Τετάρτη 24 Απριλίου 2013

Νέα τροπή στη «λίστα Λαγκάρντ»


Νέα τροπή παίρνει η υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, καθώς όταν αυτή έφτασε στα τέλη Σεπτεμβρίου 2010 στα χέρια του πρώην «τσάρου» της Οικονομίας Γ. Παπακωνταντίνου, εκείνος φέρεται λίγες μέρες αργότερα, κι ενώ τελούσε σε γνώση του το περιεχόμενο της λίστας με τα συγγενικά του πρόσωπα, να έδωσε παράταση στις ευνοϊκές διατάξεις για όσους επιστρέφουν κεφάλαια με νομοθετική πρωτοβουλία.

Η μια παράταση που εξασφάλιζε το ακαταδίωκτο και συγκεκριμένη φορολόγηση για όσους φέρουν πίσω και δηλώσουν τα χρήματά τους δόθηκε από τον Οκτώβριο του 2010 μέχρι 31/12/2010 και η δεύτερη από τις 31/3/2011- 30/9/2011.

Αυτό που πλέον διερευνάται από τους οικονομικούς εισαγγελείς Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρο Μουζακίτη είναι μήπως οι επίμαχες παρατάσεις ήταν «φωτογραφικές». Την υποψία αυτή ενισχύει το γεγονός ότι η λίστα έμεινε αναξιοποίητη για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Όπως είναι γνωστό οι περισσότεροι επαναπατρισμοί κεφαλαίων Ελλήνων από τράπεζες του εξωτερικού έγιναν με τον περίφημο νόμο Αλογοσκούφη που εξασφάλιζε το ακαταδίωκτο και συγκεκριμένη φορολόγηση για όσους επιστρέψουν και δηλώσουν τα χρήματά τους.

Ένας από αυτούς είναι άλλωστε- κατά δήλωσή του σε υπόμνημα του στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής- ο εξάδελφος του πρώην υπουργού Ανδρέας Ρωσσώνης, ο οποίος διατηρούσε λογαριασμό στην HSBC στην Ελβετία.

Μάλιστα και βάσει των παραπάνω οι οικονομικοί εισαγγελείς υπέβαλλαν ήδη αίτημα στις τράπεζες να τους αποστείλουν τον κατάλογο των προσώπων που επαναπάτρισαν κεφάλαια την επίμαχη περίοδο.

Οι απαντήσεις των τραπεζών αναμένονται μέχρι τα μέσα Μαΐου, ενώ θα υπάρξει συνεργασία των εισαγγελέων με την γενική γραμματεία πληροφοριακών συστημάτων για το θέμα.



newsbomb.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...