπιακού» που μου έστειλες, της αγαπημένης σου ομάδας όπως μου λες, δυστυχώς δεν την γνωρίζω. Ελπίζω με αυτό να μη σε στενοχώρησα, αλλά οφείλω να σου πω, πως με το ποδόσφαιρο δεν τα πάω και τόσο καλά.
Στον ελεύθερο χρόνο μου προτιμάω να πάω στη βιβλιοθήκη της γειτονιάς μου, να σερφάρω λίγο στο Ιντερνέτ, να πάω για σκι ή πατινάζ στον πάγο με τους φίλους μου και τις λίγες ώρες την εβδομάδα που βλέπω τηλεόραση, προτιμάω να δω κανένα ντοκιμαντέρ για την ιστορία σας και άλλες μακρινές χώρες, που δεν έχω πάει. Όπως άκουσα, σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο, είμαστε η χώρα με τη χαμηλότερη τηλεθέαση στην Ευρώπη. Ξέχασα, δε, να σου πω ότι εκτός της σχολικής, σε κάθε γειτονιά μας υπάρχει μια δημόσια βιβλιοθήκη και δεν υπάρχει μαθητής που να μην έχει μια δανειστική ταυτότητα βιβλίων ή σύνδεση με το ιντερνέτ.
Φίλε μου, σου εύχομαι καλή επιτυχία και κουράγιο. Δυστυχώς ή ευτυχώς δεν υπάρχει άνθρωπος στον κόσμο που να μπορούσε να επιλέξει το τόπο γέννησης του.
Φιλικά, Markus Bootsarb


Από e-mail αναγνώστη μας
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Ολοκληρώθηκε το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών

Την ανάγκη να επιτευχθεί άμεσα εθνική συνεννόηση για να μπορέσει η χώρα να αντιμετωπίσει πιο αποτελεσματικά την κρίση, επισήμανε ο Κάρολος Παπούλιας ανοίγοντας τη συζήτηση στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών που συγκάλεσε στο προεδρικό μέγαρο και βρίσκεται από τις 12.40 σε εξέλιξη.
Οπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Παπούλιας τόνισε ότι απαιτείται ακόμη να ληφθούν εκείνα τα μέτρα που θα διασφαλίζουν την κοινωνική συνοχή καθώς και να στοχεύουν στην προστασία των οικονομικά αδυνάτων.
Πρώτη έφτασε στο προεδρικό μέγαρο η ΓΓ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, συνοδευόμενη από τον εκπρόσωπο τύπου του κόμματος Μάκη Μαΐλη και τον επικεφαλής του γραφείου Τύπου Παναγιώτη Μεντρέκα. Λίγα λεπτά αργότερα κάθισε δίπλα της ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, τον οποίο συνόδευαν ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Πάνος Σκουρλέτης και ο διευθυντής του γραφείου του Κ. Παππάς. Τρίτος έφθασε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς μαζί με τους κκ. Κώστα Αρβανιτόπουλο, Χρύσανθο Λαζαρίδη και Γιάννη Μιχελάκη. Ακολούθησε ο Γιώργος Καρατζαφέρης πρόεδρος του ΛΑΟΣ, τον οποίο συνόδευαν ο πρέσβης Γ. Γεωργίου και ο βουλευτής Άδωνις Γεωργιάδης.
Στις 12.30 έφθασε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, μαζί με τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, τον υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα, τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιώργο Πεταλωτή καθώς και το στενό του συνεργάτη Νίκο Ζιώγα. Όλοι οι συνεργάτες των αρχηγών παρέμειναν σε διπλανή αίθουσα μαζί, με τους κυρίους Παπακωνσταντίνου και Δρούτσα, οι οποίοι λίγα λεπτά αργότερα από την έναρξη του συμβουλίου, εκλήθησαν να δώσουν διευκρινίσεις και εξηγήσεις για την οικονομική και πολιτική κατάσταση, καθώς και για το κλίμα που υπάρχει στο εξωτερικό για τη χώρα.

Προτείνει συνεργασία, απειλεί με δημοψήφισμα ή και εκλογές
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γ. Παπανδρέου προσέρχεται στο συμβούλιο με συγκεκριμένες προτάσεις, που θα στοχεύουν στην εκμαίευση του πολυπόθητου «Ναι» από τον Αντώνη Σαμαρά. Αναγκασμένος και πιεσμένος από την Τρόικα, που δεν πείθεται για την πολιτική ικανότητα της σημερινής κυβέρνησης να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις προς τους δανειστές, ο κ. Παπανδρέου θα προτείνει κυβερνητική συνεργασία, σε συγκεκριμένους τομείς και έμμεσα ή ευθέως θα απειλήσει με προσφυγή στο λαό, είτε με δημοψήφισμα, είτε ακόμη και με εκλογές, παρότι συνεργάτες του διέψευσαν επισήμως ότι υπάρχει πρόθεση γι’ αυτό το τελευταίο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, ο πρωθυπουργός εξέταζε έως το βράδυ της Πέμπτης να προτείνει στον κ. Σαμαρά, ή ακόμη και σε άλλους ενδιαφερόμενους και πρόθυμους αρχηγούς – στην πραγματικότητα μόνο στον Γιώργο Καρατζαφέρη – τον ορισμό τουλάχιστον τριών υπουργών κοινής αποδοχής, οι οποίοι θα αναλάβουν τους τομείς των φορολογικών εσόδων, της ανάπτυξης και των επαφών του οικονομικού επιτελείου με τους διεθνείς οργανισμούς.

Ο πρωθυπουργός θα δηλώσει διατεθειμένος να συζητήσει το προγραμματικό πλαίσιο της συνεργασίας για τους τρεις αυτούς τομείς, καθώς και ανοιχτός σε άλλες προτάσεις για διεύρυνση της συνεργασίας. Έναντι φυσικά αυτής της «παραχώρησης» από την πλευρά του, οι συνεργαζόμενες δυνάμεις θα πρέπει να ψηφίσουν το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα σταθερότητας.

Εφόσον δεν γίνει αποδεκτή η πρότασή του, τότε ωθείται ή «απελευθερώνεται» να αναλάβει άλλες πρωτοβουλίες για τη νομιμοποίηση και έγκριση της πολιτικής, που θεωρεί ότι πρέπει να ακολουθηθεί. Η σκέψη για δημοψήφισμα παραμένει στο πρωθυπουργικό περιβάλλον παρότι κορυφαίοι υπουργοί διαφωνούν με την ιδέα. Εναλλακτικά έχει πέσει στο τραπέζι και η λύση των εκλογών.

Ωστόσο ούτε ο κ. Παπανδρέου πιστεύει πραγματικά ότι οι εκλογές είναι η κατάλληλη οδός διαφυγής από το σημερινό αδιέξοδο, ενώ ποντάρει και στην εκτίμηση ότι και ο Αντώνης Σαμαράς δεν επιθυμεί κατά βάθος μία πρόωρη προσφυγή στις κάλπες τον επόμενο μήνα. Είτε γιατί η ΝΔ δεν πρόκειται να πάρει αυτοδυναμία, είτε γιατί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν είναι ούτε έτοιμο, ούτε ιδιαιτέρως πρόθυμο να διαχειριστεί, με πρωταγωνιστικό ρόλο, μέσα σε ένα στενό οικονομικό και πολιτικό κροσσέ το σημερινό αδιέξοδο.

Επιπλέον ο πρωθυπουργός δεν θα διστάσει να επικαλεστεί εμμέσως την απειλή ότι ενδεχόμενο ναυάγιο στις προσπάθειες συναίνεσης, θα έχει καταστροφικές συνέπειες για τη χώρα, όπως είναι η χρεοκοπία, ακόμη και η έξοδος από το ευρώ – σενάριο το οποίο πλάσαρε, σε ρόλο «λαγού», προ διημέρου η Μαρία Δαμανάκη.

Το ιδιότυπο αυτό πολιτικό σκάκι θα στηθεί το μεσημέρι στο προεδρικό μέγαρο, με τον Γ. Παπανδρέου να καθορίζει εξ αρχής το πλαίσιο της παρτίδας, αλλά τον κ. Σαμαρά να αποτελεί τον παίκτη κλειδί για τις εξελίξεις.

protothema.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Αίτημα Τσοχατζόπουλου να καταθέσουν όλα τα μέλη του ΚΥΣΕΑ

Επιστολή με την οποία ζητά να κληθούν και να καταθέσουν όσοι συμμετείχαν στο ΚΥΣΕΑ το 2002 και ενέκριναν, όπως αναφέρει, τις συμβάσεις των γερμανικών υποβρυχίων, απέστειλε στα μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής, ο πρώην υπουργός Αμυνας ʼκης Τσοχατζόπουλος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ακης Τσοχατζόπουλος ζητά επιπλέον να κληθούν από την Προανακριτική Επιτροπή «για την εξακρίβωση της αλήθειας», ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και οι τότε υπουργοί της επίμαχης περιόδου, Αλέκος Παπαδόπουλος, Θόδωρος Πάγκαλος, Γιάννος Παπαντωνίου, Βάσω Παπανδρέου, Κώστας Λαλιώτης, Γιώργος Ρωμαίος, Γιώργος Παπανδρέου, καθώς και ο τότε αρχηγός ΓΕΕΘΑ Αθανάσιος Τζογάνης.

Σύμφωνα με κύκλους του ΠΑΣΟΚ η πλειοψηφία των μελών της δεν φαίνεται να θέλει να κάνει δεκτό το αίτημα του πρώην υπουργού, δεδομένου ότι «δεν έχει συσταθεί για να ελέγξει τη νομιμότητα ή μη των συμβάσεων για τα υποβρύχια, αλλά για να διερευνήσει το ενδεχόμενο ξεπλύματος «μαύρου χρήματος» από τον πρώην υπουργό Αμυνας».
Οπως αναφέρουν, «πίσω από κάθε σύμβαση, ακόμη και αν είναι νόμιμη, δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει ξέπλυμα μαύρου χρήματος».
Κύκλοι πάντως από την ΝΔ δήλωσαν άγνοια περί του αιτήματος του κ. Τσοχατζόπουλου, τόνισαν ότι δεν μπορεί να προκαταλαμβάνεται η απόφαση της Προανακριτικής επιτροπής και υπενθύμισαν ότι με αίτημά τους έχουν ζητήσει να κατατεθούν τα πρακτικά των συνεδριάσεων του ΚΥΣΕΑ για τις επίμαχες συμβάσεις, τα οποία ακόμα δεν έχουν σταλεί.
Εν τω μεταξύ, ο κ. Τσοχατζόπουλος, μετά από αίτημα που υπέβαλε ο δικηγόρος του, ζήτησε και πήρε όλο το υλικό που έχει κατατεθεί στην Επιτροπή, καθώς και τα πρακτικά των συνεδριάσεων της.

naftemporiki.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Ίσινγκ: Η Ελλάδα μας κορόιδεψε για να ενταχθεί στο ευρώ

"Η Ελλάδα μπορούσε να ενταχθεί στο ευρώ μόνο μέσω της εξαπάτησης και οι ηγέτες της ΕΕ ήταν υπερβολικά ευγενικοί μαζί σας από τότε για να εφαρμόσουν τις κατάλληλες κυρώσεις που θα μπορούσαν να είχαν αποτρέψει την οικονομική κρίση", τόνισε ο πρώην επικεφαλής της ΕΚΤ και της Bundesbank, και νυν τραπεζίτης της Goldman Sachs Οτμαρ Ισινγκ, προσθέτοντας ότι όταν εργάστηκε για την ΕΚΤ υπέφερε κάθε φοράπουμια χώρα δεν μπορούσε να ανταπεξέλθει.
Σύμφωνα με το Bloomberg, ο 75χρονος ισχυρός άνδρας τόνισε σε συνέντευξή του στην Κοπεγχάγη ότι η Ελλάδα "έκλεψε" για να ενταχθεί  στο ευρώ και είναι δύσκολο να μάθουμε πως πρέπει να συμπεριφερόμαστε με τους απατεώνες.
Μάλιστα προειδοποίησε ότι η Ελλάδα είναι πολύ πιθανό να μη καταφέρει να αποπληρώσει το χρέος της καθώς είναι αφερέγγυα. Η ικανότητα της χώρας μας να ξεπληρώσει παραμένει αμφίβολη ακόμη και εάν η κυβέρνηση ενέκρινε εντατικό πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και ένα πακέτο μέτρων με σκοπό να καταρτισθεί η πέμπτη δόση του δανείου. Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν είναι νομοτελειακό, συμπλήρωσε.
Ο Ίσινγκ ρίχνει το φταίξιμο στην απουσία των κατάλληλων κυρώσεων για την τρέχουσα νομισματική κατάσταση, την οποία χαρακτήρισε κρίσιμη μιλώντας τη Πέμπτη σε οικονομικό συνέδριο του δανικού χρηματοπιστωτικού ομίλου Nykredit στην Κοπεγχάγη.
"Θα έπρεπε να υπήρχε καλύτερη επιτήρηση και έλεγχος και επιβολή κυρώσεων', είπε, υπογραμμίζοντας ότι η κρίση δεν ήταν αναπόφευκτη.
Στο ίδιο μοτίβο κινήθηκε και ο τραπεζίτης Κριστιάν Νουαγιέ o οποίος προειδοποίησε ότι ενδεχόμενη αναδιάρθρωση θα έχει καταστρεπτικές συνέπειες για την Ελλάδα.
"Κανείς δεν πρόκειται να δανείσει μια χώρα που δεν θα μπορεί να αποπληρώσει το χρέος της" δήλωσε  μιλώντας στο γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό BFM.
Νωρίτερα τη Πέμπτη και ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να μην καταβληθεί η πέμπτη δόση του δανείου.
Όπως εξήγησε, "το ΔΝΤ δεν μπορεί να συνεχίσει να συγχρηματοδοτεί την Ελλάδα εάν δεν έχει εξασφαλίσεις από την ΕΕ ότι θα συνεχίσει να κάνει το ίδιο, καθώς μπορεί να διαπιστωθεί πως η χρηματοδότηση της χώρας δεν είναι εξασφαλισμένη σε ορίζοντα δωδεκαμήνου".

news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Πάτρα: Ανακυκλώστε το... σουτιέν σας με 3 ευρώ!

Πάτρα: Ανακυκλώστε το... σουτιέν σας με 3 ευρώ!


«Πενία τέχνας κατεργάζεται» λέει ο θυμόσοφος λαός, και αυτό επιβεβαιώνεται πλέον καθημερινά.



Όσο βαθαίνει η κρίση, καθώς τα πράγματα πάνε από το κακό στο χειρότερο, έμποροι και καταναλωτές σκαρφίζονται απίθανες και αδιανόητες μέχρι πρότινος «πατέντες» για να κάνουν τη δουλειά τους και να καλύψουν βασικές τους ανάγκες.

Και την ίδια ώρα, επαγγέλματα του παρελθόντος επιστρέφουν δριμύτερα, με τις μοδίστρες και τους τσαγκάρηδες να παίρνουν για τα καλά την εκδίκησή τους.

Απίθανες προσφορές καταστημάτων και παροχή «κουφών» υπηρεσιών, που δεν θα τις χώραγε πριν από λίγα χρόνια ο ανθρώπινος νους, αλλά και φαινόμενα ανταλλακτικής οικονομίας, βρίσκονται πλέον στην ημερήσια διάταξη.

Ιδού μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις που έκαναν την εμφάνισή τους στην Πάτρα, και που όπως τονίζει το dete.gr δείχνουν ότι κόσμος και κοσμάκης παλεύει πλέον με νύχια και με δόντια για να επιβιώσει.

Ανακύκλωση σουτιέν με 3 ευρώ το ένα!
Οπως γράφει σήμερα η εφημερίδα "Κόσμος", κατάστημα γυναικείων εσωρούχων στην οδό Κορίνθου προχώρησε σε μια πρωτότυπη και έξυπνη κίνηση, ανακυκλώνοντας σουτιέν! Ναι, σωστά διαβάσατε. Κάνει ανακύκλωση σουτιέν. Συγκεκριμένα, παίρνει παλιά σουτιέν έναντι τριών ευρώ το ένα! Τα σουτιέν πάνε, όπως αναγράφεται σε πινακίδα που έχει αναρτηθεί, για ανακύκλωση. Προορίζονται για την κατασκευή... μονωτικών υλικών.


Χτένισμα και κούρεμα καθημερινά με 55 ευρώ το μήνα!

Καθώς η κρίση έχει χτυπήσει για τα καλά και τα (εκατοντάδες) κομμωτήρια που λειτουργούν στην Πάτρα, η διεύθυνση κομμωτηρίου που εδρεύει στο κέντρο της πόλης επέλεξε να εφαρμόσει την παλιά και δοκιμασμένη εμπορική πρακτική «λίγα από τους πολλούς».

Έτσι, προσφέρει σε όποιον ή όποια το επιθυμεί να κουρεύεται και να χτενίζεται όσες φορές θέλει, με 55 ευρώ το μήνα!

Με άλλα λόγια, δίνοντας 55 ευρώ, μια γυναίκα μπορεί να πηγαίνει στο συγκεκριμένο κομμωτήριο απεριόριστες φορές κάθε μήνα! Έξυπνη ιδέα, δεν αποκλείεται να πιάσει για τα καλά.
Ένα αρνί για επισκευή αυτοκινήτου!

Συνέβη κι αυτό, την περίοδο του Πάσχα. Αγρότης πήγε το αυτοκίνητό του σε συνεργείο της πόλης. Όμως, όταν επιδιορθώθηκε η βλάβη στο αυτοκίνητό του, ξεκαθάρισε στον ιδιοκτήτη ότι δεν είχε χρήματα να τον πληρώσει και ότι για αντάλλαγμα θα του πήγαινε ένα αρνί από το χωριό!


Πρόσφερε χόρτα αντί για λεφτά για να πάρει χύμα απορρυπαντικά!
Την πλάκα του έπαθε έμπορος, που διατηρεί αποθήκη με χαρτικά και απορρυπαντικά στο κέντρο της Πάτρας, όταν είδε να μπαίνει στο κατάστημά του μια γυναίκα κρατώντας δυο σακούλες με χόρτα και να του λέει: «Ήλθα να πάρω απορρυπαντικά, αλλά δεν έχω λεφτά. Αντί για λεφτά θα σου δώσω αυτά τα χόρτα που μάζεψα μόνη μου».

Τι να κάνει και ο έμπορος; Μετά την αρχική έκπληξη που ένιωσε δέχθηκε την αναπάντεχη και πρωτότυπη προσφορά και έδωσε στη γυναίκα τα απορρυπαντικά που ζητούσε, παίρνοντας ως αντάλλαγμα τα χόρτα αντί για χρήματα.

Ο συγκεκριμένος έμπορος, όπως κάνουν ήδη και αρκετοί άλλοι, έχει ξεκινήσει και πουλά χύμα αναλώσιμα προϊόντα, όπως απορρυπαντικά, μαλακτικά και λευκαντικά ρούχων.

Η εκδίκηση της... μοδίστρας

Αυτή την εποχή, επανέρχονται δριμύτερες οι μοδίστρες, που αναμένεται να γνωρίζουν μέρες δόξας. Το ίδιο και οι τσαγκάρηδες ή εν πάση περιπτώσει αυτοί που ξέρουν από επισκευές παπουτσιών, του τύπου «τακούνι εξπρές».

Πάντως, σε κάθε περίπτωση, το ξεχασμένο επάγγελμα της μοδίστρας επιστρέφει πλέον δυναμικά, καθώς οι μεταποιήσεις και τα μανταρίσματα των ρούχων δίνουν πλέον και παίρνουν.

Μάλιστα, τα μαγαζάκια που ειδικεύονται στις επιδιορθώσεις ρούχων, αλλά και παπουτσιών, αρχίζουν και ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια σε διάφορες γειτονιές. Κάτι σαν τα βίντεο κλαμπ, τη δεκαετία του '80.

Ποιος είπε ότι η κρίση δεν γεννά ευκαιρίες και για κάποια ξεχασμένα και παραμελημένα επαγγέλματα;


Ρούχα... με το κιλό!

Κατάστημα στην οδό Κορίνθου (στην πλατεία Πυροσβεστείου) πουλά ρούχα... με το κιλό! Ο πελάτης διάλεγε όσα ήθελε, η πωλήτρια τα έβαζε στη ζυγαριά, τα ζύγιζε και... τον χρέωνε αναλόγως. Μάλιστα στην βιτρίνα του καταστήματος αναγραφόταν και η τιμή... του κιλού!

Πηγή  24ωρο: 
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Το ΔΝΤ κατανοεί τους "Αγανακτισμένους





Η φωνή δεκάδων χιλιάδων "αγανακτισμένων" Ελλήνων που κατέβηκαν στους δρόμους και τις πλατείες σε όλη την Ελλάδα ακούστηκε και στην Ουάσιγκτον, με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να επισημαίνει ότι κατανοεί τους πολίτες.
Ο απόηχος των συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας των πολιτών στις ελληνικές πόλεις δεν πέρασε απαρατήρητος, με την εκπρόσωπο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Καρολίν Άτκινσον, να επισημαίνει ότι στόχος του προγράμματος και της υποστήριξης είναι να μπει η Ελλάδα σε τροχιά ανάκαμψης.
"Στόχος του προγράμματός μας, του προγράμματος της κυβέρνησης και της υποστήριξής μας είναι να βάλουμε την Ελλάδα σε τροχιά ανάκαμψης, σε τροχιά ανάπτυξης, σε τροχιά σταθερότητας με καλύτερες επιλογές και ευκαιρίες για τους πελάτες της. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν δύσκολες στιγμές σήμερα και κατανοούμε ότι ο ελληνικός λαός τις αντιμετωπίζει, αλλά στόχος είναι να βρεθούν σε μια καλύτερη θέση", ανέφερε χαρακτηριστικά.
 
Μετά από ένα μπαράζ ερωτήσεων για την Ελλάδα και τη στάση που επιδεικνύει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, επισήμανε ότι όταν υπάρχει κενό μεταξύ των δαπανών μιας χώρας και των εσόδων της, τότε υποστηρίζουν ένα μείγμα προσαρμογής με την ίδια τη χώρα να λαμβάνει μέτρα για την περιστολή των δαπανών, τη βελτίωση των εσόδων και την ενίσχυση της ανάπτυξης αν χρειάζονται σημαντικά μέτρα για την προώθηση της ισχυρής ανάπτυξης.
"Το Εκτελεστικό Συμβούλιό μας δεν μας επιτρέπει να δανείζουμε χωρίς εγγυήσεις... Με αυτό τον τρόπο διασφαλίζουμε τα χρήματα των μελών μας όταν δανείζουμε. Δεν είμαι εγώ που δανείζω, είναι κάθε χώρα στον κόσμο που δανείζει στην Ελλάδα και γι' αυτό ζητούμε αυτό που περιγράφουμε με τον τεχνικό όρο 'οικονομικές διαβεβαιώσεις'...", συμπλήρωσε.
Οι εγγυήσεις που ζητάει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όπως σημείωσε, αφορούν τόσο τη χρηματοδότηση της Ελλάδας όσο και τις πολιτικές που θα πρέπει να υιοθετήσει η χώρα. "Η κυβέρνηση και ο ελληνικός λαός έχουν κάνει μεγάλες προσπάθειες κατά το τελευταίο έτος" σχολίασε, ενώ παραδέχθηκε πως η στάση των χρηματαγορών έναντι της Ελλάδα δεν επιβεβαίωσε τις προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αν και "δεν είναι ασύνηθες η εξέλιξη να μην είναι αυτή ακριβώς που προβλέπει κανείς".
 
Σε ό,τι αφορά την εκταμίευση της πέμπτης δόσης του δανείου και τη συμμετοχή του Ταμείου στη διαδικασία, σημείωσε πως ο δανεισμός βασίζεται σε οικονομικά κριτήρια. "Αναζητούμε για μια συναίνεση σε θέματα οικονομικής πολιτικής", προσέθεσε.
Επισήμανε, τέλος, ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τάχθηκε κατά της αναδιάρθρωσης, σημειώνοντας πως μια τέτοια διαδικασία δεν είναι αναπόφευκτη, ενώ έκανε λόγο και για απόλυτη αναγκαιότητα να βρίσκεται εντός της Ευρωζώνης η Ελλάδα.

Πηγή news247.gr

Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...