Κυριακή 9 Ιουνίου 2013

Χαράτσι 2014: «Φόρος διασποράς» σε όλα τα ακίνητα...

Γενικευμένο φόρο σε όλα τα ακίνητα από το 2014, έτσι ώστε να πληρώσουν περισσότεροι και να υπάρξει δικαιότερη κατανομή του βάρους σε σχέση με το «χαράτσι» της ΔΕΗ προβλέπει το τελικό σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που θα δοθεί αύριο στη διακομματική επιτροπή.

Ο νέος φόρος θα επιβάλλεται ανά τετραγωνικό μέτρο ή ανά στρέμμα και το ύψος του θα προσδιορίζεται με σύμπλεγμα 33 κριτηρίων που θα συνθέτουν τη φυσιογνωμία του κάθε ακινήτου (παλαιότητα, περιοχή, εμπορικότητα κ.ά).

Με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις, ο μέσος κατά κεφαλήν φόρος για τα φυσικά πρόσωπα θα ανέρχεται στα 400-500 ευρώ και θα κλιμακώνεται από 100 ευρώ μέχρι και πάνω από 3.000 ευρώ ανάλογα με την έκταση και την περιοχή των κατοικιών, οικοπέδων και αγροτεμαχίων. Πάντως, σε σχέση με το χαράτσι θα προκύψουν σημαντικές ελαφρύνσεις για όσους έχουν ακίνητα αντικειμενικής αξίας μέχρι 150.000 ευρώ.

Ο εισπρακτικός στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι από τον ενιαίο φόρο να εισρεύσουν στα ταμεία του Δημοσίου 1,7 δισ. ευρώ από κτίσματα και εντός σχεδίου εκτάσεις, 500 εκατ. ευρώ από νομικά πρόσωπα και 800 εκατ. ευρώ από εκτός σχεδίου εκτάσεις.

Εντός σχεδίου... 33 συντελεστές

Για τα εντός σχεδίου ο φόρος σε κατοικίες, καταστήματα, γραφεία, τα λοιπά κτίσματα και τα οικόπεδα θα υπολογίζεται χωρίς αφορολόγητο όριο με βάση μία κλίμακα αποτελούμενη από 33 διαφορετικούς συντελεστές. Για κάθε συντελεστή θα αντιστοιχεί ένα ποσό φόρου ανά τετραγωνικό μέτρο. Η κλίμακα θα ξεκινά με συντελεστή φόρου 1,8 με 2 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Από κει και πέρα ο συντελεστής θα διαφοροποιείται με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε ακινήτου, όπως η τιμή ζώνης ανά τετραγωνικό μέτρο, που ισχύει στην περιοχή του ακινήτου, η παλαιότητα, ο όροφος, ο αριθμός των προσόψεων, η εμπορικότητα του δρόμου στον οποίο βρίσκεται το ακίνητο κ.λπ. Με τον τρόπο αυτό ο συντελεστής θα φθάνει και τα 32 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο για πολυτελείς κατοικίες σε «ακριβές περιοχές της χώρας.

Απαλλαγές ή ειδικοί χαμηλοί συντελεστές θα υπάρχουν για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, όπως άνεργοι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ, πολύτεκνοι και ανάπηροι ενώ καταργούνται οι απαλλαγές που ισχύουν σήμερα για μισθωμένα ακίνητα του Δημοσίου, δημοτικές επιχειρήσεις, Νομικά Πρόσωπα, ακίνητα με γεωργική, κτηνοτροφική, βιοτεχνική και βιομηχανική χρήση, κοινωφελή ιδρύματα, αθλητικά σωματεία, ομοσπονδίες κ.ά.
150 από 380 ευρώ

Σύμφωνα με στέλεχος του οικονομικού επιτελείου με τον νέο φόρο θα προκύψουν ελαφρύνσεις για τους φορολογούμενους που έχουν ως μοναδικό περιουσιακό στοιχείο μία κατοικία σε περιοχή με χαμηλή ή μεσαία τιμή ζώνης. Για παράδειγμα:

Ιδιοκτήτης διαμερίσματος 100 τ.μ παλαιότητας 25 ετών στο Περιστέρι θα κληθεί να πληρώσει για τον νέο ενιαίο φόρο 150 ευρώ ενώ με βάση το ισχύον καθεστώς έχει επιβάρυνση 380 ευρώ, δηλαδή θα καταβάλει 210 ευρώ λιγότερα.

Για κατοικία 100 τ.μ 10ετίας στα Λιόσια ο φόρος σήμερα ανέρχεται σε 460 ευρώ ενώ το 2014 θα περιοριστεί στα 260 και συνεπώς θα μειωθεί κατά 200 ευρώ.

Διαμέρισμα 100 τ.μ στη Νέα Σμύρνη 10ετίας θα επιβαρυνθεί με το ποσό των 450 ενώ σήμερα ο φόρος διαμορφώνεται στα 690 ευρώ (μείωση 240 ευρώ).

Στην Αγία Παρασκευή ή τη Γλυφάδα διαμέρισμα 100 τ.μ παλαιότητας 10 ετών φορολογείται σήμερα με το ποσό των 920 ευρώ ενώ από το 2014 η επιβάρυνση μειώνεται στα 650 (ελάφρυνση 270 ευρώ).

Φορολογούμενος που έχει στην κατοχή του διαμέρισμα 70 τετραγωνικών μέτρων και ηλικίας 26 ετών στην Κυψέλη καταβάλλει σήμερα «χαράτσι» που κυμαίνεται στα 350 ευρώ ενώ με τον νέο φόρο ακινήτων θα καταβάλει 90 ευρώ δηλαδή θα έχει ελάφρυνση 260 ευρώ.

Στον νέο φόρο θα ενταχθούν και οι τακτοποιημένοι χώροι ως κύριοι χώροι της κατοικίας και όχι ως βοηθητικοί, και οι ιδιοκτήτες τους θα βρεθούν αντιμέτωποι με μια σημαντική φορολογική επιβάρυνση. Και αυτό γιατί οι συγκεκριμένοι χώροι θα αυξάνουν τους κύριους χώρους των κατοικιών τους και κατά συνέπεια το ποσό του φόρου που θα κληθούν να πληρώσουν.

Για παράδειγμα ένα διαμέρισμα που στα συμβόλαια αναγράφεται ως κύριος χώρος κατοικίας 80 τ.μ. και έχουν τακτοποιηθεί βοηθητικοί χώροι 40 τ.μ., θα πρέπει να δηλωθούν 120 τ.μ. ως κύριοι χώροι.

Στην περίπτωση αυτή ο φόρος θα επιβληθεί όχι στα 80 τ.μ. αλλά στα 120 τ.μ.

«Κλειδί» οι νέες αντικειμενικές

Ο νέος φόρος θα επιβληθεί σε όλες ανεξαιρέτως τις εκτός σχεδίου εκτάσεις γης και θα υπολογίζεται με βάση το στρέμμα, θα ξεκινά από 1 ευρώ το στρέμμα και ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του ακινήτου θα μπορεί να φθάνει ακόμη πάνω από τα 60 ευρώ το στρέμμα για ακίνητα-φιλέτα. Δεν θα υπάρχει αφορολόγητο όριο για τις καλλιεργούμενες εκτάσεις των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών, απλά από ένα ορισμένο όριο και πάνω θα υπάρχει έκπτωση στο ποσό του φόρου για να αποφευχθεί υπέρογκη επιβάρυνση στους αγρότες με πολύ μεγάλες καλλιέργειες.

Ειδικότερα σύμφωνα με πληροφορίες για τα αγροτεμάχια των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών ο φόρος θα είναι κλιμακωτός και θα ανέρχεται σε 1 ευρώ το στρέμμα για τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις σε μειονεκτικές περιοχές, σε 2 ευρώ το στρέμμα για τις εκτάσεις στα ορεινά και σε 3 ευρώ το στρέμμα για εκτάσεις σε πεδινές περιοχές.

Για τις εκτός σχεδίου εκτάσεις που δεν ανήκουν σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, το ποσό του φόρου θα είναι διπλάσιο σε σχέση με αυτόν που προκύπτει για τις εκτάσεις των αγροτών και για τα αγροτεμάχια που δεν είναι καλλιεργήσιμα και δεν ανήκουν σε αγρότες υπολογίζεται με βάση συγκεκριμένους συντελεστές που για τα φιλέτα σε τουριστικές και παραθαλάσσιες περιοχές θα ξεπερνάει και τα 60 ευρώ το στρέμμα.

Οι μεγαλύτερες φοροεπιβαρύνσεις θα προκύψουν για τα εκτός σχεδίου οικόπεδα μεγάλης αξίας που βρίσκονται σε τουριστικές- παραθαλάσσιες περιοχές και σε κοσμοπολίτικα νησιά, Μύκονο, Σαντορίνη. Για τα ακίνητα αυτά, τα οποία μέχρι σήμερα ήταν αφορολόγητα, οι ιδιοκτήτες τους θα κληθούν να πληρώσουν μεγάλα ποσά φόρου.

Tα αγροτεμάχια

Επίσης σημαντικές επιβαρύνσεις θα υπάρξουν για τους φορολογούμενους που έχουν στην κατοχή τους αγροτεμάχια καθώς για πρώτη φορά θα κληθούν να πληρώσουν φόρο για ακίνητα, τα οποία μάλιστα δεν τους αποφέρουν κανένα εισόδημα, αλλά και οι αγρότες παρότι γι' αυτούς θα ισχύουν χαμηλότεροι συντελεστές για τις καλλιεργούμενες εκτάσεις.Ωστόσο το κλειδί για τη διαμόρφωση του τελικού ποσού του ενιαίου φόρου είναι οι νέες αντικειμενικές τιμές που αναμένεται να ανακοινωθούν εντός του καλοκαιριού και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι για τις περισσότερες περιοχές της χώρας θα είναι μειωμένες σε σχέση με τις σημερινές αλλά για άλλες όπου η ψαλίδα με τις αγοραίες είναι μεγάλη θα αυξηθούν μέχρι και πάνω από 100%. Στη δεύτερη περίπτωση ανήκουν τα ακίνητα σε περιοχές εκτός σχεδίου πόλης και οικισμού όπως Αττική, Θεσσαλονίκη, αστικά κέντρα της επαρχίας και τουριστικές ζώνες στην ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα.

Πέραν των αναπροσαρμογών στις αντικειμενικές τιμές το σύστημα θα επεκταθεί και σε άλλες περιοχές της χώρας όπου σήμερα οι τιμές είτε είναι πολύ χαμηλές είτε υπολογίζονται με υποκειμενικά κριτήρια πράγμα που θα οδηγήσει σε αύξηση της φορολογίας για χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων.

Ο εισπρακτικός στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι από τον ενιαίο φόρο να εισρεύσουν στα ταμεία του Δημοσίου 1,7 δισ. ευρώ από κτίσματα και εντός σχεδίου εκτάσεις, 500 εκ. ευρώ από νομικά πρόσωπα και 800 εκ. ευρώ από εκτός σχεδίου εκτάσεις.



ethnos.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...