Πέμπτη, 26 Ιανουαρίου 2012

Οδικό χάρτη για το Κυπριακό ανακοίνωσε ο γ.γ. του ΟΗΕ


Η έκθεση από το Συμβούλιο Ασφαλείας τον Μάρτιο θα είναι μάλλον καθοριστική για την εξέλιξη του ζητήματος.

Σύγκληση πολυμερούς διάσκεψης προς τέλη Απριλίου με αρχές Μαΐου, ως κατάληξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας στο Κυπριακό, ζητά ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν, θέτοντας συγκεκριμένο οδικό χάρτη.

Ανακοινώνοντας τα αποτελέσματα των διήμερων συνομιλιών στο «Γκρίντρι» του Λονγκ 'Αιλαντ της Νέας Υόρκης, ο γ.γ., ενώπιον του προέδρου της Κύπρου, Δημήτρη Χριστόφια, και του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου, ανέφερε ότι θα ετοιμάσει έκθεση προς το Συμβούλιο Ασφαλείας προς τα τέλη Φεβρουαρίου, αφού προηγηθούν συνομιλίες δυο εβδομάδων στη Λευκωσία με τον κ. Ντάουνερ.

Στη συνέχεια, μετά την έκθεση του γ.γ., θα ακολουθήσει ψήφισμα από το Συμβούλιο Ασφαλείας, το οποίο θεωρείται από ελληνοκυπριακή πηγή «κλειδί» για τις παραπέρα εξελίξεις. Όπως υποστηρίζεται, η Λευκωσία επενδύει στη στάση μονίμων μελών του Σώματος ώστε να ανατραπούν σχεδιασμοί που θα παραγνωρίζουν τις προϋποθέσεις που έχει θέσει ο γ.γ. για την πραγματοποίηση μιας διάσκεψης.

Ο πρόεδρος Χριστόφιας δήλωσε πριν από λίγο στους δημοσιογράφους ότι στο διήμερο των συνομιλιών «δεν επιτεύχθηκε καμία πρόοδος», παρά το γεγονός ότι ο γ.γ., όπως είπε, επισήμανε ότι σημειώθηκε «μικρή πρόοδος».

Ο Κύπριος ηγέτης έκανε σαφές ότι «εμείς θα κρίνουμε κατά πόσο υπάρχει πρόοδος για να οδηγηθούμε σε διάσκεψη, για την οποία υπάρχουν επίσης αρκετά ζητήματα», προσθέτοντας ότι «εμείς θα τηρήσουμε τις προδιαγραφές της διαδικασίας. Εναπόκειται στην άλλη πλευρά αν τις τηρήσει, αλλά χωρίς υλοποίηση των προϋποθέσεων, που ο ίδιος ο γ.γ. θέτει, δηλαδή χωρίς συμφωνία στις εσωτερικές πτυχές, δεν πρόκειται να πάμε σε διάσκεψη».

Ο κ. Χριστόφιας τόνισε ότι «δεν υπάρχει καμία διασύνδεση της διαπραγματευτικής διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού με την προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση», ενώ υπογράμμισε ότι κατά τη διάρκεια των διήμερων συνομιλιών «δεν έγινε ανταλλαγή περιγραμμάτων με τις θέσεις της κάθε πλευράς».

<Β>Δήλωση Γενικού Γραμματέα ΟΗΕ
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, στη γραπτή δήλωσή του ανέφερε ότι «οι διήμερες διαβουλεύσεις στο «Γκρίντρι» ήταν έντονες, ωστόσο επιτεύχθηκε περιορισμένη πρόοδος», προσθέτοντας ότι οι δύο πλευρές προσήλθαν στο «Γκρίντρι», έχοντας τρεις προκλήσεις να διευθετήσουν, που αφορούσαν την εκλογή της εκτελεστικής εξουσίας, το περιουσιακό και την ιθαγένεια.

Στη συνέχεια, είπε ότι ζήτησε από τους ηγέτες να κάνουν αποφασιστικά βήματα, σημειώνοντας πως «η διαδικασία είναι κυπριακής ιδιοκτησίας και κυπριακής καθοδήγησης και τα Ηνωμένα Έθνη δεν είναι εδώ για να επιβάλουν λύσεις στις δύο πλευρές».

Για τα επόμενα βήματα, ο γ.γ. ανακοίνωσε ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν να ολοκληρώσουν την ανταλλαγή στοιχείων στο περιουσιακό στις επόμενες δύο εβδομάδες, υπογραμμίζοντας ότι «σήμερα, ο ειδικός μου σύμβουλος Αλεξάντερ Ντάουνερ θα ενημερώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας σε ανεπίσημες διαβουλεύσεις και εγώ θα υποβάλω στο Συμβούλιο έκθεση στο τέλος Φεβρουαρίου».

Ο Μπαν Κι Μουν ανέφερε ότι «στο τέλος Μαρτίου θα ζητήσω ανασκόπηση της προόδου από τον ειδικό μου σύμβουλο Αλεξάντερ Ντάουνερ. Αν η έκθεσή του είναι θετική, σε συνάρτηση και με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και έπειτα από διαβουλεύσεις με τις δύο πλευρές, προτίθεμαι να καλέσω πολυμερή διάσκεψη στο τέλος Απριλίου ή αρχές Μαΐου. Σ' αυτό το στάδιο, διατηρώντας το μομέντουμ και μόνο και συνεχίζοντας τις συνομιλίες σε εντατικό ρυθμό, δεν αρκεί. Έχω καλέσει τους ηγέτες να προβούν σε αποφασιστικά βήματα για να φτάσουμε σε συμφωνία».

Τέλος, στη δήλωσή του τόνισε ότι «τα Ηνωμένα Έθνη είναι πεπεισμένα πως είναι προς το συμφέρον όλων των Κυπρίων η επίτευξη διαρκούς συμφωνίας» και ότι «ο κ. Ντάουνερ και η ομάδα του κάνουν ό,τι είναι δυνατό για να υποβοηθήσουν την διαδικασία και παραμένουν σε ετοιμότητα για να βοηθήσουν τις πλευρές».

Aνησυχία εκφράζει η αντιπολίτευση

Απογοήτευση και ανησυχία εκφράζουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης για το αποτέλεσμα της συνάντησης στη Νέα Υόρκη για το κυπριακό και ιδιαίτερα για την πρόθεση του γ.γ. του ΟΗΕ για σύγκληση πολυμερούς διάσκεψης περί τις αρχές Μαΐου.

Ο εκπρόσωπος τύπου του ΔΗΣΥ Χάρης Γεωργιάδης σε γραπτή δήλωση σημειώνει ότι, ενώ επιβεβαιώνεται η απουσία οποιασδήποτε ουσιαστικής προόδου, καθίσταται την ίδια ώρα «ξεκάθαρη η πρόθεση των Ηνωμένων Εθνών να ασκήσουν ασφυκτική πίεση μέσα σε ένα πολύ περιορισμένο χρονικό πλαίσιο».

Με την τουρκική αδιαλλαξία να παραμένει αμετάβλητη, αναφέρει, καλούμαστε ουσιαστικά να πετύχουμε μέσα σε ελάχιστες βδομάδες όλα όσα δεν πετύχαμε τα τελευταία τέσσερα χρόνια και μάλιστα κάτω από την πίεση της τελικής αξιολόγησης εκ μέρους του κ. Ντάουνερ.

Τα διλήμματα για τα οποία ο Δημοκρατικός Συναγερμός προειδοποιούσε, σημειώνει ο κ. Γεωργιάδης, έχουν καταστεί πολύ πιο έντονα και επικίνδυνα.

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν υποστήριξε ότι υπήρξε «παταγώδης η αποτυχία» των προσπαθειών του προέδρου Χριστόφια να πετύχει οποιαδήποτε διασφάλιση στο Greentree.

Από τη δήλωση Μπαν Κι Μουν, αναφέρει ο κ. Καρογιάν, εξάγεται το συμπέρασμα ότι ο πρόεδρος Χριστόφιας, «είτε δεν κατόρθωσε να υπερασπιστεί τις αρχές και τις προϋποθέσεις που είχε θέσει το Εθνικό Συμβούλιο στη τελευταία συνεδρία του, είτε τις έχει παρακάμψει ή αναιρέσει».

Επιπρόσθετα, αναφέρει ο κ. Κάρογιαν, επαναλαμβάνεται η θέση των Ηνωμένων Εθνών ότι τα πράγματα θα οδηγηθούν σε πολυμερή διάσκεψη, χωρίς να υπάρξει συμφωνία στις εσωτερικές πτυχές.

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου σε γραπτή δήλωσή του χαρακτηρίζει «άκρως επικίνδυνες τις εξελίξεις στην Νέα Υόρκη».

Η διαδικασία των απευθείας διαπραγματεύσεων, αναφέρει, φτάνει στο τέλος της, με ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα, με δυνατότητα σύγκλησης διεθνούς διάσκεψης χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των μερών, με αφαίρεση του εδαφικού από τις απευθείας διαπραγματεύσεις και με αναβάθμιση του ρόλου του Αλεξάντερ Ντάουνερ.

Οι δεσμεύσεις του τελευταίου ανακοινωθέντος του Εθνικού Συμβουλίου, υποστηρίζει, δεν τηρήθηκαν.

Για κλείσιμο του Κυπριακού κάνει λόγο το ΕΥΡΩΚΟ και υποστηρίζει ότι «διανοίγεται μια καταστροφική πορεία για σύγκληση μιας δήθεν διεθνούς διάσκεψης».

Το ΕΥΡΩΚΟ θεωρεί ότι ο πρόεδρος Χριστόφιας «υπέκυψε στις πιέσεις και δεν στάθηκε συνεπής στις διακηρύξεις του ότι δεν θα αποδεχτεί χρονοδιαγράμματα, επιδιαιτησία και διεθνή διάσκεψη».

Οι Οικολόγοι κατηγορούν τον πρόεδρο Χριστόφια ότι «υπαναχώρησε από την απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου».

Επίσης, θεωρούν ότι το χρονοδιάγραμμα του Απριλίου για πολυμερή διάσκεψη « θα λειτουργήσει σαν επιδιαιτητικό εργαλείο για την εφαρμογή μιας λύσης στα μέτρα της Τουρκίας».kathimerini.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...