Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2012

Οι μεγαλύτερες απώλειες του 2012


Γουίτνεϊ Χιούστον και Ντόνα Σάμερς, Κάρλος Φουέντες και Νιλ Άρμστρονγκ, μερικές από τις προσωπικότητες που αποχαιρέτησαν τον κόσμο μέσα στο 2012.

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ

24: Θόδωρος Αγγελόπουλος (76 ετών), ο διάσημος έλληνας σκηνοθέτης που τιμήθηκε με το Χρυσό Φοίνικα του Φεστιβάλ των Καννών το 1998 για την ταινία τους "Η Αιωνιότητα και μια μέρα".

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ

6: Αντόνι Τάπιες (88 ετών) καταλανός ζωγράφος και γλύπτης, τελευταίος μεγάλος καλλιτέχνης της ευρωπαϊκής πρωτοπορείας.
11: Γουίτνεϊ Χιούστον (48 ετών). "Η Φωνή". Η αμερικανίδα τραγουδίστρια του "I Will Always Loving You" βρέθηκε νεκρή στο μπάνιο της, θύμα της κοκαΐνης και των καρδιακών προβλημάτων που αντιμετώπιζε.

ΜΑΡΤΙΟΣ

17: Τζον Ντέμιανιουκ (91 ετών), πρώην δεσμοφύλακας στο ναζιστικό στρατόπεδο Σόμπιμπορ. Πέθανε σε οίκο ευγηρίας στη Βαυαρία, περίπου ένα μήνα μετά την καταδίκη του σε πενταετή φυλάκιση για το ρόλο του στη δολοφονία 27.900 εβραίων.
25: Αντόνιο Ταμπούκι (68 ετών), ιταλός συγγραφέας, ανάμεσα στα έργα του ξεχωρίζουν το "Νυχτερινό στην Ινδία" και "Ισχυρίζεται ο Περέιρα". Μετέφρασε τα έργα του πορτογάλου ποιητή Φερνάντο Πεσόα.

ΑΠΡΙΛΙΟΣ

7: Φανγκ Λιζί (76 ετών), αστροφυσικός που ονομάστηκε "Ζαχάροφ της Κίνας" για τους αγώνες του υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Πέθανε στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου ζούσε μετά τα γεγονότα της πλατείας Τιανανμέν το 1989.
11: Αχμέτ Μπεν Μπελά (95 ετών), ένας από τους ιδρυτές του Μετώπου Εθνικής Απελευθέρωσης και πρώτος πρόεδρος της ανεξάρτητης Αλγερίας.

ΜΑΙΟΣ

15: Κάρλος Φουέντες (83 ετών), ένας από τους σημαντικότερους λογοτέχνες της εποχής μας και από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες της Λατινικής Αμερικής. Μαζί με τους δύο νομπελίστες, τον Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες και τον Περουβιανό Μάριο Βάργκας Λιόσα, o Kάρλος Φουέντες συντέλεσε αποφασιστικά στη μεγάλη «έκρηξη» και την ανανέωση της λατινοαμερικανικής λογοτεχνίας κατά τις δεκαετίες του 1960 και του 1970. 
17: Ντόνα Σάμερ (63 ετών), η αμερικανίδα "βασίλισσα της ντίσκο" άφησε το σημάδι της στη δεκαετία του '70 με τραγούδια όπως το "Love to love you baby", "Last Dance" και "Hot Stuff".
18: Ντίτριχ Φίσερ-Ντισκάου (87 ετών), γερμανός βαρύτονος ένας από τους διασημότερους ερμηνευτές λίντερ στον κόσμο.
20: Ρόμπιν Γκιμπ (62 ετών), η φωνή του "Stayin' Alive" και των Bee Gees, το μόνο συγκρότημα στον κόσμο που είχε ταυτόχρονα πέντε τραγούδια του στο Top Ten.

ΙΟΥΝΙΟΣ

5: Ρέι Μπράντμπερι (91 ετών), αμερικανός συγγραφέας, μαιτρ της επιστημονικής φαντασίας, έργα του το "Φαρενάιτ 451" (1953) και τα "Χρονικά του Αρη"(1950).
30: Γιτζχάκ Σαμίρ (96 ετών), πρωθυπουργός του Ισραήλ, ένας από τους ιστορικούς ηγέτες της εθνικιστικής δεξιάς.

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ

25: Νιλ Άρμστρονγκ (82 ετών), αμερικανός αστροναύτης , ο πρώτος άνθρωπος που πάτησε στη Σελήνη, με την αποστολή του διαστημοπλοίου Απόλλων 11, στις 20 Ιουλίου 1969.

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ

3: Σουν Μιουνγκ Μουν (91 ετών), ιδρυτής της Εκκλησίας της Ένωσης, γνωστής ως αίρεση Μουν.
18: Σαντιάγο Καρίγιο (97 ετών), ο ιστορικός γενικός γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ισπανίας και ένας από τους τελευταίους επιζώντες του Ισπανικού Εμφυλίου.

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ

6: Τσαντλί Μπεντζεντίντ (83 ετών), πρόεδρος της Αλγερίας από το 1979 ως το 1992, πρωτεργάτης του εκδημοκρατισμού των θεσμών της χώρας.
14: Νοροντόμ Σιχανούκ (89 ετών), τέως βασιλιάς της Καμπότζης, "πατέρας" της ανεξαρτησίας της χώρας του.
18: Σίλβια Κριστέλ (60 ετών), ολλανδή ηθοποιός που έγινε γνωστή σε ηλικία μόλις 22 ετών όταν πρωταγωνίστησε στην ερωτική ταινία "Εμμανουέλλα".

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ

4: Χαν Σουγίν (95 ετών), κινεζικής καταγωγής βελγίδα συγγραφέας. Έγραψε περίπου 40 βιβλία για τη σύγχρονη Κίνα και ήταν πρέσβειρα καλής θέλησης της Κίνας του Μάο στη Δύση.

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ

5: Όσκαρ Νιμάγιερ (104 ετών), βραζιλιάνος αρχιτέκτονας, σύμβολο της σύγχρονης αρχιτεκτονικής που άφησε το αποτύπωμά του σε πολλές πόλεις του κόσμου.
5: Ντέιβ Μπρούμπεκ (91 ετών), αμερικανός πιανίστας της τζαζ, δημιουργός του "Take Five".
12: Ραβί Σανκάρ (92 ετών), ινδός μετρ του σιτάρ που επηρέασε πολλούς δυτικούς μουσικούς.



ethnos.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...