Τρίτη 17 Μαρτίου 2015

Ποιοι κινδυνεύουν με κατασχέσεις κινητών και ακινήτων -Ενα εκατ. ραβασάκια από την εφορία για ρύθμιση χρεών


Οκταήμερο... εκπτώσεων ξεκινά την Πέμπτη το υπουργείο Οικονομικών, ενεργοποιώντας τη ρύθμιση-εξπρές για τους οφειλέτες του Δημοσίου, με βασικό γνώρισμα το «κούρεμα» των προσαυξήσεων ως το 100%.

Προκειμένου να... παρακινήσει τους διστακτικούς, η ΓΓΔΕ ετοιμάζεται, πάντως, να στείλει τουλάχιστον 1.000.000 ηλεκτρονικά... ραβασάκια, υπενθυμίζοντας ότι όσοι έχουν αρρύθμιστα χρέη κινδυνεύουν με κατασχέσεις κινητών και ακινήτων.

Ο στόχος της ρύθμισης- εξπρές είναι οι πολύ παλιοί οφειλέτες, που έχουν φορτωθεί με υπέρογκες προσαυξήσεις στην πορεία των χρόνων και πλέον είναι ασύμφορο γι' αυτούς να μπουν σε κάποια ρύθμιση. Η ρύθμιση αυτή, που θα μείνει ανοικτή ως τις 27 του μήνα, έχει, όμως, μια διαφορά: αν κάποιος πληρώσει το 100% της βασικής οφειλής, θα «κουρέψει» το 100% των προσαυξήσεων, ακόμα κι αν αυτές είναι υπερδιπλάσιες της αρχικής οφειλής! Θα πρέπει, πάντως, να σημειωθεί ότι ο πήχης των προσδοκιών έχει τεθεί πολύ χαμηλά, αφού αυτές οι οφειλές έχουν χαρακτηριστεί λίγο ως πολύ ανεπίδεκτες είσπραξης.

Αντιθέτως, από τη ρύθμιση των 100 δόσεων, που φτάνει στη Βουλή σήμερα ή την Τετάρτη, το υπουργείο Οικονομικών έχει υψηλές προσδοκίες, καθώς εκτιμάται ότι θα «απελευθερωθούν» πολλοί οφειλέτες με χρέη άνω του 1 εκατ. ευρώ που σήμερα δεν μπορούσαν να τα ρυθμίσουν, ενώ θα μπορούν να υπαχθούν και όσοι δεν πλήρωσαν τις τελευταίες δόσεις του ΕΝΦΙΑ.

Ακόμα και στη ρύθμιση των 100 δόσεων υπάρχει ειδική ρύθμιση -το αποκαλούμενο «χρυσό ψαλίδι»- όπου καταβάλλοντας κάποιος ένα μέρος της οφειλής «κουρεύει» αντίστοιχες προσαυξήσεις. Η σχετική διευκόλυνση θα είναι διαθέσιμη ως το τέλος Απριλίου, ενώ η... κλασική ρύθμιση των 100 δόσεων θα είναι ανοικτή ως το τέλος Μαϊου, με δυνατότητα παράτασης ως το τέλος Ιουνίου, με την υπογραφή σχετικής Απόφασης.

Το πακέτο των θετικών μέτρων για την άμεση ενίσχυση των κρατικών ταμείων συμπληρώνεται από τη δυνατότητα υποβολής συμπληρωματικών δηλώσεων για «κρυφά» εισοδήματα παλαιότερων ετών, χωρίς την επιβολή των προβλεπόμενων προστίμων. Από εκεί και πέρα ξεκινά το... μαστίγιο. Όπως τόνισε και στη Θεσσαλονίκη η Κ. Σαββαϊδου, το επιχειρησιακό σχέδιο της ΓΓΔΕ έχει επενδύσει πολλά στην ενίσχυση του αποκαλούμενου «Μεγάλου Αδελφού», ο οποίος, πλέον, δεν θα παρακολουθεί μόνο τις τραπεζικές καταθέσεις, αλλά όλες τις τραπεζικές συναλλαγές και επιπλέον, τα δάνεια, τα αμοιβαία κεφάλαια, τις μετοχές.

Συν τοις άλλοις, η ΓΓΔΕ θα επεκτείνει ως το τέλος Μαρτίου το σύστημα των ηλεκτρονικών κατασχετηρίων στις τραπεζικές καταθέσεις, ενώ το μεγάλο στοίχημα του υπουργείου Οικονομικών παραμένει η ενεργοποίηση του Περιουσιολογίου, με βασικό γνώρισμα την υποχρεωτική δήλωση και των μετρητών, προκειμένου να ξεκινήσουν οι αποκαλούμενοι έλεγχοι made in USA. Με αυτό το σύστημα, θα συγκρίνονται σε πραγματικό χρόνο οι δαπάνες και τα εισοδήματα του ελεγχόμενου κι όπου εντοπίζονται περίεργες αποκλίσεις, θα πέφτει ο πέλεκυς.



iefimerida.gr 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...