Πέμπτη 4 Απριλίου 2013

Ενιαίος φόρος ακινήτων με διπλό μηχανισμό είσπραξης (ΔΕΗ - ΔΟΥ)


Με κοινή θέση όσον αφορά στη φορολόγηση των ακινήτων προσέρχονται στη διαπραγμάτευση με την τρόικα οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι.

Υστερα από τρίωρη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί αποφάσισαν την αντικατάσταση από το 2014 του ΕΕΤΗΔΕ, του γνωστού «χαρατσιού», με έναν ενιαίο φόρο ακινήτων, ο οποίος, ωστόσο, θα εξακολουθήσει να εισπράττεται κυρίως μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Το φετινό τέλος θα συνεχίσει επίσης να εισπράττεται κυρίως μέσω της ΔΕΗ, ενώ η κυβέρνηση θα εισηγηθεί στην τρόικα μειωμένους συντελεστές, ώστε να υπάρξει ελάφρυνση στην τελική επιβάρυνση, σε συνδυασμό με τη διεύρυνση της συγκεκριμένης φορολογητέας βάσης.

Οπως δήλωσε βγαίνοντας από τη σύσκεψη ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, ο ενιαίος φόρος στα ακίνητα θα συνεχίσει να εισπράττεται και το 2013 μέσω της ΔΕΗ, ενώ θα γίνει προσπάθεια να διευρυνθεί η φορολογική βάση και να μειωθεί το ποσό για όσους ήδη το καταβάλλουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόθεση της κυβέρνησης είναι η μείωση να ξεκινήσει από το 2013 και να είναι της τάξης του 10% και να αυξηθεί μέχρι 15%. Το ακριβές ποσοστό όμως θα καθοριστεί μετά από τις διαπραγματεύσεις που θα γίνουν με την τρόικα.

Η πρόταση του υπουργείου Οικονομικών

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, η απώλεια των εσόδων, ύψους 200 εκατ. ευρώ, που θα προκύψει, σε περίπτωση που μειωθεί ο συντελεστής κατά 10-15% θα καλυφθεί με τρεις τρόπους:

Από ακίνητα εκτός σχεδίου ηλεκτροδοτούμενα που επιβαρύνονται με τον κατώτατο συντελεστή και θα ανέβουν πλέον στο μέσο όρο των δήμων

Από ακίνητα που νοικιάζει το δημόσιο από ιδιώτες, χωρίς όμως να εισπράττει το ΕΕΤΗΔΕ

Από εξαιρέσεις που υπάρχουν σε διάφορα ακίνητα στα οποία οι δήμοι δεν επιβάλλουν ΕΕΤΗΔΕ ή ΤΑΠ

Υπολογίζεται ότι οι δράσεις αυτές θα αποφέρουν περίπου 140 εκατ. και τα υπόλοιπα 60 εκατ. θα καλυφθούν από τη μεγαλύτερη απόδοση που έχει το ΕΕΤΗΔΕ (στο εξής ο Ενιαίος Φόρος) σε σχέση με αυτή που υπολογίζει η τρόικα. Θα γίνει επίσης προσπάθεια να ενταχθούν και τα αγροτεμάχια.
Κουβέλης-Βενιζέλος: Με κοινή πρόταση στην τρόικα

Ο Φώτης Κουβέλης, εμφανίστηκε ικανοποιημένος από τις συζητήσεις μετά το τέλος της συνάντησής στο Μέγαρο Μαξίμου, δηλώνοντας ότι «προσερχόμαστε με κοινές θέσεις καθώς αντικαθίσταται το ΕΕΤΗΔΕ με ενιαίο φόρο στα ακίνητα και μάλιστα με προοδευτικό χαρακτήρα, γεγονός που σημαίνει ότι θα ελαφρυνθούν μεγάλες κατηγορίες πολιτών».

Ο κ. Κουβέλης διευκρίνισε στις δηλώσεις του ότι για το 2013 η είσπραξη του ενιαίου φόρου θα γίνει μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ με την νομοθεσία, όπως είπε, που ισχύει. Δηλαδή, διευκρίνισε, ότι το Ειδικό Τέλος Ακινήτων αποδεσμεύεται από την πληρωμή του ρεύματος και όποιος δεν συμφωνεί θα το πληρώνει στην εφορία.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ είπε ακόμη, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ότι η κοινή θέση που διαμορφώθηκε δεν έχει καμία σχέση με το ισχύον σήμερα Ειδικό Τέλος Ακινήτων.

Από την πλευρά του ο κ. Βενιζέλος σημείωσε: «Συζητήσαμε επί μακρόν όλα τα ανοιχτά θέματα της διαπραγμάτευσης με την Τρόικα γιατί πρέπει να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις και να εκταμιευτεί η δόση. Πρέπει ο πολίτης και ο άνεργος να προστατευθεί σε μία Ευρώπη που είναι σε νευρικότητα και να θωρακιστεί η οικονομία από την κυπριακή κρίση.

» Το 2011 όταν αποφασίστηκε το Ειδικό Τέλος, τότε δεν υπήρχε άλλη λύση, ήταν έκτακτο και προσωρινό. Τώρα πρέπει να περάσουμε στον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων που θα έχει προοδευτικό χαρακτήρα. Ο μηχανισμός είσπραξης θα είναι για το 2013 η ΔΕΗ, αλλά δεν θα κόβεται το ρεύμα, ενώ από το 2014 θα είναι οι εφορίες».

«Είναι προβλητικό να λέγεται ότι θέλω να γίνω αντιπρόεδρος»

Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ακόμη ότι δεν συζητήθηκαν θέματα ανασχηματισμού, καθώς η συζήτηση ήταν αφιερωμένη στην τρόικα και την επίλυση των μεγάλων εκκρεμοτήτων. Και πρόσθεσε ότι ο ανασχηματισμός είναι ένα τυπικό θέμα αρμοδιότητας του πρωθυπουργού.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφερόμενος σε δημοσιεύματα που τον φέρουν να επιθυμεί τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση, θεώρησε ότι τέτοιες αναφορές είναι αστείες και προσβλητικές για τον ίδιο.

«Λες και θα σημαίνει κάτι αν γίνω εγώ αντιπρόεδρος», τόνισε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι ο ίδιος έφυγε από αντιπρόεδρος της κυβέρνησης για να γίνει Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, για να καταλήξει ότι αυτό που έχει σημασία είναι η σωτηρία της χώρας.

Σχετικά με τη λειτουργία της κυβέρνησης ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι ισχύει η απόφαση του Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, ότι η κυβέρνηση πρέπει να λειτουργεί με τον καλύτερο και αποτελεσματικότερο τρόπο και πρόσθεσε ότι «αυτή την κυβέρνηση δεν την χαρίζουμε σε κανέναν, ούτε στη ΝΔ».

Αναφερόμενος στην Κύπρο τόνισε ότι η υπόθεση της Μεγαλονήσου απέδειξε ότι τα προβλήματα είναι μεγάλα, καθώς και ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση, ενώ πρόσθεσε ότι το βίωμα της Κύπρου αντιτάσσεται στο βίωμα της Ελλάδας και ο Έλληνας πολίτης μπορεί να σκεφθεί τι ζει και τι απέφυγε.



ethnos.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...