Παρασκευή 8 Ιουνίου 2012

Εθνική Ελλάδας: Πάμε σαν άλλοτε…


Ώρα Euro. Ώρα πρεμιέρας. Ώρα Εθνικής! Η μεγάλη ώρα για την Εθνική ομάδα έφτασε. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα αντιμετωπίζει την οικοδέσποινα Πολωνία και θέλοντας και μη, ξυπνάνε μνήμες Πορτογαλίας όταν και το 2004 είχε νικήσει τους διοργανωτές στο πρώτο ματς του τουρνουά.

Βασικός σκοπός της Εθνικής είναι ένας! Άμυνα! Ο Φερνάντο Σάντος γνωρίζει πως το δυνατό σημείο αυτής της ομάδας είναι η αμυντική της γραμμή και η νοοτροπία δεν μπορεί να είναι άλλη από το «να μη φάμε γκολ». Στην επίθεση ταλέντο υπάρχει, σχέδιο όχι αλλά ένα γκολ αυτή η Εθνική μπορεί να πετύχει και να πάρει τη νίκη μαζί με τους πολύτιμους βαθμούς της.

Ο Πορτογάλος ομοσπονδιακός προπονητής κρατά κλειστά τα χαρτιά του αλλά μπορούμε να κάνουμε μια ασφαλή πρόβλεψη. Με το αγαπημένο σύστημα 4-3-3, η Εθνική αναμένεται να ξεκινήσει με τον Χαλκιά κάτω από τα δοκάρια, τους Τοροσίδη, Αβραάμ Παπαδόπουλο, Παπασταθόπουλο (από δεξιά προς αριστερά) στην άμυνα, τους Μανιάτη, Κατσουράνη και Καραγκούνη στα χαφ και στην επίθεση Νίνη δεξιά, Σαμαρά αριστερά και Γκέκα στην κορυφή.

Αντίπαλος αυτής της Εθνικής, η οικοδέσποινα Πολωνία. Οι Πολωνοί μεγάλη εμπειρία από Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα δεν έχουν αφού μοναδική τους παρουσία ήταν στο πρόσφατο 2008. Καλή ομάδα έχουν αλλά η ιστορία τους στον θεσμό δεν τους επιτρέπει και πολλά όνειρα.

Οι Πολωνοί έκαναν το πρώτο μπαμ στο παγκόσμιο στερέωμα την δεκαετία του ‘70 όταν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου το 1972 κατέκτησαν το χρυσό μετάλλιο, για να έρθει το μεγάλο μπαμ δύο χρόνια αργότερα ξανά στην Γερμανία όταν και η ομάδα με πρωτεργάτη τον μεγάλο Γκρέγκορζ Λάτο τερμάτισαν στην τρίτη θέση. Αντίθετα στο Euro δεν άφησε ποτέ το στίγμα της, αφού αυτή είναι μόλις η δεύτερη φορά-και μάλιστα σαν διοργανώτρια-που συμμετέχει σε τελική φάση του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Προπονητής των «άσπρων αετών» είναι ο Φράντσισεκ Σμούντα ο οποίος ανέλαβε το 2009 με στόχο μία καλή πορεία στην διοργάνωση. Οι οικοδεσπότες Πολωνοί στηρίζουν πολλά στην τριάδα της Ντόρτμουντ (Πίστσεκ-Μπλαζικόφσκι-Λεβαντόφσκι) η οποία ήταν τρομερή την φετινή περίοδο στην Bundesliga. Στο τέρμα θα βρίσκεται ο Σέζνι, τερματοφύλακας της Άρσεναλ. Περκίς, Βασιλέφσκι λογικά θα βρίσκονται στο κέντρο της άμυνας και στο αριστερό άκρο ο Καμίνσκι. Μουράφσκι και Πολάνσκι θα είναι στα χαφ ενώ μπροστά τους εκτός από τον Μπλαζικόφσκι θα είναι οι Ομπράνιακ και Ρίμπουκ. Φουνταριστός θα είναι ο Λεβαντόφσκι.

Μικρά, μικρά και ενδιαφέροντα…

Πάμε όμως να δούμε τους αριθμούς του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος που πάντα έχουν το ενδιαφέρον τους.

-Πολυνίκης του θεσμού είναι η Γερμανία που έχει πανηγυρίσει την κατάκτηση τριών τροπαίων (1972, 1980, 1996).

-Και οι εννέα ομάδες που έχουν πάρει το τρόπαιο, θα λάβουν μέρος στην διοργάνωση, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά. Εκπρόσωπος της Τσεχοσλοβακίας είναι η Τσεχία και της Σοβιετικής Ένωσης η Ρωσία.

-Πρώτος σκόρερ όλων των εποχών είναι ο Μισέλ Πλατινί, ο οποίος είχε πετύχει 9 γκολ. Ο μόνος που μπορεί να τον απειλήσει είναι ο Μίλαν Μπάρος, που έχει σκοράρει 5 γκολ με την εθνική Τσεχίας, η οποία βρίσκεται στον όμιλο μας! Και τα 5 τέρματα τα έχει βάλει σε ένα τουρνουά, σε αυτό του 2004.

-Ο… δικός μας Όλοφ Μέλμπεργκ, μαζί με τον Ίκερ Κασίγιας είναι δύο παίκτες που μπαίνουν σε ένα σπέσιαλ γκρουπ! Σε αυτό που έχουν συμμετέχει σε 4 Euro! Ματέους, Σμάιχελ, Βίντερ, Ντελ Πιέρο, Φαν ντε Σαρ και Τιράμ είναι οι υπόλοιποι που έχουν πετύχει κάτι αντίστοιχο.

-Λιλιάν Τιράμ και Έντουιν Φαν ντε Σαρ είναι οι δύο παίκτες με τα περισσότερα ματς στα πόδια τους σε Euro. Το σύνολο 16.

- Η Ιταλία, η Ρωσία και η Ιρλανδία έχουν μέσο όρο ηλικίας τα 28 χρόνια και κατέχουν την πρώτη θέση.

-Η νεαρότερη ομάδα που συμμετέχει στο Euro είναι η Γερμανία του Γιόακιμ Λεβ με τους παίκτες του να έχουν μέσο όρο τα 24 χρόνια.

- Ο Κώστας Χαλκιάς είναι ο παίκτης με τη μεγαλύτερη ηλικία σε όλη τη διοργάνωση. Αντίθετα, ο πιο μικρός ποδοσφαιριστής είναι ο Γέτρο Βίλεμς της Ολλανδίας με 18 χρόνια ζωής.    


protothema.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...