Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

Όσα κρύβει το PSI


Τα αρκτικόλεξα είναι μια πολύ ιδιαίτερη περίπτωση. Άλλοτε εμφατικά, άλλοτε περίεργα, άλλοτε στομφώδη δημιουργούν μια αίσθηση και ένα μύθο σχετικά με αυτό που αντιπροσωπεύουν. Άλλο ΟΥΛΕΝ, άλλο ΕΥΔΑΠ. Το πρώτο θυμίζει λευκαντική οδοντόκρεμα της δεκαετίας του '60, αν και ήταν η εταιρεία ύδρευσης των μεταπολεμικών χρόνων και άλλο ΕΥΔΑΠ, η οποία την αντικατέστησε και θυμίζει οργανισμό.
Ζούμε στην απόλυτη εποχή των αρκτικόλεξων κατανοητών ή μη.Αρκτικόλεξο ή Ακρωνύμιο ονομάζεται ο σύντομος τρόπος γραφής που παράγεται από τα αρχικά γράμματα ή τις συλλαβές των λέξεων μιας επωνυμίας ή και φράσης (συνήθως ονόματα οργανισμών, σωματείων, υπηρεσιών κ. ά) που γράφεται πάντα με κεφαλαία γράμματα. Η λέξηαρκτικόλεξο είναι σύνθετη λέξη που δημιουργείται από τις λέξεις αρκτικός, (που σημαίνει αυτός που βρίσκεται στην αρχή) και λέξη. Μόνο την τελευταία διετία ανανεώσαμε τη γκάμα των ακρωνυμίων μας τόσο πολύ που έχεις την εντύπωση ότι όλοι οι Έλληνες είναι απόφοιτοι του London School of Economics. IMF, IIF, CDS, CDI, PSI κτλ.
Στο επιμύθιο του αριστουργήματος του «1984» ο Όργουελ αναφέρει ότι το απολυταρχικό καθεστώς που περιγράφει στο μυθιστόρημα, αποφάσισε να επιβάλλει στους πολίτες να μιλούν μόνο με αρκτικόλεξα, για να χαθεί το συναισθηματικό φορτίο των λέξεων κι έτσι οι «υποτελείς» θα ήταν πιο άβουλοι, πιο πειθήνιοι, πιο απαθείς. Ίσως να είναι και αυτό μέρος του παιχνιδιού. Άλλωστε ο Όργουελ είναι σατανικά επίκαιρος, μπορεί και το 1984 να ήταν τελικά προφητικότερο των Νοστραδαμικών θεωριών. Ίσως πάλι να είναι τυχαίο ,αν και δε νομίζω ότι όλη αυτή η μιντιακή παράνοια, με την οικονομική ανάλυση ενδιαφέρει κανέναν σε επιστημονικό επίπεδο πέραν των εξειδικευμένων επιστημόνων και των χρηματιστών της Γουόλ Στριτ.
Μετά την λαίλαπα των CDS που νομίζω ότι και η κουτσή Μαρία έχει συζητήσει ακόμη και μετά από μνημόσυνο στην πλατεία του χωριού της με την κουμπάρα της, το αρκτικόλεξο που έγινε talk of the town το τελευταίο δίμηνο είναι το PSI ,που κομίζει στον χαρτοφύλακα του ο "πού 'ναι τα χρόνια ωραία χρόνια" Νταλάρα της αλλοδαπής, κακόφωνος σε αντίθεση με τον δικό μας. Το μυστηριώδες ακρωνύμιο PSI, όπως ήδη κάποιοι γνωρίζετε, προκύπτει από τα αρχικά τριών αγγλικών λέξεων: Private Sector Involvement. Κατά κυριολεξία, λοιπόν, μπορεί να αποδοθεί στα ελληνικά ως «Εμπλοκή του Ιδιωτικού Τομέα». Η λέξη πλοκή με τα συνθετικά της (εμπλοκή, επιπλοκή, διαπλοκή) είναι συνήθεις στον ελληνικό λόγο της μεταπολίτευσης και όχι μόνο αφού η ιστορία μας εν γένει έχει πλοκή αστυνομικού μυθιστορήματος.
Όποιος βέβαια ψάχνει, βρίσκει. Ανακάλυψα έτσι δυο ακόμη PSI. Ένα ακόμη πιο ακατανόητο, που αφορά σε λειτουργικό πρόγραμμα ηλεκτρονικών υπολογιστών, το οποίο είναι ένα πρόγραμμα πελάτης άμεσης επικοινωνίας για το πρωτόκολλο Jabber (XMPP) γραμμένο για το Qt toolkit. Τρέχει σε GNU/LinuxMac OS Xκαι Microsoft Windows. Έτοιμα RPM και deb πακέτα εγκατάστασης παρέχονται για μεγάλο άριθμο διανομών Linux. Κυκλοφορούν επίσης ανεπίσημες εκδοχές για FreeBSD και Sun Solaris.
Τρέχα γύρευε θα μου πείτε. Προτιμώ το άλλο το μνημονιακό, έχει κι ένα σασπένς. 
Το δεύτερο psi έχει να κάνει με την πίεση των ελαστικών. Ακόμη κι αν δε γνωρίζετε, όταν λέτε στον βενζινοπώλη βάλε μου 30 αέρα στα λάστιχα, μιλάτε εν αγνοία σας για 30 psi ,που αντιστοιχούν σε 2,1 bar. (Το μπαρ είναι μια μονάδα της πίεσης ίση με 100 κιλοπασκάλς, και περίπου ίση με την ατμοσφαιρική πίεση στη Γη στο επίπεδο της θάλασσας).
Τρέχα γύρευε θα μου πείτε πάλι.
Κι όμως έχει την πλάκα του. Συμβολικά. Δυο χρόνια τώρα είμαστε σαν λάστιχο. Μας φουσκώνουν, μας φουσκώνουν. Θα μας σκάσουν στο τέλος, γιατί ως γνωστόν τα λάστιχα ακόμα κι αν φαίνονται καινούρια έχουν ημερομηνία λήξης. Συνήθως σκάζουν όταν τρέχεις πολύ γιατί τότε δεν έχεις και τον απόλυτο έλεγχο του τιμονιού, ειδικά όταν οι συνεπιβάτες διαμαρτύρονται. Τότε τα CDS, δεν λειτουργούν ως ABS, ούτε ως ARS, αλλά αντίθετα. Δε φτάνει η μόστρα, παίζει ρόλο η ημερομηνία κατασκευής και η συντήρηση, η φροντίδα. Και φυσικά τα πολλά psi βλάπτουν γιατί, όπως λένε και οι ειδικοί των ελαστικών, επιταχύνουν ακόμα περισσότερο τη φθορά.

Tου Θανάση Πάτρα

protagon.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...