Τα δημοσιεύματα του γερμανόφωνου τύπου σχετικά με τα θέματα άμεσου ελληνικού ενδιαφέροντος επικεντρωνονται στον Αλέξη Τσίπρα, αλλά και στην υψηλή ανεργία και τους χαμηλούς μισθούς στην Ελλάδα.
«Δείτε επιτέλους τα γεγονότα» είναι ο τίτλος του ρεπορτάζ στη δεύτερη σελίδα της Süddeutsche Zeitung η οποία σημειώνει: «Στην Ισπανία και στην Ελλάδα μόνο ένας στους δυο μέχρι 24 χρονών έχει μια δουλειά, για αυτό το λόγο αυτές οι χώρες προσπαθούν να μάθουν από το εκπαιδευτικό σύστημα της Γερμανίας».
Στην ίδια εφημερίδα φιλοξενείται σχόλιο για το ίδιο θέμα με τίτλο «Να μάθουμε από τη Γερμανία. Αλλά τι;» και συμπληρώνει: «Γιατί οι εγχώριες εμπειρίες λίγο βοηθούν τους νέους στη νότια Ευρώπη να βρουν δουλειές».
«Γιατί οι εγχώριες εμπειρίες ελάχιστα βοηθούν τους νέους στη νότια Ευρώπη να βρουν δουλειές».
H Süddeutsche Zeitung γράφει: «Όσο διαρκεί η κρίση στην ευρωζώνη δεν μπορούμε να περιμένουμε θαύματα σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας. Οι μεταρρυθμίσεις στη Γερμανία στάθηκε δυνατόν να επιτύχουν διότι εδώ υπάρχει μια μεσαία τάξη με πολλές επιχειρήσεις, η οποία διαρκώς ανακαλύπτει καινούρια προϊόντα, τα πουλάει παντού και έτσι δημιουργεί θέσεις εργασίας. Η χαμένη γενιά όμως στην Ισπανία, την Ελλάδα ή την Πορτογαλία μπορεί μόνο να ονειρεύεται κάτι τέτοιο».
«O Τσίπρας προκαλεί τη Μέρκελ» είναι ο τίτλος της βερολινέζικης εφημερίδας Tagespiegel. H εφημερίδα, με αφορμή τη σημερινή επίσκεψη του Α. Τσίπρα στο Βερολίνο επιχειρεί την παρουσίαση ενός πορτρέτου και των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ και σημειώνει: «Ο Τσίπρας ποντάρει ψηλά. Ο λαϊκιστής εξυπηρετεί τους πάντες. Υπόσχεται συντάξεις στο ύψος του 80% του προηγούμενου μισθού, υψηλότερους μισθούς και επίδομα ανεργίας στο 75% του βασικού μισθού για πέντε χρόνια. Τους ήδη πληρωμένους ειδικούς φόρους για τα ακίνητα δεν θέλει να τους καταργήσει αλλά να επιστρέψει τα χρήματα. Ο Τσίπρας γοητεύει τους αριστερούς με επαναστατική φρασεολογία και το κέντρο με δηλώσεις του τύπου ‘θα κάνουμε τα πάντα για μείνουμε στην ευρωζώνη'. Οι εφτά από τις δώδεκα συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ όμως επιθυμούν έξοδο από το ευρώ».
Έξοδος από το ευρώ ως αντικαταθλιπτική μέθοδος…
Η Nordwest Zeitung σημειώνει για μια πιθανή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ: «Οι πολιτικές προειδοποιήσεις που περιγράφουν σενάρια τρόμου για μια πιθανή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και επιστροφή στη δραχμή υπερτερούν. Ακόμα όμως υπάρχουν νηφάλιες φωνές να ακούσουμε, που λένε πως αν συμβεί κάτι τέτοιο ούτε το τέλος της Ε.Ε θα είναι ούτε θα υπάρξει κάποιο ντόμινο.»
Και λίγο παρακάτω η εφημερίδα σημειώνει: «Τα δισ. που δόθηκαν στην Αθήνα ούτως ή άλλως είναι χαμένα. Καλύτερα ένα τρομερό τέλος, παρά ένας διαρκής τρόμος χωρίς τέλος».
Τέλος, η γερμανική έκδοση των Financial Times φιλοξενεί άρθρο του διάσημου οικονομολόγου Νουριέλ Ρουμπινί με τίτλο «Η Ελλάδα έξω από την ευρωζώνη» και σημειώνει: «για να ξεφύγει η Ελλάδα από την κατάθλιψη θα πρέπει να επιστρέψει στη δραχμή. Κίνδυνος μετάδοσης για τις άλλες χώρες της ευρωζώνης δεν υπάρχει – ούτως ή άλλως έχουν μολυνθεί».
skai.gr