Παρασκευή 11 Μαΐου 2012

Δραματικό παρασκήνιο διαβουλεύσεων και στο βάθος εκλογές


Αμυδρή η πιθανότητα σχηματισμού οικουμενικής κυβέρνησης εκτάκτου ανάγκης

Δραματικές διαβουλεύσεις στο περιθώριο των επίσημων συναντήσεων των διερευνητικών εντολών διεξάγονται μεταξύ ΝΔ ΠΑΣΟΚ ΔΗΜΑΡ και ΣΥΡΙΖΑ. Χθες το βράδυ πραγματοποιήθηκε μακρά τηλεφωνική επικοινωνία του Α. Σαμαρά με τον Ευαγ. Βενιζέλο αλλά και τον Φ. Κουβέλη.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε προηγουμένως και αυτός επικοινωνία με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ. Στόχος ήταν να πειστεί ο κ. Κουβέλης να συμμετάσχει σε ένα κυβερνητικό σχήμα με συγκεκριμένες δεσμεύσεις και χρονικό ορίζοντα μέχρι τις ευρωεκλογές του 2014.

Και οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις όμως οδηγούνται σε αδιέξοδο καθώς ο Φ. Κουβέλης επιμένει ότι δεν σκοπεύει να γίνει ο μετεκλογικός Καρατζαφέρης σε μια κυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και θέτει ως προϋπόθεση την συμμετοχή κι όχι απλώς την ανοχή του ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι όλα δείχνουν ότι η χώρα βαδίζει σε επαναληπτικές εκλογές.

Αμυδρή είναι και η πιθανότητα σχηματισμού οικουμενικής κυβέρνησης εκτάκτου ανάγκης καθώς ακόμα και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες του Π. Καμμένου που θα προσέλθουν με πρόταση την οικουμενική σκοπεύουν να βάλουν όρους και προϋποθέσεις που αποκλείεται να δεχθούν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και έχουν σχέση με την διαδικασία επαναδιαπραγμάτευσης της δανειακής σύμβασης.

Άλλωστε όλα τα κόμματα βρίσκονται ήδη σε προεκλογικό κλίμα. Ο Α. Σαμαράς από το βήμα της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος του χάραξε σαφώς προεκλογική τακτική επιλέγοντας την μετωπική με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Μάλιστα έδωσε και θεωρητική κάλυψη στην τακτική του μιλώντας για φιλοευρωπαϊκό και αντιευρωπαϊκό μέτωπο ενώ παράλληλα εξήγγειλε πρωτοβουλία επανένωσης της κεντροδεξιάς.

Ο ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζοντας την τακτική αυτή στήνει το φιλοευρωπαϊκό του προφίλ χωρίς να απεμπολή τα περί επαναδιαπραγμάτευσης, με τον Α. Τσίπρα να δηλώνει ότι θα κάνει ότι είναι δυνατόν για να παραμείνει η χώρα στο ευρώ.

Ο Ευαγ. Βενιζέλος ήδη κάλεσε την Κυριακή - ημέρα που πιθανότατα θα γίνει και η σύσκεψη των αρχηγών υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας-σε κομματική εκδήλωση τα στελέχη, τους βουλευτές αλλά και όσους πολιτεύτηκαν με το ΠΑΣΟΚ.


newsbeast.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...