Κυριακή 1 Μαρτίου 2015

Ασφυκτικό «πρέσινγκ» από Βερολίνο στην ελληνική κυβέρνηση


Με δηλώσεις όπως «η μπάλα βρίσκεται πλέον στην πλευρά της Ελλάδας», το Βερολίνο αρχίζει να ασκεί περαιτέρω πιέσεις προς την ελληνική κυβέρνηση για την τήρηση των συμφωνηθέντων της 20ης Φεβρουαρίου. Την ίδια στιγμή, η ελληνική κυβέρνηση αναζητά λύσεις ρευστότητας προκειμένου οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας να καλυφθούν ενώ παράλληλα προσπαθεί να επιβιώσει από τους εσωκομματικούς τριγμούς που έχουν ανακύψει σχετικά με τη συμφωνία στο Eurogroup για παράταση της δανειακής σύμβασης.

Την περασμένη Παρασκευή σε δημοσίευμα του Reuters Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωνε ότι «Η κρίση ρευστότητας χρησιμοποιείται για να πιέσει τους Έλληνες να αρχίσουν πολύ γρήγορα συζητήσεις για αξιολόγηση» ώστε να ολοκληρωθεί νωρίτερα από το τέλος Απριλίου. Στο ίδιο δημοσίευμα άλλος Ευρωπαίος αξιωματούχος εκτιμούσε ότι οι μεταρρυθμίσεις θα μπορούσαν να εφαρμοστούν σε χρονικό διάστημα 2-3 εβδομάδων.

Σόιμπλε: Ο κ. Τσίπρας έχει τον λόγο

Σήμερα, Κυριακή και λίγες ώρες αφότου η γερμανική Βουλή έδωσε το «πράσινο φως» στο ελληνικό αίτημα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με συνέντευξή του η οποία δημοσιεύεται σήμερα στην γερμανική Bild στέλνει για ακόμη μία φορά ξεκάθαρα μηνύματα προς την ελληνική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με την Deutsche Welle ο κ. Σόιμπλε τονίζει ότι πλέον η μπάλα βρίσκεται στην πλευρά της Ελλάδας. «Ο κ. Τσίπρας έχει τον λόγο», σημειώνει χαρακτηριστικά ενώ προειδοποιεί ξανά ότι εάν η Ελλάδα δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της τότε δεν θα υπάρξει καμία περαιτέρω βοήθεια αφού οι εταίροι περιμένουν από την ελληνική κυβέρνηση να τηρήσει τη συμφωνία. Όπως σημειώνει το δημοσίευμα το Βερολίνο περιμένει τις επόμενες κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης προκειμένου να καθορίσει τη στάση του.

Την ίδια στιγμή, με συνέντευξή του στο Assosiated Press ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης δηλώνει ότι η Ελλάδα θα δώσει προτεραιότητα στην αποπληρωμή του χρέους προς το ΔΝΤ, αλλά οι αποπληρωμές προς την ΕΚΤ αποτελούν διαφορετική κατηγορία και θα χρειαστούν συζητήσεις με τους δανειστές.

Επίσης, ο κ. Βαρουφάκης είπε πως η Αθήνα σκοπεύει να αρχίσει συζητήσεις με τους δανειστές πάνω στην αναδιάρθρωση για να γίνει βιώσιμο το χρέος, καθώς παράλληλα η κυβέρνηση εργάζεται πάνω στα μέτρα μεταρρυθμίσεων.

«Φυσικά και θα δώσουμε έμφαση στις αποπληρωμές προς το ΔΝΤ, δεν πρόκειται να αποτελέσουμε την πρώτη χώρα που δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της προς το ΔΝΤ» τόνισε. «Θα βγάλουμε από τη μύγα ξίγκι (squeeze blood out of stone), αν χρειαστεί να το κάνουμε αυτό μόνοι μας, και θα το κάνουμε».

Ωστόσο, σημείωσε ότι οι αποπληρωμές προς την ΕΚΤ είναι «σε διαφορετική κατηγορία και θα πρέπει να το καθορίσουμε αυτό σε συνεργασία με τους εταίρους μας και τους θεσμούς».

«Δεν πιστεύω ότι η ΕΚΤ θα δεχόταν καθυστέρηση, αλλά αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να “πακετάρουμε” μια συμφωνία που καθιστά αυτές τις αποπληρωμές “εύγευστες” και λογικά εφικτές, στο πλαίσιο της συνολικής διαπραγμάτευσης γύρω από το ελληνικό χρέος» σημείωσε.

Επιτακτικές οι μεταρρυθμίσεις

Όσον αφορά στις μεταρρυθμίσεις, είπε ότι είναι προτεραιότητα για την Ελλάδα, αλλά είναι επίσης απαραίτητη η ενασχόληση με το ζήτημα του χρέους. «Η συμφωνία του Απριλίου έχει να κάνει με μεταρρυθμίσεις. Αυτό είναι επιτακτικό για εμάς. Ταυτόχρονα, και ανεξαρτήτως της συμφωνίας του Απριλίου...σκοπεύουμε να αρχίσουμε τη συζήτηση με τους εταίρους και τους θεσμούς σχετικά με τη βιωσιμότητα και την αναδιάταξη του χρέους». Για αυτό, η Αθήνα θα υποβάλει προτάσεις με στόχο να βοηθηθεί η ανάπτυξη του ονομαστικού ΑΕΠ και τη μεγιστοποίηση την αποπληρωμών σε πραγματικούς όρους, είπε.

Κάτι που η Ελλάδα πρέπει να κάνει «πραγματικά πολύ γρήγορα» τόνισε, είναι η συλλογή φόρων. «Θα είμαι ξεκάθαρος. Δεν θα υπάρξει φορολογική αμνηστία. Θα υπάρξει μια σειρά μέτρων που ενθαρρύνουν την αποπληρωμή ή τη μερική αποπληρωμή χωρίς αμνηστία, σίγουρα χωρίς κούρεμα στο κεφάλαιο που οφείλεται προς το ελληνικό κράτος».

«Δημιουργική ασάφεια»

Όσον αφορά στα περί «δημιουργικής ασάφειας», είπε ότι «το μόνο που κάναμε ήταν να βρούμε “κοινό έδαφος. Και ο τρόπος με τον οποίο βρίσκεις κοινό έδαφος όταν ξεκινάς από αρκετά διαφορετικές θέσεις, είναι χρησιμοποιώντας όρους που επιτρέπουν πολλαπλές ερμηνείες, για να δημιουργήσεις χώρο για συμφωνία» είπε.

«Δεν ήταν προσπάθεια υπεκφυγής, δεν ήταν προσπάθεια υπονόμευσης των διαδικασιών. Ήταν προσπάθεια να βρούμε κοινό έδαφος, και νομίζω ότι όλοι την καταβάλαμε συλλογικά στο Eurogroup».

Σχετικά με το αν περάσει ή όχι η συμφωνία από το κοινοβούλιο, είπε ότι δεν βλέπει το λόγο να περάσει από τους βουλευτές προς το παρόν. «Σίγουρα θα περάσουμε από τη Βουλή οτιδήποτε αλλάζει τη δανειακή σύμβαση, ειδικά τον Απρίλιο. Προς το παρόν, το μόνο που κάναμε ήταν να παρατείνουμε μια υπάρχουσα συμφωνία. Αυτό δεν πιστεύω ότι πρέπει να περάσει από τη Βουλή, επειδή τίποτα δεν αλλάζει».

Σημειώνεται ότι σε συνέντευξή του στο αυστραλιανό δίκτυο ABC, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι είναι ζήτημα πρωταρχικής σημασίας για την Ελλάδα η ανάκτηση της εθνικής της κυριαρχίας, η οποία παραχωρήθηκε στους δανειστές, με την υπογραφή των δανειακών συμβάσεων».

«Μόνο εάν ένα περήφανο έθνος είναι εθνικά κυρίαρχο, μπορεί να σεβαστεί ένα άλλο περήφανο έθνος. Είναι προϋπόθεση από την μεριά μας, να ανακτήσουμε την εθνική μας κυριαρχία, προκειμένου να ξεπεράσουμε οποιαδήποτε εχθρότητα με άλλα έθνη. Η εθνική κυριαρχία είναι προϋπόθεση φιλίας» είπε ο κ. Βαρουφάκης και πρόσθεσε:

«Πρέπει να εργαστούμε για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης και να αποφεύγουμε γενικόλογες εκτιμήσεις για τους Έλληνες ή τους Γερμανούς».

Αναφερόμενος στον Γερμανό ομόλογό του, κ. Σόιμπλε, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι το να στρέφεται ένα περήφανο έθνος εναντίον ενός άλλου είναι μία τακτική που έχει ήδη δοκιμαστεί στο παρελθόν με αβυσσαλέα αποτελέσματα κατά τη διάρκεια του μεσοπολέμου.



huffingtonpost.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...