Τρίτη 27 Αυγούστου 2013

Θρύλοι και μύθοι για τη σελήνη

Η σελήνη προκαλούσε πάντα δέος στον άνθρωπο. Δεν μπορεί να αρνηθεί κανείς πως το φως της είναι μαγευτικό και οι άνθρωποι μέσα στους αιώνες...δε σταμάτησαν να την κοιτούν και να εμπνέονται από αυτήν.

 Το φεγγάρι είναι το θέμα πολλών μύθων και θρύλων σε διάφορους πολιτισμούς ακριβώς επειδή είναι ένα τόσο σημαντικό κομμάτι του ουράνιου θόλου.

Ακολουθούν κάποιοι μύθοι γύρω από αυτήν...

1. Τσανγκ'ε: Υπάρχει ένας ευρέως γνωστός κινέζικος μύθος για μια γυναίκα που λέγεται πως ζει στο φεγγάρι. Η βασική ιστορία του μύθου είναι ότι αυτή και ο άντρας της ήταν κάποτε αθάνατοι, που έγιναν θνητοί εξαιτίας της αλαζονικής τους συμπεριφοράς. Θέλησαν να δημιουργήσουν μια θεραπεία προκειμένου να ξαναγίνουν αθάνατοι, αλλά η Τσανγκ'ε, στην πλεονεξία της, πήρε υπερβολική θεραπεία και κατέληξε να περιφέρεται στο φεγγάρι αιώνια. Οι Κινέζοι ποιητές εμπνέονται εδώ και πολλούς αιώνες από την ιστορία αυτή, η οποία είναι μια από τις γενεσιουργές αιτίες του φθινοπωρινού εορτασμού του κινέζικου φεγγαριού.

2. Κουνέλι του φεγγαριού: Πρόκειται περί ενός ενδιαφέροντος μύθου επειδή συναντάται σε πολλές διαφορετικές κουλτούρες. Το κουνέλι του φεγγαριού (ή κουνέλι από νεφρίτη) λέγεται πως ήταν ένας από τους συντρόφους που τελικά επιτράπηκε στην Τσανγκ'ε να κρατήσει μαζί της στο φεγγάρι. Ωστόσο, είναι ένα σύμβολο που συναντάται επίσης σε μύθους στην Κορέα και στην Ιαπωνία.

3. Σελήνη/Λούνα: Είναι τα ονόματα της θεάς του φεγγαριού στην ελληνική και τη ρωμαϊκή μυθολογία, αντίστοιχα. Στους σχετιζόμενους μύθους, η θεά είναι σύντροφος του θεού του ηλίου. Ταξιδεύει κατά τη διάρκεια της μέρας και ξαναρχίζει το ταξίδι της τη νύχτα. Θεωρείται γενικά ως θεά γεμάτη πάθος που έχει πολλούς εραστές, αντιπροσωπεύει τον πόθο, ο οποίος συνδέεται παραδοσιακά με το φεγγάρι.

4. Τεξιστεκάτλ (ή Τεκιζτεκάτλ): Δεν είναι όλες οι θεότητες της σελήνης γυναίκες. Ο Τεξιστεκάτλ είναι ένας άνδρας θεός της Αζτεκικής μυθολογίας, ο οποίος μετασχηματίστηκε σε φεγγάρι αφότου προσφέρθηκε να θυσιαστεί στην πυρά. Κάτι που είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον είναι η σύνδεση της μυθολογίας του με άλλες, τελείως διαφορετικές κουλτούρες και πιο συγκεκριμένα με ασιατικές δοξασίες, μιας και οι Αζτέκοι θεωρούσαν πως το κουνέλι συνδέεται στενά με το φεγγάρι.

5. Άννινγκαν: Οι Ινουίτ (εσκιμώοι) της Αλάσκα και της Γροιλανδίας έχουν έναν αρκετά αποτρόπαιο μύθο σχετικά με το φεγγάρι. Πιστεύουν ότι ο Άννινγκαν, ο θεός του φεγγαριού, βίασε την αδερφή του, τη θεά του ήλιου. Σα να μην έφτανε αυτό, εξακολουθεί μέχρι και σήμερα να την κυνηγά για να την κάνει δική του, γι' αυτό και την ακολουθεί κάθε μέρα στον ουρανό. Οι αλλαγές στο σχήμα του φεγγαριού ερμηνεύονται σαν την πείνα που καταλαμβάνει βαθμιαία τον Άννινγκαν, ώσπου αυτός εξαφανίζεται για να βρει τροφή και στη συνέχεια εμφανίζεται ολόκληρος κι έτοιμος να συνεχίσει το κυνήγι.

6. Μάχου: Μια πολύ πιο ευχάριστη ιστορία για το φεγγάρι έρχεται από την Αφρική. Εκεί ο Μάχου είναι ένας θεός της σελήνης που είναι αιώνια ενωμένος με τη θεά του ήλιου, Λίζα. Πιστεύεται ότι οι εκλείψεις ηλίου και σελήνης είναι ουσιαστικά οι ερωτικές συνευρέσεις του ουράνιου ζευγαριού.

7. Ρόνα: Αυτή είναι μια ιστορία που προέρχεται από τη φυλή των Μαορί της Νέας Ζηλανδίας. Ο μύθος μιλά για μια νεαρή γυναίκα που ονομάζεται Ρόνα, η οποία δυσαρέστησε τόσο πολύ το φεγγάρι, που αυτό την τράβηξε και την πήγε μακριά. Στο μύθο, η Ρόνα προσπάθησε να κρατηθεί από ένα δέντρο, όμως αυτό δεν άντεξε, ξεριζώθηκε και πήγε μαζί της ως το φεγγάρι. Πιστεύεται ότι το δέντρο συμβολίζει τη γονιμότητα και πως ο μύθος το συνδέει με το συμβολισμό του φεγγαριού.

8. Σεληνιακές θεές των Μάγιας: Οι Μάγιας έχουν διάφορες ιστορίες για διαφορετικές θεές του φεγγαριού. Μια θεά που συνδέεται συχνά με τη σελήνη είναι η Ίσελ, η οποία πιστεύεται ότι είναι ουσιαστικά η «γιαγιά του φεγγαριού» και αναπαριστά τη γήρανση και την απώλεια της γονιμότητας με το χρόνο. Αυτό την καθιστά σύμβολο των φάσεων της σελήνης και ειδικότερα της μείωσης του ορατού της μέρους κατά τη διάρκεια του μήνα.

9. Λυκάνθρωποι: Ένα από τα πλάσματα που συναντούμε πολύ συχνά σε πολλούς ευρωπαϊκούς μύθους και θρύλους. Πιστευόταν ότι η κατάρα μεταδιδόταν με το δάγκωμα και ότι ο καταραμένος μεταμορφωνόταν σε λυκόμορφα είδη με βίαιη συμπεριφορά κάθε φορά που έλαμπε στον ουρανό η πανσέληνος. Ο θρύλος ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής το μεσαίωνα και αναβίωσε με νέα, μεγαλύτερη ένταση στις μέρες μας, όχι σαν ιστορία που λέγεται ψιθυριστά κοντά στο τζάκι τα βράδια αλλά σαν μια από τις πάμπολλες ταινίες που γυρίστηκαν (και γυρίζονται ακόμη) γύρω από το θέμα.






newsbomb.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Tαμείο Μολυβιάτη: Βρήκαμε τα 28 και χάσαμε άλλα 11 εκατ. ευρώ!

Ο εμπαιγμός των πυροπλήκτων της Ηλείας δεν έχει τέλος, καθώς συνεχώς ανακύπτουν εύλογες απορίες για την τύχη των χρημάτων του Ταμείου Μολυβιάτη.

Ο υπουργός Οικονομικών Γ.Στουρνάρας, απαντώντας σε ερώτημα τεσσάρων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ από την Πελοπόννησο -μεταξύ αυτών και η βουλευτής Ηλείας Εφη Γεωργοπούλου-Σαλτάρη- ανέφερε εγγράφως ότι διατέθηκαν 28 εκατ. ευρώ σε φορείς μεταξύ των οποίων το υπουργείο Ανάπτυξης (15 εκατ. ευρώ) η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, η Περιφέρεια Θεσσαλίας, ενώ μόλις 2,9 εκατ. ευρώ δόθηκαν στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, στην οποία ανήκει η Ηλεία. Συνεπώς, φαίνεται ότι μέρος των χρημάτων δεν δόθηκε για τον σκοπό για τον οποίο συγκεντρώθηκαν τα χρήματα-δωρεές, κάτι που πρέπει να απαντηθεί από τους φορείς που έλαβαν τα ποσά (δεν είναι όλοι πυρόπληκτοι).

Ο κ.Στουρνάρας απάντησε επίσημα πως «μετά την κατάργηση του ΕΤΕΑ (Ειδικό Ταμείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών), το ταμειακό υπόλοιπο που προέκυψε ήταν ύψους 118.324.384,80 ευρώ, περιήλθε το 2011 στην αρμοδιότητα του υπουργού Οικονομικών και μεταφέρθηκε από τους λογαριασμούς που τηρούσε το ΕΤΕΑ στον "Λογαριασμό Αρωγής Πυρόπληκτων", ο οποίος είχε συσταθεί στην ΤτΕ ειδικά για τη συγκέντρωση δωρεών υπέρ πυροπλήκτων».

Ο υπουργός Οικονομικών ενημέρωσε τους βουλευτές ότι «ο λογαριασμός αυτός πιστώθηκε επίσης με το ποσό των 2.079.480,04 ευρώ το οποίο προέρχεται από τόκους (συνολική πίστωση 120.404.620,84 ευρώ). Αφότου περιήλθε στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους η παραπάνω αρμοδιότητα μεταφοράς των αιτούμενων ποσών, έχουν ικανοποιηθεί από τη Δ24-Λογαριασμών του Δημοσίου, έως και την 10η Απριλίου του 2013, όλες οι υποβληθείσες αιτήσεις χρηματοδότησης των φορέων συνολικού ύψους 27.686.811,45 ευρώ. Το υπόλοιπο του λογαριασμού Αρωγής Πυροπλήκτων ανερχόταν στις 10 Απριλίου του 2013, στο ποσό των 92.717.809,39 ευρώ (120.404.620,84)».

Ο «τσάρος» της ελληνικής οικονομίας απέστειλε τα συνολικά ποσά χρηματοδοτήσεων έργων από αιτήματα Περιφερειών, Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και υπουργείων, που εκτελέστηκαν σε βάρος του Λογαριασμού Αρωγής Πυροπλήκτων για το χρονικό διάστημα από τον Μάιο του 2011 (μετά δηλαδή την κατάργηση του ΕΤΕΑ) έως και τις 10 Απριλίου του 2013.

Από τα στοιχεία, προκύπτει ότι το συνολικό ποσό χρηματοδοτήσεων από τον Λογαριασμό Αρωγής Πυρόπληκτων ανήλθε σε 27.686.811,45 και από αυτό, το μεγαλύτερο ποσό κατευθύνθηκε για αιτήματα αρμοδιότητας του υπουργείου Ανάπτυξης, ενώ σε μόλις 2,6 εκατ. ευρώ ανήλθε η χρηματοδότηση της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Αναλυτικότερα, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου - Δυτικής Ελλάδας - Ιονίου χρηματοδοτήθηκε με 5.135.040,89 ευρώ, η Περιφέρεια Πελοποννήσου με 2.690.109 ευρώ, το υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων με 15.557.889,48 ευρώ, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας χρηματοδοτήθηκε με 113.600,49 ευρώ, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας με 1.279.565,69 ευρώ και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας χρηματοδοτήθηκε με 2.910.605,90 ευρώ.

Παράλληλα ο κ.Στουρνάρας ανέφερε ότι το πρώην ταμείο Μολυβιάτη μετά την εκκαθάρισή του και την υπαγωγή του σε «Λογαριασμό Αρωγής Πυροπλήκτων» είχε 120 εκατ. ευρώ, ενώ ο κ.Μολυβιάτης είχε δηλώσει στο patrisnews.com σε συνέντευξή του ότι άφησε στο ταμείο 131 εκατ ευρώ. (θυμηθείτε εδώ)

Πάνω λοιπόν που βρέθηκε η άκρη με τα 28 εκατ. ευρώ που... χάθηκαν στη διαδρομή, τώρα εγείρεται θέμα για το πού πήγαν 10 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με μέλη της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, η άτυπη ενημέρωση ήταν ότι διατέθηκαν για την αποκατάσταση σπιτιών στις πυρόπληκτες περιοχές από τον τότε υπουργό Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, δίχως όμως να υφίσταται επίσημη ενημέρωση επ' αυτού.

Η ουσία είναι ότι οι αρχικές δεσμεύσεις για διάθεση του 50% του ταμείου Μολυβιάτη στην Ηλεία, όπως αναφέρουν και οι 4 βουλευτές (Ε.Γεωργοπούλου-Σαλτάρη, Θ.Πετράκος, Μ.Κανελλοπούλου, Β. Χατζηλάμπρου) στην ερώτησή τους, δεν εφαρμόζονται στην πράξη, φέρνοντας για πολλοστή φορά την Ηλεία σε μειονεκτική θέση.



patrisnews.com
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Η τελική ρύθμιση για τους πλειστηριασμούς ακινήτων

Στους πρώτους μήνες του 2014 θα ξεκινήσει η διαδικασία των πλειστηριασμών των ακινήτων των «κόκκινων δανείων» που εντάχθηκαν στο καθεστώς προστασίας το 2008. Πρόκειται για ειλημμένη απόφαση της κυβέρνησης και ιδιαίτερα του υπουργείου Ανάπτυξης, ενώ παράλληλα πρόκειται να καταργηθεί η ρύθμιση που αφορά την προστασία από πλειστηριασμούς όλων των ακινήτων (και όχι μόνο της κύριας κατοικίας) ενός «κόκκινου» δανειολήπτη μέχρι του ποσού των 200.000 ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», εκτός των προαναφερομένων ρυθμίσεων βασικός «κορμός» της νομοθετικής παρέμβασης που σχεδιάζει η κυβέρνηση είναι η μείωση του ορίου της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου που θα προστατεύεται από το υπό διαμόρφωση νέο νομοθετικό πλαίσιο.

Πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης έλεγαν ότι «η κύρια κατοικία προστατεύεται από τον νόμο Κατσέλη και από τις τροποποιήσεις που έχει δεχθεί προ μηνών από τον υπουργό κ. Χατζηδάκη». Ωστόσο θεωρείται βέβαιο ότι θα ληφθεί ιδιαίτερη μέριμνα για ειδικές κατηγορίες δανειοληπτών, όπως είναι οι άνεργοι, οι πολύτεκνοι, καθώς και τα άτομα με ειδικές ανάγκες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα η αναστολή των πλειστηριασμών αφορά το σύνολο των οφειλετών, δηλαδή μισθωτούς, ανέργους, επιχειρηματίες, ελεύθερους επαγγελματίες και συνταξιούχους.


Τι ισχύει σήμερα

Έτσι μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2013 προστατεύονται από πλειστηριασμούς:

- Όλα τα ακίνητα που βρίσκονται στην κατοχή ενός οφειλέτη ανεξάρτητα από την ιδιότητά του εφόσον πρόκειται για οφειλές μόνο προς πιστωτικά ιδρύματα κάτω των 200.000 ευρώ. Δηλαδή προστατεύεται το σύνολο της ακίνητης περιουσίας και όχι μόνο η κύρια κατοικία του οφειλέτη (δεν πλειστηριάζεται κανενός είδους ακίνητο).

- Η κύρια ή μοναδική κατοικία ανεξάρτητα από το ύψος της οφειλής, την ιδιότητα του οφειλέτη και την ιδιότητα του δανειστή (ακόμη και εάν πρόκειται για ιδιώτη), αρκεί η αντικειμενική αξία του ακινήτου να μην υπερβαίνει το αφορολόγητο όριο πρώτης κατοικίας, προσαυξημένο κατά 50%. Δηλαδή άγαμος: 200.000 ευρώ + 50% = 300.000 ευρώ, έγγαμος: 250.000 + 50% = 375.000 ευρώ, οικογένεια με 2 τέκνα: 300.000 ευρώ + 50% = 450.000 ευρώ.

Οι ίδιες πηγές έλεγαν ότι «για τους ελεύθερους επαγγελματίες, μισθωτούς, ανέργους και συνταξιούχους που έχουν περιέλθει σε μόνιμη αδυναμία πληρωμής με τον νόμο 3869/2010 όπως τροποποιήθηκε με την πρόσφατη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης (νόμος 4161/2013) λαμβάνεται ιδιαίτερη μέριμνα για τη διατήρηση και προστασία της κύριας κατοικίας των οφειλετών». Και πρόσθεταν πως «επιπλέον προστασία υπάρχει και μέχρι την έκδοση της δικαστικής απόφασης αλλά ακόμη και μετά από αυτή στην περίπτωση που δεν κρίνεται ευνοϊκή από τον οφειλέτη».

Πιο συγκεκριμένα, από τη στιγμή που ένας δανειολήπτης αιτηθεί τη ρύθμιση των οφειλών του με βάση τον νόμο 4161/2013 (νόμος Κατσέλη) και μέχρι τη συζήτηση της προσωρινής διαταγής αναστέλλονται κάθε είδους καταδιωκτικά μέτρα εναντίον του. Τα πιστωτικά ιδρύματα αλλά και κάθε άλλου είδους πιστωτές όχι μόνο δεν μπορούν να προχωρήσουν σε πλειστηριασμό της κύριας κατοικίας του οφειλέτη αλλά τους απαγορεύεται να στραφούν κατά της περιουσίας του. Στη συνέχεια και μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσής του προστατεύεται από την απόφαση προσωρινής διαταγής.

Μετά την έκδοση της οριστικής δικαστικής απόφασης με τον νόμο 4161/2013, ακόμη και εάν αυτή είναι εις βάρος του οφειλέτη, του παρέχεται δυνατότητα αναστολής της αναγκαστικής εκτέλεσης κατόπιν αίτησής του και εφόσον έχει ασκήσει εμπρόθεσμα έφεση, προστατεύοντάς τον έτσι από καταδιωκτικά μέτρα σε βάρος του. Τόνιζαν χαρακτηριστικά ότι στην προκειμένη περίπτωση το πιο ευνοϊκό μέτρο είναι οι ρυθμοί έκδοσης των δικαστικών αποφάσεων...



tovima.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Δευτέρα 26 Αυγούστου 2013

Ο άνθρωπος με τα 999 γκολ

Ο Τούλιο Μαραβίλια πέτυχε το 999ο γκολ της καριέρας του και έχει βάλει πλώρη για να ξεπεράσει τους Πελέ, Ρομάριο.

Ποιος είναι όμως ο παίκτης με τα 1468 τέρματα;

Ο βετεράνος επιθετικός Τούλιο Μαραβίλια συνεχίζει την καριέρα του σε ηλικία 44 ετών σε σύλλογο χαμηλής κατηγορίας στην Βραζιλία, έχοντας στην πλάτη του σπουδαία καριέρα και 999 γκολ!

Το 999ο τέρμα πέτυχε στον αγώνα εναντίον της Linhares και θέλει άλλα δυο για να σπάσει το φράγμα των 1000 γκολ.

Ανάλογο ρεκόρ έχουν και οι συμπατριώτες του Πελέ, Ρομάριο. Με τον τελευταίο μάλιστα έχουν αγωνιστεί μαζί στην εθνική ομάδα της Βραζιλίας την περίοδο 1990-1995 (ο Τούλιο μετρά 15 συμμετοχές με 13 γκολ).

Ψάχνοντας τη στατιστική για το ποιοι παίκτες τα έχουν... χιλιάσει βρήκαμε τον πρώτο σκόρερ όλων των εποχών με τα 1468 τέρματα!

Ας δούμε τη λίστα

1) Ζόζεφ Μπίσαν: 918 ματς, 1468 γκολ (1931-1956)

2) Γκέρντ Μίλερ: 1216 ματς, 1461 γκολ (1962-1983)

3) Άρθουρ Φρίντενραϊχ: 1239 ματς, 1329 γκολ (1909-1935)

4) Πελέ: 1375 ματς, 1284 γκολ (1956-1990)

5) Φραντς Μπίντερ: 756 ματς, 1006 γκολ (1930-1949)

6) Ρομάριο: 1188 ματς, 968 γκολ (1985-2007)

7) Φέρεντς Πούσκας: 754 ματς, 746 γκολ  (1943-1966)

Σύμφωνα με τους Βραζιλιάνους ο Τούλιο βρίσκεται κανονικά στην 7η θέση με 999 τέρματα, ενώ ο Ρομάριο έχει 1000 γκολ.





sport24.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Οι 10 θεμελιώδεις αρχές του Μαχάτμα Γκάντι

Δεν χρειάζονται πολλά λόγια για τον Μαχάτμα Γκάντι. Όλοι γνωρίζουμε για τον άνθρωπο που οδήγησε το 1947 τους Ινδούς στην ανεξαρτησία από την Βρετανική κυριαρχία. Διαβάστε τις θεμελιώδεις αρχές που σύμφωνα με τον Γκάντι, πρέπει να υπάρχουν στην ζωή μας...


1. Γίνε εσύ η αλλαγή που θέλεις να δεις στον κόσμο

Εάν αλλάξεις τον εαυτό σου, θα αλλάξεις τον κόσμο σου. Εάν αλλάξεις τον τρόπο σκέψης σου, τότε θα αλλάξουν οι ενέργειές σου, αλλά και το πώς αισθάνεσαι. Και με αυτόν τον τρόπο ο κόσμος γύρω σου θα αλλάξει. Όχι μόνο γιατί πλέον θα βλέπεις το περιβάλλον σου μέσω νέων «φακών» σκέψης και συναισθημάτων, αλλά και γιατί η αλλαγή μέσα σου μπορεί να σου επιτρέψει να αναλάβεις δράση με τρόπους που δεν είχες ποτέ φανταστεί.

2. Κανείς δεν μπορεί να με πειράξει χωρίς την άδειά μου

Το τι νιώθεις και το πώς αντιδράς σε κάτι, είναι πάντα δική σου επιλογή. Μπορεί να υπάρχει ένας «κανονικός» ή ένας κοινός τρόπος αντίδρασης σε διαφορετικά πράγματα. Το σίγουρο είναι ότι μπορείς να επιλέξεις τις δικές σου σκέψεις, αντιδράσεις και συναισθήματα σχεδόν στα πάντα. Δεν χρειάζεται να πανικοβάλλεσαι, να αντιδράς υπερβολικά ή αρνητικά. Τουλάχιστον όχι κάθε φορά και όχι άμεσα. Μερικές φορές, αντιδρούμε αντανακλαστικά και όχι συνειδητά.

3. Ο αδύναμος δεν μπορεί ποτέ να συγχωρήσει. Η συγχώρεση είναι το χαρακτηριστικό του ισχυρού

«Το ‘οφθαλμόν αντί οφθαλμού’ μπορεί να οδηγήσει μόνο στο να τυφλωθεί όλος ο κόσμος»

Το να καταπολεμάς το κακό με κακό δε πρόκειται να σε βοηθήσει. Μπορείς πάντα να επιλέγεις τον τρόπο αντίδρασής σου στις καταστάσεις. Όταν ενσωματώσεις αυτόν τον τρόπο σκέψης στη ζωή σου, τότε θα μπορείς να αντιδράς με ένα τρόπο που θα είναι πιο χρήσιμος για εσένα και για τους άλλους. Έχεις συνειδητοποιήσει ότι με το να συγχωρείς και να ξεχνάς το παρελθόν, θα προσφέρεις σε εσένα και τους γύρω σου μία μεγάλη υπηρεσία; Το να σπαταλάς το χρόνο σου σε αρνητικές εμπειρίες, από τη στιγμή που έχεις πάρει όλα τα μαθήματα από αυτές, δεν θα σου προσφέρει τίποτα. Το πιο πιθανό θα είναι να προκαλέσεις στο εαυτό σου περισσότερο πόνο και να τον παραλύσεις καθιστώντας τον ανίκανο να αναλάβει δράση όταν θα πρέπει.

4. Δεν θέλω να προβλέπω το μέλλον. Είμαι αφοσιωμένος στην παρούσα στιγμή. Ο Θεός δεν μου έδωσε τον έλεγχο της επόμενης στιγμής, αλλά αυτής

Ο καλύτερος τρόπος για να ξεπεράσεις την εσωτερική αντίσταση που συχνά σε σταματά από την ανάληψη δράσης, είναι να μείνεις στο παρόν όσο το δυνατόν περισσότερο και να είσαι δεκτικός. Γιατί; Επειδή, όταν ζεις στο παρόν, δεν ανησυχείς για την επόμενη στιγμή που ούτως ή άλλως δεν μπορείς να ελέγξεις.

5. Μια ουγκιά δράσης αξίζει περισσότερο από ένα τόνο διαδασκαλίας

Χωρίς δράση δεν συμβαίνει τίποτα. Το αναλάβει όμως κανείς δράση είναι πολύ δύσκολο και συνήθως υπάρχει μεγάλη εσωτερική αντίσταση. Έτσι οι περισσότεροι άνθρωποι καταφεύγουν στη διδασκαλία και επαναπαύονται νομίζοντας ότι έτσι προοδεύουν. Τα βιβλία προσφέρουν γνώση, η δράση όμως την μεταφράζει σε κατανόηση.

6. Είναι ανόητο να είσαι πολύ σίγουρος για την σοφία σου. Είναι υγιές να υπενθυμίζεις στον εαυτό σου ότι και οι ισχυρότεροι μπορεί να αποδυναμωθούν και οι σοφότεροι μπορεί να σφάλλουν

Όταν θεοποιείς ανθρώπους -ακόμη κι αν έχουν καταφέρει εκπληκτικά πράγματα- κινδυνεύεις να αποστασιοποιηθείς από αυτούς. Συχνά αρχίζεις να αισθάνεσαι ότι εσύ δεν θα μπορούσες ποτέ να πετύχεις παρόμοια κατορθώματα. Είναι σημαντικό να θυμάσαι ότι κι αυτοί είναι ανθρώπινα πλάσματα όπως εσύ, άσχετα με το τι έχουν καταφέρει.

7. Πρώτα θα σε αγνοήσουν, μετά θα γελάσουν με σένα, μετά θα σε πολεμήσουν, και τότε κέρδισες

Να είσαι ανθεκτικός στα σαμποτάζ που σου στήνει ο ίδιος σου ο εαυτός. Μόνο τότε, η εσωτερική σου αντίσταση θα ασθενήσει και θα σε επισκέπτεται όλο και λιγότερο. Βρες αυτό που πραγματικά θέλεις να κάνεις και τότε θα βρεις και το εσωτερικό κίνητρο για να συνεχίσεις. Ένας λόγος που ο Γκάντι είχε τόσο μεγάλη επιτυχία με την μέθοδό της μη βίας, ήταν ότι ο ίδιος και οι οπαδοί του δεν παραιτήθηκαν ποτέ.

8. Βλέπω μόνο τις αρετές των ανθρώπων. Αφού δεν είμαι αλάθητος, δεν θα αναλύσω τα λάθη των άλλων

Όλοι έχουμε κάτι καλό μέσα μας. Αν στοχεύεις στη βελτίωση τότε είναι χρήσιμο να επικεντρώνεσαι στις καλές πλευρές των ανθρώπων. Όταν εστιάζεις στα θετικά στοιχεία των άλλων, έχεις ακόμα ένα κίνητρο για να τους βοηθήσεις. Με το να βοηθάς τους άλλους δεν κάνεις μόνο την δική τους ζωή καλύτερη. Με τον καιρό παίρνεις πίσω ότι έδωσες, ενώ οι άνθρωποι που βοήθησες τείνουν περισσότερο να βοηθήσουν άλλα άτομα. Έτσι, όλοι μαζί, δημιουργείτε μια θετική αλλαγή που δυναμώνει.

9. Ευτυχία είναι όταν αυτά που σκέπτεσαι, αυτά που λες και αυτά που κάνεις, βρίσκονται σε αρμονία μεταξύ τους

«Πάντα να στοχεύεις στην πλήρη αρμονία της σκέψης, των λόγων και των πράξεων. Πάντα να στοχεύεις στο να εξαγνίζεις τις σκέψεις σου και όλα θα είναι καλά».

Μία από τις καλύτερες συμβουλές για την βελτίωση των κοινωνικών δεξιοτήτων είναι να συμπεριφέρεσαι με συνέπεια και να επικοινωνείς με αυθεντικό τρόπο. Στους ανθρώπους αρέσει αυτό και ο νους γαληνεύει όταν οι σκέψεις, τα λόγια και οι πράξεις είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένες. Όταν είσαι αληθινός δεν χρειάζεται να αποδείξεις τίποτα γιατί η γλώσσα του σώματός σου και ο τόνος της φωνής σου -τα οποία κάποιοι λένε ότι είναι το 90% της επικοινωνίας- είναι συντονισμένα με τις σκέψεις σου.

10. Η συνεχής ανάπτυξη είναι ο νόμος της ζωής. Αυτός που προσπαθεί να διατηρήσει τα δόγματά του για να φαίνεται συνεπής στους άλλους, οδηγεί τον εαυτό του σε λάθος δρόμο.

Υπάρχουν φορές που είσαι ασυνεπής ή που δίνεις την εντύπωση πως δεν ξέρεις τι κάνεις. Αυτό είναι προτιμότερο από το να προσπαθείς να διατηρείς παλιές απόψεις που ξέρεις ότι είναι λανθασμένες από φόβο μην σε κρίνουν οι άλλοι. Μην το κάνεις. Επέλεξε να αναπτύξεις την σκέψη σου και να εξελιχθείς.



http://kosmoskaipolitismos.blogspot.gr/
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Τώρα και ζωολογικοί κήποι στο Google Maps: Επισκεφθείτε τους μέσω Street View

Εκδρομή στους μεγαλύτερους ζωολογικούς κήπους σας πάει πλέον το Google Maps. Για τους λάτρεις των άγριων ζώων που δεν έχουν το χρόνο και την ευκαιρία να επισκεφθούν τους ζωολογικούς κήπους του εξωτερικού, η Google τους προσάρμοσε στη λειτουργία Street View των χαρτών της.

Ετσι πλέον, μέσω της υπηρεσίας, μπορείτε να επισκεφτείτε το πάρκο των πάντα «Chengdu Research Base of Giant Panda Breeding» στη Κίνα που προστατεύει τα γιγάντια πάντα από την εξαφάνιση, καθώς και τον δημοφιλή San Diego Zoo των ΗΠΑ, το Chapultepec Zoo στο Μεξικό και τα Toronto Zoo και Jungle Cat World Wildlife Park στο Οντάριο του Καναδά. Επίσης μπορείτε διαδικτυακά να ταξιδέψετε στη Χιλή για να απολαύσετε τον ζωολογικό κήπο Buin Zoo και στη Βραζιλία στο Zoologico de Bauru, ενώ οι Google Maps καλύπτουν και άλλες ηπείρους, συμπεριλαμβάνοντας το Shou Shan Zoo στην Τιβάν, το Asahiyama Zoo στην Ιαπωνία και τους Τhe Singapore Zoo και Taronga Zoo στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας.



iefimerida.gr 
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Κυριακή 4 Αυγούστου 2013

Η ιστορία της πρώτης γυναίκας που εκτελέστηκε στις ΗΠΑ

Η πρώτη γυναίκα κατάδικος που εκτελέσθηκε στις νεοσύστατες ΗΠΑ το 1778 ήταν η Μπαθσίμπα Σπούνερ. Η Σπούνερ γεννήθηκε το 1746 και ήταν κόρη του επιφανούς αμερικανού ταξίαρχου Τίμοθι Ράγκλς, ο οποίος, το 1766, κανόνισε το γάμο της με τον Τζόσουα Σπούνερ, που κάποιες πηγές αναφέρουν ότι ήταν μεγάλης ηλικίας.

Το πρώτο παιδί της Μπαθσίμπα γεννήθηκε τον Απρίλιο του 1767. Η νεαρή γυναίκα γέννησε τρεις ακόμη φορές ανάμεσα στο 1770 και το 1775, με το δεύτερο παιδί της να πεθαίνει ελάχιστες μέρες μετά τη γέννα. Ενώ ζούσαν σε ένα καλαίσθητο διώροφο σπίτι στη Μασαχουσέτη και θεωρούνταν πλούσιοι, ο γάμος τους ήταν δυστυχισμένος, αν και οι λόγοι δεν έγιναν ποτέ γνωστοί. Κάποιες πηγές λένε πως η δυναμική και κοινωνική Μπαθσίμπα απεχθανόταν τον αδύναμο Τζόσουα, ενώ άλλες δείχνουν πως τον φοβόταν επειδή μεθούσε συχνά και γινόταν βίαιος. Ένα άρθρο αναφέρει πως εκείνος ίσως είχε σεξουαλικές σχέσεις με υπηρέτριες, πράγμα που ίσως πυροδότησε μια αλυσιδωτή συναισθηματική αντίδραση στη γυναίκα του.

Κατά τη διάρκεια της αμερικανικής επανάστασης, το Μάρτιο του 1777, οι Σπούνερ φιλοξένησαν έναν τραυματία στρατιώτη, τον Έζρα Ρος, τον οποίο φρόντισε και τελικά θεράπευσε η Μπαθσίμπα. Ο Ρος επισκέφθηκε ξανά τους Σπούνερ τον Ιούλιο του 1777 και σύντομα ξεκίνησε να συνεργάζεται επαγγελματικά με τον Τζόσουα. Λέγεται πως δημιούργησε δεσμό με την Μπαθσίμπα, η απογοήτευση της οποίας με το γάμο της μεγάλωνε τόσο πολύ, που προτού ο Έζρα φύγει σε επαγγελματικό ταξίδι με τον Τζόσουα, η Μπαθσίμπα του έδωσε ένα μπουκαλάκι με νιτρικό οξύ, λέγοντάς του να δολοφονήσει τον άνδρα της. Αν και ο Έζρα πήρε το μπουκαλάκι, δεν σκότωσε τον Τζόσουα.

Την περίοδο εκείνη, αμέσως μετά τη λήξη του πολέμου, πολλοί βρετανοί πρώην στρατιώτες περιφέρονταν στη Μασαχουσέτη. Ενώ ο Τζόσουα και ο Έζρα βρίσκονταν σε επαγγελματικό ταξίδι το Φεβρουάριο του 1778, η Μπαθσίμπα κάλεσε σπίτι της δύο βρετανούς στρατιώτες, τον Τζέιμς Μπιουκάναν και τον Ουίλιαμ Μπρουκς. Οι δύο άνδρες έφαγαν και ήπιαν πολύ καλά, με τα χρήματα του Τζόσουα φυσικά. Η Μπαθσίμπα τους είπε πόσο δυστυχισμένη ήταν, και πόσο πολύ θα ήθελε να γίνει χήρα.

Μιας και ο Έζρα δεν τον δηλητηρίασε, ο Τζόσουα επέστρεψε υγιέστατος σπίτι. Ωστόσο, δεν είδε με καλό μάτι τους δύο καλεσμένους· μάλιστα, τους κατηγόρησε ότι του έκλεψαν ένα ασημικό και τους έδιωξε από το σπίτι του.

Όμως, ο Μπιουκάναν και ο Μπρουκς επέστρεψαν δύο εβδομάδες μετά, την 1η Μαρτίου 1778. Ο Τζόσουα έπινε στο καπηλειό με φίλους του. Κατά σύμπτωση, εκείνη τη μέρα ήρθε και ο Έζρα στο σπίτι.

Όταν ο Τζόσουα επέστρεψε, ο Μπρουκς τον χτύπησε και τον στραγγάλισε. Ο Έζρα πήρε το ρολόι του νεκρού και το έδωσε στον Μπιουκάναν. Οι τρεις άνδρες σήκωσαν το πτώμα, το μετέφεραν ως το πηγάδι, ο Μπιουκάναν του πήρε τα παπούτσια, και το έριξαν μέσα. Όταν το τρίο επέστρεψε στην άρτι χηρεμένη Μπαθσίμπα, αυτή τους έδωσε χρήματα και ρούχα. Στη συνέχεια οι τρεις άνδρες έφυγαν.

Νωρίς το επόμενο πρωί, οι τρεις άνδρες ξεκίνησαν να πίνουν, προφανώς γεμάτοι τύψεις. Το απόγευμα, ο Μπιουκάναν και ο Μπρουκς εμφανίστηκαν σε μια ταβέρνα, όπου τα ακριβά τους ρούχα και τα παπούτσια με τα αρχικά «Τ.Σ.» δημιούργησαν υποψίες.

Εν τω μεταξύ, η Μπαθσίμπα κάλεσε τις αρχές και ανέφερε πως ο άνδρας της αγνοούνταν. Οι ερευνητές βρήκαν το πτώμα στο πηγάδι και οι ανακρίσεις που πραγματοποιήθηκαν στους γείτονες οδήγησαν στη σύλληψη των Μπαθσίμπα, Μπιουκάναν, Μπρουκς και Έζρα.

Η δίκη τους, που πραγματοποιήθηκε στις 24 Απριλίου του 1778, ξεκίνησε στις 8 το πρωί και έληξε τα μεσάνυχτα, με το δικαστήριο να καταδικάζει και τους τέσσερις κατηγορούμενους σε θάνατο.

Η εκτέλεσή τους προγραμματίστηκε για τις 4 Ιουνίου του 1778. Η Μπαθσίμπα ισχυρίστηκε πως ήταν έγκυος και μάλιστα σε προχωρημένο στάδιο (η νομοθεσία της εποχής επέτρεπε την εκτέλεση εγκύου μόνο στα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης), έτσι ώστε να παραταθεί η ζωή της τουλάχιστον έως τη γέννα. Τότε, θεωρούσαν την εγκυμοσύνη προχωρημένη μόνο εφόσον το έμβρυο κινούταν μέσα στη μήτρα.

Ο ισχυρισμός της αυτός οδήγησε στην εξέτασή της από ειδικούς, οι οποίοι αποφάνθηκαν πως δεν ήταν σε προχωρημένο στάδιο. Στη συνέχεια, η Μπαθσίμπα έγραψε ένα γράμμα, παρακαλώντας τους δικαστές να ζητήσουν και δεύτερη εξέταση για να πιστοποιηθεί το προχωρημένο της εγκυμοσύνης της.

Στις 27 Ιουνίου την εξέτασε μια δεύτερη επιτροπή. Κάποιοι από τους εξεταστές δήλωσαν ότι όντως βρισκόταν σε προχωρημένο στάδιο, μιας και το έμβρυο κινούταν. Κάποιοι άλλοι τοποθετήθηκαν αρνητικά.

Παρά τις αμφιλεγόμενες εκτιμήσεις της επιτροπής, δεν δόθηκε παράταση ζωής στη Μπαθσίμπα.

Κάποιοι πιστεύουν πως αυτό οφείλεται στο ότι ο υπεύθυνος για τις εκτελέσεις στη Μασαχουσέτη ήταν ετεροθαλής αδελφός του δολοφονηθέντος Τζόσουα Σπούνερ.

Οι γονείς του Έζρα Ρος κατέθεσαν μια μακροσκελή αίτηση για επιείκεια προς το γιο τους, η οποία και απορρίφθηκε.

Οι τέσσερις κρεμάστηκαν στις 2 Ιουλίου του 1778, και περίπου πέντε χιλιάδες άνθρωποι παρακολούθησαν την εκτέλεση παρά την καταρρακτώδη βροχή. Η Μπαθσίμπα ήταν ήρεμη αλλά πολύ αδύναμη – χρειάστηκε να τη μεταφέρουν ως το ικρίωμα.

Η νεκροψία που έγινε στο σώμα της αποκάλυψε ένα έμβρυο πέντε μηνών.

Spooner2.gif




flashnews
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Γιατί θυμόμαστε πράγματα που δεν έχουν συμβεί;

Τα παιχνίδια της μνήμης είναι γνωστά σε όλους.

Και σε ποιον δεν έχει τύχει να θυμάται εικόνες, λέξεις και γεγονότα στα οποία ήταν κατά φαντασίαν παρόν ενώ στην πραγματικότητα δεν έχουν υπάρξει ποτέ;
Μπορεί να σας έχει συμβεί να επιμένετε ότι τηλεφωνήσατε σε έναν φίλο σας και μετά να μάθετε ότι άλλαξε τον αριθμό του.
Να είστε σίγουρος ότι δεν μετακινήσατε ένα πράγμα και αυτό να βρίσκεται σε διαφορετική θέση.
Τέτοιες καταστάσεις σίγουρα μας προκαλούν περίεργα συναισθήματα.
Τι ακριβώς συμβαίνει όμως στον εγκέφαλο και τον οδηγεί στο να δημιουργεί ψευδείς εικόνες μνήμης;

Σύμφωνα με τους επιστήμονες είναι σύνηθες να δημιουργούνται τέτοιες ψευδείς και λανθασμένες αναμνήσεις.
Ερευνητές στο RIKEN-M.I.T δημιούργησαν μια ψεύτικη ανάμνηση σε ένα ποντίκι προσπαθώντας να συλλέξουν στοιχεία και να αναλύσουν το πώς λειτουργεί και ο ανθρώπινος εγκέφαλος σχετικά με τις αναμνήσεις.

Μπορεί τα ποντίκια να μην είναι άνθρωποι αλλά οι βασικές λειτουργίες της μνήμης στα θηλαστικά είναι εξελικτικά αρχαίες.
Ποντίκια και άνθρωποι σχηματίζουν μνήμες σε μια περιοχή του ιππόκαμπου του εγκέφαλου που ονομάζεται οδοντωτός έλικας.
Ο βραβευμένος με Νόμπελ για το έργο του στην ανοσολογία Δρ Tonegawa και η ομάδα του έκαναν ένα πείραμα πάνω σε αυτό.

Αρχίζοντας την πρώτη μέρα έβαλαν το ποντίκι σε ένα συγκεκριμένο περιβάλλον και το άφησαν να το συνηθίσει ώστε να το θυμάται, οι επιστήμονες εντόπισαν και επισήμαναν τα κύτταρα του εγκεφάλου όπου είχε διαμορφωθεί η μνήμη.
Τη δεύτερη μέρα οι ερευνητές έβαλαν το ποντίκι σε ένα τελείως διαφορετικό περιβάλλον όπου και του έκαναν ηλεκτροσόκ ενώ ταυτόχρονα εντόπισαν και ερέθισαν τα κύτταρα του εγκεφάλου όπου βρισκόταν η προηγούμενη μνήμη ώστε να την επαναφέρουν.
Την επομένη μέρα έβαλαν το ποντίκι στο πρώτο περιβάλλον.

Εκείνο ήταν ανήσυχο και πάγωσε από τον φόβο κάτι που σημαίνει ότι θυμόταν να του έχει γίνει το ηλεκτροσόκ σε αυτό το περιβάλλον, πράγμα του δεν συνέβη ποτέ.
Το «γιατί» ο εγκέφαλος μπορεί να δημιουργήσει μια ψεύτικη μνήμη δεν έχει απαντηθεί ακόμα, όμως το ότι μπορεί να το κάνει είναι γεγονός.

Κανείς δεν ξέρει αν το γεγονός πως ο ανθρώπινος εγκέφαλος δημιουργεί τέτοιες λεπτομερείς ψεύτικες εικόνες και σκηνές, οφείλεται στη φυσική κλίση του ανθρώπου να οραματίζεται ή αν είναι απλά μια μυστήρια λειτουργία του εγκεφάλου του ανθρώπου… και των ζώων όπως αποδείχτηκε!




rizopoulospost.com
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Γιατί οι αρχαίοι Έλληνες προτιμούσαν το κρύο νερό

Πόσοι από εσάς πλένονται με κρύο νερό; Σίγουρα το Χειμώνα το «κρύο» πλύσιμο ακούγεται τρομακτικό αλλά το Καλοκαίρι, που οι συνθήκες θερμοκρασίας το ευνοούν, πρέπει να το τολμήσετε!

Οι ειδικοί υποστηρίζουν πως το κρύο μπάνιο έχει πολλά οφέλη για τον οργανισμό μας και καλό είναι να το εντάξουμε στις καθημερινές μας συνήθειες. Άλλωστε, οι ευεργετικές ιδιότητες του κρύου νερού ήταν γνωστές στους αρχαίους πολεμιστές Σαμουράι γι’ αυτό και κάθε πρωί έριχναν πάνω τους έναν κουβά με κρύο νερό προκειμένου να καθαρίσουν σώμα και πνεύμα. Επίσης, οι αρχαίοι Έλληνες προτιμούσαν μετά το ζεστό μπάνιο να ρίχνουν κρύο νερό πάνω τους («ψυχρολουσία»).

Ας δούμε μερικές από τις ευεργετικές ιδιότητες που έχει το κρύο μπάνιο:

1. Ενίσχυση ανοσοποιητικού συστήματος


Σύμφωνα με έρευνες, οι γυναίκες που τακτικά χρησιμοποιούν κρύο νερό στο μπάνιο τους , εμφανίζουν και αύξηση του αριθμού των λευκών αιμοσφαιρίων σε σχέση με εκείνες που χρησιμοποιούν ζεστό. Τα λευκά αιμοσφαίρια βοηθούν τον οργανισμό μας έναντι των λοιμώξεων, των ιών και των ασθενειών. Με το κρύο νερό, οι ρυθμοί του μεταβολισμού αυξάνονται με αποτέλεσμα να ενεργοποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα και να προκαλούν αύξηση των λευκών αιμοσφαιρίων.

2. Βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος και αποτοξίνωση


Με το ζεστό νερό, το αίμα κινείται προς το δέρμα και με το κρύο συμβαίνει το αντίθετο. Το σώμα μας αντιδρά προς το κρύο νερό, αυξάνοντας τη ροή του αίματος προς τα όργανα προκειμένου να παραμείνουν ζεστά. Με αυτόν τον τρόπο, το αίμα κυκλοφορεί καλύτερα, κάτι που συμβάλλει στην διατήρησης καλής πίεσης ενώ προλαμβάνει την σκλήρυνση αρτηριών και βοηθάει στην αποβολή τοξινών από τον οργανισμό.

3. Διατήρηση υγιούς δέρματος και λαμπερών μαλλιών


Συνήθως το πρωί ρίχνουμε ζεστό νερό στο πρόσωπό μας, κάτι που ανοίγει τους πόρους και καθαρίζει το δέρμα. Ωστόσο, καλό είναι μετά να ρίχνουμε και κρύο νερό προκείμενου να κλείσουν οι πόροι. Επιπλέον, με το κρύο νερό τα αιμοφόρα αγγεία συστέλλονται, εξαφανίζεται το πρήξιμο στο πρόσωπο καθώς και οι μαύροι κύκλοι! Αποτελεί ένα μυστικό για λαμπερό, υγιές και σφιχτό δέρμα.

Εξίσου ωφέλιμο είναι το κρύο νερό και για τα μαλλιά. Εμποδίζει τους εξωτερικούς ρύπους να εισέλθουν διότι κλείνει τους πόρους. Επίσης, ενισχύει την κυκλοφορία του αίματος και βοηθάει στην καταπολέμηση της ξηροδερμίας και της λιπαρότητας. Δοκιμάστε να ξεβγαλθείτε με κρύο νερό και αμέσως θα δείτε πιο λαμπερά και υγιή τα μαλλιά σας!

4. Πρόκληση ευεξίας


Με το κρύο νερό, το σημείο του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνο για την αύξηση της νοραδρεναλίνης, ερεθίζεται με αποτέλεσμα να προκαλείται ευεξία και η διάθεση να ανεβαίνει. Το νευρικό σύστημα ισορροπεί και το άγχος μειώνεται!

Προτιμήστε ένα κρύο ντους, ρίξτε κρύο νερό στο πρόσωπο και στα μαλλιά σας και θα αισθανθείτε αμέσως τις ευεργετικές του ιδιότητες!





anekshghta.blogspot.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Βρέθηκαν ο «Αδάμ» και η «Εύα»

Ανάλυση δείχνει τους γενετικούς προγόνους μας που έζησαν πριν από περίπου 135.000 χρόνια

Σχεδόν όλοι οι άνδρες και όλες οι γυναίκες της εποχής μας έλκουν την καταγωγή τους από έναν «Αδάμ» και αντίστοιχα από μια «Εύα», που ζούσαν πριν από περίπου 135.000 χρόνια, σύμφωνα με μια νέα γενετική ανάλυση αμερικανών επιστημόνων. Η νέα εκτίμηση βασίζεται στην πιο πλήρη μέχρι σήμερα ανάλυση του ανδρικού χρωμοσώματος Υ.

Ο κοινός πρόγονος των ανδρών έζησε πριν από 120-156 χιλιάδες χρόνια

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή γενετικής Κάρλος Μπουσταμάντε του Πανεπιστημίου Στάνφορντ στην Καλιφόρνια, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στην επιθεώρηση «Science», ανέλυσαν γενετικά το γονιδίωμα του χρωμοσώματος Υ 69 ανδρών από επτά διαφορετικούς πληθυσμούς της Γης (συγκεκριμένα από τη Ναμίμπια, το Κογκό, τη Γκαμπόν, τη Σιβηρία, το Μεξικό, την Καμπότζη, το Πακιστάν, την Αλγερία) και κατέληξαν ότι όλοι σχεδόν οι σημερινοί άνδρες προέρχονται από έναν κοινό πρόγονο («Αδάμ») που ζούσε στην Αφρική πριν από 120.000 ως 156.000 χρόνια. Προηγούμενες εκτιμήσεις τοποθετούσαν τον πιο πρόσφατο κοινό πρόγονο των ανδρών πριν από 50.000 έως 115.000 χρόνια.

Η «Εύα» έζησε την ίδια εποχή με τον «Αδάμ»

Επίσης, η αντίστοιχη ανάλυση γενετικών δειγμάτων από 24 γυναίκες, καθώς και μιτοχονδριακού DNA ανδρών που έχει ήδη γίνει στο παρελθόν, αποκάλυψε ότι όλες οι σημερινές γυναίκες προέρχονται από μια κοινή γενετική πρόγονο (την «Εύα»), που επίσης ζούσε στην Αφρική πριν από 99.000 έως 148.000 χρόνια, δηλαδή περίπου την ίδια εποχή με τον «Αδάμ».

Το χρωμόσωμα Υ περνά από πατέρα σε γιο και έτσι οι μεταλλάξεις του θα μπορούσαν να ανιχνεύσουν τη γενεαλογία των ανδρών ως τα βάθη του παρελθόντος. Αντίθετα, το μιτοχονδριακό DNA περνά μόνο από τις μητέρες στα παιδιά και έτσι μπορεί να αποκαλύψει την αντίστοιχη γενεαλογία των γυναικών.

Η έννοια των γενετικών «Αδάμ» και «Εύας»

Η έννοια των «γενετικών Αδάμ και Εύας» είναι διαφορετική από εκείνη των «βιβλικών Αδάμ και Εύας», δηλαδή των πρώτων ανθρώπων του πλανήτη μας. Ο γενετικός Αδάμ και η αντίστοιχη Εύα στην ουσία αφορούν δύο ανθρώπους που ζούσαν πριν από δεκάδες ή και εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια και των οποίων η γενετική -αρσενική ή θηλυκή- κληρονομιά συνεχίζεται να εμφανίζεται μέχρι σήμερα στο γονιδίωμα των σύγχρονων ανθρώπων.

Πιθανότατα δεν συναντήθηκαν ποτέ 

Δεν ήταν ούτε οι μόνοι άνθρωποι που ζούσαν τότε, ούτε οι μόνοι που έχουν αφήσει το γενετικό «αποτύπωμά» τους στους σημερινούς ανθρώπους. Όμως, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι πολύ πιθανό, ο «Αδάμ» και η «Εύα» να μην συναντήθηκαν ποτέ, ούτε να ζευγάρωσαν μεταξύ τους. Απλώς ήταν αρκετά τυχεροί, ώστε ένα μέρος του DNA τους να φθάσει αδιάσπαστο μέχρι τους σύγχρονους μακρινούς απογόνους τους, ενώ οι υπόλοιποι πρόγονοί μας δεν είχαν ανάλογη γενετική τύχη.

Οι αντιδράσεις

Από την άλλη, πάντως, δεν συμφωνούν όλοι επιστήμονες με τις νέες εκτιμήσεις, καθώς μερικοί γενετιστές υποστηρίζουν ότι ο κοινός πρόγονος των ανδρών ζούσε ακόμα παλιότερα, πριν από 200.000 ή και 581.000 χρόνια. Οι διαφορετικές εκτιμήσεις σε μεγάλο βαθμό οφείλονται στο ότι κάθε  ερευνητική ομάδα χρησιμοποιεί διαφορετικό δείγμα DNA.




tovima.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Σάββατο 3 Αυγούστου 2013

Μετά από όλα αυτά... εσύ γράφεις ακόμη Greeklish!

Η καταστροφική μόδα των ημερών η οποία καθόλου αθώα δεν είναι καθώς στα επόμενα χρόνια θα έχει σίγουρα καταστρέψει μεγάλο μέρος του μοναδικού πολιτισμού μας. Δυστυχώς η πλειοψηφία θεωρεί το θέμα μη επικίνδυνο και συνεχίζει να το στηρίζει εφόσον δεν καταλαβαίνει την σημαντικότητα του.

Την ίδια ώρα που σε άλλα μέρη του κόσμου η Αρχαία Ελληνική γλώσσα θεωρείται η βάση και το μέλλον των υπολογιστών και ψηφίζεται η θέση της στα καλύτερα πανεπιστήμια παγκοσμίως η νεολαία (κυρίως) της Ελλάδας επιμένει…. Greeklish-τικα! Το ποσοστό των αποφοίτων σχολών ανωτάτης εκπαίδευσης (ΑΕΙ και ΤΕΙ) που χρησιμοποιεί τα Greeklish είναι εκτός από αρκετά μεγάλο, είναι επίσης και απαράδεκτο.

Δεν είναι δυνατόν ένας απόφοιτος ανωτάτης σχολής – όποια και αν είναι αυτή – να χρησιμοποιεί τα Greeklish και να τα αντικαθιστά έναντι της μητρικής του γλώσσας της Ελληνικής αλλά και της παγκόσμιας γλώσσας της Αγγλικής.

Αν θέλετε να θεωρείστε και να αποκαλείστε «επιστήμονες» θα πρέπει πρωτίστως να μάθετε να γράφετε σωστά στην μητρική σας γλώσσα καθώς και στην επίσημη διεθνή γλώσσα. Αλλιώς το πτυχίο σας δεν αξίζει να μπει ούτε σε κορνίζα. Οι Ελληνικές επιγραφές κάνουν την εμφάνισή τους σε πολλά πανεπιστήμια του κόσμου καθώς και σε μουσεία.

Λίγα παραδείγματα είναι τα εξής :

1) Το σύμβολο του Boston College της Μασσαχουσέτης – «αἰὲν ἀριστεύειν… καὶ ὑπείροχον ἔμμεναι ἄλλων, μηδέ γένος πατέρων αισχυνέμεν…» (Ιλιάς Ζ’, στ. 208). (Πάντα να αριστεύεις…και να είσαι ανώτερος από τους άλλους, και να μην ντροπιάζεις την γενιά των προγόνων σου…).

2) ΔΙΠΛΟΥΝ ΟΡΩΣΙΝ ΟΙ ΜΑΘΟΝΤΕΣ ΓΡΑΜΜΑΤΑ «Διπλά βλέπουν αυτοί που γνωρίζουν γράμματα». Στην είσοδο στο κτίριο της γραμματείας του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου.

3) «ΠΛΕΩΝ ΕΠΙ ΟΙΝΟΠΑ ΠΟΝΤΟΝ ΕΠ’ ΑΛΛΟΘΡΟΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ»«Μέντης Ἀγχιάλοιο δαίφρονος εὔχομαι εἶναι υἱός, ἀτὰρ Ταφίοισι φιληρέτμοισιν ἀνάσσω. Νῦν δ’ ὧδε ξὺν νηὶ κατήλυθονἠδ’ ἑτάροισιν πλέων ἐπὶ οἴνοπα πόντον ἐπ’ ἀλλοθρόους ἀνθρώπους, ἐς Τεμέσην μετὰ χαλκόν, ἄγω δ’ αἴθωνα σίδηρον.» (Οδύσσεια, Α.180-184) «πως είμαι γιος του Αγχίαλου πέτομαι του καστροπολεμάρχου Μέντη με λεν, κι οι καραβόχαροι Ταφιώτες μ᾿ έχουν ρήγα. Εδώ έχω φτάσει με τους συντρόφους στο πλοίο μου ταξιδεύω για τόπο αλλόγλωσσο, την Τέμεσα, στο πέλαο το κρασάτο, να δώσω σίδερο, χαλκό να πάρω πίσω.» Επιγραφή στη γέφυρα Eiserner Steg της Φρανκφούρτης, Γερμανία.

4) Διόδια έξω από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου προς Κάιρο με την επιγραφή «ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ». Η αναγραφή της πόλης και στα Ελληνικά ήταν απαίτηση των δημάρχων της περιοχής Αλεξάνδρειας προς τιμήν του μεγάλου Αλεξάνδρου.

Για το θέμα της «Hellenic Quest» που είχε διαφημιστεί ως ένα σύστημα όπου τα αρχαία Ελληνικά θα είναι η βάση των υπολογιστών, υπήρξαν κάποιοι σοβαροί και με βάση ενδοιασμοί. Το κείμενο δεν ήταν βασισμένο ολόκληρο σε αλήθειες αλλά αυτό δε σημαίνει ότι η Ελληνική γλώσσα δεν είναι σημαντική. Ιδιαίτερα ότι τα γράμματα αντιστοιχούν σε αριθμούς είναι τεκμηριωμένο από τον Πυθαγόρα μέχρι τους σημαντικότερους αναλυτές και επιστήμονες παγκοσμίως.

Είναι δώρο Θεού να μπορούμε να μιλούμε σε αυτή τη γλώσσα από την ημέρα της γέννησης μας. Και φυσικά μπορούμε πολύ πιο εύκολα να μάθουμε και άλλες ξένες γλώσσες σε σχέση με άλλους λαούς.

Μετά από όλα τα παραπάνω – εσύ γράφεις ακόμη Greeklish;








Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "Αργολική Ανάπτυξη" (Ελλάδα) στις 30/5/2013 Αρ. Φ. 661
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Τέσσερις φορές θα δίνουν πανελλαδικές εξετάσεις οι μαθητές!

Τέσσερις φορές από πανελλαδικές εξετάσεις θα περνούν οι μαθητές του Λυκείου στην προσπάθειά τους να εισαχθούν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Το νέο σύστημα εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, σύμφωνα με την εφημερίδα Καθημερινή, προβλέπει έναν εξαντλητικό μαραθώνιο εξετάσεων. 

Οι μαθητές θα δίνουν εξετάσεις πανελλαδικού χαρακτήρα για την προαγωγή τους και την απόλυσή τους από το Λύκειο. 

Αφού πάρουν το απολυτήριο Λυκείου θα δίνουν νέες πανελλαδικές εξετάσεις σε τέσσερα μαθήματα για να εισαχθούν σε ΑΕΙ. 

Για τον υπολογισμό των μορίων εισαγωγής κάθε υποψηφίου θα μετρά και ο βαθμός και των τριών τάξεων. 

Στόχος του υπουργείου είναι το νέο σύστημα να εφαρμοστεί από τους μαθητές της προσεχούς Α' Λυκείου. 

Ειδικότερα, για το νέο Γενικό Λύκειο προβλέπονται τα ακόλουθα: 

• Στην Α' Λυκείου, θα διδάσκονται τα μαθήματα: Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία (9 ώρες), Μαθηματικά (5 ώρες), Φυσικές Επιστήμες (6 ώρες), Πολιτική Παιδεία (3 ώρες) και (από 2 ώρες) Θρησκευτικά, Ιστορία, Ξένη Γλώσσα, Φυσική Αγωγή και Ερευνητική Εργασία. Οι μαθητές επίσης θα έχουν ένα δίωρο μάθημα επιλογής (μεταξύ των Εφαρμογών στην πληροφορική, Διαχείρισης φυσικών πόρων και του μαθήματος Εκφραση-Πολιτισμός/ Ευρωπαϊκός Πολιτισμός). 

• Στην Β' Λυκείου 30 ώρες θα δίνονται στο κοινό πρόγραμμα μαθημάτων για όλους τους μαθητές. Οι υπόλοιπες 5 θα δίνονται στα μαθήματα προσανατολισμού: Αρχαία και Λατινικά για τις ανθρωπιστικές σπουδές, Μαθηματικά και Φυσική για τις θετικές επιστήμες. 

• Στη Γ' Λυκείου από τις συνολικά 35 ώρες, 12 θα δίνονται στο κοινό πρόγραμμα μαθημάτων. Οι υπόλοιπες θα μοιράζονται ανάλογα τον προσανατολισμό κάθε μαθητή, καθώς θα υπάρχουν τρεις θεματικοί κύκλοι: ανθρωπιστικών σπουδών (με Αρχαία, Ιστορία, Λατινικά), θετικών σπουδών (με Μαθηματικά, Φυσική, Χημεία) και οικονομικών, πολιτικών και κοινωνικών σπουδών (με Μαθηματικά, Οικονομία, Ιστορία και ένα εκ των Αρχών Φυσικών Επιστημών και Οργάνωσης και Λειτουργίας της Πολιτείας). 

• Το 50% των θεμάτων σε προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις για όλα τα μαθήματα θα προέρχεται από Τράπεζα Θεμάτων και το υπόλοιπο 50% από τον διδάσκοντα. 

• Για την εισαγωγή στα ΑΕΙ οι μαθητές θα εξετάζονται σε 4 μαθήματα. (Ολο το νέο σύστημα παρουσιάζεται στο γράφημα). 

• Θα ιδρυθεί Οργανισμός Εθνικών Εξετάσεων που θα προσδιορίζει την εξεταστέα ύλη και θα επιλέγει βαθμολογητές.


Πηγή: Καθημερινή
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Ο άντρας που έκανε 500 παιδιά με τις απελπισμένες γυναίκες αυτών που χάθηκαν στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο ή γύρισαν ζωντανοί-νεκροί

Ελάχιστοι γνωρίζουν ότι πολύ πριν η δωρεά σπέρματος καταστεί πρακτικά και ηθικά δυνατή, στις αρχές του 20ου αιώνα, μια μυστική υπηρεσία παρείχε δωρεάν σπέρμα στις γυναίκες των σακατεμένων από τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο ανδρών.

Η Ελενα Ράιτ υπήρξε διάσημη γιατρός, συγγραφέας μπεστ σέλερ, αγωνίστρια και εκπαιδευτικός. Λάτρευε τους άνδρες και πέρασε τη ζωή της βοηθώντας γυναίκες. Εφτιαξε δύο κλινικές στο Λονδίνο, μία για τις προνομιούχες γυναίκες του Knightsbridge, μία για τις φτωχές στο Notting Hill. Κι ένα γραφείο που ανέλαβε ίσως το μεγαλύτερο έργο της. Να βοηθήσει εκατοντάδες γυναίκες των οποίων οι σύζυγοι είχαν επιστρέψει από τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο να τεκνοποιήσουν.
Μεταξύ 1914 και 1918, 1.000.000 Βρετανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στη Γαλλία και το Βέλγιο. Χιλιάδες τραυματίστηκαν ή επέστρεψαν δια παντός σοκαρισμένοι από μετατραυματικό σοκ. Μέχρι το 1921 η Βρετανία είχε πλεόνασμα 1,7 εκατομμύρια γυναικών.

Αυτές οι γυναίκες αγαπούσαν τους συζύγους τους, αλλά λαχταρούσαν και παιδιά. Αυτό που χρειαζόταν ήταν ένας δότης σπέρματος. Η Ράιτ δεν φοβήθηκε. Το 1919 άρχισε να ψάχνει για ένα πολύ συγκεκριμένο πρόσωπο, κάποιον που θα μπορούσε να γίνει πατέρας χωρίς συναισθηματικούς δεσμούς. Χρειαζόταν ένας άνθρωπος ψηλός, όμορφος, με αξιοπρεπή δόντια, ευφυής, υγιής, αξιόπιστα ανδροπρεπής.
Η απάντηση βρέθηκε στο πρόσωπο του Ντέρεκ. Ετσι είναι γνωστός. Ο Ντέρεκ γεννήθηκε το 1889 και μαζί με τον αδελφό του Τζορτζ μεγάλωσε στην Αγγλία και αργότερα πήγε στην Κεϋλάνη, όπου ο πατέρας του είχε μια συνεργασία σε μια φυτεία καουτσούκ και τσαγιού.

Στα 19 του πήγε στη Μαλαισία σε μια άλλη φυτεία. Προσέλαβε εργατικό δυναμικό, έχτισε σπίτι και προσέλαβε τρία κορίτσια για να μαγειρεύουν και να πλένουν. Υπάρχει φωτογραφία που απεικονίζει τρία κορίτσια γυμνά, ξαπλωμένα στο πάτωμα με το δέρμα τους να αστράφτει σαν να είχε τριφτεί με λάδι καρύδας. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ήταν το ιδιωτικό χαρέμι ​​του.
Το 1918, κατά τη σύναψη ανακωχής μεταξύ της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Βρετανίας, ο Ντέρεκ επέστρεψε στην Αγγλία. Αγόρασε μια Rolls-Royce και προσπαθούσε να ξεπεράσει την απώλεια του αδελφού του που είχε χαθεί στον πόλεμο.

Η σωτηρία ήρθε όταν συνάντησε μια νεαρή νοσοκόμα, τη Σουζάν, που έγινε γυναίκα του. Το 1919, η Σουζάν τον σύστησε στον δρ. Ελενα Ράιτ. Καθώς η φιλία τους αναπτύσσονταν, η Ράιτ εκμυστηρεύτηκε στον Ντέρεκ ότι είχε μια λίστα με 1.000 γυναίκες των οποίων οι σύζυγοι δεν μπορούσε να τεκνοποιήσουν, εξαιτίας του πολέμου.

Κάπως έτσι η μυστική υπηρεσία γεννήθηκε. Κάθε επίδοξη μητέρα υπέγραφε υπόσχεση σιωπής, πλήρωνε δέκα λίρες σε ένα ταμείο, ποσό που η Ράιτ συγκέντρωνε για να καλύπτει την προγεννητική φροντίδα στις κλινικές της.
Προσδιορίστηκε ότι θα υπήρχαν εκ των προτέρων συναντήσεις μεταξύ του Ντέρεκ και των γυναικών. Κάθε γυναίκα έστελνε στην Ράιτ ένα τηλεγράφημα με τη βέλτιστη ημερομηνία για σύλληψη και εκείνη ειδοποιούσε τον Ντέρεκ. Αυτός θα φορούσε σκούρο κοστούμι, λευκό πουκάμισο και πουά παπιγιόν και σε μια μαύρη τσάντα Gladstone θα είχε τις πιτζάμες του κι ένα μπουκάλι κονιάκ. Ο Ντέρεκ και η Ράιτ είχαν συμφωνήσει να μην διαταράσσεται η ειρήνη του ζευγαριού.
Όσο για τη γυναίκα του Ντέρεκ, φαίνεται πως έδειξε κατανόηση...

Ο Ντέρεκ επισκέφθηκε περίπου 500 γυναίκες στα χρόνια που ακολούθησαν. Πολλές συνέλαβαν. Ο Ντέρεκ έγινε πατέρας 496 παιδιών μεταξύ 1917 και 1950. Είχε τρεις γιους από το γάμο του, δύο ακόμη γιους από την ερωμένη του πατέρα του, που έκανε δική του μετά τον θάνατο του πατέρα του και τέσσερις γιους πίσω στη Μαλαισία. Πέθανε το 1974.








iefimerida.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Επιστήμονες ανακάλυψαν τα αίτια θανάτου του Μ. Αλεξάνδρου

Ένα άλυτο μυστήριο παραμένει εδώ και πολλά χρόνια η αιτία αλλά και ο τρόπος θανάτου του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Κατά καιρούς ενοχοποιήθηκαν οι σύντροφοί του, ο προσωπικός του γιατρός, διάφορες ασθένειες, που εκείνη την εποχή στην κυριολεξία θέριζαν τους ανθρώπους: όπως ο τύφος και η γρίπη ενώ έχουν χυθεί τόννοι μελανιού για συνωμοσίες και δολιοπλοκίες που στήθηκαν εναντίον του.

Αυτή την φορά τα αίτια του θανάτου του Μεγάλου Αλεξάνδρου σε ηλικία μόλις 32 ετών μπήκαν στο μικροσκόπιο όχι των ιστορικών αλλά των ειδικών επιστημόνων .Συγκεκριμένα Αμερικανοί Επιδημιολόγοι υποστηρίζουν ότι ο θάνατος του μεγάλου στρατηλάτη οφείλεται σε εγκεφαλίτιδα απότον ιό του Δυτικού Νείλου άγνωστος μέχρι πρότινος αλλά ευρέως εξαπλωμένος σήμερα παγκοσμίως.

Ο Μέγας Αλέξανδρος πέθανε στις 10 Ιουνίου, το 323 π.Χ. στη Βαβυλώνα, κοντά στη σημερινή Βαγδάτη. Οι ερευνητές βασίστηκαν σε ένα απόσπασμα του Πλούταρχου, που αναφέρει ότι ο μεγάλος ηγέτης είδε λίγες εβδομάδες πριν από το θάνατό του ένα σμήνος από άρρωστα κοράκια. Η υποψία των επιστημόνων ότι τα πουλιά είχαν προσβληθεί από τον ιεπιβεβαιώθηκε με ένα σύγχρονο λογισμικό για τη διάγνωση λοιμωδών νοσημάτων.

Ο ιός του Δυτικού Νείλου, πλέον δημοφιλής στην Αφρική, τη δυτική Ασία και τη Μέση Ανατολή, προσβάλει κάθε χρόνο εκατοντάδες πουλιά και άλλα ζώα και μεταδίδεται στον άνθρωπο από τα κουνούπια.

Με αφετηρία αυτά τα γεγονότα ο John Marr του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια στο Ρίτσμοντ και ο Charles Calisher του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Κολοράντο στο Κόλινς, μετά από ενδελεχείς έρευνες στα αποσπάσματα του μεγάλου ιστορικού, όπου περιγράφεται το περιστατικό που συνέβη όταν ο Αλέξανδρος έφτασε έξω από τα τείχη της Βαβυλώνας.

Τότε ο Μέγας Στρατηλάτης είδε ένα σμήνος από κοράκια να τσιμπούν το ένα το άλλο και να πέφτουν νεκρά στο έδαφος. Το γεγονός αυτό επιβεβαίωσε τις υποψίες των επιδημιολόγων ότι ο θάνατός του τελικά προήλθε από επιπλοκές του ιού του Δυτικού Νείλου.

Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι τα κοράκια ανήκουν σε μια οικογένεια πουλιών ιδιαίτερα ευπαθή στον ιό του Δυτικού Νείλου. Οι δύο ερευνητές έλεγξαν την ιδέα τους καταχωρώντας τα συμπτώματα της νόσου του Μεγάλου Αλέξανδρου ( δύσπνοια πυρετός εξάνθημα) και την εμφάνιση των κορακιών σε ένα διαγνωστικό πρόγραμμα που ονομάζεται GIDEON (Παγκόσμιο Δίκτυο Λοιμωδών Νοσημάτων και Επιδημιολογίας).

Πάντως οι δύο ειδικοί διευκρινίζουν ότι μέχρι πρότινος ο πυρετός του Δυτικού Νείλου δεν θεωρήθηκε από τους προηγούμενους συντάκτες ως αιτία θανάτου του Αλεξάνδρου, αφού δεν είχε ακόμη ταυτοποιηθεί στο εργαστήριο.

Αξιοσημείωτο είναι ότι ο ιός του Δυτικού Νείλου απομονώθηκε για πρώτη φορά από έναν εμπύρετο ασθενή στην Ουγκάντα το 1937. Αρκετά χρόνια αργότερα το 1999, ο ιός του Δυτικού Νείλου εμφανίσθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες προσβάλλοντας 4.156 ανθρώπους.

Κατά την επιδημία του 2000 στο Ισραήλ, εγκεφαλίτιδα συνέβη σε σχεδόν 59% των 417 ανθρώπινα κρούσματα.

Οι Αμερικανοί επιδημιολόγοι πιστεύουν ακράδαντα ότι ο Μέγας Αλέξανδρος πέθανε στα τέλη της άνοιξης στη Βαβυλώνα μετά από μια ασθένεια δυο εβδομάδων τα συμπτώματά της οποίας υποδηλώνουν εγκεφαλίτιδα από τον ιό του Δυτικού Νείλου.

Ο Δρ Marr είναι διευθυντής του Γραφείου του Επιδημιολογίας στην Βιρτζίνια .

Έχει γράψει πληθώρα άρθρα με κυριότερα οι πιθανές αιτίες των 10 πληγών της Αιγύπτου καθώς και για τη μυστηριώδη επιδημία πριν από τον θάνατο του τελευταίου αυτοκράτορα των Ίνκα, Hayna Καπάκ.

Ο Δρ Calisher είναι καθηγητής μικροβιολογίας στο Εργαστήριο Λοιμωδών Νοσημάτων του Colorado State University.Τ α ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν την επιδημιολογία της νόσου των κουνουπιών αλλά και για τους ιούς των τρωκτικών που μεταδίδονται στον άνθρωπο.




iatropedia.gr


Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...