Τρίτη 28 Απριλίου 2015

Ηλεκτροσόκ ευρείας κατανάλωσης


Η πρωτοποριακή συσκευή, ονόματι Thync η οποία, όπως ισχυρίζονται οι δημιουργοί της έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει την κατάσταση λειτουργίας του εγκεφάλου με αποτέλεσμα την αλλαγή της διάθεσης του ατόμου.

Ο Sumon Pal και ο Jamie Tyler επέλεξαν να αφήσουν το πανεπιστήμιο του Harvard για να υλοποιήσουν μια πρωτοποριακή συσκευή, η οποία, όπως ισχυρίζονται έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει την κατάσταση λειτουργίας του εγκεφάλου με αποτέλεσμα την αλλαγή της διάθεσης του ατόμου.

Το Thync (www.thync.com) παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην έκθεση Consumer Electronics Show στο Las Vegas και ανήκει στην κατηγορία των ηλεκτρονικών συσκευών, οι οποίες ονομάζονται wearables και λειτουργούν ως επέκταση του ανθρώπινου σώματος. Συνήθως τα wearables συλλέγουν δεδομένα που έχουν σχέση με τον κάτοχό τους, όπως η ένταση και η συχνότητα της άσκησής του, η διάρκεια του ύπνου του και η θερμιδική αξία των τροφών που καταναλώνει, τα οποία στη συνέχεια αναλύουν για να αποκαλύψουν μοτίβα που θα τον βοηθήσουν να αλλάξει συνήθειες και να βελτιώσει τον τρόπο ζωής του.



Η ειδοποιός διαφορά του Thync είναι ότι έχει κατασκευαστεί για να βελτιώνει τη ζωή του κατόχου του, χωρίς να του ζητάει να κάνει κάποια αλλαγή στις συνήθειες του.



Η συσκευή στέλνει ηλεκτρικά σήματα χαμηλής έντασης στον εγκέφαλο, με στόχο να ενεργοποιήσει συγκεκριμένες ομάδες νεύρων, αλλάζοντας την κατάστασή του. Σε αυτήν τη φάση το Thync έχει δύο επιλογές: ήρεμος και ενεργητικός, αλλά σύμφωνα με τον Pal, ο οποίος είναι ο νευροεπιστήμονας της ομάδας, στο μέλλον θα υπάρχουν περισσότερες επιλογές, όπως δημιουργικότητα, συγκέντρωση και κινητοποίηση.

Ο έλεγχος της συσκευής γίνεται μέσω εφαρμογής που είναι εγκατεστημένη στο smart phone του κατόχου, από την οποία γίνεται η επιλογή της κατάστασης που επιθυμούμε και ρυθμίζεται σταδιακά η ένταση των ηλεκτρικών σημάτων.

Χιλιάδες άνθρωποι έχουν δοκιμάσει ήδη το Thync, το οποίο ωστόσο δεν έχει καταφέρει να πάρει ακόμα την έγκριση της αρχής ελέγχου τροφίμων και φαρμάκων των Η.Π.Α. Παρά το γεγονός ότι οι κατασκευαστές έχουν βρει το διακριτικό όρο transcranial electrical stimulation για να περιγράψουν αυτό που κάνει η συσκευή στον εγκέφαλο, στην ουσία πρόκειται για ηλεκτροσόκ χαμηλής έντασης.

Επομένως, το ερώτημα που απασχολεί τη ρυθμιστική αρχή, γιατρούς, όπως ο John M. Grohol και τους αγοραστές, είναι κατά πόσο τα ηλεκτρικά σήματα επηρεάζουν μόνο τις επιθυμητές ομάδες νεύρων.

Αν τελικά, το προϊόν γίνει εμπορικά διαθέσιμο, ανοίγει νέα διαδρομές στον έλεγχο του ανθρώπινου εγκεφάλου και ενδεχομένως στη θεραπεία παθήσεων, όπως η κατάθλιψη ή οι αγχώδεις διαταραχές που είναι δυσάρεστες για εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους σε όλον τον κόσμο.



news247.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...