Παρασκευή, 20 Ιανουαρίου 2012

Νοικιάζουν και την Αρχαία Ολυμπία !


Είναι η πρώτη φορά που η Αρχαία Ολυμπία, η Ακρόπολη, και άλλα  μνημεία της χώρας  γίνονται  αντικείμενο εμπορικής συναλλαγής, ενώ το κόστος για ένα απλό κλικ του μνημείου - κατατεθέν της χώρας μας ή για ένα μόλις λεπτό οπτικοακουστικού υλικού θα χρεώνεται από 10 έως 100 ευρώ.  
Η "τιμολόγηση" της Ακρόπολης έγινε με την συναίνεση και την υπογραφή του υπουργού Πολιτισμού Παύλου Γερουλάνου και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Φίλιππου Σαχινίδη, με υπουργική απόφαση που αναρτήθηκε στο πρόγραμμα "Διαύγεια" στις 13 Ιανουαρίου 2012.
Ωστόσο, στη λίστα με τα προς εμπορική εκμετάλλευση μνημεία, η Ακρόπολη - αν και η πιο ακριβή - συγκαταλέγονται η Αρχαία Ολυμπία, οι Δελφοί, η Αρχαία Αγορά Αθηνών, η Κνωσός, η Φαιστός και η Λίνδος,  οι Μυκήνες και ακόμα μνημεία σε όλη την Ελλάδα.
Στο σύνολό τους μέχρι στιγμής είναι 20.   Στόχος φυσικά, δεν είναι άλλος από την άντληση εσόδων...
Η υπουργική απόφαση κοστολογεί με άλλη τιμή την πράξη (κινηματογράφηση - φωτογράφιση) και με άλλη τη διάθεση υλικού.  Στην περίπτωση του Ιερού Βράχου και των μνημείων που βρίσκονται στις πλαγιές του στο τέλος της φωτογράφισης με επαγγελματικό εξοπλισμό για εμπορικούς και διαφημιστικούς λόγους, με παρεμβολή προσώπων, ορίζεται ως τα 1.000 ευρώ.  
Αντίστοιχα, για την κινηματογράφηση ή την παραγωγή οπτικοακουστικού έργου, με παρεμβολή προσώπων, το κόστος θα φτάνει τα 1.600 ευρώ ανά ημέρα και χώρο γυρισμάτων. Για τη χρήση φωτογραφιών σε κάρτες, αφίσες και μαγνήτες η τιμή θα διαμορφώνεται στα 300 ευρώ, ενώ για εξώφυλλα cd και dvd η τιμή είναι 500 και 300 ευρώ αντίστοιχα.


patrisnews.com
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...