Σάββατο, 30 Μαρτίου 2013

Σύννεφα πολέμου πάνω από την Κορεατική χερσόνησο


Τύμπανα πολέμου ηχούν από το καθεστώς της Βόρειας Κορέας, που ανακοίνωσε ότι η χώρα έχει τεθεί σε «κατάσταση πολέμου» κατά της Νότιας Κορέας, κλιμακώνοντας τη σκληρή ρητορική εναντίον της Σεούλ και της Ουάσιγκτον, η οποία οξύνθηκε μετά τις νέες διεθνείς κυρώσεις που επιβλήθηκαν στην Πιόνγκγιανγκ, εξ αιτίας των πυρηνικών δοκιμών που εξελίσσει.

«Από τη στιγμή αυτή και μετά, οι σχέσεις Βορρά-Νότου, εισέρχονται στην κατάσταση πολέμου και όλα τα ζητήματα που ανακύπτουν μεταξύ του Βορρά και του Νότου θα αντιμετωπίζονται σύμφωνα με τους κανόνες σε καιρό πολέμου», αναφέρεται σε βορειοκορεατική ανακοίνωση, η οποία κάνει λόγο για «σκληρή φυσική αντίδραση» εναντίον «οποιασδήποτε προκλητικής πράξης» και μεταδόθηκε από το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων KCNA και κοινοποιήθηκε σε όλα τα θεσμικά και στρατιωτικά όργανα του καθεστώτος.

Τα δύο κράτη της κορεατικής χερσονήσου είναι σε τεχνική «κατάσταση του πολέμου» επί σειρά δεκαετιών, καθώς ο κορεατικός πόλεμος της περιόδου 1950-53, έληξε με ανακωχή και όχι με κάποια συνθήκη ειρήνης.

Παρόλα αυτά, αναλυτές αναφέρουν πως η Βόρειος Κορέα δε θα πάρει το ρίσκο να εμπλακεί σε πόλεμο με τη Νότιο Κορέα. Την ίδια ώρα, απειλείται με κλείσιμο το βιομηχανικό συγκρότημα που διαχειρίζεται από κοινού η Πιονγιάνγκ με την Σεούλ, καθώς θεωρεί ότι η Νότιος Κορέα την κατηγορεί πως το εκμεταλλεύεται μόνο για να εξασφαλίζει χρήματα.

Από την πλευρά του, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι λαμβάνει «σοβαρά» υπόψη την ανακοίνωση της Βόρειας Κορέας, σημειώνοντας ότι παρόμοιες απειλές από το καθεστώς της Πιονγιάνγκ δεν είναι συχνές.

«Είδαμε τη νέα ανακοίνωση της Βόρειας Κορέας. Παίρνουμε στα σοβαρά αυτές τις απειλές και είμαστε σε στενή συνεργασία με τους συμμάχους μας, τη Νότια Κορέα», δήλωσε ο Κέιτλιν Χάιντεν, εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Εκπρόσωπος του Πενταγώνου δήλωσε πως οι ΗΠΑ δεν εκφοβίζονται από τις απειλές και είναι σε ετοιμότητα να υπερασπιστούν τις βάσεις τους και τους συμμάχους τους. Η εκπρόσωπος Κάθριν Γουίλκινσον δήλωσε πως «οι ΗΠΑ είναι ικανές να υπερασπιστούν τους συμμάχους τους από την απειλή επίθεσης της Βόρειας Κορέας. Θα υπερασπιστούμε τη Νότιο Κορέα και την Ιαπωνία».

Όπως ανακοινώθηκε, μάλιστα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, πρόκειται να επισκεφθεί άμεσα την Ιαπωνία, Κίνα και Νότιο Κορέα.

Από την άλλη, ο Μαρκ Φιτζπάτρικ, διευθυντής του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Σπουδών, δήλωσε πως η Βόρειος Κορέα δεν έχει τη δυνατότητα να επιτεθεί στις ΗΠΑ, καθώς το βεληνεκές των πυραύλων τους φτάνει στο ανώτατο όριο των 1.600 χιλιομέτρων, λιγότερο από το ήμισυ της απόστασης προς το Γκουάμ.

Βέβαια, συμπλήρωσε πως οι πύραυλοι αυτοί μπορούν να χτυπήσουν την Νότιο Κορέα και την Ιαπωνία.
Την ίδια στιγμή, ο Τζιμ Γουόλς, ειδικός σε θέματα ασφάλειας και πυρηνικών όπλων στο MIT, προσπάθησε να καθησυχάσει τους Αμερικανούς, λέγοντας πως δεν υπάρχει κίνδυνος να επιτεθεί η Βόρειος Κορέα τις ΗΠΑ, αλλά στην Νότιο Κορέα κάτι που όμως μπορεί να έχει επιπτώσεις για την Αμερική.

«Ξαφνικά έχεις μπροστά σου έναν νεαρό άνδρα που είναι κλεισμένος στη χώρα του και πρέπει να αποφασίσει αν θα είναι υπεύθυνος για τις πράξεις του. Βέβαια, μπορεί να ξεσπάσει πόλεμος ακόμα και αν κανείς δεν τον θέλει. Όλες οι πλευρές -η Νότιος και Βόρειος Κορέα, η Ιαπωνία και άλλοι- στηρίζονται η μια στην άλλη και αν κάποια από αυτές διαπράξει λάθος, τότε ανησυχώ ότι αυτό το σφάλμα μπορεί να πυροδοτήσει κάτι μεγαλύτερο από αυτό που μπορεί να περιμένει κανείς», είπε ο Γουόλς.protothema.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...