Σάββατο 6 Απριλίου 2013

Φορολογούν ακόμα και αυτούς που δεν έχουν εισόδημα!

Οι φορολογούμενοι αυτοί θα χρεωθούν από την εφορία με τα ελάχιστα ποσά τεκμηρίων διαβίωσης.


Παγίδες υπερφορολόγησης για περίπου 2,4 εκατ. φορολογουμένους, με ετήσια εισοδήματα χαμηλότερα του αφορολόγητου ορίου των 5.000 ευρώ, κρύβουν φέτος οι διατάξεις της φορολογικής νομοθεσίας για τα τεκμήρια διαβίωσης.

Όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, οι εν λόγω φορολογούμενοι θα υποχρεωθούν να υποβάλουν δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, έστω και αν τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2012 ήταν πενιχρά ή ακόμη και μηδενικά.

Παράλληλα, οι φορολογούμενοι αυτοί θα χρεωθούν από την εφορία με τα ελάχιστα ποσά τεκμηρίων διαβίωσης, των 3.000 ευρώ εφόσον είναι άγαμοι ή των 5.000 ευρώ εφόσον έγγαμοι, καθώς επίσης και με τα τεκμήρια διαβίωσης που αντιστοιχούν στις κατοικίες στις οποίες χρησιμοποιούν!

Για παράδειγμα:

Χαμηλοσυνταξιούχος, χήρος, με ετήσιο εισόδημα 4.800 ευρώ το 2012 μένει σε δική του μονοκατοικία 80 τμ σε περιοχή με τιμή ζώνης κάτω των 2.800 ευρώ ανά τμ.

Με βάση την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος, το εισόδημα των 4.800 ευρώ είναι αφορολόγητο γιατί είναι χαμηλότερο των 5.000.

Ωστόσο, κατά την εκκαθάριση της δήλωσης, το υπουργείο οικονομικών θα λάβει υπόψη του το ελάχιστο τεκμήριο διαβίωσης των 3.000 ευρώ, καθώς επίσης και το τεκμήριο διαβίωσης της κατοικίας που ανέρχεται σε 3.200 ευρώ. Με βάση τα ποσά αυτά θα προσδιοριστεί το τεκμαρτό εισόδημα του χαμηλοσυνταξιούχου στο ποσό των 6.200 ευρώ που είναι υψηλότερο του πραγματικού εισοδήματος των 4.800 ευρώ αλλά και του αφορολόγητου των 5.000 ευρώ.

Έτσι, στο συγκεκριμένο συνταξιούχο θα καταλογιστεί φόρος εισοδήματος ίσος με το 10% του ποσού των 1.200 ευρώ κατά το οποίο το τεκμαρτό εισόδημα των 6.200 υπερβαίνει το αφορολόγητο των 5.000 ευρω.

Το αποτέλεσμα είναι ο συνταξιούχος αυτό να κληθεί να πληρώσει φόρο 120 ευρώ για τεκμαρτό εισόδημα 6.200 ευρώ!

Τα πράγματα γίνονται ακόμα χειρότερα για όσους φορολογούμενους με εισόδημα κάτω τω 5.000 ευρώ έχουν ΙΧ αυτοκίνητα. Στις περιπτώσεις αυτές τα τεκμαρτά εισοδήματα για τα οποία θα φορολογηθούν θα "φουσκώσουν" ακόμα περισσότερο: Στα ποσά των ελάχιστων τεκμηρίων και των τεκμηρίων για τις κατοικίες, θα προστεθούν και τα ποσά από τα τεκμήρια των αυτοκινήτων.

Δεύτερο χτύπημα οι αποδείξεις

Και σαν να μην έφταναν αυτά, κινδυνεύουν ακόμα να χρεωθούν άδικα με υπέρογκους φόρους, όχι μόνο επειδή θα αναγκαστούν να εμφανίσουν στην εφορία τεκμαρτά εισοδήματα μεγαλύτερα των 5.000 ευρώ, αλλά και επειδή η συνολική αξία των αποδείξεων του 2012 που έχουν συγκεντρώσει είναι πιθανό να μη καλύπτει το 25% του τεκμαρτού εισοδήματός τους, αλλά το 25% του πραγματικού, που είναι πολύ χαμηλότερο από το τεκμαρτό.

Ως εκ τούτου, δεν θα έχουν φροντίσει να μαζέψουν αποδείξεις συνολικής αξίας που θα καλύπτει το 25% του τεκμαρτού εισοδήματος, με συνέπεια να κληθούν να πληρώσουν επιπλέον φόρο ίσο με το 10% του "ακάλυπτου" ποσού!



epikaira.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...