Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2012

Το μαρτύριο της σταγόνας


Σε τηλεδιάσκεψη των υπουργών οικονομικών, που θα γίνει το απόγευμα της Τετάρτης, υποβαθμίζεται τελικά το κρισιμότερο Εurogroup, επιτείνοντας την ανησυχία των αγορών, οδηγώντας το Μαξίμου σε νευρική κρίση, μέχρι την επόμενη Δευτέρα οπότε και αναμένεται να κλείσουν τα περισσότερα «μέτωπα», προκειμένου να δοθεί η έγκριση των εταίρων και να προχωρήσει η υλοποίηση της νέας δανειακής συμφωνίας και του κουρέματος των ομολόγων.

Βασικά αίτια της νέας καθυστέρησης, όπως διαφάνηκε από τις δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, παραμένουν οι έγγραφες εγγυήσεις των πολιτικών αρχηγών και ο τρόπος κάλυψης του δημοσιονομικού «κενού» των 325 εκατ. ευρώ με πρόσθετες περικοπές για το 2012. To πρωί, το πρακτορείο Dow Jones Newswires εκτιμά πως έχουν εκπληρωθεί όλες οι προυποθέσεις.

Οι αρχηγοί των δύο κομμάτων, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, Παπανδρέου και Σαμαράς, κάτω από τις επιταγές του Σόιμπλε, πρόκειται να υπογράψουν και να παραδώσουν μέχρι αύριο τις επιστολές δέσμευσης που απαιτούν οι δανειστές για τη νέα δανειακή σύμβαση.

Η αναβολή της συνεδρίασης του Eurogroup προκάλεσε ένα μικρό σοκ στο Υπουργικό Συμβούλιο δεδομένου ότι η Αθήνα ανέμενε πως μετά τη δραματική έγκριση του νέου Μνημονίου από την Βουλή, υπό την οργή του λαού και εν μέσω επεισοδίων, το προγραμματισμένο για σήμερα Eurogroup στις Βρυξέλλες θα έδινε πράσινο φως για τη νέα δανειακή σύμβαση και το PSI. Είναι προφανές, όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, ότι οι δανειστές επιδιώκουν ένα «καθαρό τοπίο», σχετικά με τις δεσμεύσεις της χώρας και σε αυτό το πλαίσιο εξαντλούν κάθε διαπραγματευτική δύναμη πάνω στην Ελλάδα. Άλλωστε οι Γερμανοί και τα κράτη «δορυφόροι» της δεν είναι ικανοποιημένοι ακόμη, ενώ τα ΜΜΕ εκφράζουν την επιφύλαξή τους για τη νέα συμφωνία, καθώς όπως υποστηρίζουν ενδεχομένως να μην αποφευχθεί η χρεοκοπία.

Να σημειωθεί ότι μέχρι τις 27 του μήνα θα τεθεί προς ψήφιση ένα πρώτο πακέτο αλλαγών και μεταρρυθμίσεων.

Οι «κατευθύνσεις»…και τα 325 εκ. ευρώ

Ο κ. Παπαδήμος έδωσε κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της Τρίτης ιδιαίτερη έμφαση στις «προαπαιτούμενες ενέργειες» και πρωτίστως στην επίλυση της εκκρεμότητας για την εξεύρεση 325 εκατ. ευρώ, για το κλείσιμο του κενού από τις περικοπές των συντάξεων, που προέκυψε έπειτα από τη διαφωνία μεταξύ των πολιτικών αρχηγών την προηγούμενη εβδομάδα.

«Mαχαίρι» σε επικουρικές και κύριες συντάξεις

Κατά το χθεσινό υπουργικό «κλείδωσε» ο τρόπος περικοπής του κονδυλίου των 300 εκατ. ευρώ από τις επικουρικές και ορισμένες κύριες συντάξεις. Σύμφωνα με πληροφορίες για τις επικουρικές συντάξεις υπάρχουν δύο «σενάρια» με σκοπό την εξοικονόμηση 200 εκατ. ευρώ.

Το πρώτο προβλέπει περικοπή 10% για συντάξεις 250 ως 300 ευρώ και 20% για συντάξεις 300 ευρώ και πάνω. Το δεύτερο σενάριο προβλέπει περικοπή των επικουρικών συντάξεων κατά 15% από 200 έως 300 ευρώ και κατά 20% από 300 ευρώ και πάνω.

Τα υπόλοιπα 100 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από τις περικοπές 7% στις κύριες συντάξεις του ΝΑΤ και κατά 20% στις κύριες συντάξεις των λεγόμενων ευγενών ταμείων (ΔΕΗ, ΟΤΕ, Τράπεζες, συνταξιούχοι Ολυμπιακής) για τμήματα συντάξεων από 1.200 ευρώ ή 1.300 και πάνω.

Παρά ταύτα, τελική συμφωνία και έγκριση της Τρόικα ακόμη και για αυτό το μέτρο δεν έχει δοθεί μέχρι στιγμής, ενώ δυσκολία φαίνεται πως παρουσιάζεται και στις περικοπές των ειδικών μισθολογίων, οι οποίες θα επισπευσθούν μεν και θα έλθουν έως τον Ιούνιο, αντί για τον Σεπτέμβριο που αρχικώς είχε συμφωνηθεί.

Καρφιά Ολάντ για τη «συνταγή» Μέρκελ

Εξαιρετικά σοβαρή, ίσως και τραγική, χαρακτήρισε την κατάσταση στην Ελλάδα ο υποψήφιος των Γάλλων Σοσιαλιστών για την προεδρία, Φρανσουά Ολάντ, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο BFM.

Τόνισε ότι εδώ και δύο χρόνια οι ευρωπαίοι προφασίζονται ότι θα σώσουν την Ελλάδα ενώ της επιβάλλουν ολοένα και πιο σκληρά σχέδια λιτότητας.

Απάντησε κατηγορηματικά "Όχι" στο αν θα πρέπει η Ελλάδα να βγει από το ευρώ, προσθέτοντας ότι εκείνο που πρέπει να γίνει είναι η έκδοση ευρωομολόγων.

Ταυτόχρονα, ο κ. Ολάντ άφησε υπαινιγμούς ότι στις επιθυμίες της Γερμανίας τίθεται και θέμα δημοκρατίας για τους Ευρωπαίους. Διερωτήθηκε τι σημαίνει εκλογές στην Ελλάδα, όταν τα δύο κόμματα υποχρεώθηκαν να συμφωνήσουν για τη νέα δανειακή σύμβαση.


zougla.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...