Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2013

Έκτακτα μέτρα για τους άστεγους στην Αθήνα

Σε ισχύ έθεσε ο δήμος Αθηναίων έκτακτα μέτρα προστασίας για τους άστεγους καθώς η θερμοκρασία σημειώνει κάθετη πτώση και στην πόλη επικρατεί πολύ κρύο.

Σε 24ωρη έκτακτη λειτουργία έχουν τεθεί δύο θερμαινόμενοι δημοτικοί χώροι, ενώ σε ετοιμότητα για την υποδοχή αστέγων βρίσκεται ήδη και ο ξενώνας αστέγων του δήμου Αθηναίων.

Οι χώροι αυτοί είναι οι εξής:

α) Το Πολιτιστικό Κέντρο του 4ης Δημοτικής Κοινότητας (Λένορμαν και Αλεξανδρείας 35)
β) και η Λέσχη Φιλίας Κυψέλης στην οδό Κίου 5 (210- 8624449)
γ) Το Υπνωτήριο του δήμου Αθηναίων, της οδού Αλικαρνασσού 49, σε συνεργασία με τους Γιατρούς του Κόσμου. Στο κτίριο αυτό εκτός από διανυκτέρευση παρέχεται πρόσβαση σε συσσίτιο, γιατρούς και μπάνιο. Η λειτουργία των χώρων θα καλύπτεται από κοινωνικό επιστήμονα (κοινωνικό λειτουργό, ψυχολόγο, κοινωνιολόγο) φύλακα και εθελοντές και στους χώρους θα υπάρχουν 150 υπνόσακοι.

Καθ' όλη τη διάρκεια του 24ώρου θα λειτουργεί η τετραψήφια τηλεφωνική γραμμή εξυπηρέτησης του δημότη 1595, ως γραμμή ενημέρωσης για άστεγους συμπολίτες μας, καθώς και τυχόν έκτακτες ανάγκες.

Ομάδες έργου του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του δήμου Αθηναίων (ΚΥΑΔΑ) θα κάνει, σε συνεργασία με εθελοντικές και μη κυβερνητικές οργανώσεις, καθώς και το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, επιτόπιες παρεμβάσεις (street work), προκειμένου να ενημερώνονται οι άστεγοι συμπολίτες μας για τους διαθέσιμους χώρους αλλά και να προσφέρονται, όπου χρειάζεται, φάρμακα και ζεστό ρόφημα.

Επίσης, ενημερώνονται τα Αστυνομικά Τμήματα, στην ευθύνη των οποίων βρίσκονται τα σημεία υποδοχής αστέγων, για τη συνδρομή τους ως προς τη φύλαξη των χώρων κατά τη βραδινή βάρδια.

Έχει ήδη γίνει επικοινωνία με την 1η ΔΥΠΕ για την ενημέρωση και τη διασύνδεση με τα εφημερεύοντα νοσοκομεία.

Θα συνεχιστεί και φέτος η συνεργασία των κοινωνικών δυνάμεων που δραστηριοποιούνται στην πόλη για την υποστήριξη των αστέγων. Το Εθνικό Κέντρο Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ), η PRAKSIS, Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, oι Γιατροί χωρίς Σύνορα, οι Γιατροί του Κόσμου, η ομάδα εθελοντισμού της PROTECTA, η Θετική Φωνή και ο ΟΚΑΝΑ, το ΕΘΕΑ Exelixis έχουν ήδη δηλώσει «παρών» στη συμμαχία που στήθηκε για τις συνθήκες των δυσμενών καιρικών συνθηκών. Το ΚΥΑΔΑ από την έδρα του, Πειραιώς 35, θα συντονίζει και φέτος τις ομάδες που θα παρεμβαίνουν στους δρόμους της πόλης σε εικοσιτετράωρη βάση, θα προωθεί προς όλους τις αναφορές για την ύπαρξη αβοήθητων αστέγων στο δρόμο και θα καλύψει τις ανάγκες των αστέγων σε κλινοσκεπάσματα, φαγητό και μικρογεύματα εντός και εκτός των κέντρων φιλοξενίας που θα ανοίξουν, λαμβάνοντας υπόψη και τις ανάγκες των άλλων φορέων σε υλική βοήθεια.



newsbomb.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Ποιες αρρώστιες θεραπεύει ο.. αυνανισμός;

Συγκεκριμένα δυο Αυστραλοί επιστήμονες ο δρ Άντονι Σαντέλα, λέκτορας Ανοσολογίας & Λοιμωδών Νοσημάτων και η δρ Σπρινγκ Τσενόα Κούπερ, λέκτορας Σεξουαλικής Υγείας στο πανεπιστήμιο, υποστηρίζουν ότι η αυτοϊκανοποίηση μπορεί να ελαττώσει τον κίνδυνο εκδηλώσεως πολλών προβλημάτων υγείας, από την κυστίτιδα και τον διαβήτη έως τον καρκίνο του προστάτη!

Μάλιστα σε άρθρο τους που δημοσιεύεται στην ειδησεογραφική, επιστημονική πύλη The Conversation, επισημαίνουν χαρακτηριστικά ότι «ο αυνανισμός ή το αυτοάγγιγμα των γεννητικών οργάνων για ευχαρίστηση, είναι κάτι που και τα μωρά κάνουν όσο βρίσκονται στη μήτρα της μητέρας τους. Την ίδια στιγμή ισχυρίζονται ότι αποτελεί ένα φυσικό και φυσιολογικό κομμάτι της υγιούς σεξουαλικής ανάπτυξης».

Για να τεκμηριώσουν τα συμπεράσματά τους επικαλούνται στοιχεία αμερικανικής μελέτης βάση της οποίας εννέα στους δέκα άντρες και από οκτώ στις δέκα γυναίκες αυτοϊκανοποιούνται.

Όπως ισχυρίζονται οι επιστήμονες τα οφέλη της πράξης αυτής για τις γυναίκες  είναι μεταξύ άλλων:

πρόληψη των λοιμώξεων του τραχήλου της μήτρας και των ουρολοιμώξεων, ελάττωση του κινδύνου εκδηλώσεως τύπου 2 διαβήτη, μειωμένη αϋπνία και αυξημένη δύναμη των μυών της πυέλου.


Στους άντρες, ο αυνανισμός μπορεί να ελαττώσει τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη, να βελτιώσει την λειτουργία του ανοσοποιητικού και να μειώσει την κατάθλιψη.

Η αυτοϊκανοποίηση μπορεί επίσης να προστατεύσει έμμεσα από την υπογονιμότητα, καθώς αποτρέπει τον κίνδυνο σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων που μπορεί να οδηγήσουν σε αυτήν.
Άλλα δυνητικά οφέλη του είναι η μεγιστοποίηση των οργασμών, η μείωση του στρες, της αρτηριακής πίεσης και του πόνου, και η αύξηση της αυτοεκτίμησης.

Οι δύο επιστήμονες αναφέρουν επίσης πως με τον αυνανισμό δεν αγωνιά κάποιος εάν θα ευχαριστήσει ή όχι τον ερωτικό του σύντροφο, ούτε υπάρχει ενδεχόμενο ανεπιθύμητης κυήσεως ή μετάδοσης νοσημάτων του σεξ. Και καταλήγουν:

Όταν εξάλλου αυνανίζονται αμοιβαία δύο ερωτικοί σύντροφοι, μαθαίνουν ο ένας τι αρέσει στον άλλο, ενώ η ανοιχτή επικοινωνία που προϋποθέτει ο αμοιβαίος αυνανισμός «βελτιώνει την ερωτική ζωή και σχέση»




iatropedia.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2013

Oι 4 χρυσοί κανόνες που ανεβάζουν την αυτοπεποίθηση

Η αυτοπεποίθηση μας κάνει να νιώθουμε ότι πατάμε γερά στα πόδια μας και μπορούμε να καταφέρουμε τα πάντα. Υπάρχουν τέσσερις βασικές «αρχές» που πρέπει να ακολουθούμε ώστε να διώξουμε κάθε ανασφάλεια από τη ζωή μας.

1. Θυμόμαστε πάντα ότι δεν είμαστε μόνοι: Η μοναχικότητα μπορεί να πυροδοτήσει την ανασφάλεια. Πρέπει να κοιτάζουμε γύρω μας και να ζητάμε βοήθεια, αλλά και να στρεφόμαστε στους άλλους όταν μας έχουν ανάγκη.

2. Αποδεχόμαστε τον εαυτό μας: Πρέπει να εκτιμάμε κάθε στοιχείο του χαρακτήρα μας, εστιάζοντας πάντα στα θετικά μας στοιχεία. Μαθαίνοντας να αποδεχόμαστε τον εαυτό μας μπορούμε να απαλλαγούμε από τις ενοχές που μας αποτρέπουν να προοδεύσουμε.

3. Δεν πρέπει να αναμένουμε την τελειότητα: Τα πάντα στη ζωή είναι ένα «έργο υπό κατασκευή». Οι παράλογες απαιτήσεις δεν αφήνουν περιθώριο για σταδιακή βελτίωση και εξέλιξη, ενώ μπορεί να μας κάνουν να χάσουμε σημαντικές ευκαιρίες.

4. Δεν πρέπει να χάνουμε τη στιγμή: Δεν πρέπει να συγκεντρώνουμε όλη μας τη ζωή γύρω από το σήμερα, αλλά ούτε και να μας στοιχειώνει το παρελθόν ή να μας ανησυχεί το μέλλον. Ένας περίπατος ή μια καθημερινή συζήτηση με φίλους μας δίνουν ενέργεια και χαρά για να κινητοποιηθούμε και να προοδεύσουμε.



onmed.gr



Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Γερμανία: Η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας είναι απελπιστική

«Η οικονομική κατάσταση της χώρας είναι απελπιστική», αναφέρει το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa) για την Ελλάδα, αναφερόμενο στην ανεργία και στον αποπληθωρισμό, με αφορμή τον βραχυπρόθεσμο δανεισμό της Αθήνας.Σύμφωνα με το τηλεγράφημα του dpa, το οποίο επικαλείται ανακοίνωση του ΟΔΔΗΧ, η Ελλάδα δανείστηκε βραχυπρόθεσμα 1,6 δισ. ευρώ με επιτόκιο 4,15%, αμετάβλητο σε σχέση με την προηγούμενη φορά, «προκειμένου να μπαλώσει τρύπες στον προϋπολογισμό της».

Η τρόικα δεν έχει δώσει ακόμη το πράσινο φως ούτε για τον προϋπολογισμό του 2014, ούτε και για την εκταμίευση της επόμενης δόσης

Το Πρακτορείο επισημαίνει ακόμη ότι η τρόικα των ελεγκτών θα συνεχίσει την αποστολή της στην Αθήνα από την Τετάρτη και ότι η έκθεσή της αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο. Τονίζεται δε ότι η τρόικα δεν έχει δώσει ακόμη το πράσινο φως ούτε για τον ήδη ψηφισθέντα από το κοινοβούλιο προϋπολογισμό του 2014, ούτε και για την εκταμίευση της επόμενης δόσης και απαιτεί -μεταξύ άλλων- περαιτέρω ιδιωτικοποιήσεις και στην εξοπλιστική βιομηχανία.

«Η οικονομική κατάσταση της χώρας είναι απελπιστική», αναφέρει το dpa: «Η Ελλάδα μάχεται ενάντια σε ανεργία που βρίσκεται σε επίπεδο ρεκόρ και βυθίζεται ολοένα και περισσότερο στον παραλυτικό αποπληθωρισμό, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα η στατιστική Αρχή ΕΛΣΤΑΤ», καταλήγει το τηλεγράφημα.



newsit.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Ιστορική χειραψία μεταξύ Ομπάμα και Ραούλ Κάστρο

Οι μεγάλοι άνδρες, λέγεται, πως δεν εμπνέουν μόνον με τη ζωή αλλά και με το θάνατό τους...

Κάπως έτσι θα μπορούσε ίσως να ερμηνευτεί το παρακάτω περιστατικό που δεν έχει προηγούμενο: στην τελετή μνήμης για το Νέλσον Μαντέλα, στο Soccer City, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα έκανε χειραψία με τον πρόεδρο της Κούβας, Ραούλ Κάστρο.

Την ιστορική στιγμή συνέλαβε ο φακός της τηλεόρασης που καλύπτει την τελετή.
Πρόκειται για την πρώτη... προσέγγιση των δυο κρατών εδώ και περισσότερο από μισό αιώνα!



newsbomb.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Ποιοι είναι οι απεχθέστεροι συνταξιδιώτες σε αεροπλάνο

«Οι Αδιάφοροι Γονείς» είναι ο απεχθέστερος τύπος συνταξιδιώτη σε αεροπλάνο και ακολουθούν «Αυτός που Κλωτσάει από το Πίσω Κάθισμα», «Ο Βρωμερός Επιβάτης» και «Ο Πιωμένος», σύμφωνα με σχετικό κατάλογο που δημοσίευσε το διαδικτυακό ταξιδιωτικό γραφείο Expedia.com και μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Την λίστα συνέταξε η εταιρεία συμβούλων Northstar, η οποία συγκέντρωσε στοιχεία για αυτά που ενόχλησαν περισσότερο 1.001 Αμερικανούς σε ένα ταξίδι τους με αεροπλάνο την τελευταία πενταετία.

Από τους ερωτηθέντες, το 63% απάντησε ότι "ενοχλείται συχνά" από τους γονείς που ταξιδεύουν μαζί με τα ζωηρά παιδιά τους με το 59% όσων είναι κάτω των 35 ετών να απαντούν ότι θα πλήρωναν ακριβότερο εισιτήριο, αν οι αεροπορικές εταιρείες έδιναν αυτή τη δυνατότητα, για να καθίσουν σε ειδικά ήσυχα τμήματα του χώρου επιβατών του αεροσκάφους.

Δεν είναι μόνο το κλάμα και οι φωνές των παιδιών που ενοχλούν πολλούς επιβάτες, αλλά και οι φλύαροι συνεπιβάτες τους. Το 73% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι νιώθουν "τρόμο" όταν κάθονται δίπλα σε φλύαρους.



ethnos.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2013

Οι 10 πιο μεγάλες κατασκευές του 2013!

Οι αρχιτέκτονες και οι μηχανικοί το 2013… σήκωσαν τα μανίκια ψηλά και έφεραν εις πέρας δύσκολα και πολύπλοκα projects που εκπλήσσουν.

Είτε λόγω μεγέθους, είτε λόγω design, είτε λόγω ύψους, οι κατασκευές που θα δείτε στη συνέχεια είναι μοναδικές στο είδος τους...

Γέφυρες, γιγάντια κτήρια, ξενοδοχεία, σιδηροδρομικές γραμμές και ουρανοξύστες έχουν την τιμητική τους σε διάφορα μέρη του κόσμου και στη θέα τους οι επισκέπτες μένουν άφωνοι...

Εντυπωσιακές δομές που ξεχωρίζουν στον ορίζοντα των πόλεων που κατασκευάστηκαν και δεσπόζουν στο αστικό τοπίο…


1. Γέφυρα Bay, Σαν Φρανσίσκο

perierga.gr - Οι 10 πιο μεγάλες κατασκευές του 2013!

2. Σήραγγα Μαρμαρά, Τουρκία

perierga.gr - Οι 10 πιο μεγάλες κατασκευές του 2013!

3. Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου, Νέα Υόρκη

perierga.gr - Οι 10 πιο μεγάλες κατασκευές του 2013!

4. Στάδιο Μαρακανά, Βραζιλία

perierga.gr - Οι 10 πιο μεγάλες κατασκευές του 2013!

5. Eμπορικό Κέντρο New Century, Κίνα

perierga.gr - Οι 10 πιο μεγάλες κατασκευές του 2013!

6. Bertha Tunnel Boring Machine, Σιάτλ

perierga.gr - Οι 10 πιο μεγάλες κατασκευές του 2013!

7. Σιδηροδρομική Γραμμή Albacete, Ισπανία

perierga.gr - Οι 10 πιο μεγάλες κατασκευές του 2013!

8. Διεθνές Αεροδρόμιο Al Maktoum, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

perierga.gr - Οι 10 πιο μεγάλες κατασκευές του 2013!

9. Ξενοδοχείο JW Marriott Marquis, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

perierga.gr - Οι 10 πιο μεγάλες κατασκευές του 2013!

10. Γέφυρα Liuchonghe, Κίνα

perierga.gr - Οι 10 πιο μεγάλες κατασκευές του 2013!

perierga.gr


Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Εξαπατούσε ανέργους προσφέροντας ανύπαρκτες δουλειές!

Η ανεργία που μαστίζει τη χώρα αποτελούσε μια πολύ καλή ευκαιρία για έναν επιτήδειο απατεώνα, που έπαιζε με τις ελπίδες ανυποψίαστων ανθρώπων για να επιβιώνει ο ίδιος σε βάρος τους! Ο αδίστακτος 55χρονος δημοσίευε αγγελίες με τις οποίες δήθεν εξασφάλιζε εργασία στη Γερμανία, φυσικά με το αζημίωτο!

Η κομπίνα του απάνθρωπου δράστη ήρθε στο φως από την καταγγελία που έκανε ένας 42χρονος από τη Θάσο στο τοπικό αστυνομικό τμήμα. Το θύμα είχε δει στις 9 Σεπτεμβρίου 2011 μια αγγελία σε εφημερίδα της Θεσσαλονίκης για προσφορά εργασίας στο εξωτερικό και επικοινώνησε τηλεφωνικά με το δράστη, ο οποίος εμφανιζόταν ως ιδιοκτήτης επιχείρησης στη Γερμανία.

Ο 55χρονος, που έχει απασχολήσει επανειλημμένα τις αστυνομικές αρχές για απάτες τέτοιου είδους, έπεισε τον άτυχο άνδρα να καταθέσει 210 ευρώ στον τραπεζικό του λογαριασμό με το πρόσχημα ότι θα του αγόραζε τα εισιτήρια για τη μετάβασή του στη Γερμανία, τα οποία φυσικά δεν έστειλε ποτέ! Σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία για απάτη, η οποία υποβλήθηκε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Καβάλας, ενώ ερευνάται αν έχει εξαπατήσει και άλλους απελπισμένους ανέργους.



protothema.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

ΕΚΠΟΙΖΩ: 120.000 «όχι» στους πλειστηριασμούς

Περισσότερες από 120.000 υπογραφές, με τις οποίες οι πολίτες λένε «όχι στους πλειστηριασμούς» έχει συγκεντρώσει η Ένωση Καταναλωτών Ποιότητα Ζωής (ΕΚΠΟΙΖΩ).

Η ΕΚΠΟΙΖΩ κορυφώνοντας τις δράσεις της για τη μη απελευθέρωση των πλειστηριασμών, διοργανώνει εκδήλωση παράδοσης των ήδη συγκεντρωμένων υπογραφών, την Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2013 ώρα 12:00-14:00, στο επάνω μέρος της πλατείας Συντάγματος και στη συνέχεια στη Βουλή.

Μέλη της ΕΚΠΟΙΖΩ και του κινήματος του Avaaz, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, «θα δημιουργήσουν ένα πρωτότυπο και σχετικό με τους πλειστηριασμούς χριστουγεννιάτικο δένδρο», ενώ 5μελής αντιπροσωπεία θα ξεκινήσει για την παράδοση των πάνω από 120.000 υπογραφών στο Ειδικό Γραφείο του Προέδρου της Βουλής, χωρίς όμως την παρουσία θεσμικών εκπροσώπων του ελληνικού κοινοβουλίου, αφού δεν κατέστη δυνατό να οριστεί κάποια συνάντηση μαζί τους.

Τα μηνύματα προς το ελληνικό κοινοβούλιο, θα είναι:
- Ψηφίστε τώρα την 3ετή αναστολή των πλειστηριασμών χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
- Αντιμετωπίστε ουσιαστικά και με προσεκτικό σχεδιασμό σε βάθος χρόνου το πρόβλημα των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και των κόκκινων δανείων.

«Οι πλειστηριασμοί δεν θα λύσουν το οικονομικό πρόβλημα των τραπεζών, αλλά θα αποτελέσουν χριστουγεννιάτικο δώρο στις εταιρείες που κατέχουν τα δάνεια, θα στείλουν δεκάδες χιλιάδες οικογένειες και χιλιάδες μικροεπαγγελματίες στον δρόμο, ενώ θα απειληθεί η κοινωνική, οικονομική και πολιτική σταθερότητα της χώρας» όπως σημειώνει η ΕΚΠΟΙΖΩ.



ethnos.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Tο νοστιμότερο ψωμί της πόλης: Αυτοί είναι οι καλύτεροι φούρνοι της Αθήνας

Mυρωδάτο, αχνιστό, με προζύμι, με βιολογικά αλεύρια, εμπλουτισμένο με αρώματα και υλικά – τα νοστιμότερα ψωμιά της Αθήνας σε ένα οδοιπορικό που μοσχομυρίζει και προκαλεί τη λαιμαργία μας.

Η Νένα Δημητρίου του popaganda έκανε ένα ακόμα από τα υπέροχα γαστρονομικά οδοιπορικά της και αυτή τη φορά εντόπισε και περιγράφει μοναδικά κορυφαία αρτοποιεία. Γράφει μεταξύ άλλων:

«Τα παρακάτω είναι μόνο μερικά (έξοχα) παραδείγματα.
Στο διάσημο φούρνο του «Τάκη» κάτω από την Ακρόπολη ζυμώνουν καθημερινά περισσότερα από 15 είδη ψωμιού, από τα ντίνκελ με λιγότερη γλουτένη μέχρι καμπαγιού (γαλλικής έμπνευσης, από σιτάρι, βύνη και σίκαλη). Ο,τι ώρα και να περάσεις θα έχει μια μακριά ουρά, η εξυπηρέτηση όμως είναι ταχιά, γι' αυτό μην προσπεράσεις. Στο «Λυκαβηττό» στη Δεινοκράτους έχουν φανταστικό χωριάτικο καρβελάκι με ωραία κόρα, μοναστηριακό άζυμο, τζιαπάτα για να την κάνεις βάση σε γρήγορες πίτσες. Στο Κουκάκι είναι το «Μαμά Ψωμί», φουρναριό με ντεκόρ ένα πιάνο, περιορισμένη ποικιλία αλλά πρώτη ποιότητα. Τα ψωμιά τα ζυμώνει όλα ο Γιώργος, ο άντρας της Ραλλούς (που έχουν το μπακάλικο εκεί παραδίπλα), με βιολογικό αλεύρι από το Λυγουριό. Αν είσαι εκεί νωρίς, μπορεί να προλάβεις το ψωμάκι με πλιγούρι και φουντούκι- τόσο τραγανό όσο ακούγεται. Στη Νίκαια πρόσφατα μετακόμισε το «Φουρνιστάν». Πέντε ή έξι λογιών ψωμί, με καλύτερο από όλα μάλλον το λαδόψωμο φόρμας. Ο μάστορας κ. Ντίνος, ερασιτέχνης αρτοποιός, ζυμώνει με προζύμι από ρεβίθι παρακαλώ, που υποστηρίζει πως δίνει μια «μαγιά» με πιο πολύπλοκα αρώματα. Κάνει και μπαγκέτες αλλά και δικό του κουλούρι Θεσσαλονίκης. Στην Πετρούπολη το αρτοποιείο της «Κασσιανής», που εξ αντικειμένου μοιάζει πιο πολύ με γαλλική boulangerie παρά με φούρνο της γειτονιάς, πουλάει περισσότερα από 10 είδη ψωμιού ζυμωμένα με εκλεκτά αλεύρια, υπερ-πρωτεϊνούχα πολύσπορα, σίκαλης, και χωριάτικο. (Μη φύγετε χωρίς γλυκό). Στα Εξάρχεια και στο Σύνταγμα είναι η «Πνύκα», ο φούρνος της οικογένειας Κότσαρη, που διαθέτει δικό του πετρόμυλο στο εργαστήριο στο Παγκράτι για να αλέθουν οι ίδιοι το σιτάρι τους- τουλάχιστον αυτό ίσχυε όσο ζούσε ο παππούς κ. Δημήτρης. Πεντανόστιμο ψωμί ολικής άλεσης, μέσα στο οποίο διακρίνεις το πίτυρο και πολύ νόστιμος εκκλησιαστικός άρτος, κατόπιν παραγγελίας. Λευκό ή μαύρο ψωμάκι, με ή χωρίς σουσάμι, μακρύ και κυψελωτό, καρβέλι με σκληρή κόρα.



Ο φούρνος του Τάκη Μισαραλιώτου 14, Μακρυγιάννη, 210 9230052

Πνύκα Πρατίνου 13, Παγκράτι, 210 7251941 / Πετράκη 24, Σύνταγμα, 210 3245162 /  Τοσίτσα 26, Εξάρχεια, 210 3812817

Λυκαβηττός Δεινοκράτους 59, Κολωνάκι, 210 7211348

Μαμά ψωμί Ζαχαρίτσα 42- 44, Κουκάκι, 210 9227686

Φουρνιστάν Αβύδου 21 & Σήστου, Νίκαια,  6909 641610

Κασσιανή Ελευθερίου Βενιζέλου 129 & Ανατολικής Ρωμυλίας, Πετρούπολη, 210 5019480



iefimerida.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Ξέρετε γιατί η Κρήτη λέγεται... Κρήτη ;

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί το νησί έχει πάρει την ονομασία που διατηρεί αιώνες τώρα Στην ακόλουθη λίστα παρατίθενται οι επικρατέστερες θεωρίες που εξηγούν από που προήλθαν τα ονόματα πέντε γνωστών περιοχών του ελλαδικού χώρου.

Κρήτη: Οι μυθικοί Κουρήτες ήταν, σύμφωνα με την μυθολογία, οι πρώτοι κάτοικοι της Κρήτης: Πέντε αδέλφια, ο Ηρακλής (απλή συνωνυμία με τον ημίθεο των δώδεκα άθλων), ο Παιωναίος, ο Επιμίδης, ο Ιάσιος και ο Ίδας, που δεν γεννήθηκαν, αλλά φύτρωσαν από τη γη όταν την έβρεξαν τα πρώτα δάκρυα του νεογέννητου Δία.

Σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή, οι Κουρήτες βοήθησαν τη Ρέα να γεννήσει τον Δία μέσα σε μια σπηλιά της Κρήτης, και ανέλαβαν να... κάνουν θόρυβο χτυπώντας τύμπανα και μεταλλικές ασπίδες κάθε φορά που το μωρό έκλαιγε, ώστε να μην φτάσει ο θόρυβος στα αυτιά του Κρόνου.

Μακεδονία: Δύο διαφορετικές θεωρίες είναι οι επικρατέστερες για την προέλευση του ονόματος της Μακεδονίας
. Η πρώτη θέλει τον φύλαρχο της φυλής που πρωτοεγκαταστάθηκε στη δυτική, νότια και κεντρική Μακεδονία, να την βαφτίζει με το όνομά του (Μακεδών). Η δεύτερη είναι το επίθετο μακεδνός, που χρησιμοποιεί ο Όμηρος για να περιγράψει ένα είδος λεύκας, και το οποίο σύμφωνα με τον λεξικογράφο

Ησύχιο της Αλεξάνδρειας είναι δωρική λέξη (σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, οι Μακεδόνες ήταν δωρική φυλή) που σημαίνει μεγάλος ή ουράνιος.

Λάρισα: Ετυμολογικός γρίφος για τους μελετητές, η λέξη λάρισα χρησιμοποιούταν από τους Πελασγούς για να περιγράψει λίθινη ακρόπολη ή οχυρό –Λάρισα λεγόταν και η Ακρόπολη του Άργους.

Το γεγονός ότι δεν έχουν βρεθεί στην πόλη ίχνη που να ταιριάζουν σε αυτήν την περιγραφή, έχει οδηγήσει τους ιστορικούς να θεωρούν ότι η ονομασία προήλθε από αλλού και δόθηκε κατ' ευφημισμό. Κατά τη μυθολογική εκδοχή, πάντως, η Λάρισα ήταν σύζυγος του Ποσειδώνα και μητέρα του Αχαιού, του Φθία και του Πελασγού.

Ζαγοροχώρια: Απλούστερα τα πράγματα εδώ. Η ετυμολογία της λέξης είναι σλάβικη: Za σημαίνει «πίσω» και Gora είναι το βουνό, οπότε τα χωριά πίσω από το βουνό, ευθεία αναφορά στην θέση των χωριών.

Καλαμάτα: Η μεσαιωνική ονομασία της αρχαίας πόλης Φεραί, που διατηρήθηκε μέχρι τις μέρες μας, προέρχεται από την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Καλομάτας, η οποία φυλασσόταν σε ένα βυζαντινό μοναστήρι της περιοχής –και την οποία ο θρύλος θέλει να έκανε ακόμα και τον οθωμανό αγά, στον στάβλο του οποίου ανακαλύφθηκε, να αλλαξοπιστήσει, χάρη στα θαύματα που είδε να πραγματοποιούνται. Η εικόνα υπάρχει ακόμα, και φυλάσσεται στο εσωτερικό της Εκκλησίας της Υπαπαντής.

arouraios.gr


Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2013

Τα Γλυπτά του Παρθενώνα επιβάλλεται να επιστραφούν στην Αθήνα

Τα Γλυπτά του Παρθενώνα επιβάλλεται να επιστραφούν στην Αθήνα. Από την στιγμή που λειτουργεί το νέο Μουσείο της Ακρόπολης δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία για να μην επιστρέψουν τα Γλυπτά στην Ελλάδα».

Αυτό υπογράμμισε ο πρωθυπουργός της Νέας Νότιας Ουαλίας, Μπάρι Οφάρελ, κηρύσσοντας την έναρξη του διεθνούς συνεδρίου για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα με τίτλο «Parthenon, an Icon of Global Citizenship», που ξεκίνησε την Παρασκευή στο Nicholson Museum του Πανεπιστημίου Σίδνεϊ.

Ο κ. Οφάρελ σημείωσε ότι ο δυτικός κόσμος οφείλει πολλά στον ελληνικό πολιτισμό και κάλεσε όλους τους βουλευτές να υιοθετήσουν την θέση του υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών.

Στην έναρξη του συνεδρίου παρευρέθηκαν ο ομογενής υπουργός Καλών Τεχνών της Νέας Νότιας Ουαλίας, Γιώργος Σουρής, ο ομογενής Ομοσπονδιακός αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, γερουσιαστής Αθανάσιος Συνοδινός και η πολιτειακή γερουσιαστής της Νέας Νότιας Ουαλίας Σόφη Κότση η οποία πρόσφατα με ομιλία της στην γερουσία έθεσε το θέμα της επιστροφής των Γλυπτών.

Μίλησε ακόμα ο πρέσβης της Ελλάδας στην Αυστραλία Χαράλαμπος Δαφαράνος ενώ συμμετέχουν ειδικοί και επιστήμονες από όλο τον κόσμο.

Το συνέδριο οργανώνεται από την Αυστραλιανή Επιτροπή για την Επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Αυστραλία σχεδόν όλοι όσοι έχουν διατελέσει πρωθυπουργοί της χώρας από τη δεκαετία του '70 και μετά έχουν ταχθεί υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα (Ουίτλαμ, Φρέϊζερ, Χόουκ, Κιτιγκ, Χάουαρντ, Γκίλαρντ και Ραντ), πολλοί υπουργοί, πολιτειακοί πρωθυπουργοί και άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών.

Ο συντονιστής του συνεδρίου Ντένις Τριτάρης τόνισε πως στόχος του είναι η άσκηση πίεσης στη Βρετανία προκειμένου να επιστρέψει στην Ελλάδα τους θησαυρούς που της ανήκουν.

Η κα Μπερνίς Μέρφι, διευθύντρια των Μουσείων της Αυστραλίας, υποστήριξε πως το θέμα αυτό δεν μπορεί να λυθεί νομικά αλλά πολιτικά.

«Βρετανία και Ελλάδα θα πρέπει να ξεκινήσουν ένα διάλογο. Και μια λύση ίσως θα είναι να μοιραστούν τους θησαυρούς αυτούς» τόνισε.



e-typos.com
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Stephen Hawking: «Ο εγκέφαλος μπορεί να αντιγραφεί σε υπολογιστή και να διατηρηθεί μετά θάνατον»

Ο άνθρωπος δε θα σταματήσει ποτέ να προσπαθεί να νικήσει τον θάνατο αναζητώντας τη λύση σε οτιδήποτε μπορεί είτε να παρατείνει τη ζωή, είτε εσχάτως σε πολύ φιλόδοξα projects για μεταβίβαση του ανθρώπινου εγκεφάλου σε ρομπότ.

Τώρα έρχεται να προσθέσει τη δική του άποψη και ο διάσημος θεωρητικός φυσικός Stephen Hawking, ο οποίος δήλωσε στο πλαίσιο του Cambridge Film Festival ότι θεωρητικά είναι εφικτό να αντιγράψουμε τον ανθρώπινο εγκέφαλο σε έναν υπολογιστή και κατά έναν τρόπο να συνεχίσουμε τη ζωή μετά τον θάνατο. Βέβαια, τόνισε ότι για την ώρα μάλλον δεν έχουμε την κατάλληλη τεχνολογία και πρόσθεσε πως η “μετά θάνατον ζωή είναι ένα παραμύθι για αυτούς που φοβούνται το σκοτάδι”.

Οι δηλώσεις έγιναν με αφορμή ενός νέου ντοκιμαντέρ για τη ζωή του όταν ρωτήθηκε σχετικά για τον παράδεισο και την μετά θάνατον ζωή. Παρομοίασε τον ανθρώπινο εγκέφαλο με υπολογιστή τοποθετημένο σε ένα κουτί (σώμα) που αργά ή γρήγορα θα χαλάσει.

Σίγουρα οι απόψεις του θα προκαλέσουν αντιδράσεις, αλλά με τόση έρευνα επάνω στον ανθρώπινο εγκέφαλο (δες και το Human Brain Project) ποιος μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο;
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Οι σεξουαλικές ιδιαιτερότητες των Αρχαίων Ελλήνων !

Μάλιστα ο Αριστοτέλης αναρωτιόταν γιατί οι άνθρωποι ντρέπονται να παραδεχτούν ότι τους αρέσει να κάνουν σεξ, ενώ δε συμβαίνει το ίδιο με το ποτό ή το φαγητό.

Όσοι μάλιστα στην Αρχαία Ελλάδα ασκούσαν την ιατρική συνιστούσαν την σεξουαλική επαφή ως τρόπο αντιμετώπισης ενός ευρύτατου φάσματος παθήσεων όπως: η κατάθλιψη, η δυσπεψία, ο ίκτερος, οι πόνοι στη μέση, η αδύναμη όραση κ.ά.

Ο πατέρας της ιατρικής ο Ιπποκράτης υποστήριζε ότι η χωρίς όρια σεξουαλική επαφή μπορούσε να θεραπεύσει τη δυσεντερία. Ακόμη, ότι το σεξ μπορεί να ανακουφίσει από το δάγκωμα ενός φιδιού ή σκορπιού καθώς επίσης και να κάνει καλό στη διανοητική υγεία του ατόμου.
Από την πλευρά του ο Αριστοτέλης,πίστευε ότι το μέγεθος… μετράει, όμως είχε μια διαφορετική θεωρία! Πίστευε ότι όσο πιο υπερ -μεγέθη ήταν τα προσόντα ενός άντρα, τόσο πιο μακριά έπρεπε να «ταξιδέψει» το σπέρμα, με αποτέλεσμα να καθίσταται δύσκολη η τεκνοποίηση!

Σε ιατρικά κείμενα της αρχαίας Ελλάδας παρέχονται ακόμη «συνταγές» θεραπείας της αντρικής ανικανότητας, όπως για παράδειγμα η επάλειψη  με ένα μείγμα από πιπέρι, ελαιόλαδο και μέλι.
Έτσι αν  κάποιος ήθελε να κάνει τα προσόντα του  να δείχνουν… μεγαλύτερα, έπρεπε να βουτήξει τη ρίζα ενός φυτού –δεν έχει βρεθεί σε ποιο- σε καλής ποιότητας κρασί για τρεις ημέρες και όποτε το χρειαζόταν να το δένει στο μηρό του.

Ο συγγραφέας J.C. McKeown με αφορμή την κυκλοφορία  του βιβλίου του «The Cabinet of Greek Curiosities: Strange Tales and Surprising Facts From the Cradle of Western Civilization» δημοσίευσε μια σειρά φωτογραφιών στην ιστοσελίαδα huffingtonpost.com, τις οποίες αναδημοσιεύει το iatropedia, καθώς και ορισμένες πληροφορίες που αναφέρει στο βιβλίο του.

Σεξ επί πληρωμή: «Το αγόρι είναι όμορφο» αναγράφεται στο πάνω μέρος αυτής της εικόνας.



Να σημειωθεί εδώ ότι οι ομοφυλόφιλοι που εκδίδονταν στην Αθήνα στερούνταν  τα πολιτικά τους δικαιώματα, ενώ για όσα δημόσια πρόσωπα υπήρχε η υποψία ότι είχαν τέτοιου είδους επαφές,υπήρχε κατακραυγή.



Κουβαλώντας τα υπερμεγέθη προσόντα: Στο αγγείο απεικονίζεται μια γυναίκα η οποία κουβαλά τα... πλούσια προσόντα.

Ένα περίεργο… στήριγμα: Πέτρινα αγάλματα που αναπαριστούσαν έναν μουσάτο άντρα με στύση τοποθετούνταν σε πολλά σημεία στις πόλεις, για να διασφαλίζουν τη θεϊκή προστασία σε αυτές. Η συγκεκριμένη εικόνα μάλλον διακωμωδεί την κατάσταση.



Μια γυναίκα περιποιείται το χωράφι της που είναι ...σπαρμένο απά ανδρικά γεννητικά όργανα.




Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2013

Απο πού πήραν το όνομά τους τα νησιά μας;

Γνωρίζετε ότι ο Νάξος ήταν ο θρυλικός ηγεμόνας των πρώτων αποίκων του ομώνυμου νησιού; Το ίδιο ήταν και ο Πάρος, για την Πάρο, ο Θάσος για την Θάσο, ο Ζάκυνθος για την Ζάκυνθο και ο Κέφαλος για την Κεφαλονιά. Γνωρίζατε ότι Κρήτη ονομαζόταν μία από τις νύμφες των Εσπερίδων, που φύλαγαν τα χρυσά μήλα στον κήπο των θεών, στη χώρα του Άτλαντα;

Η δε Σύμη ήταν μία άλλη νύμφη, συζύγου του Γλαύκου, πρώτου κάτοικου του νησιού, ενώ ο Φολέγανδρος ήταν γιος του Μίνωα. Το ότι έπαιξε η αρχαία ιστορία ρόλο στην ονομασία των ελληνικών νησιών δεν μας κάνει εντύπωση. Ενδιαφέρον, όμως, παρουσιάζουν ονόματα νησιών που η ιστορία τους προσπερνά μία εμβληματική -και πιθανώς μυθική- φιγούρα.
Όπως τα παρακάτω:

Σύρος: Το όνομα Σύρος προέρχεται από τους πρώτους κατοίκους του νησιού, τους Φοίνικες. Σήμερα υπάρχουν δύο εκδοχές για την ονομασία αυτή. Σύμφωνα με την πρώτη, το όνομα προέρχεται από τη λέξη «ουσύρα» που σημαίνει ευτυχής, ενώ σύμφωνα με τη δεύτερη, προέρχεται από το «συρ» που σημαίνει βράχος.

Σκύρος: Το νησί πήρε την ονομασία του από το άγριο πετρώδες έδαφός του. «Σκίρον» ή «σκύρον» σημαίνει «συντρίμμια πέτρας».

Ανάφη: Η Ανάφη διατήρησε αναλλοίωτο το όνομά της από την αρχαιότητα και μάλιστα από την αρχαία μυθολογία. Σύμφωνα με αυτήν, οι Αργοναύτες επιστρέφοντας στη πατρίδα τους από την Κολχίδα έπεσαν σε καταιγίδα και παρασύρθηκαν στο ανοικτό πέλαγος, όπου ναυαγοί πλέον στη θάλασσα άρχισαν να εκλιπαρούν τον θεό Απόλλωνα να τους σώσει. Ο Απόλλωνας ανταποκρινόμενος στις εκκλήσεις τους διέχυσε φως υπό μορφή κεραυνού οπότε είδαν μπροστά τους να ξεπροβάλει από τη θάλασσα ολόκληρο νησί το οποίο κατάφεραν να προσεγγίσουν. Εκεί οι Αργοναύτες ανήγειραν βωμό προς τιμή του Απόλλωνα του «Αιγλήτη» (= αυτού που λάμπει, Αίγλη) και ονόμασαν το νησί
Ανάφη (εκ του ρήματος αναφαίνω).

Μύκονος: Η ονομασία Μύκονος, γνωστή από αρχαία νομίσματα και επιγραφές, αποδόθηκε από την παράδοση στον επώνυμο ήρωα Μύκονο, απόγονο του μυθικού βασιλιά της Δήλου Ανίου, γιου του Απόλλωνος και της νύμφης Ροιούς, κόρης του Διονύσου.

Σαντορίνη: Το όνομα της νήσου «Θήρα» προέρχεται από τον αρχαίο Σπαρτιάτη Θήραν που αποίκησε πρώτος το νησί. Το δε όνομα «Σαντορίνη», όμως, προέρχεται από τους διερχόμενους Φράγκους Σταυροφόρους οι οποίοι κατά το πέρασμα τους στέκονταν για ανεφοδιασμό κοντά σε εκκλησία της Αγίας Ειρήνης (Σάντα Ειρήνη) η οποία υπήρχε στο νησί.

Ικαρία: Υπάρχουν διάφορες θεωρίες για την προέλευση της ονομασίας του νησιού. Μία από αυτές αναφέρεται στην φοινικική ρίζα «-καρ» και στον λαό των Κάρων, της Μικράς Ασίας. Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, όμως, το νησί ονομάζεται Ικαρία από τον μύθο του θρυλικού Ικάρου, που με τον θάνατό του εκεί έδωσε το όνομά του στο Ικάριο πέλαγος.

Σκιάθος: Το όνομα της Σκιάθου, φημολογείται ότι προέρχεται από τις λέξεις «σκιά» και «Άθως», καθώς το νησί βρίσκεται γεωγραφικά -και μεταφορικά- στην σκιά του Αγίου Όρους.

Αλόννησος: Το όνομα Αλόννησος δόθηκε επί Όθωνα, το 1838, με πρόταση του τότε Υπουργείου Εσωτερικών σε αντικατάσταση του προηγουμένου ονόματος Λιαδρόμια ή Ηλιοδρόμια, καθώς έτσι αναφερόταν στη Διοικητική διαίρεση της Ελλάδας του 1828. Από μετέπειτα έρευνα αυτό διαπιστώθηκε ως λάθος, δεδομένου ότι κατά την αρχαιότητα η Αλόννησος ήταν άλλο νησί (άγνωστο το ποιο). Παρά ταύτα το όνομα παραμένει ως έχει για το νησί, το οποίο κατά τους αρχαίους Έλληνες λέγονταν «Ίκος».

Λήμνος: Η λέξη Λήμνος κατά μία εκδοχή -των φοινικιστών- είναι φοινικική και σημαίνει λευκή, άσπρη, λαμπερή. Όμως ουδεμία σχέση μπορεί να έχουν αυτές οι ονομασίες με το ηφαιστειογενές νησί. Άλλες εκδοχές υποστηρίζουν πως το όνομα Λήμνος προέρχεται είτε από την ομηρική λέξη «λήιον», που προσδιορίζει το σπαρμένο χωράφι, τον αγρό, ή από τις αρχαίες ελληνικές λέξεις «ληίς» (που σημαίνει κοπάδι) + «μήλο» (που σημαίνει πρόβατο), δηλαδή νήσος κοπαδιών αιγοπροβάτων. Η τελευταία αυτή εκδοχή φέρεται και η επικρατέστερη, επειδή η Λήμνος είναι το πεδινότερο νησί του Αιγαίου με μεγάλη παραγωγή αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, ήδη από την αρχαιότητα.

Λέρος: Το μεγαλύτερο μέρος της Λέρου είναι σχετικά επίπεδο και με χαμηλά βουνά (το υψηλότερο σημείο είναι το Κλειδί 320 μ.). Για αυτό το νησί πήρε το όνομά του από την αρχαία ελληνική λέξη «λέρος» που σημαίνει ομαλός, επίπεδος.

Ρόδος: Από την αρχαία εποχή έχει επικρατήσει ο συσχετισμός του ονόματος με το ομώνυμο λουλούδι, ιερό στον θεό Ήλιο. Γιʼαυτό και τα νομίσματα της Ρόδου παρίσταναν από το ένα μέρος του κεφάλι του Ήλιου και από το άλλο το Ρόδον.

Κέρκυρα: Σύμφωνα με πολλούς μελετητές το όνομα οφείλεται στην νύμφη Κέρκυρα, κόρη του ποταμού Ασώπου. Ο θεός Ποσειδώνας αγάπησε την όμορφη κοπέλα, την έφερε στο νησί και του έδωσε το όνομά της. Από τον έρωτά τους έφερε στη ζωή τον Φαίακα, τον μυθικό γενάρχη των Φαιάκων.

Πολλοί μελετητές πιστεύουν ότι ο μύθος της νύμφης Κέρκυρας συνδέεται ετυμολογικά με την λέξη «κορυφώ» από την ακρόπολη που βρίσκεται απέναντι από το σημερινή πρωτεύουσα. Από την λέξη «κορυφώ» προήλθε στην συνέχεια η λατινογενής ονομασία Corfu, με την οποία είναι γνωστό το νησί στο εξωτερικό.

Κύθηρα: Αρκετές φορές τα Κύθηρα άλλαξαν ονομασία. Οι κατά καιρούς ηγεμόνες του νησιού του προσέδιδαν διάφορα ονόματα. Τον μεσαίωνα λεγόταν Κυθουρία και Τσερίγο ή Τσιρίγο, όνομα που του έδωσαν οι Ενετοί ναυτικοί. Λεγόταν και Φοινικούντα κάποτε, γιατί πολύ παλιά υπήρξαν τα Κύθηρα αποικία των Φοινίκων. Η ονομασία «Κύθηρα» τους δόθηκε από την Αφροδίτη, την προστάτιδα του νησιού κατά την αρχαιότητα, που εδώ την έλεγαν Κυθήρια ή Κυθέρεια, από το ρήμα «κεύθω», το οποίο σημαίνει «κρύπτω τον έρωτα στην κοιλία».



newsbomb.gr



Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2013

ΣΕΤΕ: Ανοιχτά καταστήματα όλες τις Κυριακές

Ανοιχτά καταστήματα όλες τις Κυριακές τους χρόνου σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και τους υπόλοιπους βασικούς τουριστικούς προορισμούς ζητεί ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, Ανδρέας Ανδρεάδης.

«Είναι αδύνατο να ζητάμε από τους τουρίστες να γνωρίζουν ποιες είναι οι επτά Κυριακές του χρόνου που θα μπορούν να βρουν τα καταστήματα ανοικτά στη χώρα μας και να προσπαθούμε με αυτόν τον τρόπο να δημιουργήσουμε προϊόντα City Break και συνεδριακού τουρισμού. Κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει σε καμία από τις σύγχρονες ευρωπαϊκές χώρες» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Ανδρεάδης κάλεσε τους αντιπεριφερειάρχες και τους λοιπούς φορείς «να αποφασίσουν σωστά συνυπολογίζοντας την δυναμική του ελληνικού τουρισμού και τα αυξημένα έσοδα από τις τουριστικές δαπάνες των 18 εκατ. τουριστών που θα επισκεφτούν την χώρα μας το 2014».



news247.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Ελληνικό ψηφιδωτό 1700 ετών βρέθηκε στην Τουρκία

Οι Τούρκοι αποκρύβουν τον ελληνικό πολιτισμό της Αμάσειας

Ψηφιδωτό 1700 ετών ανακαλύφθηκε τυχαία στην κεντρική επαρχία της Ανατολίας, Αμάσεια. Εντόπιοι ειδικοί ισχυρίζονται ότι το ψηφιδωτό είναι μεγέθους 80 τετραγωνικών μέτρων και ανήκει στην αρχαία Ρωμαϊκή Περίοδο και κατά πάσα πιθανότητα ήταν το δάπεδο ενός αρχαίου κτηρίου του Δήμου για συνεδριάσεις.

Ο κυβερνήτης της Αμάσειας, Halil Comaktekin δήλωσε ότι δεν σχεδιάζει να μετακινήσει το μωσαϊκό και θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία του ώστε να κερδίσει τουρίστες η πόλη.

Ο διευθυντής του Ιστορικού Μουσείου της Αμάσειας, Celal Ozdemir, δήλωσε ότι είναι το δεύτερο μωσαϊκό που βρέθηκε στην περιοχή και εμπλουτίζει την ιστορία και την πολιτιστική κληρονομιά της πόλης.

Η Αμάσεια βρίσκεται επάνω στα βουνά της ακτής της Μαύρης Θάλασσας (Πόντος), σε μια στενή κοιλάδα στις όχθες του αρχαίου ποταμού Ίρις.  Είναι η πατρίδα του γεωγράφου Στράβωνα.

Οι πολιτισμός ανάγεται στα πανάρχαια χρόνια και από την περιοχή έχουν περάσει διάφοροι πολιτισμοί, αναφέρει το τούρκικο δημοσίευμα.



Η τοποθεσία της πόλης είναι επάνω σε ένα οχυρωμένο όρος και ως εκ τούτου έμεινε ανέπαφη στους αιώνες.

 Από αυτήν την περιοχή πέρασαν οι Χετταίοι, οι Φρύγες, οι Κιμμέριοι, οι Λυδοί, οι Πέρσες, οι Ρωμαίοι, οι Βυζαντινοί, οι Σελτζούκοι Τούρκοι.

Ο οθωμανικός πολιτισμός άφησε το στίγμα του στην περιοχή, γράφει το δημοσίευμαχωρίς να αναφέρει τίποτε για τους Έλληνες κατοίκους της πόλης, την ελληνική καταγωγή του Στράβωνα,  αλλά και ότι τα ψηφιδωτά που βρέθηκαν είναι ελληνικά.

Το 1920 οι Έλληνες στην Αμάσεια του Πόντου,  ήταν 155.000, υπήρχαν 392 ενορίες και 325 ελληνικά σχολεία με 565 δασκάλους.

mikres-ekdoseis.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Η τελευταία εκτέλεση που συγκλόνισε την Ελλάδα το 1972 -Η θανατική ποινή στη χώρα μας

Ο Βασίλης Λυμπέρης, υπήρξε ο τελευταίος Έλληνας πολίτης ο οποίος εκτελέστηκε μετά από σε βάρος του καταδίκη για ποινικό αδίκημα. Η εκτέλεσή του (Ηράκλειο, 25 Αυγούστου 1972) ήταν η τελευταία που έλαβε χώρα εντός του ελληνικού εδάφους, καθώς η θανατική ποινή από το 1974 και μετά δεν εφαρμόστηκε ποτέ μέχρι την κατάργησή της με νόμο το 1994 και συνταγματικά το 2001.

Ο 27χρονος Λυμπέρης καταδικάστηκε σε θανατική ποινή, καθώς κρίθηκε από το Κακουργιοδικείο της Αθήνας ένοχος με την κατηγορία ότι έκαψε ζωντανούς:
Την εν διαστάσει σύζυγό του Βασιλική Λυμπέρη, 24 ετών
Την πεθερά του Αντιγόνη Μάρκου, 55 ετών
Την κόρη του Παναγιώτα Λυμπέρη, 2 ετών
Τον γιο του Γιώργο Λυμπέρη, ενός έτους



Το περιστατικό συνέβη τις πρώτες πρωινές ώρες της 5ης Ιανουαρίου 1972 στο σπίτι των θυμάτων στο Χαλάνδρι, ενώ ο δράστης είχε και τρεις φίλους του συνεργούς στο έγκλημα. Τα τρία από τα θύματά του ξεψύχησαν ακαριαία, ενώ η σύζυγός του μερικές ώρες αργότερα. Η υπόθεση είχε απασχολήσει έντονα την κοινή γνώμη την εποχή εκείνη.
Μετά το πέρας της ακροαματικής διαδικασίας (6 Μαΐου 1972) ο Λυμπέρης καταδικάστηκε τετράκις σε θάνατο (για καθένα από τα θύματα ξεχωριστά), όπως και ο ένας εκ των συνεργών του (ο 18χρονος Παύλος Αγγελόπουλος), ενώ οι υπόλοιποι δύο καταδικάστηκαν σε μικρότερες ποινές.

Η εκτέλεση του Λυμπέρη έγινε τα ξημερώματα της 25ης Αυγούστου 1972 στην περιοχή Δύο Αοράκια του Ηρακλείου (πεδίο βολής της ΣΕΑΠ) από 12μελές εκτελεστικό απόσπασμα (μόνο τα 6 όπλα περιείχαν αληθινά πυρά), κι ενώ ως τότε ήταν κρατούμενος στις φυλακές Αλικαρνασσού. Στον μελλοθάνατο λίγη ώρα πριν την εκτέλεση είχε επιτραπεί να συντάξει επιστολή προς την μητέρα του. Νωρίτερα είχε κατατεθεί αίτηση από τους συνηγόρους του προς το Συμβούλιο Χαρίτων ώστε να του αποδοθεί χάρη, ωστόσο η αίτηση απορρίφθηκε παμψηφεί.



Το περιστατικό της δολοφονίας μεταφέρθηκε την ίδια χρονιά και στον κινηματογράφο, καθώς γυρίστηκε ταινία με τον τίτλο «Οι σατανάδες της νύχτας» σε σκηνοθεσία Μάριου Ρετσίλα και παραγωγή Τζέιμς Πάρις. Τον ρόλο του Βασίλη Λυμπέρη υποδύθηκε ο Γιάννης Κατράνης.

Το περιστατικό της δολοφονίας μεταφέρθηκε την ίδια χρονιά και στον κινηματογράφο, καθώς γυρίστηκε ταινία με τον τίτλο «Οι σατανάδες της νύχτας» σε σκηνοθεσία Μάριου Ρετσίλα και παραγωγή Τζέιμς Πάρις. Τον ρόλο του Βασίλη Λυμπέρη υποδύθηκε ο Γιάννης Κατράνης.
Το περιστατικό της δολοφονίας μεταφέρθηκε την ίδια χρονιά και στον κινηματογράφο, καθώς γυρίστηκε ταινία με τον τίτλο «Οι σατανάδες της νύχτας» σε σκηνοθεσία Μάριου Ρετσίλα και παραγωγή Τζέιμς Πάρις. Τον ρόλο του Βασίλη Λυμπέρη υποδύθηκε ο Γιάννης Κατράνης.

Ο φαντάρος που δεν πάτησε τη σκανδάλη

Στο εκτελεστικό απόσπασμα βρέθηκε και ένας φαντάρος αυτός, που είχε διηγηθεί στην εκπομπή «Μηχανή του Χρόνου» το πιο μαύρο μέρος της ζωής του. «Πέρασε ένας αξιωματικός και μας έβαλε από μια σφαίρα στο Μ1 (τουφέκι) και στηθήκαμε απέναντι από τους μελλοθανάτους. Μας είχαν πει, ότι αν δε σκοτωθεί και ρίξουμε όλες τις σφαίρες έξω, θα πάμε στρατοδικείο και μετά σε απόσπασμα. Είναι αδύνατο να αστοχήσεις μ ένα όπλο που βρίσκει στόχο στα χίλια μέτρα, πόσο μάλλον στα έξι βήματα. Ο αξιωματικός μας, ήταν αυτός που έπρεπε να ρίξει τη χαριστική βολή, αλλά επειδή δεν ήθελε, είχε αποφασίσει εξ αρχής, ότι θα δώσουν τη βολή, οι δυο ακραίοι από κάθε απόσπασμα. Ο ένας δεν μπόρεσε να πυροβολήσει και αναγκάστηκε να το κάνει ο άλλος. Αυτός που πυροβόλησε ήταν φίλος μου, Πειραιώτης. Έπαθε σοκ μόλις έβαλε το όπλο στο κεφάλι του νεκρού. Τα θυμάμαι όλα. Ίσως ξεχνάω μερικές λεπτομέρειες, αλλά το συναίσθημα, η ανατριχίλα, το δέος είναι ίδια κάθε φορά που τα θυμάμαι και δεν θα τα ξεχάσω ποτέ».


on-news.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013

Ανακαλύφθηκαν γονίδια που αυξάνουν τον κίνδυνο για Αλτσχάιμερ

Η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα παγκόσμια γενετική έρευνα, στην οποία συμμετείχαν επιστήμονες από 145 ερευνητικά ινστιτούτα και πανεπιστήμια των ΗΠΑ και της Ευρώπης (μεταξύ των οποίων μια Ελληνίδα ερευνήτρια), ανακάλυψε 11 νέα γονίδια που σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο για εκδήλωση της νόσου Αλτσχάιμερ, ανεβάζοντας έτσι πλέον σε 21 συνολικά τον αριθμό των γνωστών γενετικών παραγόντων κινδύνου. Μετά τη νέα ανακάλυψη (είχε προηγηθεί η εύρεση δέκα γονιδίων το 2009), οι επιστήμονες έχουν μια πιο καθαρή εικόνα σχετικά με τις αιτίες της ολοένα εξαπλούμενης νευροεκφυλιστικής ασθένειας, για την οποία δεν υπάρχει ακόμα θεραπεία.

Οι ερευνητές της διεθνούς ερευνητικής κοινοπραξίας I-GAP (International Genomics Alzheimer's Project), με επικεφαλής τον Φιλίπ Αμουγιέλ του Ινστιτούτου Παστέρ του Παρισιού, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό γενετικής "Nature Genetics", σύμφωνα με το BBC και τη βρετανική «Γκάρντιαν», ανέλυσαν δείγματα DNA από 17.000 ασθενείς και (για συγκριτικούς λόγους) από 37.000 υγιείς, συνολικά σε 15 χώρες, διαπιστώνοντας ότι το ανοσοποιητικό σύστημα παίζει σημαντικό ρόλο στην εκδήλωση της πάθησης.

Από ελληνικής πλευράς στην έρευνα συμμετείχε η καθηγήτρια Μάγδα Τσολάκη του Τμήματος Ιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Μεταξύ άλλων, ένα από τα νέα γονίδια που ανακαλύφθηκαν ως παράγοντας κινδύνου για τη νόσο Αλτσχάιμερ, είναι ήδη γνωστό ότι εμπλέκεται στην απορρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος, αυξάνοντας την πιθανότητα εμφάνισης δύο άλλων νευροεκφυλιστικών παθήσεων, του Πάρκινσον και της σκλήρυνσης κατά πλάκας.

«Είναι πραγματικά δύσκολο να θεραπεύσεις μια ασθένεια, όταν δεν καταλαβαίνεις τι την προκαλεί», δήλωσε ένας από τους επικεφαλής ερευνητές, η καθηγήτρια Τζούλι Γουίλιαμς του πανεπιστημίου του Κάρντιφ στην Ουαλία. «Διπλασιάσαμε όμως τώρα πλέον τον αριθμό των εμπλεκομένων γονιδίων και αυτό που προκύπτει, είναι ότι υπάρχει κάτι στην αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος που προκαλεί τη νόσο Αλτσχάιμερ και αυτό ακριβώς πρέπει να μελετήσουμε εφεξής», πρόσθεσε.

Το Αλτσχάιμερ είναι η πιο συνηθισμένη μορφή εγκεφαλικής άνοιας, πλήττοντας περίπου έναν άνθρωπο στους 14 άνω των 65 ετών. Η πολύπλοκη νευρολογική πάθηση προκαλεί μη αναστρέψιμη καταστροφή των εγκεφαλικών κυττάρων, με συνέπεια την απώλεια μνήμης και τελικά την αδυναμία αυτοεξυπηρέτησης του ασθενούς.

Βασικό στόχο των επιστημόνων εδώ και μερικά χρόνια αποτελεί η ανάπτυξη ενός τεστ, το οποίο έγκαιρα θα διαγιγνώσκει τον κίνδυνο κάποιου να πάθει Αλτσχάιμερ, ώστε η όποια θεραπεία να ξεκινά πιο νωρίς, προτού η εγκεφαλική βλάβη είναι προχωρημένη. Όσο περισσότερα εμπλεκόμενα γονίδια ανακαλύπτονται, τόσο αυτή η προοπτική γίνεται πιο ρεαλιστική.

Link: Για την πρωτότυπη επιστημονική εργασία (με συνδρομή) στη διεύθυνση:

http://www.nature.com/ng/journal/vaop/ncurrent/full/ng.2802.html



e-typos.com
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2013

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων, 28 Οκτωβρίου 1940 και ο πρώτος νεκρός

Ήταν 28 Οκτωβρίου 1940. Ελληνοαλβανικά σύνορα. Ώρα 5η πρωινή. Η ιταλική σφαίρα βρίσκει τον στόχο της: Ο στρατιώτης Βασίλειος Τσιαβαλιάρης ήταν ο πρώτος πεσών του Ελληνικού Έπους.

Η σάλπιγγα έδινε το σύνθημα της μάχης ως ένα προσκλητήριο στον υπέρτατον αγώνα για την Ελευθερία. Πίσω από τά σκόπευτρα μέ τό δάκτυλο στην σκανδάλη οι φρουροί των προκεχωρημένων φυλακίων προσπαθούσαν να διαπεράσουν το σκοτάδι. Απέναντι σε απόσταση λίγων μέτρων, ο εχθρός μόλις είχε αρχίσει την επίθεσή του. Προτού ακόμη εκπνεύσει τό τελεσίγραφό τους, οι Ιταλοί είχαν εξαπολύσει τις ταξιαρχίες τους και οι πρώτες σφαίρες έσκιζαν την νυκτερινή σιωπή πάνω στα βουνά της Ηπείρου. Εκεί, στην γραμμή των συνόρων σε ένα απομεμακρυσμένο φυλάκιο, έπεφτε νεκρός ο πρώτος Έλληνας στρατιώτης, ο Βασίλειος Τσιαβαλιάρης. Ένας φαντάρος που έτυχε να κάνει την πρωινή σκοπιά. Χωρίς ποτέ να γίνει ήρωας, χωρίς ποτέ να βγεί από την ανωνυμία. Σύμφωνα με μαρτυρίες, οι τελευταίες λέξεις του Έλληνα φαντάρου ήταν «τι θ’ απογίνουν τά παιδιά μου;».

Σήμερα στήν πατρίδα του Πιάλεια Τρικκάλων, κάθε χρόνο, γίνονται εκδηλώσεις μνήμης, καί βεβαίως τά παιδιά του δίδουν τό δικό τους «παρών»! Σέ ένα κεντρικό σημείο τής Πιαλείας δεσπόζει σήμερα, η προτομή του Βασιλείου Τσιαβαλιάρη. Στήν σκιά τού ανδριάντα, γυρίζει τό ρολόϊ τού χρόνου γιά τόν ξεχασμένο στρατιώτη του μετώπου. «Ήταν ο πρώτος νεκρός του πολέμου», λέει ο στρατηγός Ιωάννης Κακουδάκης, ο επί κεφαλής τής Διευθύνσεως Ιστορίας Στρατού. «Υπηρετούσε στο 21ο φυλάκιο τής Πίνδου στο 51 Σύνταγμα το οποίο είχε σχηματισθεί από Θεσσαλούς. Τα ιταλικά στρατεύματα είχαν προχωρήσει σε απόσταση αναπνοής από τά ελληνικά τμήματα προκαλύψεως. Στις 5 το πρωί ο Τσιαβαλιάρης είδε κάτι νά κινείται, φώναξε «άλτ, τίς εί» καί πυροβόλησε στον αέρα».
















madata.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

"Να πεθάνουμε εμείς για να ζήσει η Ελλάδα"

Τρεις χιλιάδες χρόνια την ίδια δουλειά κάνουμε,σκοτωνόμαστε εμείς για να ζει η Ελλάδα και να προκόβει ο κόσμος με τα φώτα και τα παραδείγματα, που η Ελλάδα του δίνει. (Γ.Θεοτοκάς)

Η ΕΦΟΔΟΣ
ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΟΥ 1940
ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ

Η ΕΦΟΔΟΣ

Η χιονοθύελλα είχε κοπάσει… Κάτω από το θαμπό φως της χαραυγής, γονατιστός ο λοχαγός μου, ανιχνεύει τον ορίζοντα – ένα σύμπλεγμα από παράξενα δέντρα, χωράφια και δασωμένες χαράδρες. Στέκεται δίπλα μας βουβός, βυθισμένος στην έκσταση του ανθρώπου που προσμένει με ηρεμία την κρίσιμη στιγμή. Κάποτε, κοιτάζει το ρολόι του και σκύβοντας στο χαράκωμα λέει με σιγανή φωνή:

- Πέντε λεπτά…
Σε μια στιγμή αντήχησε η φωνή του λοχαγού:

- Έτοιμοι!
Ένα, δύο, τρία, δέκα δευτερόλεπτα. Ένας αιώνας ολόκληρος. Κι ύστερα ο λυτρωμός – ένα σφύριγμα μαζί με τον υπόκωφο κρότο μιας φωτοβολίδος. Ο πρώτος σαλπιγκτής πετάγεται όρθιος στο χαράκωμα. Μ’ αγκαλιάζει μέσα στον δραματικόν ίλιγγο της στιγμής και υψώνοντας κατόπιν τα χέρια προς τον ουρανό ψιθυρίζει:

- Επί τέλους! Έως εδώ…

Ύστερα ξέσπασε σ’ ένα τρελλό γέλιο και άρχισε να σαλπίζει μ’ έξαλλο πάθος:

- Προχωρείτε! προχωρείτε!

Αμίλητοι οι πολεμιστές τινάζονται έξω από τα χαρακώματα κι οι λόγχες θαρρείς πως σχίζουν ατσάλινα τείχη στη θυελλώδη έφοδό τους. Σ’ όλων τ’ αυτιά, αντηχεί η φωνή του λοχαγού:

- Εμπρός παιδιά! Για την Ελλάδα…

Οι οβίδες όργωναν το ύψωμα, όπου ήσαν γαντζωμένοι οι Ιταλοί… Η μία μετά την άλλη σαρώνονται οι αντιστάσεις του εχθρού. Σιλουέττες Ιταλών με υψωμένα τα χέρια προβάλλουν από όλα τα σημεία. Ο αιφνιδιασμός είχε πετύχει.

Ο λόχος μας, ορμά τώρα με τη λόγχη.

Σκαρφαλώνουμε στο ύψωμα. Οι φαντάροι πετούν, σαν κάποια υπεράνθρωπη δύναμη να του οδηγεί. Μαίνεται η μάχη. Μια συναρπαστική αγριότητα ξεχειλίζει όλες τις  ψυχές. Οι Ιταλοί που απέμειναν από το μακελειό στα οχυρωμένα πολυβολεία, αμύνονται ακόμη…

Πάνω στην αντάρα της μάχης, ο σαλπιγκτής σημαίνει αδιάκοπα έφοδο κι ύστερα τρέχει σαν αλαφιασμένος πάνω στην κορυφή του υψώματος…

Ήρθαν κατόπιν οι παράξενες στιγμές των οραματισμών που ακολουθούν συνήθως τις μάχες. Σ’ αυτό το ελάχιστο διάστημα ύστερ’ από τα ουρλιάσματα των τηλεβόλων και τη φρίκη της σφαγής, άρχισαν να φτάνουν τώρα στ’ αυτιά, τα κελαϊδίσματα των πουλιών, που σπάθιζαν πάλι τον αέρα, σαν κάποια θύελλα να είχε περάσει…

Τώρα κοιτάζουμε ο ένας τον άλλον. Είναι η ώρα που ο άνθρωπος βλέπει τον διπλανό του σαν κάτι το μοναδικό που υπάρχει στον κόσμο. Ούτε μάνα ούτε αδέρφια ούτε γυναίκα δεν συγκεντρώνει τόσο την πιο ευλαβική στοργή.

Άρχισαν κι όλας οι πρώτες αφηγήσεις. Άλλοι άναβαν ένα τσιγάρο, ξαπλωμένοι δίπλα στους νεκρούς. Μπροστά μας, τραυματίες βογγούσαν ακόμη. Πιο εκεί, χλωμοί με άθλιο ηθικό, κουρέλια ανθρώπινα, οι αιχμάλωτοι μας αντίκρυζαν με το ύφος του πλανεμένου, που ζητάει κατανόηση και συγγνώμη… Κάποιος τους δίνει ένα τσιγάρο, άλλος τους προσφέρει λίγο ψωμί. Κόβουν πολλοί το δικό τους νερό και το προσφέρουν στα διψασμένα χείλη τών τραυματιών. Μιλάει η άγια ελληνική ψυχή- το ανυπέρβλητο μεγαλείο μιας φυλής, που γνωρίζει να σβήνει το πάθος και στη θέση του να σκορπίζει τον πόνο. Οι νικηταί έδιναν ιπποτικά το χέρι στον εξουθενωμένο αντίπαλο.

Σε μια στιγμή πλησιάζει ο λοχαγός. Έχει ακόμη την ίδια γαλήνη, όπως πριν από τη μάχη. Καλεί τον σαλπιγκτή. Η φωνή του αντηχεί στο ύψωμα, σαν θλιμμένη, σαν να πνίγεται σε κάποια τραγική προαίσθηση. Μα πουθενά δεν φαίνεται ο σαλπιγκτής. Ο λόχος συγκεντρώνεται πρόχειρα στην ανατολική πλαγιά του υψώματος κάτω από πανύψηλα δέντρα. Ωρύεται ακόμη ο λοχαγός.

- Σαλπιγκτής! Προσκλητήριο…

Ξάφνου ένας αιμόφυρτος στρατιώτης πρόβαλε μέσα απ’ το κοίλωμα ενός ορύγματος. Βαδίζει τρικλίζοντας και καθώς το αίμα έτρεχε ποτάμι απ’ το μέτωπό του και απ’ τα στήθη του, έφερε τη σάλπιγγα στα χείλη του…Το προσκλητήριο όμως είχε αρχίσει. Ο επιλοχίας εκφωνούσε βιαστικά τα ονόματα. Επτά απόντες. Νεκροί…Κι ο κατάλογος προχωρεί.

- Σαμπατάς Θεόδωρος…
Ο σαλπιγκτής! Τον αντικρύζουμε βουβοί. Κι ύστερα τον είδαμε να υψώνει τη σάλπιγγα σημαίνοντας έφοδο κι αμέσως κατόπιν τον Εθνικό Ύμνο! Οι ήχοι έβγαιναν μαζί με την ψυχή του. Όλοι στεκόμασταν ακίνητοι κι εκστατικοί μπροστά στη φριχτή μεγαλοπρέπεια της στιγμής. Δεν είχαμε ξανακούσει πιο παράξενη, πιο συγκλονιστική μελωδία, έτσι καθώς οι ήχοι ανέβαιναν από τα πληγωμένα στήθη του σαν ύμνοι αγγέλων… Δευτερόλεπτα πέρασαν. Κι ο σαλπιγκτής, κρατώντας σφιχτά στο χέρι τη σάλπιγγα, σωριάστηκε καταγής. Μόλις είχε προλάβει να προφέρει:

-Πα…ρών!
Το προσκλητήριο των νεκρών είχε τελειώσει…

                         (Τάκης Ε. Παπαγιαννόπουλος)



ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΟΥ 1940

«…Ανήμερα της Παναγίας, Αυγούστου 15, ο λαός των βουνών και των ψαράδων της Ελλάδας, πήγε με πολλά καράβια να προσκυνήσει τη μητέρα του Θεού σ’ ένα νησί στο Αρχιπέλαγο. Ήταν συνήθεια σαν τέτοια μέρα να πηγαίνει στο νησί μαζί με τα καράβια κι ένα πολεμικό. Έφτασε στο νησί το πολεμικό καράβι, έριξε άγκυρα και στάρισε τις παντιέρες του. Τότες ο κακός γείτονας που ήθελε να βάλει σε μπελά τους Έλληνες, κρυμμένος μες τη θάλασσα, έριξε τορπίλα και βούλιαξε το πολεμικό, σκότωσε κάμποσους κι απ’ τους ναύτες. Έριξε και στα καράβια των προσκυνητάδων, και πολύς θρήνος θα γινόταν ανάμεσα σε γυναίκες και παιδιά, αν δεν τύχαινε ένας μώλος του λιμανιού, όπου πήγαν και σκάσανε οι τορπίλες.

Τότες ο λαός των Ελλήνων θύμωσε, θύμωσε κι η Παναγία. Όμως είπαν, ας κάμουμε πως δε βλέπουμε, να μείνουμε σε ειρήνη.[...]

-Ε! λέγανε οι ξένοι άνθρωποι που βλέπανε τα γινόμενα, τί θα κάμη τόσο μικρός λαός με τόσον μεγάλο γείτονα; θα γονατίση σε μια μέρα!

Μα ο λαός πίστευε πως θα τον βοηθήση η προσβλημένη Παναγία.

- Καλά, περιμένετε να δήτε. Περιμένετε υστέρα από ένα μήνα, τα εισόδια της Θεοτόκου!

Οι μητέρες στέλναν τους γιους τους να πολεμήσουμε και λέγαν:

- Να μη γυρίσετε αν δεν ρίξετε τον αντίχριστο στη θάλασσα.

Οι εκκλησίες δώσανε τα αναθήματα των πιστών, χρυσά καραβάκια και αγγέλους και ασημένια χέρια, κι οι γραμματικοί που γράφανε πριν βιβλία για τα δεινά του πολέμου, στείλανε μήνυμα στις άλλες χώρες και είπανε πως τέτοιο άδικο δεν ξαναστάθηκε, λοιπόν θα υπερασπίσουμε τη γης μας και την ελευθερία μας.

Πέρασε μια μέρα και οι βάρβαροι που λέγαν πως με τα φουσάτα τους θα πατήσουν τη χώρα, δεν μπόρεσαν να μπουν. Πέρασε κι άλλη μέρα και πάλι δεν μπόρεσαν, επειδή στα περάσματα των βουνών είχαν φτάσει οι Έλληνες και τους πολεμούσαν. Πέρασαν έτσι πολλές μέρες, ο λαός έβλεπε οράματα με αρχαγγέλους και μαυροντυμένες γυναίκες, κι έλεγε ο ένας στον άλλο: ‘Περιμένετε τα εισόδια της Θεοτόκου’. Και όταν ξημέρωσε η μέρα αυτή, μεγάλη χαρά ήρθε στους Έλληνες. Ήρθε μήνυμα πως οι βοσκοί και οι ψαράδες που ξεσηκώθηκαν να σταματήσουν τους βαρβάρους, τους κυνήγησαν μες τη χώρα τους και τους πήραν πολλά λάφυρα, άρματα και φυσέκια, και μια μεγάλη πολιτεία, την Κορυτσά. Τα γυναικόπαιδα κουβαλούσαν στους πολεμιστές βόλια και θροφές και κατρακυλούσαν πάνω στους οχτρούς πέτρες και τους σκότωναν. Όσοι οχτροί γλύτωσαν, πήραν τ’ άγρια βουνά και τους φάγανε οι λύκοι.

Τότε έγινε μεγάλος εορτασμός στη χώρα των Ελλήνων. Οι καμπάνες των εκκλησιών χτυπούσαν χαρμόσυνα τρεις μέρες, και τα σπίτια βάλανε σημαίες, και ο Αρχιεπίσκοπος φόρεσε άμφια καμωμένα με ασήμι, και γύρω του έβαλε μαυροφορεμένους αρχιμανδρίτες και δοξάσανε το Θεό. Ο λαός έψελνε «Τη Υπερμάχω Στρατηγώ», και οι γυναίκες κλάψανε σιωπηλά όταν μνημόνεψαν τους σκοτωμένους πολεμιστές…».

Ηλίας Βενέζης, Χρονικό του 1940, στον τόμο «28 Οκτωβρίου 1940», Εκδ. Ευθύνη.


ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ

Μετά από μία μάχη στο μέτωπο μεταφέρουν στην ελληνίδα νοσοκόμα δύο πληγωμένους, έναν Έλληνα στρατιώτη κι έναν Ιταλό αιχμάλωτο. “Θα φέρουμε πρώτα τον δικό μας”, της δηλώνει ο στρατιώτης. “Να φέρετε πρώτα εκείνον που είναι πιο σοβαρά”. Σε λίγο έχει μπροστά της και περιθάλπει τον Ιταλό αιχμάλωτο. Σύντομα ζητά να φέρουν μέσα και τον Έλληνα τραυματία. Εκείνος όμως είναι ήδη νεκρός.  Πλησιάζει στο φορείο. Ο νεκρός φαντάρος είναι ο αδελφός της. “Έκανες το χρέος σου”, της είπε αργότερα ο πνευματικός της. Η ελληνίδα νοσοκόμα είχε σώσει έναν εχθρό.


Πλησιάσαμε τον στρατιώτη που κατέβαινε από τη γραμμή της φωτιάς τυφλωμένος από θραύσματα ατομικού όλμου, να τον παρηγορήσουμε, ότι η επιστήμη θα του ξανάδινε γρήγορα το φως του. Μας απάντησε: «Δεν με νοιάζει να μην ξαναδώ ποτές πια! Με φτάνει που τους είδα να φεύγουν»!


Είδαμε, ανάμεσα στους πρώτους κρυοπαγημένους, σε Νοσοκομείο της Αθήνας, τα σβησμένα μάτια του ανθυπολοχαγού να βουρκώνουν στο τραγούδι της Σοφίας Βέμπο. Κι όταν εκείνη έκανε να του σκουπίσει τα δάκρυα, της είπε: «Δεν κλαίω που έχασα τα μάτια μου. Κλαίω που δεν έχω άλλα δύο, να τα δώσω κι αυτά για την Πατρίδα»!


Είδαμε κι άλλο παλληκάρι, που έχασε το πόδι του. Η γυναίκα του ξέσπασε σε κλάματα βλέποντάς τον ακρωτηριασμένο. Εκείνος περίμενε ήρεμα κ ιύστερα της είπε ήσυχα και μετρημένα: «Τώρα κλαις για ένα κομμάτι πόδι και δεν συλλογίζεσαι πως αλλιώς θα ’κλαιγες για την λευτεριά σου».






agonistes.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »

Ήταν 28 Οκτωβρίου 1940...

Τα χαράματα της Δευτέρας 28 Οκτωβρίου και συγκεκριμένα στις 3 το πρωί, ο πρέσβης της Ιταλίας Εμανουέλε Γκράτσι επιδίδει τελεσίγραφο στον Ιωάννη Μεταξά, με το οποίο του γνωστοποιεί την πρόθεση της Ιταλίας να καταλάβει θέσεις εντός της ελληνικής επικράτειας, συνοδευόμενο από τη δήλωση ότι, αν η Ελλάδα δεν συμμορφωθεί εντός 3 ωρών, ο ιταλικός στρατός θα εισβάλλει στο ελληνικό έδαφος. Η απάντηση του έλληνα πρωθυπουργού (Alors,c’est la guerre: Λοιπόν έχουμε πόλεμο), που έμεινε στην ιστορία ως το ΟΧΙ του Μεταξά, εξέφρασε τη θέληση του ελληνικού λαού να μην υποταχθεί.



Αμέσως μετά ο Ιωάννης Μεταξάς επικοινώνησε τηλεφωνικά και ενημέρωσε τον βασιλιά, τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού αντιστράτηγο Παπάγο και τον Αρχηγό του Ναυτικού Επιτελείου ναύαρχο Σακελλαρίου. Επίσης, τηλεφώνησε και κάλεσε στο σπίτι του τον Άγγλο Πρέσβη Πάλλερετ.
Το ελληνικό στρατηγείο στήνεται στα υπόγεια της Μεγάλης Βρετάνιας και εκεί είχαν συγκεντρωθεί πολιτειακοί και πολιτικοί παράγοντες.

Το τελεσίγραφο των Ιταλών έχει ήδη εκπνεύσει. Έχει πλέον φθάσει η 7η πρωινή της Δευτέρας, 28 Οκτωβρίου 1940. Εντεταλμένοι υπάλληλοι της Διοικήσεως Πρωτευούσης συνοδευόμενοι από αστυφύλακες χτυπούσαν δαιμονισμένα τις σειρήνες. Ειδοποιούσαν τους Αθηναίους και τις Αθηναίες για τα συμβάντα. Ο κόσμος βρέθηκε στους δρόμους, όπου έμαθε στόμα με στόμα ή μέσω των εφημερίδων τι προηγήθηκε τη νύχτα.




enikos.gr
Read more » Διαβάστε περισσότερα...
Read more »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...