Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2015

Ταραμοσαλάτα φτιάξατε ;


«Κούλουμα δεν γίνονται χωρίς τον ταραμά», ξεκαθάρισε η Αναστασία Λαμπρία φτιάχνοντας τη σπιτική της ταραμοσαλάτα - ε, ναι! Κάθε Καθαρή Δευτέρα είναι πάντα εκεί, ανάμεσα στα ντολμαδάκια, τη φάβα και το χταπόδι, πίσω από τα χόρτα. Ίσως έχετε “κλειδώσει” στη σπιτική σας συνταγή, ποιος όμως θα πει όχι σε ένα δεύτερο μπολάκι με κάπως αλλιώτικη γεύση, λίγο διαφορετική υφή; Δύο οι κανόνες της: διαλέγουμε τον καλύτερο ταραμά - για τον οποίο απευθυνόμαστε στους πλέον αρμόδιους, το Παντοπωλείο της Στοάς - και δεν υπερβάλουμε στο κρεμμύδι. Καλύτερα να λείπει παρά να περισσεύει. Ως προς το ψωμί, δεν είναι πάντοτε απαραίτο - έτσι έκριναν οι τέσσερις κυρίες του bostanistas:


Ταραμάς μαζί και σολομός, σόδα αντί για νερό, όχι ξαλμύρισμα και προκύπτει ταραμοσαλάτα θεϊκή που ρούμπωσε ως και την πολυμήχανη Αλέκα Κυφιώτη. Έψησε όμως ταιριαστά ψωμάκια με άνηθο και έφυγε με το κεφάλι ψηλά από το μαγειρικό της πάρτυ.


Με χρώμα υποκίτρινο, όχι το σύνηθες ροζ, και η ταραμοσαλάτα της Λεονί Σταφυλά, επίσης χωρίς ίχνος ψωμιού. Ξαλμύρισε τον ταραμά και μειώνοντας σταδιακά το ψωμί έφτασε να το καταργήσει πλήρως, φτιάχνοντας αεράτη κρέμα με το μικρό μιξεράκι χειρός - παιχνιδάκι!


Ανάλαφρη, αφράτη, να τσιμπάει λιγάκι η ταραμοσαλάτα της Αναστασίας Λαμπρία, σαν να βγήκε μόλις από το βαζάκι της μητέρας της, που δικαίως ανακηρύσσει σε πρωταγωνίστρια του τραπεζιού. Ανυποχώρητη στον λευκό ταραμά (ποτέ μα ποτέ το ροζ υποκατάστατο), κατάξερο το ψωμί, στίψιμο πολύ καλό και συνεχείς δοκιμές για την αναλογία λεμονιού - λαδιού.


Το ανατρεπτικό κλείσιμο έρχεται με την Αμαλία Λογαρά που επίσης καταργεί το ψωμί, δίνει όμως το πάνω χέρι στο βουτυράτο αβοκάντο. Μπόλικο σκόρδο και το κουκούτσι στη μέση του μπολ πριν το σερβίρισμα. Δεν είμαι μόνο θέμα εμφάνισης, θα βοηθήσει και τη σαλάτα να μη μαυρίσει γρήγορα.


Πριν τα μπολάκια λάβουν θέση στο τραπέζι, στα πεταχτά ετοιμάζουμε τα κριτσανιστά, αλμυρά μπισκότα της Λεονί Σταφυλά, το πιο ταιριαστό τους συνοδευτικό.

του Δημήτρη Μπούτου


bostanistas.gr





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...