Παρασκευή, 20 Ιανουαρίου 2012

Ανασχηματισμός στην κυβέρνηση


Στο δίωρο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών το βράδυ της Πέμπτης που κατέληξε στην πλήρη στήριξη της κυβέρνησης Παπαδήμου, αλλά και σε συμφωνία για το PSI, στο τραπέζι έπεσε και η πρόταση του ανασχηματισμού της κυβέρνησης.
Σε μία σειρά θεμάτων, όπως η ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών, αλλά και στο κρίσιμο ζήτημα των επικουρικών συντάξεων και των ενδεχόμενων μειώσεων, μπορεί οι πολιτικοί αρχηγοί να μην τα βρήκαν, ωστόσο, σύμφωνα με την εφημερίδα "Τα Νέα" το σενάριο ανασχηματισμού του υπουργικού συμβουλίου και η δημιουργία ενός πιο μικρού ευέλικτου κυβερνητικού σχήματος βρήκε σύμφωνους τους παρόντες.
Οι πολιτικοί αρχηγοί δεν φαίνεται να τα βρήκαν ούτε στο ασφαλιστικό, αλλά ούτε και στο άνοιγμα του επαγγέλματος των φορτηγών.
Ανοιχτό έμεινε το ενδεχόμενο να γίνει νέα συνάντηση την ερχόμενη εβδομάδα και ίσως προς το τέλος της.
Τα σημεία τριβής
Στη διάρκεια της σύσκεψης, ο Λουκάς Παπαδήμος μοίρασε ένα κείμενο για τον τρόπο που θα πρέπει να λειτουργεί η κυβέρνηση και σε αυτό το σημείο σημειώθηκε ένταση μεταξύ του Γιώργου Παπανδρέου και του Αντώνη Σαμαρά για τη στήριξη της κυβέρνησης.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε τη ΝΔ για διγλωσσία και κάλεσε τον κ. Σαμαρά να τιμήσει τη συμφωνία ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, για να απαντήσει σε έντονο ύφος ο πρόεδρος της ΝΔ:
"Σε ενημερώνω ότι οι βουλευτές της ΝΔ ψήφισαν όλοι το πολυνομοσχέδιο".
Παράλληλα, στην σύσκεψη, ο κ. Παπαδήμος μοίρασε στους αρχηγούς ένα non paper με θέσεις, μεταξύ των οποίων η μείωση των επικουρικών συντάξεων και η περικοπή στον 13ο και 14ο μισθό.
Η ΝΔ και ο ΛΑΟΣ απέρριψαν την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού, όπως και την περικοπή των επικουρικών συντάξεων και τελικά συμφωνήθηκε να ξανασυζητηθεί το ζήτημα μετά την ολοκλήρωση του διαλόγου μεταξύ των κοινωνικών εταίρων.
Από την πλευρά της ΝΔ διαψεύδεται ότι ζητήθηκε από τους πολιτικούς αρχηγούς να υπογράψουν το κείμενο αυτό, αλλά οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Παπαδήμος θα το επαναφέρει με βελτιώσεις στην επόμενη συνάντηση.
Όσον αφορά στο θέμα του χρόνου διεξαγωγής των εκλογών, που έθεσε ο Γιώργος Καρατζαφέρης, ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι "αν αλλάζαμε το πλαίσιο της πολιτικής συμφωνίας τότε θα ήμασταν αναξιόπιστοι και στις μεταξύ μας σχέσεις αλλά και απέναντι στον ελληνικό λαό".
Η ΝΔ εκτιμά ότι αν το PSI εξελιχθεί ομαλά, όπως υπολογίζεται, τότε οι εκλογές μπορούν να γίνουν πριν το Πάσχα.
Ο κ. Σαμαράς πάντως αρνήθηκε και την πρόταση του κ. Παπανδρέου, ο οποίος ζήτησε αλλαγή εκλογικού νόμου και καθιέρωση λίστας.

news247.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...