Τετάρτη 22 Αυγούστου 2012

Ελάχιστοι εξέτισαν την ποινή

 
Μικρός αριθμός όσων καταδικάστηκαν για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη διάρκεια της δικτατορίας του Αουγκούστο Πινοσέτ (1973-90) στη Χιλή έχουν εκτίσει ουσιαστικά την ποινή τους, ανακοίνωσε από το Σαντιάγο η ομάδα εργασίας του ΟΗΕ για τις εξαναγκασμένες εξαφανίσεις.

«Ελάχιστοι μεταξύ των καταδικασθέντων βασανιστών σε άνευ αναστολής φυλάκιση έχουν εκτίσει ουσιαστικά την ποινή τους, λόγω του ότι οι ποινές τους δεν ήταν βαριές, ή των πλεονεκτημάτων που τους χορηγήθηκαν», κατήγγειλε σήμερα η ομάδα στην ανακοίνωση που εξέδωσε μετά το πέρας της αποστολής της, που ξεκίνησε στις 13 Αυγούστου.
Η ομάδα του ΟΗΕ χαρακτηρίζει επίσης ως «υπολανθάνοντα κίνδυνο, ο οποίος πρέπει να καταργηθεί» τον νόμο περί αμνηστίας των εγκλημάτων που διαπράχθηκαν το διάστημα 1973-78 (στη διάρκεια των πλέον ζοφερών ετών της δικτατορίας οπότε έχασαν τη ζωή τους, ή "εξαφανίσθηκαν" 3.225 άνθρωποι).
Οι ειδικοί του ΟΗΕ στηλίτευσαν στο σύνολό τους τις «τη βραδύτητα των δικαστικών διαδικασιών, την παραμονή (στην δικαιοδοσία) της στρατιωτικής δικαιοσύνης ακόμη και στην εκδίκαση τρεχουσών υποθέσεων που αφορούν παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την έλλειψη από τον ποινικό κώδικα του ίδιου του εγκλήματος των εξαφανίσεων και την απουσία ενός εθνικού σχεδίου αναζήτησης των εξαφανισθέντων».
Πάντως, οι ίδιοι ειδικοί χαιρετίζουν το γεγονός ότι «από την επιστροφή της δημοκρατίας στη Χιλή, έχουν πραγματοποιηθεί μεγάλα βήματα που εγγυώνται την αλήθεια, τη δικαιοσύνη, τις αποζημιώσεις και την εξασφάλιση της μνήμης όσον αφορά τις σοβαρές παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων που διαπράχθηκαν από την στρατιωτική δικτατορία».
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου Ντιέγο Πορτάλες, συνολικά 76 στελέχη της δικτατορίας καταδικάσθηκαν μέχρι τον περασμένο Μάιο για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και 67 εξ αυτών οδηγήθηκαν στη φυλακή.
Περίπου 350 μηνύσεις, που αφορούν 700 στελέχη της δικτατορίας, αναμένουν πάντοτε να λάβουν τον δρόμο προς την απονομή δικαιοσύνης.
Να σημειωθεί πως η αποστολή των ειδικών, καθοδηγούμενη από δύο μέλη της Ομάδας Εργασίας του ΟΗΕ, την Γιασμίνκα Ντζουμχούρ (Βοσνία-Ερζεγοβίνη) και τον Άριελ Ντουλίτσκι (Αργεντινή), πρόκειται να καταθέσει την έκθεσή της στο Συμβούλιο του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου μέσα στο 2013.
ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...