Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2012

Ο Ραμσής Γ' δολοφονήθηκε, σύμφωνα με νέα έρευνα


Το μεγάλο μυστήριο που κάλυπτε το θάνατο του φαραώ της Αιγύπτου Ραμσή ΙΙΙ και κρατούσε επί χιλιετίες, φαίνεται ότι έλυσε η επιστημονική.

Το μεγάλο μυστήριο που κάλυπτε το θάνατο του φαραώ της Αιγύπτου Ραμσή ΙΙΙ και κρατούσε επί χιλιετίες, φαίνεται ότι έλυσε η επιστημονική κοινότητα.

Σύμφωνα με νέα ιατροδικαστική ανάλυση, πιστεύεται ότι ο Ραμσής ο Γ' δολοφονήθηκε από συνωμότες με μία τομή στο λαιμό του. Οι αξονικές τομογραφίες στη μούμια του αποκάλυψαν ένα βαθύ τραύμα 7 εκατοστών στο λαιμό, αρκετό για να αποβεί μοιραίο.

Το μυστικό αυτό ήταν καλά κρυμμένο για αιώνες κάτω από τις γάζες που κάλυπταν το λαιμό της μούμιας, που δεν μπορούσαν όμως να αφαιρεθούν για λόγους συντήρησής της.

«Είμαι σχεδόν βέβαιος ότι ο Ραμσής σκοτώθηκε από το τραύμα στο λαιμό του» δήλωσε μέλος της επιστημονικής ομάδας που έκανε την έρευνα.

«Η πληγή είναι τόσο βαθιά και το τραύμα τόσο μεγάλο, που φθάνει σχεδόν μέχρι το κόκαλο (τη σπονδυλική στήλη). Πρέπει να ήταν ένας θανατηφόρος τραυματισμός» πρόσθεσε.

Ο δρ. Αλμπερτ Ζινκ δήλωσε ότι «πριν δεν ξέραμε τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο για την τύχη του Ραμσή του Γ'. Ερευνητές είχαν εξετάση το σώμα του και πριν και είχαν κάνει ακτινογραφίες, αλλά δεν είχαν διαπιστώσει τραύμα. Δεν είχαν την επιτυχία που είχαμε εμείς με τις αξονικές τομογραφίες».

«Μείναμε έκπληκτοι από αυτό που βρήκαμε. Ακόμη δεν μπορούμε να είμαστε απολύτως βέβαοι ότι τον σκότωσε το τραύμα στο λαιμό, αλλά θεωρούμε ότι αυτό ήταν η αιτία. Μπορεί να έχει γίνει (η τομή) και από τους ταριχευτές, αλλά αυτό είναι πολύ απίθανο. Δεν γνωρίζω άλλο τέτοιο παράδειγμα», πρόσθεσε ο Ζινκ.

Μάλιστα, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ένα φυλακτό του θεού Ώρου τοποθετημένο μέσα στην πληγή - ένα φυλαχτό που πιθανότατα τοποθέτησαν εκεί οι ταριχευτές για να βοηθήσει στη μετά θάνατον επούλωση.

Οι εξετάσεις DNA έδειξαν ότι το άλλο αγνώστης ταυτότητας πτώμα που εξέτασαν οι επιστήμονες, ενός νεαρού περίπου 18 όταν πέθανε, ήταν ενός συγγενή του Ραμσή Γ' και πιθανός να ήταν ο γιος του, ο Πενταβέρε.

«Από την ανάλυσή μας μπορούμε να πούμε ότι ήταν πολύ στενή η συγγένειά τους. Μοιράζονται το ίδιο Y χρωμόσωμα και 50% του γενετικού τους υλικού, πράγμα που αποτελεί μία τυπική σχέση πατέρα - γιου», είπε ο Ζινκ.

Ο Ραμσής Γ' ήταν ο δεύτερος Φαραώ της 20ης Δυναστείας του νέου βασιλείου και εκτιμάται ότι ήταν μονάρχης από το 1186 πχ έως το 1155 πχ. Σύμφωνα με τα ιστορικά χρονικά, τον ανέτρεψε ο ίδιος ο γιος του και μία από τις συζύγους του.

Αρχαία έγγραφα αναφέρουν ότι το 1.155 π.Χ. μέλη του χαρεμιού του Ραμσή Γ' αποπειράθηκαν να τον σκοτώσουν στο πλαισίου ενός βασιλικού πραξικοπήματος - απόφαση που συνιστούσε μεγάλο ταμπού καθώς ο Φαρώ θεωρούνταν Θεός επί γης.

Αυτό που δεν είναι όμως ξεκάθαρο είναι αν η απόπειρα δολοφονίας πέτυχε, άλλοι υποστηρίζουν πώς ναι, άλλοι όμως ότι ο δεύτερος Φαραώ της 20ης δυναστείας επέζησε της επίθεσης έστω και βραχυπρόθεσμα.

Σε πάπυρο που έχει βρεθεί αναφέρεται ότι έγιναν τέσσερις ξεχωριστές δίκες και ότι αποδόθηκαν τιμωρίες στους ενόχους της συνομωσίας , μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονταν η μία από τις δύο γνωστές συζύγους του Φαραώ, η Τίι και ο γιος της πρίγκιπας Πενταβέρε, πιθανός διάδοχος του θρόνου.



ethnos.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...