Παρασκευή 5 Απριλίου 2013

Ποιοι κερδίζουν και ποιοι χάνουν από το νέο φόρο στα ακίνητα


Κυβέρνηση, κόμματα και Τρόικα να διαπραγματεύονται πώς …θα ονομάζονται στο εξής οι φόροι στα ακίνητα. Στην πράξη όμως, όπως και αν εξελιχθούν τα πράγματα, περίπου 4 εκατομμύρια ιδιοκτήτες θα κληθούν μέσα στους επόμενους 10 μήνες να πληρώσουν άλλα 3,5-4 δισ. ευρώ (σχεδόν 1.000 ευρώ «κατά κεφαλήν») σε πολλούς και διάφορους φόρους ακινήτων. Την ίδια ώρα οι αποφάσεις για το χαράτσι δεν έχουν ακόμα ληφθεί αλλά τα πιο πιθανά σενάρια έχουν διαρρεύσει. Εκτιμάται ότι αυτοί που θα επιβαρυνθούν λιγότερο είναι όσοι έχουν σπίτι έως 120 τ.μ. και το ακίνητο βρίσκεται σε περιοχή με τιμή ζώνης έως 1.500 ευρώ.

Οι μειώσεις θα είναι της τάξης του 10% με 15% δηλαδή θα ισοδυναμούν με μείωση στο χαράτσι 20-100 ευρώ. Για παράδειγμα, για σπίτι 80 τ.μ. με τιμή ζώνης τα 1.000 ευρώ ο φόρος μειώνεται από τα 368 στα 313 ευρώ και αντίστοιχα για ένα σπίτι 80 τετραγωνικών με τιμή ζώνης τα 1.500 ευρώ ο φόρος πέφτει από τα 461 στα 391 ευρώ. Γι αυτούς που θα αλλάξουν τα πράγματα είναι για όσους έχουν ηλεκτροδοτούμενο ακίνητο εκτός σχεδίου και μέχρι πέρυσι πλήρωναν 3-5 ευρώ ανά τ.μ. καθώς από φέτος τα εκτός σχεδίου ακίνητα θα μπουν στην τιμή ζώνης του πιο κοντινού δήμου. Πιο ασαφή είναι τα πράγματα όσον αφορά τα αγροτεμάχια, αλλά το πιο πιθανό είναι να μην φορολογηθούν φέτος. Πάντως ήδη πολλοί πλήρωσαν τις τελευταίες δόσεις του ΦΑΠ του 2010, αλλά για τους περισσότερους τα δύσκολα είναι ακόμα μπροστά.

Ιδού πως προκύπτουν τα 4 δισ. ευρώ, αν και στην πράξη κυβέρνηση και Τρόικα γνωρίζουν πως μεγάλο μέρος θα μπει σε ρύθμιση με πολύμηνες δόσεις ή θα μείνει απλήρωτο –λόγω αδυναμίας ή και απροθυμίας πολλών νοικοκυριών να ανταποκριθούν- οπότε στα κρατικά ταμεία θα εισρεύσουν 20%-25% λιγότερα από τους βεβαιωμένους φόρους της χρονιάς. - Τις ημέρες αυτές πληρώνουν την προτελευταία δόση του ΕΕΤΗΔΕ. Τον Μάιο θα έρθει και η 5η και τελευταία δόση, μαζί με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Συνολικά δηλαδή θα πληρώσουν μέχρι το καλοκαίρι σχεδόν 1 δισ. για το ΕΕΤΗΔΕ του 2012. - Από τον Αύγουστο και επί 5 δίμηνα θα έρχονται πάλι οι λογαριασμοί της ΔΕΗ με τον ίδιο σχεδόν φόρο, μόνο που θα λέγεται «ΕΦΑκ» (Ενιαίος Φόρος Ακινήτων) και θα είναι μεσοσταθμικά περίπου 10%-15% μειωμένος. Από Αύγουστο του 2013 ως τον Φεβρουάριο του 2014 (που προστίθεται στα έσοδα του 2013) θα έχουν πληρώσει τις 4 δόσεις, δηλαδή σχεδόν τα 2 από τα 2,4 δισ. ευρώ που συνολικά θα αποδώσει ο φόρος αυτός. - Τον Μάιο πιθανότατα ξεκινά και η ταχυδρόμηση των εκκαθαριστικών του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας των ετών 2011 και 2012. Στο υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζουν να σταλούν σε κοινό εκκαθαριστικό και οι δύο φόροι και η εξόφληση να γίνεται σε τρεις μηνιαίες δόσεις. Από τους δυο φόρους το οικονομικό επιτελείο υπολογίζει να εισπράξει τουλάχιστον 600 εκατ. ευρώ, από τα σχεδόν 800 εκατ. που θα κληθούν να πληρώσουν οι υπόχρεοι στο φόρο. - Οκτώβριο ή Νοέμβριο φαίνεται πως θα εισπραχθεί και ο… ΦΑΠ του 2013, με την προμετωπίδα όμως του «Ενιαίου Φόρου Ακινήτων» επίσης και αυτός.


Ο φόρος αυτός, αν και «ενιαίος», θα επιβάλλεται στο σύνολο της περιουσίας (ακόμα και εκείνης που φορολογήθηκε ήδη ξεχωριστά ανά ακίνητο με το σύστημα του ΕΕΤΗΔΕ). Θα εισπράττεται ξεχωριστά από τις ΔΟΥ και υπολογίζεται να αποφέρει περίπου 300-400 εκατ. ευρώ, ενώ μπορεί και να τα ξεπεράσει αν το υπουργείο Οικονομικών βρει τρόπο και προλάβει να εντάξει φέτος στον φόρο και άλλα ακίνητα όπως πχ αγροτεμάχια ή ακίνητα της Εκκλησίας.



newmoney.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...