Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2012

Η Ιρλανδία ολοταχώς προς 2ο μνημόνιο

Η Ιρλανδία "ανταποκρίνεται στους στόχους στους οποίους δεσμεύτηκε η κυβέρνησή της για να λάβει οικονομική βοήθεια από το ΔΝΤ και την ΕΕ", τόνισε σήμερα στο Δουβλίνο ο υπουργός Οικονομικών Μάικλ Νούναν, με τη συμπλήρωση ενός έτους μετά την απόφαση σύναψης της δανειακής σύμβασης των 85 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ο Νούναν έκανε την δήλωση αυτή ενώ εκπρόσωποι της ΕΚΤ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΔΝΤ είναι έτοιμοι να κάνουν -ίσως ακόμα και σήμερα- τις δικές τους δηλώσεις για το θέμα.

Το Δουβλίνο δεσμεύτηκε να εφαρμόσει διαρθρωτικές και δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις, καθώς και μεταρρυθμίσεις στον τραπεζικό τομέα. Συμφώνησε επίσης στον έλεγχο των σχετικών στοιχείων από τους εκπροσώπους των πιστωτών της Ιρλανδίας "σε τριμηνιαία βάση".

Σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο, το Δουβλίνο κατάφερε να "συμμορφωθεί", ιδίως σε ό,τι αφορά τη συρρίκνωση του δημόσιου ελλείμματός του, το 2011.

Οι εκπρόσωποι της ΕΚΤ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΔΝΤ κατά τον προσεχή έλεγχο που θα κάνουν διαρρέει ότι "θα εστιάσουν στην αποτίμηση της κρατικής περιουσίας, που εφόσον προκύψει ικανοποιητική θα επιτρέψει τη συνέχιση των διαρθρωτικών αλλαγών στην οικονομία της Ιρλανδίας".

    
Οι τραπεζικές εξελίξεις

Ειδικά για τις τράπεζες, που προκάλεσαν με την πάρα πολύ αισθητή υποχώρηση των θέσεων στο Ενεργητικό τους την οξεία κρίση στην οικονομία, ο κ. Νούναν ανέφερε ότι "το τέταρτο τρίμηνο του 2011 κατέγραψαν αύξηση των καταθέσεων", ενώ δεσμεύτηκε "στα τέλη του Νοεμβρίου" να ανακοινώσει νεότερα στοιχεία για τα στοιχεία των προϋπολογισμών τους. 

Ωστόσο, οικονομικοί παρατηρητές αμφιβάλλουν για το κατά πόσον το 2013 το Δουβλίνο θα μπορέσει να εξέλθει από τον μηχανισμό του δανεισμού του από ΕΕ/ΕΚΤ/ΔΝΤ. Επικαλούνται τον "αναιμικό ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας". Επικαλούνται, ακόμα, την ανησυχία που προκαλεί στις χρηματαγορές ο υψηλός λόγος του χρέους της Ιρλανδίας προς το ΑΕΠ της. Καταλήγουν ότι το Δουβλίνο μπορεί, αντιθέτως, να χρειαστεί ένα δεύτερο κατά μνημόνιο από την "τρόικα".




e-typos.com
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...