Παρασκευή 12 Απριλίου 2013

Πλιάτσικο με τις αξονικές τομογραφίες


Στοιχεία-σοκ βρίσκονται στα χέρια του υπουργού Υγείας για την αλόγιστη παραπομπή νοσηλευομένων σε αξονικές τομογραφίες. Με τεράστια ποσά επιβαρύνονται οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων και των ασφαλιστικών ταμείων από δαπανηρές εξετάσεις, που διενεργούνται χωρίς προφανή λόγο.

Εκτός λογικής λειτουργεί το σύστημα των εξετάσεων στα δημόσια νοσοκομεία. Οι μισοί σχεδόν ασθενείς υποβάλλονται σε αξονική τομογραφία και εκτίθενται σε επικίνδυνη ακτινοβολία, την οποία θα μπορούσαν να είχαν αποφύγει. Η ιατρική εντολή «κάνε μία αξονική», που δίνεται χωρίς περίσκεψη, απορρυθμίζει κυριολεκτικά ανθρώπους και σύστημα:

Τεράστιες ποσότητες αναλώσιμων. Εργατοώρες. Ταλαιπωρία και προϋποθέσεις...πλάγιων διαδρομών, μεταξύ γιατρών και διαγνωστικών. Το σύστημα πέφτει κυριολεκτικά στο κεφάλι της χώρας, με το φαύλο επιχείρημα «σώζουμε την υγεία των Ελλήνων»...

Τα στοιχεία των αξονικών τομογραφιών που έγιναν το 2012 σε 47 δημόσια νοσοκομεία είναι αποκαλυπτικά.

Νοσηλευτικά ιδρύματα με μικρή σχετικά δυναμικότητα υποβάλλουν πάνω από το 40% των ασθενών τους σε αξονική, όταν νοσοκομεία αιχμής εμφανίζουν ποσοστά από 20% έως 30%.



ethnos.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...