Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

Ελλάδα – Γερμανία, τα δύο άκρα της Ευρώπης


Σύμφωνα με αμερικάνικη δημοσκόπηση, του Pew Research Center, την περίοδο μεταξύ 17 Μαρτίου και 16 Απριλίου σε Ευρώπη και Ηνωμένες Πολιτείες, οι πολίτες θεωρούν την Ελλάδα και την Γερμανία τα δύο άκρα της Ευρώπης. Συγκεκριμένα, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε το ερώτημα, θεωρούν πως η Γερμανία βρίσκεται στο υψηλότερο σκαλί και η χώρα μας στο χαμηλότερο.

Ερωτήθηκαν 9.108 άτομα από οκτώ ευρωπαϊκές χώρες (Βρετανία, Τσεχία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιταλία, Πολωνία, Ισπανία) και τις Ηνωμένες Πολιτείες. 

Τα βασικά συμπεράσματα της έρευνας είναι πως αμφισβητείται ευθέως η βιωσιμότητα όχι μόνον της ευρωζώνης, αλλά και το πολιτικό μέλλον της ίδιας της Ευρώπης. Επίσης βαθαίνει το ρήγμα μεταξύ Γερμανίας και των υπολοίπων χωρών της Ε.Ε. και η Ελλάδα είναι το «μαύρο πρόβατο» και ο πιο αδύναμος κρίκος της Ευρωζώνης, έτοιμος να σπάσει.


Στην  πλειοψηφία τους οι Eυρωπαίοι αντιτίθενται στην περαιτέρω δημοσιονομική λιτότητα, ως μέτρο αντιμετώπισης της κρίσης, ενώ φέρονται διχασμένοι για το αν πρέπει να στηρίζονται οικονομικά τα υπερχρεωμένα κράτη-μέλη. Εκφράζουν δε την αντίθεσή τους για την δημοσιονομική επιτήρηση των Βρυξελλών, ενώ δεν θέλουν να εγκαταλείψουν το κοινό νόμισμα, όσες το χρησιμοποιούν.  

Σύμφωνα με το αμερικανικό κέντρο, η κρίση έφερε στην επιφάνεια τις μεγάλες διαφορές μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, με την Γερμανία να κερδίζει τον μεγαλύτερο σεβασμό, το ίδιο και η καγκελάριος Αγκέλα Μέρκελ. Οι Γερμανοί κρίνονται οι πιο εργατικοί στην Ευρώπη, και παράλληλα οι πιο ένθερμοι υποστηρικτές τόσο της οικονομικής ενοποίησης όσο και της  Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Για τους Έλληνες, τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ακριβώς το αντίθετο. Κανείς από τους ευρωπαίους που ερωτήθηκαν δεν τους είδε θετικά, μάλιστα τους κατατάσσουν στην κατηγορία αυτών που αντίκειται στην οικονομική ενοποίηση και στους πιο δριμείς επικριτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 


Στις 8 χώρες από τις οποίες πήραν τα δείγματα, μόνο το 34% πιστεύει ότι η ευρωπαϊκή οικονομική ενοποίηση ενδυνάμωσε την οικονομία τους, με την πλειοψηφία στις περισσότερες χώρες να πιστεύουν ότι η ενοποίηση έχει επιφέρει την εξασθένιση των οικονομιών τους.  Πρώτη σε ποσοστά που υποστηρίζει την συγκεκριμένη άποψη με 70% έρχεται η Ελλάδα, ακολουθεί η Γαλλία με 63%, η Βρετανία και η Ιταλία με 61%, η Τσεχία με 59% και η Ισπανία με 50%. Μόνη η Γερμανία, σε ποσοστό 59% θεωρεί ότι η ευρωπαϊκή ενοποίηση ωφέλησε την χώρα. Αναφορικά με το ευρώ στις χώρες που έχουν το κοινό νόμισμα, μόνο ένα 37% θεωρεί ότι είναι καλό, με τους Γάλλους 31% και τους Ιταλούς 30%, όταν οι χώρες που δεν ανήκουν στην ζώνη του ευρώ να υποστηρίζουν ότι είναι ευχαριστημένοι που έχουν το δικό τους νόμισμα, με τους βρετανούς στο 73%. 

Για την ΕΚΤ: 4 στους 10 ευρωπαίους (39%) σκέπτεται θετικά. Από αυτούς μόνο το 15% των Ελλήνων, 25% των Ισπανών και 40% των Βρετανών.  Από το 2009 η πεποίθηση ότι η οικονομική ενοποίηση της Ευρώπης έχει εξασθενίσει τις εθνικές οικονομίες των χωρών (των ερωτηθέντων) έχει αυξηθεί κατά 22% στην Τσεχία, 20% στην Ιταλία και 18% στην Ισπανία, ενώ από το 2007 η εύνοια προς την Ευρωπαϊκή Ένωση έχει πέσει κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες στην Ισπανία και την Τσεχία, 19 μονάδες στην Ιταλία και 14 στην Πολωνία. Στους ευρωπαίους ερωτηθέντες μόνο η Γερμανία υπάρχει μια αυξανόμενη πλειοψηφία που θεωρεί ότι η οικονομική ενοποίηση αποτελεί δώρο για ένα κράτος. Η ίδια άποψη επικρατεί και στην Πολωνία, που δεν είναι μέλος της ζώνης του ευρώ.


Το 2% των Ελλήνων θεωρεί ότι η οικονομία της χώρας κινείται προς την σωστή κατεύθυνση, 10% των Ισπανών και 11% των Ιταλών, εν αντιθέσει με την άποψη των Γερμανών που αγγίζει το 53%, που δηλώνουν ικανοποιημένοι με την οικονομία της χώρας τους. Επίσης, πάλι μόνο το 2% των Ελλήνων πιστεύει ότι η οικονομία της χώρας λειτουργεί σωστά, 6% των Ισπανών και των Ιταλών, με τους Γερμανούς να δίνουν τεράστια εμπιστοσύνη στον τρόπο που λειτουργεί η δική τους οικονομία με 73%. 

Οι Έλληνες με 87%, οι Ιταλοί με 84%, οι Πολωνοί με 90% και οι Τσέχοι με 91% επιρρίπτουν ευθύνες για την κατάσταση της οικονομίας στις κυβερνήσεις τους, αντίθετα οι Γάλλοι με 74% και οι Ισπανοί με 78% θεωρούν ότι φταίνε οι τράπεζες και άλλοι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί. Βρετανοί και Γερμανοί θεωρούν ότι φταίνε και οι δυο. 

Από τους Ευρωπαίους ερωτηθέντες το 47% αμφιβάλει για το αν τα παιδιά τους θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν οικονομικά, με τους πιο απαισιόδοξους να είναι αυτοί που έχουν χτυπηθεί από την οικονομικοί κρίση. Πάλι πρώτοι οι Έλληνες με 73%, 69% των Ισπανών και 62% των Ιταλών ανησυχούν ότι θα είναι πολύ δύσκολο για τα παιδιά τους να βρουν μια δουλειά και να είναι σε καλύτεροι κατάσταση από ότι οι γονείς τους. 

Μειωμένη εμπιστοσύνη επιδεικνύουν στις ικανότητες των περισσοτέρων ηγετών χωρών που αντιμετωπίσουν τις οικονομικές προκλήσεις, παρά το γεγονός, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι συντάκτες της έρευνας ότι έκαναν καλή δουλειά. 
. Κατά την διάρκεια που διενεργείτο η έρευνα (τέλη Μαρτίου-αρχές Απριλίου), Οι Ισπανοί επέδειξαν εμπιστοσύνη στον πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι σε ποσοστό 45%, στον Λουκά Παπαδήμο, 32%, στον Πολωνό πρωθυπουργό Donald Tusk 25%, το ίδιο ποσοστό και προς τον Τσέχο πρωθυπουργό Petr NEČAS. 

Πιο μεγάλα ποσοστά βρίσκουμε στην Βρετανία, Ιταλία, και Γαλλία. Περίπου οι μισοί από τους Βρετανούς (51%) έδωσαν καλή βαθμολογία στον πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, το ίδιο και οι Ιταλοί με ποσοστό 48% των Ιταλών για τον Πρωθυπουργό τους Μάριο Μόντι. Μεγάλα ποσοστά είχε και ο απερχόμενος Γάλλος πρόεδρος Σαρκοζί με το 56% να του έχει εμπιστοσύνη στην διαχείριση της κρίσης. 

Σε πλήρη αντίθεση, το 80% των Γερμανών πιστεύουν ότι η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ έκανε καλή δουλειά στην διαχείριση της κρίσης. Μάλιστα απολαμβάνει και τα εύσημα στην πλειονότητα των ερωτηθέντων στις ευρωπαϊκές χώρες, με μόνους τους Έλληνες, να εκφράζουν τις αντιρρήσεις τους για την Γερμανίδα καγκελάριο. Μόλις το 14% της έδωσε καλούς βαθμούς της.

Ολόκληρη η έρευνα δημοσιεύθηκε στο GreekAmericanNewsAgency.


protothema.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...