Η Γερμανία απορρίπτει κατηγορηματικά την ιδέα της επαναδιαπραγμάτευσης του Δημοσιονομικού Συμφώνου, όσο κι αν τη ζητά ο Φρανσουά Ολάντ. Αυτό υπογράμμισε η Καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο δημοσιογραφικό όμιλο WAZ.
«Θέλουμε κι εμείς ανάπτυξη- είναι ο δεύτερος πυλώνας της πολιτικής μας, πλάι στα υγιή δημόσια οικονομικά», πρόσθεσε η κυρία Μέρκελ, αποσυνδέοντας όμως το «αναπτυξιακό» ζήτημα από το «αδιαπραγμάτευτο», για την ίδια, Σύμφωνο.
Ως γνωστόν, την Τετάρτη ο σοσιαλιστής κ. Ολάντ, πιθανότατα ο επόμενος πρόεδρος της Γαλλίας, ζήτησε να επανεξεταστεί το επίμαχο Δημοσιονομικό Σύμφωνο, με στόχο να δοθεί σοβαρή αναπτυξιακή ώθηση στην Ευρώπη.
Η κυρία Μέρκελ εξέφρασε πάντως την πεποίθηση ότι θα συνεχιστεί η καλή συνεργασία ανάμεσα στη Γερμανία και τη Γαλλία, ανεξαρτήτως της επιλογής που θα κάνουν οι Γάλλοι στις 6 Μαϊου. Παρατήρησε ότι είναι «ευρωπαϊστές πολιτικοί » αμφότεροι οι αντίπαλοι του δεύτερου γύρου των γαλλικών εκλογών. Διατύπωσε πάντως, πάλι, την ... προτίμησή της στο πρόσωπο του Νικολά Σαρκοζί, επικαλούμενη την κοινή ιδεολογική – πολιτική ταυτότητα των κομμάτων τους, αλλά και την καλή συνεργασία που είχε η ίδια με τον απερχόμενο Γάλλο πρόεδρο, κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη.
«Πέντε πάνω- πέντε κάτω, θα συνεννοηθούμε...»
Μπορεί το Βερολίνο να απορρίπτει το αίτημα της επαναδιαπραγμάτευσης του Συμφώνου, ταυτοχρόνως όμως «διοχετεύει» την αισιόδοξη εκτίμηση πως ο κ. Ολάντ και η κυρία Μέρκελ τελικά «θα τα βρουν». Μιλώντας στους «Financial Times», Γερμανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι τόνισαν ότι υπάρχει «περιθώριο συμβιβασμού» ανάμεσα στους δύο.
Άλλο κυβερνητικό στέλεχος, στο Βερολίνο, είπε στο πρακτορείο «Reuters» ότι από τις ειδικότερες ιδέες και προτάσεις ο κ. Ολάντ μόνο μία αντιμετωπίζει με επιφυλακτικότητα η κυρία Μέρκελ: Την έκδοση ευρωπαϊκών ομολόγων, για τη χρηματοδότηση βιομηχανικών – αναπτυξιακών σχεδίων και υποδομών.
Ο ίδιος Γερμανός αξιωματούχος παρατήρησε ότι η Καγκελάριος θα μπορούσε να αντιμετωπίσει θετικά τις υπόλοιπες προτάσεις του Γάλλου σοσιαλιστή ηγέτη. Δηλαδή, μεγαλύτερες δυνατότητες χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, φόρο επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, αποτελεσματικότερη χρήση των ευρωπαϊκών διαρθρωτικών ταμείων. «Ακόμη και τα ευρωπαϊκά ομόλογα δεν αποτελούν κόκκινη γραμμή για την Καγκελάριο», πρόσθεσε ο συγκεκριμένος αξιωματούχος.
«Δεν είμαστε οι Ταλιμπάν της εξυγίανσης», δήλωσε ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομίας, Τόμας Στέφεν, με εμφανή πρόθεση να προλειάνει το έδαφος για τη συνεννόηση Βερολίνου – Παρισιού, στο εγγύς μέλλον. Ο κ. Ολάντ, από την πλευρά του, έχει δηλώσει ότι το πρώτο ταξίδι που θα κάνει στο εξωτερικό θα είναι στο Βερολίνο. Σε αυτήν την επίσκεψη, ασφαλώς, θα διαφανούν πολλά.
iefimerida.gr