Σε ποιους άξονες κινείται το πρόγραμμα «Αθήνα Ξανά»
Ένα πακέτο μαζικών και σαρωτικών παρεμβάσεων, που φιλοδοξούν να αλλάξουν την εικόνα και την ποιότητα ζωής του κέντρου της Αθήνας, έχει ήδη πάρει το δρόμο του, μέσω του προγράμματος «Αθήνα ξανά», το οποίο χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ μέσω του υπουργείου Ανάπτυξης.
Ήδη, η αρμόδια υπουργός, Άννα Διαμαντοπούλου, έχει δώσει το πράσινο φως ώστε φέτος και το 2013 να διατεθούν 120 εκατομμύρια ευρώ (20 εκ των οποίων μέσω του υπουργείου Εργασίας), που σκοπεύουν επιπλέον να μειώσουν τη γραφειοκρατία.
Σε αυτό το πλαίσιο, για πρώτη φορά, πραγματοποιείται εκχώρηση αρμοδιοτήτων από κεντρικές υπηρεσίες προς το Δήμο Αθηναίων. Ο Δήμος καλείται να διαχειριστεί τους πόρους του ΕΣΠΑ, μέσω της επιχειρησιακής αναβάθμισης της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής της Αθήνας με την υποστήριξη του Υπουργείου Ανάπτυξης και υπό την άμεση επίβλεψη του Δημάρχου Αθηναίων.
Το πρόγραμμα «Αθήνα Ξανά», λαμβάνει υπόψη τις μελέτες και την προεργασία του Δήμου, αλλά και τα συμπεράσματα της Διυπουργικής Επιτροπής για το Κέντρο της Αθήνας και αποτελείται από μία σειρά άμεσων μέτρων και δράσεων που συνοψίζονται σε 5 άξονες:
• Η ενίσχυση της τοπικής επιχειρηματικότητας και ανταγωνιστικότητας
• Η αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής των κατοίκων της πόλης,
• Η αναζωογόνηση (regeneration) του αστικού ιστού,
• Η αποτελεσματική διαχείριση της κοινωνικής κρίσης,
• Η διασφάλιση της υλοποίησης και βιωσιμότητας του Προγράμματος.
Για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της πόλης, σχεδιάζονται μια σειρά από δράσεις, που αφορούν στην πρόσβαση, στην απασχόληση και στην επαγγελματική κατάρτιση, όπως προγράμματα κοινωνικής επιχειρηματικότητας, καθώς και στην ανάπτυξη κοινωνικών παροχών, όπως νέα κέντρα υγείας και παιδικοί σταθμοί.
Ο Δήμος θα προχωρήσει και στη δημιουργία δικτύου κοινωνικής στέγασης, κέντρου διαμονής για ηλικιωμένους άστεγους και κέντρου δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά με ειδικές ανάγκες.
Επιπροσθέτως, ο Δήμος θα επικεντρωθεί σε έργα που αφορούν στην αναβάθμιση της περιβαλλοντολογικής και βιώσιμης λειτουργίας της πόλης, όπως:
• βελτιστοποίηση του συστήματος διαχείρισης απορριμάτων με την τοποθέτηση 70 υπόγειων κάδων απορριμάτων υψηλής χωρητικότητας,
• δημιουργία “πράσινων” στεγών και ενεργειακή αναβάθμιση 14 σχολείων,
• φωτισμός της πόλης με την προμήθεια και εγκατάσταση ειδικών λαμπτήρων για την εξοικονόμηση ενέργειας και
• διαμόρφωση πράσινων διαδρομών και ποδηλατοδρόμων μήκους 5,5 χλμ, όπως αυτός που θα συνδέει την Ακαδημία Πλάτωνος με τον Κεραμεικό.
Για την αναζωογόνηση του αστικού ιστού προβλέπεται η ανάπλαση και δημιουργία πρασίνου σε 11 πλατείες του κέντρου της πόλης, η βελτίωση του αστικού τοπίου, η ανάκτηση δημόσιου χώρου, η βελτίωση πεζοδρομίων και του ηλεκτροφωτισμού.
Προβλέπεται ακόμη η υλοποίηση πιλοτικού προγράμματος για την ανακαίνιση και βελτίωση πέντε εγκαταλειμμένων κτιρίων.
Για την αποτελεσματική διαχείριση της κοινωνικής κρίσης ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην στήριξη, φιλοξενία και επανένταξη του αυξανόμενου αριθμού αστέγων (δημιουργία κέντρου διανομής αγαθών για τους πτωχούς και δύο κέντρων ημέρας για τους άστεγους) ενώ θα ληφθεί μέριμνα και για την καλύτερη δυνατή καταπολέμηση της παιδικής φτώχειας.
Όλα τα έργα θα δημοπρατηθούν στους επόμενους 6-9 μήνες και θα έχουν ολοκληρωθεί στα επόμενα 2,5 χρόνια, ενώ οι πρωτοβουλίες κοινωνικού χαρακτήρα θα έχουν πιο άμεση εφαρμογή καθώς δεν απαιτούν τεχνικές εργασίες.
newsbeast.gr