Τετάρτη 24 Απριλίου 2013

Παρέμβαση των ΗΠΑ... για κυπριακή ΑΟΖ


Τη συμβουλή -εν είδει διπλωματικής παρότρυνσης- να αποφύγει η Κυπριακή Δημοκρατία κινήσεις που ενδεχομένως θα κλιμακώσουν την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο μετέφερε σύμφωνα με τη εφημερίδα «Πολίτης», εκ μέρους της κυβέρνησης των ΗΠΑ, ο πρεσβης στη Λευκωσία John Koening.

Στη συνάντηση που είχαν προχθές ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης και ο Αμερικανός πρέσβης John Koening, ο δεύτερος συνέστησε στον πρώτο να μην δοθούν επί του παρόντος άδειες εξόρυξης για τα θαλάσσια οικόπεδα 5 και 6 της Κυπριακής ΑΟΖ, για τα οποία η Τουρκία φέρει ενστάσεις.

Συγκεκριμένα, η συμβουλή αφορούσε στη δυνατότητα και ενδεχομένως την πρόθεση της Κυπριακής Δημοκρατίας να δώσει νέες άδειες σε εταιρείες μέχρι τα τέλη Μαΐου οπότε και εκπνέει η σχετική προθεσμία στο πλαίσιο του β’ γύρου αδειοδότησης.

Την ίδια ώρα αναφορές για την κυπριακή ΑΟΖ προέκυψαν και από τη Βρετανική Βουλή των Λόρδων εμπλέκοντας το οικόπεδο 1 στην εν δυνάμει προέκταση των χωρικών υδάτων των βρετανικών βάσεων στη Κύπρο, από τα τρία που είναι σήμερα στα 12 ναυτικά μίλια.

Ξεκάθαρη τοποθέτηση αναμένεται να ζητήσει σήμερα από το Λονδίνο ο Κύπριος υπουργός εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης.

Το συγκεκριμένο μήνυμα του Αμερικανού πρέσβη ήταν συμπληρωματικό στα όσα είχε να μεταφέρει σχετικά με τα ανοικτά θέματα της ευρύτερης περιοχής, συμπεριλαμβανομένου και του κυπριακού.



protothema.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...