Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011

Associated Press: Οι «Συνταγές της Πείνας» για τους Έλληνες


Κάτω από τον τίτλο «Οι Έλληνες σφίγγουν το ζωνάρι με βιβλία μαγειρικής της κρίσης» το Associated Press δημοσιεύει σήμερα άρθρο που εξηγεί πως στην Ελλάδα της κρίσης κάνουν θραύση οδηγοί επιβίωσης με συνταγές από την Κατοχή.
«Καθόλου κρέας, μια αλεσμένη αγκινάρα για φαγητό. Καλό μάσημα της τροφής για να νιώθει το στομάχι γεμάτο και μην ξεχνάτε να μαζεύεται τα ψίχουλα από το τραπέζι σε ένα βαζάκι» με αυτά τα μικρά tips από το βιβλίο μαγειριοκής «Οι Συνταγές τη Πείνας» της Ελένης Νικολαϊδου (εκδόσεις Οξυγόνο) ξεκινά το άρθρο του Associated Press που χαρακτηρίζει το εν λόγω βιβλίο ως «ο απόλυτος οδηγός για να σφίξετε το ζωνάρι». Το άρθρο αναφέρεται στις μεγάλες πωλήσεις που σημειώνει το βιβλίο στην Ελλάδα της κρίσης και εξηγεί πως οι συνταγές του βιβλίου προέρχονται από τα χρόνια της κατοχής της Ελλάδας στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και συγκεκριμένα δημοσιεύονταν σε μόνιμες στήλες αθηναϊκών εφημερίδων της εποχής.
Το άρθρο περιλαμβάνει δηλώσεις της συγγραφέως και ιστορικού Ελένης Νικολαϊδου στις οποίες η ίδια αναφέρεται σε αποσπάσματα από το βιβλίο της που περιγράφουν το πως οι Έλληνες εκείνα τα χρόνια επιβίωναν με το τίποτα. Για παράδειγμα αναφέρει ότι έβαζαν πέταλα αλόγων για να ενισχύουν τις σόλες των παπουτσιών, μιλά για την πλήρη απουσία ζάχαρης και θυμίζει πως τότε τα κουφέτα στους γάμους ήταν μαύρα γιατί ήταν καλυμμένα με σταφίδες και τονίζει πως αντί για καφέ έπιναν ρεβυθόζουμο.
Το άρθρο αναφέρεται και σε μια έρευνα που έγινε τον περασμένο Σεπτέμβριο στην Ελλάδα σύμφωνα με την οποία 9 στους 10 Έλληνες σήμερα έχουν αναγκαστεί να αλλάξουν τις διατροφικές και καταναλωτικές τους συνήθειες, να μειώσουν την κατανάλωση κρέατος, ενώ παράλληλα σταδιακά δείχνουν να προτιμούν τα μη επώνυμα και φτηνότερα προϊόντα της αγοράς.
Επίσης μιλά για την αύξηση της κυκλοφορίας βιβλίων με οικονομικές συνταγές ενώ αναφέρει ότι σε αντίθεση με την Ελλάδα της κατοχής που οι δρόμοι ήταν έρημοι, η σύγχρονη Ελλάδα ακόμα και εν μέσω κρίσης σφίζει από ζωή. Παράλληλα το άρθρο έχει και δηλώσεις του Έλληνα ιδιοκτήτη του sitewww.cookingeconomy.com, και σεφ Ευτύχη Μπλέτσα ο οποίος λέει πως οι Έλληνες ακόμα κια όταν ξοδεύουν πολλά χρήματα δεν τρέφονται σωστά και τους συμβουλεύει « Μην πετάτε τίποτα, μπορείτε να το βάλετε στο ψυγείο, να το καταψύξετε, να το μαγειρέψετε, να το ξαναχρησιμοποίησετε ή απλώς να το δώσετε σε κάποιον που το έχει ανάγκη.
Το άρθρο υπογράφει ο δημοσιογράφος Derek Gatopoulos (προφανώς ελληνικής καταγωγής) και μπορείτε να το διαβάσετε εδώ


iefimerida.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...