Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

Reuters: Από που προμηθεύεται πετρέλαιο η Ελλάδα;

Σε αποκλειστικό του δημοσίευμα, το πρακτορείο ειδήσεων Reuters σχολιάζει τις επιπτώσεις που είχε η απόφαση της Διεθνούς Κοινότητας και την ΕΕ να ασκήσει εμπάργκο στις εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν, κάτι που σημαίνει την παύση αγοράς πετρελαίου που θα ισχύσει από την 1η Ιουλίου.


Η απόφαση αυτή ήρθε στην πιο δύσκολη στιγμή για την Ελλάδα, καθώς εξαρτιόταν αποκλειστικά από το Ιρανικό πετρέλαιο εφόσον οι περισσότερες πετρελαϊκές εταιρείες και τράπεζες δεν δέχονταν να παρέχουν πίστωση στη χώρα, από φόβο πως θα κηρύξει χρεοκοπία.

Στην «διάσωση» της Ελλάδας έσπευσαν οι εταιρείες Glencore και Vitol, τα κεφάλαια των οποίων τους επέτρεψαν να παρέχουν πίστωση 300 εκατομμυρίων ευρώ, επιτρέποντας στην Αθήνα να αγοράζει πετρέλαιο χωρίς να παρέχει εγγυήσεις από τράπεζες.

Αυτό επέτρεψε στην Αθήνα να αποφύγει μια κατακόρυφη άνοδο στις τιμές του πετρελαίου και να μη χρειαστεί να αντιμετωπίσει έλλειψη καυσίμων, αλλά η διάσωση έρχεται φυσικά με το αζημίωτο, καθώς η τιμή που χρεώνουν οι δύο αυτές εταιρείες είναι η υψηλότερη δυνατή.

Σημειώνουμε πως τα Ελληνικά Διυλιστήρια βασίζονταν στο Ιράν για παραπάνω από το 50% των εισαγωγών πετρελαίου τον τελευταίο χρόνο, καθώς το Ιράν ήταν πρόθυμο να παραβλέψει τα οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας και να παρέχει «ανοιχτή πίστωση», κάτι που σημαίνει πως η Ελλάδα μπορούσε να καθυστερήσει τις πληρωμές από 60-180 μέρες.



epikaira.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...