Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

Σε "ξένα χέρια" για 40 χρόνια δεκάδες λιμάνια της χώρας


Ξεκινούν οι διαγωνιστικές διαδικασίες γα την «αξιοποίηση των τουριστικών λιμένων της χώρας» από το ΤΑΙΠΕΔ, όπως τονίστηκε σε σημερινή συνέντευξη του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων από κοινού με το Υπουργείο Τουρισμού, το οποίο, όπως κατέστησε σαφές η αρμόδια υπουργός Όλγα Κεφαλογιάννη, παρέχει αμέριστη συμπαράσταση προς αυτή την κατεύθυνση.

Το πρόγραμμα και τα οφέλη παρουσίασαν σε κοινή συνέντευξη τύπου η υπουργός Τουρισμού, ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Στέλιος Σταυρίδης και ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ Γιάννης Εμίρης.

Αναλυτικότερα, όπως ανακοινώθηκε, με την έναρξη της διαδικασίας παραχώρησης του τουριστικού λιμένα του Αλίμου, μαζί με τους αντίστοιχους της Ύδρας, Πόρου και Νέας Επιδαύρου, ξεκινούν οι διαγωνιστικές διαδικασίες για την αξιοποίηση των μαρίνων και μικρών λιμένων από το ΤΑΙΠΕΔ.

Το έργο της αξιοποίησης των τουριστικών λιμένων εντάσσεται στο έργο "Νηρηίδες" που προβλέπει την αξιοποίηση με μακροχρόνια μίσθωση 40 ετών, 46 τουριστικών λιμένων που βρίσκονται σε όλη την επικράτεια.

Ειδικότερα, η διαδικασία αξιοποίησης των τουριστικών λιμένων περιλαμβάνει δύο κύριους άξονες:

1. Την ομαδοποιημένη αξιοποίηση των τουριστικών λιμένων, δηλαδή μέσα από τη δημιουργία ομάδων (Clusters) τουριστικών λιμένων, τα οποία θα αποτελούνται από μία Κεντρική Μαρίνα που θα λειτουργεί ως βασικός κόμβος και από αριθμό περιφερειακών τουριστικών λιμένων.

2. Τη στοχευμένη αξιοποίηση μεμονωμένων τουριστικών λιμένων, δηλαδή μέσα από την εξειδικευμένη αξιοποίηση τεχνικών και γεωγραφικών χαρακτηριστικών συγκεκριμένων τουριστικών λιμένων. Μάλιστα, προβλέπεται η αναβάθμιση κάποιων από αυτών σε μαρίνες για megayachts και σε μαρίνες πολυτέλειας.

Η πρώτη διαγωνιστική διαδικασία, που θα ξεκινήσει στις 29 Μαρτίου 2013, αφορά στην ομάδα (Cluster) που περιλαμβάνει ως Κεντρική Μαρίνα τον Άλιμο και ως περιφερειακούς τουριστικούς λιμένες, την Ύδρα, τον Πόρο και τη Νέα Επίδαυρο. Σημειώνεται ότι, στην περίπτωση της Ύδρας και του Πόρου αφορά σε τμήματα των λιμένων χωρίς να επηρεάζονται οι υπηρεσίες της ακτοπλοΐας.

Θα ακολουθήσουν, μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2013, άλλες πέντε διαγωνιστικές διαδικασίες που αφορούν τους τουριστικούς λιμένες της Πύλου, της Χίου, της Αρετσούς, τμήμα του λιμένα του Λαυρίου, που προβλέπεται να μετατραπεί σε megayacht μαρίνα, και του Αργοστολίου, που θα αναβαθμιστεί σε luxury μαρίνα.

«Η υλοποίηση του Έργου θα έχει σημαντικά και πολύπλευρα οφέλη, αφού θα ενισχύσει σε σημαντικό βαθμό την ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού στη χώρα μας, θα συμβάλει στη δημιουργία πολλών εκατοντάδων θέσεων εργασίας, θα ενισχύσει σημαντικά τις τοπικές οικονομίες και τις τοπικές κοινωνίες σε όλη τη χώρα και θα συμβάλλει στη μεγιστοποίηση των εσόδων και των ωφελειών για το ελληνικό δημόσιο» , τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ.

Επισημαίνεται ότι η αξιοποίηση θα γίνει με μορφή παραχώρησης και μακροχρόνιας μίσθωσης των τουριστικών λιμένων, και όχι πώλησης. Αυτό σημαίνει ότι μετά το τέλος της μίσθωσης οι τουριστικοί λιμένες επιστρέφουν στο Δημόσιο, συμπεριλαμβανομένων των νέων υποδομών που έχουν υλοποιηθεί από τους επενδυτές.

Η κάθε διαγωνιστική διαδικασία, από την έναρξή της μέχρι την επιλογή επενδυτή και την τελική υπογραφή, υπολογίζεται να έχει μέση διάρκεια 6-9 μήνες.

Ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, Στέλιος Σταυρίδης, ανέφερε: «Στο ΤΑΙΠΕΔ αντιμετωπίζουμε τις αποκρατικοποιήσεις περισσότερο σαν μοχλό ανάπτυξης με πολλαπλασιαστικά οφέλη στις τοπικές οικονομίες και κοινωνίες παρά σαν αγοραπωλησία με αυστηρά εισπρακτική οπτική. Μια αποκρατικοποίηση είναι επιτυχημένη μόνο όταν δημιουργεί προϋποθέσεις ανάπτυξης. Μόνο όταν δημιουργεί θέσεις εργασίας, όταν συμβάλλει στην ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας και κατ ʽεπέκταση στην προσπάθεια να επιστρέψει η χώρα μας σε αναπτυξιακή τροχιά».

Ο δευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, Γιάννης Εμίρης, τόνισε: «Σήμερα, κάνουμε το πρώτο μεγάλο βήμα προς την υλοποίηση ενός πολύ σημαντικού Έργου για την ενίσχυση και ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος της χώρας μας. Ενός πραγματικά αναπτυξιακού Έργου που θα συμβάλλει στη δημιουργία θέσεων εργασίας και στην υλοποίηση σημαντικών επενδύσεων που μπορούν να αλλάξουν ριζικά την εικόνα που έχουν σήμερα οι τουριστικοί λιμένες στη χώρα μας».



epikaira.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...