Τρίτη 28 Μαΐου 2013

«Φτωχές» οι σχολικές επιδόσεις των παιδιών που υποσιτίζονται


Ενα στα τέσσερα παιδιά παγκοσμίως διατρέχουν κίνδυνο να παρουσιάσουν φτωχές επιδόσεις στο σχολείο εξαιτίας του χρόνιου υποσιτισμού, σύμφωνα με τη βρετανική μη κερδοσκοπική οργάνωση «Save the Chidren».

Οι λιλιπούτειοι μαθητές που τρέφονται ανεπαρκώς δεν λαμβάνουν τα απαραίτητά θρεπτικά συστατικά για την ανάπτυξή τους γεγονός που επηρεάζει αρνητικά την ικανότητά τους στην γραφή και την ανάγνωση, επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση της οργάνωσης.

Σύμφωνα με  έκθεση, οι επιπτώσεις του χρόνιου υποσιτισμού στη υγεία των παιδιών ειναι μη αναστρέψιμες. Τα παιδιά γίνονται αδύναμα ενώ δεν αναπτύσσονται επαρκώς σωματικά και πνευματικά .

Όπως αναφέρει το BBC, η έκθεση της βρετανικής οργάνωσης, υπό τον τίτλο: «Τροφή για Σκέψη», βασίζεται σε έρευνες που έχουν γίνει σε χιλιάδες παιδιά στην Αιθιοπία, την Ινδία, το Περού και το Βιετνάμ.

Παιδιά ηλικίας 8 ετών που υποσιτίζονται σταθερά έχουν 19% περισσότερες πιθανότητες να διαβάζουν λάθος μία απλή φράση όπως «ο ήλιος είναι ζεστός» ή «μου αρέσουν τα σκυλιά» απ' αυτά που ακολουθούν μία ισορροπημένη διατροφή.

«Είναι θλιβερό το γεγονός ότι εν έτει 2013 η φτωχή διατροφή πλήττει το 1/4 των παιδιών παγκοσμίως»,  υποστηρίζει η Γιασμίν Γουάιτμπρεντ, διευθύντρια της βρετανικής οργάνωσης.

Λαμβάνοντας υπόψη τα συμπεράσματα της έκθεσης, η βρετανική κυβέρνηση διοργανώσει μία ειδική διάσκεψη σε θέματα διατροφής που θα πραγματοποιηθεί στις 8 Ιουνίου στο Λονδίνο. Επιστήμονες θα εκθέσουν τις απόψεις τους για το θεμα γτης διατροφικής ασφάλειας αλλά και την αναγκαιότητα ύπαρξης ενός διατροφικού πλάνου σε χώρες της Αφρικής όπου η πλειψοηφία του πληθυσμού  υποσιτίζεται.

Η έκθεση έρχεται στο φως σε μια προσπάθεια να ασκήσει πιέσεις ώστε στη σύνοδο της Ομάδας των 8 πιο αναπτυγμένων κρατών -που θα διεξαχθεί τον ερχόμενο μήνα στην Ιρλανδία- να αποτελέσει προτεραιότητα το ζήτημα της αντιμετώπισης της ανεπαρκούς σίτισης των παιδιών του κόσμου.



protothema.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...