Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

Αλλάζουν όλα για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές - Τα αποτελέσματα για τις συντάξεις μαϊμού


Μέσα στο επόμενο διάστημα κατατίθεται στη Βουλή, η διάταξη για την υπαγωγή όλων των ληξιπρόθεσμων οφειλών από επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα προς τα ταμεία, κάτω από την «ομπρέλα» του ΙΚΑ.

Στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι μια τριετία μετά, το 2017, όλες αυτές οι οφειλές να εισπράττονται από το υπουργείο Οικονομικών.

Τα παραπάνω ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας στην εργασία.

Οι αναπόγραφοι συνταξιούχοι

Ο υπουργός, στην επί της αρχής συζήτηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια, κατέθεσε για πρώτη φορά στην Ολομέλεια τα ολοκληρωμένα στοιχεία για τις 51.551 καταχρηστικές συντάξεις ανά κλάδο του ασφαλιστικού συστήματος.

Το σύνολο των αναπόγραφων στο ΙΚΑ - ΕΤΑΜ ανέρχεται σε 6.251 το 2012 και σε 6.168 το 2011, στον ΟΓΑ το 2012 οι αναπόγραφοι ανήλθαν σε 4.624 και το 2011 σε 502. Στον ΟΑΕΕ οι αναπόγραφοι ανήλθαν συνολικά σε 1.151, στο ΕΤΑΠ- ΜΜΕ σε 21, στο ΤΕΑΙΤ (Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Ιδιωτικού Τομέα) 86, στο ΤΕΑΔΥ οι αναπόγραφοι ανέρχονται σε 5.518, στο ΤΕΑΠΑΣΑ σε 830, στο ΕΤΑΤ σε 794, στο ΕΤΕΑ σε 1,253, στο ΜΤΠΥ σε 2.484, στο ΝΑΤ σε 4.780 στο ΓΛΚ (συντάξεις δημοσίου) σε 2.277 αναπόγραφους.

Κατά την ειδική απογραφή των συνταξιούχων λόγω θανάτου το 2013, οι αναπόγραφοι του ΟΓΑ ανέρχονται σε 995, του ΕΤΑΑ σε 5.205, του ΤΕΑΠΑΣΑ σε 2.204, του ΝΑΤ σε 1.167, του ΕΤΑΤ σε 294 και του ΕΤΑΠ - ΜΜΕ σε 110 αναπόγραφους.

Συντάξεις αιτία θανάτου

Όπως ενημέρωσε επίσης ο υπουργός, σε εκκρεμότητα βρίσκεται ακόμα η απογραφή των συντάξεων αιτία θανάτου. Η απογραφή αυτή που αφορά 521.000 συντάξεις γίνεται με ηλεκτρονικό τρόπο ώστε να μην ταλαιπωρηθεί το σώμα των συνταξιούχων και το χρονοδιάγραμμα είναι και αυτή να έχει ολοκληρωθεί μέσα σε 2 μήνες.

Ειδικά για τις περιπτώσεις καταχρηστικών συντάξεων, ο υπουργός Εργασίας επανέλαβε ότι όλα τα στοιχεία θα σταλούν στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου.
Προσωρινή διακοπή

Για τις «αταυτοποίητες» συντάξεις, δηλαδή, τις συντάξεις που δεν είναι μεν καταχρηστικές, αλλά υπάρχουν αποκλίσεις σε σχέση με τα ΑΦΜ ή τον ΑΜΚΑ, ο υπουργός εξήγησε ότι σήμερα μόλις 350.000 είναι αυτές οι συντάξεις, για τις οποίες υπάρχουν ελλιπή στοιχεία σε ΑΜΚΑ ή ΑΦΜ. Στόχος είναι να μηδενιστούν οι αποκλίσεις μέχρι το τέλος Απριλίου. Για τις λίγες περιπτώσεις "αταυτοποίητων" που θα παραμείνουν, ο κ. Βρούτσης εξήγησε ότι θα υπάρξει μια διακοπή προσωρινή στο τέλος Απριλίου, δυσάρεστη μεν αλλά προσωρινή, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε, μέχρι οι συνταξιούχοι να δώσουν τον ΑΜΚΑ ή τον ΑΦΜ.

Πιστοποιητικό ασφαλιστικής συμμόρφωσης

Ειδικά για τις διατάξεις που αφορούν στο πιστοποιητικό ασφαλιστικής συμμόρφωσης, ο υπουργός Εργασίας διευκρίνισε ότι επεκτείνεται το φορολογικό πιστοποιητικό και σε ασφαλιστικό πιστοποιητικό, δηλαδή ο έλεγχος θα γίνεται και για τις φορολογικές και για τις ασφαλιστικές υποχρεώσεις των επιχειρήσεων. Ξεκαθάρισε όμως ότι έχουν προβλεφθεί ποινικές και διοικητικές κυρώσεις για τους ελεγκτές που θα υπογράφουν πιστοποιητικά όταν δεν πρέπει.

Οικονομική αστυνομία-ΣΕΠΕ

Για τη συνεργασία του ΣΕΠΕ και της Οικονομικής Αστυνομίας, ο κ. Βρούτσης είπε ότι η οικονομική αστυνομία εμπλέκεται στο τμήμα της αδήλωτης εργασίας με τρόπο που να ενισχύει και να συμπληρώνει το ΣΕΠΕ και όχι με τον τρόπο που να το επικαλύπτει.

Τα κόμματα

Κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου, ο εισηγητής της ΝΔ Γιώργος Κοντογιάννης υπογράμμισε ότι το νομοσχέδιο περιλαμβάνει σημαντικές διατάξεις που εντάσσονται στη γενικότερη προσπάθεια της κυβέρνησης για την αναμόρφωση του δημόσιου τομέα και την αντιμετώπιση χρόνιων παθογενειών και τάχθηκε υπέρ της ψήφισης επί της αρχής.

Την εκτίμηση ότι όχι μόνο δεν θα καταπολεμηθεί η εισφοροδιαφυγή και η αδήλωτη εργασία, αλλά ότι θα ενισχυθούν κιόλας, διατύπωσε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Στρατούλης και κατήγγειλε ότι ιδιωτικοποιείται ένας ακόμη ελεγκτικός τομέας, αυτός για τις ασφαλιστικές υποχρεώσεις των επιχειρήσεων αφού θα ανατίθεται σε ελεγκτικά γραφεία, ξεκαθαρίζοντας ότι το κόμμα του καταψηφίζει.

Την πεποίθηση ότι το σύστημα «ΑΡΙΑΔΝΗ» δημιουργεί ένα πλέγμα διασυνδέσεων, που θα αποτρέπει την παραβατικότητα, εξέφρασε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Κουτσούκος που τάχθηκε υπέρ της ψήφισης επί της αρχής. Ταυτόχρονα, όμως, προειδοποίησε ότι με τις διατάξεις που οδηγούν σε αύξηση των εισφορών στο εργόσημο μπορεί να υπάρξει αύξηση της εισφοροδιαφυγής.

Την απόφαση των Ανεξάρτητων Ελλήνων να μην στηρίξουν το νομοσχέδιο επί της αρχής, έκανε γνωστή ο Παύλος Χαϊκάλης καταγγέλλοντας προχειρότητα και ελλιπή στήριξη των ελεγκτικών μηχανισμών.

Σύμφωνος με πολλές διατάξεις του νομοσχεδίου, δήλωσε ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Δημήτρης Κουκούτσης, αλλά σημείωσε ότι θα καταψηφίσει επί της αρχής επειδή το σύστημα «Αριάδνη» θα οδηγήσει στην παραβίαση προσωπικών δεδομένων των πολιτών.

Στο μεγάλο όφελος, δημοσιονομικό, ηθικό και πολιτικό, των διατάξεων αναφέρθηκε η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Κατερίνα Μάρκου κυρίως διότι «γνωρίζοντας τον ακριβή αριθμό των συντάξεων μπορεί να υπάρξουν στοχευμένες πολιτικές». Εξέφρασε, όμως, σοβαρές επιφυλάξεις στις διατάξεις για το εργόσημο αν και το κόμμα της ψηφίζει επί της αρχής.

Κατά του νομοσχεδίου τάχθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, ο οποίος κατήγγειλε ότι προωθούνται μέτρα απαλλαγής των εργοδοτών από ασφαλιστικές εισφορές και προειδοποίησε ότι τις διατάξεις για το εργόσημο θα τις αξιοποιήσουν οι εργοδότες εις βάρος όσων δουλεύουν κανονικά.



newsit.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...