Τρίτη 17 Μαρτίου 2015

Η πρόταση της εισαγγελέα επί της ενοχής ή μη του Γιώργου Παπακωνσταντίνου


Άγριο σφυροκόπημα για τα κενά και τα ερωτηματικά που προκάλεσε η συμπεριφορά του πρώην υπουργού Γιώργου Παπακωνσταντίνου σε σχέση με τη λίστα Λαγκαρντ επιχείρησε την Τρίτη η εισαγγελέας κ. Ξένη Δημητρίου στην αγόρευση της στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο διερωτώμενη δεν ξέρω προς τι αυτές οι ανακρίβειες.

Εκτεθειμένος εμφανίζεται ο πρώην υπουργός σύμφωνα με όσα είπε η εισαγγελέας στην αγόρευσή της.

Σε σχέση με τον τρόπο που ήρθε η λίστα Λάγκαρντ στην Ελλάδα η εισαγγελέας ανέφερε:

«Μας παραπέμπει η υπόθεση στην ιερότητα με την οποία έρχεται το φως κάθε Πάσχα από την Ιερουσαλήμ».

Η κ. Δημητρίου διαπίστωσε ανακρίβειες σε σχέση με το χρόνο που παραδόθηκε ο ψηφιακός δίσκος στο στενό συνεργάτη του πρώην του υπουργού αλλά και για τα ποσά της λίστας.

«Ενώ ο κ. Παπακωνσταντίνου είχε πει ότι είχε δώσει τον ψηφιακό δίσκο στο στενό συνεργάτη Γ. Αγγελόπουλο μετά μας είπε ότι τον έδωσε σε μία από τις γραμματείς του».

Και συνέχισε:

«Από τη λίστα είπε η εισαγγελέας προκύπτει ότι μόνο οι δύο πρώτοι καταθέτες είχαν ποσά της τάξης του ενός δισ. ενώ ολόκληρη αθροίζει ποσά 4,5 δισ. δολαρίων και όχι 2 όπως ισχυρίζεται ο κ. Παπακωνσταντίνου. Προς τι αυτές οι ανακρίβειες;» διερωτήθηκε η εισαγγελέας και συνέχισε το ''σφυροκόπημα'' στον πρώην υπουργό:

«Ο κατηγορούμενος ούτε τον ψηφιακό δίσκο έχει αυτόν που πήραμε με τόση ευλάβεια και επισημότητα από τις γαλλικές αρχές αλλά δεν μας λέει και που είναι το έγγραφο που τον συνόδευε. Δεν μας λέει που είναι ο ηλεκτρονικός υπολογιστής του συνεργάτη κ. Αγγελόπουλου έστω κι αν είχε σβήσει τα δεδομένα. Που είναι ο υπολογιστής στον οποίο άνοιξε ο ίδιος ο κατηγορούμενος δύο, τρία αρχεία το βράδυ της 30ης Σεπτεμβρίου 2010; Γιατί δεν έδωσε εκείνη την ώρα το δίσκο στον κ. Αγγελόπουλο για αντιγραφή; Είναι δυνατόν να μη θυμάται σε ποια γραμματέα τον έδωσε τελικά για να γίνει η αντιγραφή; Πως είναι τόσο μεγαλόθυμος και ανεκτικός με αυτή τη γραμματέα όταν η απώλεια του δίσκου τον έχει φέρει στην τόσο δύσκολη θέση που είναι τώρα;»

Επιπλέον τόνισε η εισαγγελέας τα δέκα ονόματα που δόθηκαν στον κ. Καπελέρη δεν ήταν αυτά με τα μεγαλύτερα ποσά και συνέχισε «Το πως θα γίνει η εκμετάλλευση της λίστας και ποιος θα την κάνει ήταν το περιεχόμενο της περίφημης σύσκεψης στις 24 Ιανουαρίου. Όλοι καταλάβαιναν, ειδήμονες και μη ότι δεν θα μπορούσε να είναι τίποτε άλλο η λίστα από μία πολύτιμη πηγή πληροφοριών για να ελέγξουμε περαιτέρω τι είχε συμβεί με τους Έλληνες καταθέτες που βρέθηκαν μέσα. Ο πρώην υπουργός δεν είπε ''διενεργήστε έλεγχο'' είπε ''θα διενεργηθεί έλεγχος''».

Και κατέληξε η εισαγγελέας: «Εκείνη την ημέρα δεν αποφασίστηκε τίποτε. Δεν δόθηκε εντολή πουθενά και σε κανέναν».

Νωρίτερα, με τη σοβαρότητα και τη βαρύτητα που αρμόζει στην εκδίκαση της υπόθεσης από το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο με την κατηγορούμενο τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, ξεκίνησε την αγόρευσή της η εισαγγελέας κ. Ξένη Δημητρίου, η οποία αναμένεται την Τρίτη να προτείνει επί της ενοχής ή μη του πρώην υπουργού.

«Δεν είναι ευχάριστη η θέση μου στο έδρανο του κατηγορουμένου να βρίσκεται ένα τόσο υψηλόβαθμο πρώην στέλεχος του ελληνικού κράτους και εγώ να είμαι κατηγορούσα αρχή. Επί της υπηρεσιακής μου υποχρέωσης έχω αυτό το δυσάρεστο καθήκον σήμερα και πιο πολύ στεναχωριέμαι γιατί θα αναγκαστώ να πω πράγματα που θίγουν το κράτος μας σαν ζωντανό οργανισμό αλλά που δυστυχώς δεν λειτουργεί κάποιες φορές» είπε στην έναρξη της τοποθέτησής της η εισαγγελέας.

Στη συνέχεια εξέφρασε την «ευαρέσκειά» της στον Πρόεδρο του Δικαστηρίου κ. Νικόλαο Πάσσο, που όπως είπε «μου έδωσε την ευχέρεια να εκφράσω τις απόψεις μου αναλυτικά ενώ έγιναν δεκτά αρκετά αιτήματά μου, να προσκομιστούν στοιχεία στο Δικαστήριο για τη διευκόλυνση της υπόθεσης». Και τέλος αναφέρθηκε στους συνηγόρους υπεράσπισης λέγοντας ότι «μακάρι να αποτελέσουν παραδείγματα για τους νεότερους συναδέλφους τους».

Στη συνέχεια της αγόρευσής της η κ. Δημητρίου τοποθετήθηκε σχετικά με το θέμα «της αποσβεστικής προθεσμίας» που έχουν θέσει οι συνήγοροι υπεράσπισης και συγκεκριμένα για το εάν η ποινική δίωξη που ασκήθηκε από τη Βουλή σε βάρος του πρώην υπουργού είναι νόμιμη ή εάν έχει παρέλθει η προθεσμία που ορίζει ο νόμος και άρα είναι παράνομη. Αφού αναφέρθηκε στο άρθρο 86 του Συντάγματος που προβλέπει τα περί ποινικής δίωξης από τη Βουλή πρώην υπουργών, πρωθυπουργών κλπ και ανέφερε επίσης νομικές απόψεις έγκριτων δικαστικών, πανεπιστημιακών και νομικών και η εισαγγελέας κατέληξε ότι στη Βουλή της ΙΕ' περιόδου νομίμως άσκησε ποινική δίωξη σε βάρος του πρώην υπουργού Γ. Παπακωνσταντίνου της ΙΓ' βουλευτικής περιόδου καθώς η Βουλή της ΙΔ' περιόδου ουσιαστικά δεν λειτούργησε παρά μόνο δύο ημέρες.

«Αντίθετη άποψη» τόνισε η εισαγγελέας «θα οδηγούσε στο αποτέλεσμα η ποινική δίωξη να έχει ασκηθεί σε χρόνο δύο ημερών αλλά σε αυτή την περίπτωση η Βουλή δεν θα είχε το χρόνο να ψάξει αυτή την υπόθεση ή να μην έχει ασκηθεί καμία ποινική δίωξη».

Σε άλλο σημείο αναφέρθηκε στη συνταγματικότητα του άρθρου 86 του Συντάγματος.

Τόνισε ότι παρόμοιο θέμα είχε ανακύψει στη διαδικασία της παραπομπής σε δίκη των πρωταιτίων του πραξικοπήματος του 1967 και επεσήμανε ότι «αυτό το θέμα πρέπει να μας προβληματίσει και να οδηγήσει στην αναθεώρηση του Συντάγματος όπως συμβαίνει σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε μία προς μια στις νομικές έννοιες που αντιμετωπίζει ο πρώην υπουργός και στάθηκε συγκεκριμένα στο τι σημαίνει έγγραφο νομικά λέγοντας στη συνέχεια το ότι το γεγονός ότι το έγγραφο της λίστας Λαγκάρντ δεν είχε πρωτοκολληθεί νομίμως δεν σημαίνει ότι δεν είχε την έννοια του εγγράφου.

Η εισαγγελέας ξεκίνησε την αναφορά στα πραγματικά περιστατικά της υπόθεσης και στη διαδικασία που ξεκίνησε την άνοιξη του 2010 όταν έγινε γνωστή στη γαλλική κυβέρνηση η ύπαρξη της λίστας Φαλτσιανί – Λαγκάρντ που περιείχε και ονόματα Ελλήνων καταθετών.

«Ο κατηγορούμενος ανέθεσε στον τότε γγ του ΥΠΟΙΚ κ. Πλασκοβίτη να μεριμνήσει να έρθουν τα στοιχεία στην Ελλάδα. Στις 13 Σεπτεμβρίου 2010 ο κ. Πλασκοβίτης με έγγραφό του απευθύνθηκε στο γαλλικό υπ. Οικονομικών και ζήτησε να έρθουν, ή δυνατόν και αυθημερόν, τα στοιχεία στην Ελλάδα».

Και συνέχισε η εισαγγελέας: «Όχι απευθείας στον κατηγορούμενο πρώην υπ. Οικονομικών αλλά στον τότε Πρέσβη μας στο Παρίσι κ. Χαλάστανη με την υποχρέωση να σταλούν ή και δυνατόν αυθημερόν στον κ. Παπακωνσταντίνου προκειμένου να γίνουν οι φορολογικοί έλεγχοι όπως έγινε σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Έτσι έφτασε ένα cd στο υπουργείο Οικονομικών χωρίς αριθμό πρωτοκόλλου».

Σε αυτό το σημείο η εισαγγελέας πρότεινε να απορριφθεί η ένσταση των συνηγόρων υπεράσπισης του υπουργού σύμφωνα με την οποία δεν αποτελεί έγγραφο η λίστα χωρίς Αρ. Πρωτοκόλλου.
Και τόνισε «η νομολογία του ΣτΕ ορίζει ότι για να είναι κάποιο έγγραφο ούτε σφραγίδα ούτε Αριθμός Πρωτοκόλλου».



huffingtonpost.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...