Κυριακή 15 Μαΐου 2011

Πράσινο φως σε ιδιώτες για καθαριότητα


Είσοδο ιδιωτών στην αποκομιδή απορριμάτων προβλέπει τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Εσωτερικών. Αντιδράσεις από το συνδικάτο των εργαζομένων στους δήμους
Βάσει τροπολογίας που κατέθεσε το υπουργείο Εσωτερικών, προβλέπεται η συμμετοχή ιδιωτών στην αποκομιδή των απορριμάτων στους δήμους που θα λειτουργούν συμπληρωματικά με τις δημοτικές υπηρεσίες καθαριότητας.
Με τη συγκεκριμένη ρύθμιση εμφανίζεται να συμφωνεί η πλειοψηφία των 325 δημάρχων, ενώ παράλληλα η κυβέρνηση ανοίγει μέτωπο με το συνδικάτο των εργαζομένων στους δήμους (ΠΟΕ ΟΤΑ), που απαντά με 24ωρη απεργία την ερχόμενη Τετάρτη, καταγγέλλοντας κυβερνητικές μεθοδεύσεις για ιδιωτικοποίηση των δημοτικών υπηρεσιών καθαριότητας.
Από την τροπολογία προβλέπεται ότι για τις υπηρεσίες συλλογής και μεταφοράς στερεών αποβλήτων και ανακυκλώσιμων υλικών, καθώς και για την καθαριότητα κοινόχρηστων χώρων και δημοτικών κτιρίων, οι δήμοι μπορούν να συνάψουν συμβάσεις με ιδιώτες, έπειτα από αιτιολογημένη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου.
Θα πρέπει, όπως σημειώνεται σε δημοσίευμα του "Έθνους", να τεκμηριώνεται η αδυναμία εκτέλεσης των συγκεκριμένων υπηρεσιών με τα μέσα του δήμου και να καθορίζονται η διάρκεια, η περιοχή και το αντικείμενο των υπηρεσιών που θα παρέχονται.
Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών δεν γίνεται παραχώρηση της αρμοδιότητας που αφορά την καθαριότητα, η οποία παραμένει στη δικαιοδοσία των ΟΤΑ.
Η ρύθμιση αφορά νησιωτικούς δήμους, οι οποίοι δέχονται χιλιάδες επισκέπτες το καλοκαίρι και δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες της καθαριότητας με το μόνιμο και το εποχικό προσωπικό, ή ορεινούς δήμους όπου οι υπηρεσίες καθαριότητας δεν μπορούν να καλύψουν απομακρυσμένες περιοχές.
Επίσης, οι ίδιες πηγές επικαλούνται και το αίτημα της ΚΕΔΚΕ που ζητούσε τη δημιουργία μεικτού συστήματος αποκομιδής.

news247.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...