Η σκληρή λιτότητα έσπρωξε τους Έλληνες ψηφοφόρους στα άκρα και αύξησε τον κίνδυνο πτώχευσης της Ελλάδας, σημειώνει το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της Αυστραλίας ABC.
Εκτενές ρεπορτάζ στην εκπομπή «7.30» αναφέρθηκε στα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών στην Ελλάδα, τα οποία προκαλούν «τριγμούς και έντονη ανησυχία στις διεθνείς αγορές, καθώς τίθεται πλέον σε σοβαρή αμφισβήτηση η συνέχιση του προγράμματος λιτότητας που ήδη έχει επιδεινώσει δραματικά την ποιότητα ζωής των Ελλήνων πολιτών λόγω των δραματικών περικοπών στους τομείς των υπηρεσιών, της κοινωνικής πρόνοιας και της περίθαλψης».
Ο γνωστός οικονομικός αναλυτής και συγγραφέας Satyajit Das σχολιάζει ότι «απλώς διαπιστώνουμε τα πολιτικά όρια στην επιβολή προγραμμάτων λιτότητας. Οι ψηφοφόροι εξέφρασαν, με την ψήφο τους, την οργή τους απέναντι στην πολιτική λιτότητας ως μοναδική λύση στην οικονομική κρίση στην ευρωζώνη, αρνούμενοι να υποταχθούν στις προσταγές του Βερολίνου και των Βρυξελλών, επιλέγοντας ακραίες τοποθετήσεις». Ταυτόχρονα όμως «αυξάνονται δραματικά οι πιθανότητες χρεοκοπίας της Ελλάδας και εξόδου της από τη ζώνη του ευρώ, καθώς είναι μάλλον απίθανο το νέο Κοινοβούλιο να δεχθεί τη συνέχιση του προγράμματος περικοπών».
Υπογραμμίζεται, επιπλέον, ότι οι διεθνείς αγορές «δεν ανησυχούν γι' αυτές καθ' αυτές τις εξελίξεις στην Ελλάδα με την ασήμαντη σχετικά οικονομία, όσο για την επίδραση ενός πιστωτικού γεγονότος στην ευρωπαϊκή οικονομία και στο ευρύτερο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα, στον βαθμό που καλείται τον επόμενο μήνα να προχωρήσει στην εύρεση εκατομμυρίων ευρώ από τις δημόσιες δαπάνες για την αποπληρωμή των χρεών της». Ως εκ τούτου ο αναλυτής διατείνεται ότι «διανύουμε τις πρώτες μέρες της κατάρρευσης του ενιαίου νομίσματος».
Ερμηνεύοντας δε την πολιτική διάσταση των εκλογικών αποτελεσμάτων, επισημαίνει ότι για πρώτη φορά παρατηρείται «σύγκλιση των απόψεων της ακροδεξίας και της ακροαριστεράς και λογικό είναι, δεδομένου ότι τα θέματα που τίθενται είναι η αντιμετώπιση της ανεργίας με ακραίες προτάσεις όπως η εκδίωξη των μεταναστών, καθώς και η αντίθεση στο ευρώ και στις πολιτικές των Βρυξελλών». Η συνύπαρξη αυτών των παραγόντων, προβλέπει ο Satyajit Das ότι, «καθιστά εξαιρετικά δύσκολο τον σχηματισμό σταθερών και ισχυρών κυβερνήσεων στην Ευρώπη γενικότερα και στην Ελλάδα ειδικότερα».
Το ρεπορτάζ καταλήγει ότι είναι «απόλυτα κατανοητό για το εκλογικό σώμα να επιλέγει κόμματα τα οποία σε καμία άλλη περίπτωση δε θα ψήφιζε, εξαιτίας της δραματικής επιδείνωσης του επιπέδου διαβίωσης».
Στην εκπομπή «Lateline» του καναλιού ABC ο παρουσιαστής σχολίασε ότι «η ελληνική κυβέρνηση υπήρξε θύμα της ευρωπαϊκής οικονομικής κρίσης, με τα δύο μεγάλα κόμματα που υποστήριζαν τη λιτότητα να καταρρέουν στις βουλευτικές εκλογές και το εκλογικό σώμα να στέλνει ηχηρότατο μήνυμα προς όλους τους αποδέκτες ότι επιβάλλεται αλλαγή πολιτικής πορείας». Ανέφερε δε ότι «ελλοχεύει ο κίνδυνος να χάσουν οι αγορές την εμπιστοσύνη στη διάσωση της χώρας, στο μέτρο που οι επικεφαλής προειδοποιούν ότι δε θα υπάρξει καμία νέα διαπραγμάτευση για το ελληνικό χρέος και ότι οποιαδήποτε κυβέρνηση αναδειχθεί είναι υποχρεωμένη να τηρήσει απαρέγκλιτα τα συμπεφωνημένα». Υπογραμμίζεται δε ότι «κανείς δεν είναι σίγουρος για το τι μέλλει γενέσθαι σε μια χώρα, η οποία είναι εξόχως απρόβλεπτη και γεμάτη εκπλήξεις».
Το θέμα, εξάλλου, των ελληνικών εκλογών καλύφθηκε εκτενέστατα από το σύνολο των αυστραλιανών μέσων ενημέρωσης. Χαρακτηριστικό είναι το άρθρο της εφημερίδας «The Sydney Morning Herald» όπου ο αρθρογράφος Ian Verrender σχολιάζει ότι «η αυστραλιανή αγορά βρίσκεται σε μεγάλη αναστάτωση, ενόψει των πολιτικών εξελίξεων στην Ευρώπη και στην Ελλάδα ειδικότερα. Η σχετική ηρεμία που ακολούθησε της υπογραφής των δανειακών συμβάσεων για την αποτροπή χρεωκοπίας της ελληνικής οικονομίας, δε διήρκησε πολύ, καθώς όλοι γνώριζαν ότι επρόκειτο για μια εξαιρετικά βραχύβια και προσωρινή λύση. Ήταν δεδομένο ότι η Ελλάδα δεν θα ήταν δυνατόν να αποπληρώσει τα χρέη της ακόμα και μετά την παραγραφή σημαντικού μέρους των οφειλομένων στο βαθμό που η λιτότητα αποκλειστικά ως μέτρο αντιμετώπισης οδηγεί μόνο στην ανεργία, στην ύφεση και στον οικονομικό μαρασμό αν δε συνοδεύεται από αναπτυξιακά προγράμματα».
Ωστόσο, θεωρείτο ότι «η εν λόγω πολιτική θα έλυνε το πρόβλημα έστω για μερικά χρόνια, σίγουρα όχι για μερικές εβδομάδες». Τα νέα δεδομένα, καταλήγει, «καθιστούν όλο και πιθανότερη την προοπτική της χρεοκοπίας της ελληνικής οικονομίας και της εξόδου της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σηματοδοτώντας χιονοστιβάδα κρίσης χρέους για όλη την ΕΕ αλλά και παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης χειρότερης και από εκείνης του 2008».
Στο ίδιο πνεύμα, άρθρο του Glenn Mumford στην εφημερίδα «The Australian Financial Review» επισημαίνει ότι τα αποτελέσματα των εκλογών στην Ελλάδα «θέτουν σε πραγματικό κίνδυνο την επιβίωση του ενιαίου νομίσματος, καθώς η πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα φέρει πανικό στις παγκόσμιες αγορές με απρόβλεπτες συνέπειες. Ήδη σημαντικά επενδυτικά κεφάλαια απομακρύνονται από τις επισφαλείς αγορές της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, απειλώντας την πρώτη, κυρίως, με εκδήλωση πιστωτικού γεγονότος».
Σύμφωνα με ανάρτηση, παράλληλα, στην ηλεκτρονική σελίδα του SBS με τίτλο «η Ελλάδα έχει δύο επιλογές, ή να τηρήσει απαρέγκλιτα τις δεσμεύσεις της προς τους δανειστές της, με πιθανότερο αποτέλεσμα να μετατραπεί σε μονίμως εξαρτώμενη οικονομικά χώρα, όπως η Βουλγαρία και η Ρουμανία, ή να εγκαταλείψει το πρόγραμμα λιτότητας, γεγονός όμως το οποίο θα συνιστούσε μεγαλύτερο σοκ. Σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να αποχωρήσει από τη ζώνη του ευρώ».
kathimerini.gr