Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

«Ομάδα εκδοτών και επιχειρηματιών πιέζει για επιστροφή στη δραχμή»


Σόρος: Συμφέροντα επιδιώκουν την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη

Σε επιχειρηματικά συμφέροντα αποδίδει τις πιέσεις για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ ο γνωστός μεγαλοεπενδυτής Τζορτζ Σόρος. Στην ομιλία του στο 42ο ετήσιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, ο κ. Σόρος τόνισε ότι η Ελλάδα κινδυνεύει να χρεοκοπήσει περισσότερο από ποτέ μέσα στο 2012. Ανέφερε ωστόσο πως χρεοκοπία της Ελλάδας δεν συνεπάγεται έξοδο της χώρας από το ευρώ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ένα από τα προβλήματα στην Ελλάδα είναι η ύπαρξη μιας ισχυρής ομάδας, που τάσσεται υπέρ της αποχώρησης της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ.

«Υπάρχουν εφημερίδες αλλά και επιχειρήσεις, που θέλουν να πληρώνουν φόρους σε τοπικό νόμισμα και όχι σε ευρώ» δήλωσε κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, στο Νταβός.

Επισήμανε ακόμη πως οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις από μόνες τους δεν είναι αρκετές για να επιλύσουν το πρόβλημα κρίσης χρέους της Ευρωζώνης και πρόσθεσε ότι οι προοπτικές της Ευρώπης των «17» εξακολουθούν να είναι δυσοίωνες.
«Η ευρωπαϊκή κρίση δεν θα επιλυθεί μόνο με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Για να τονωθεί η οικονομία της Ευρωζώνης, θα πρέπει η ΕΕ να επιβάλει αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία σε ορισμένες χώρες. Η μεταδιδόμενη πλέον κρίση χρέους με επίκεντρο την Ελλάδα, πλήττει τα ευρωπαϊκά έθνη και εμπεριέχει τον κίνδυνο να εκτροχιαστεί η ήδη εύθραυστη παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη» υπογράμμισε.

Οι προοπτικές, όπως επισήμανε, παραμένουν κακές για Ευρωζώνη και Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς τα μέτρα που ελήφθησαν από την ΕΚΤ δεν έχουν βοηθήσει όλες τις χώρες, συμπεριλαμβανομένων και αυτών με τεράστια χρέη.

Ο κ. Σόρος σημείωσε πως η Ευρώπη έχει παγιδευτεί σε ένα αυτοτροφοδοτούμενο καθοδικό σπιράλ και τόνισε ότι τα ασθενέστερα μέλη της ευρωζώνης αντιμετωπίζονται σαν χώρες του Τρίτου Κόσμου που δανείστηκαν σε ξένο νόμισμα.


newsbeast.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...