Κυριακή, 17 Μαρτίου 2013

Εγκαινιάστηκε το μοναδικό Μουσείο της Φραγκοκρατίας στην Ελλάδα


Η ιστορική μνήμη παραμένει ζωντανή στο μοναδικό Μουσείο της Φραγκοκρατίας στην Ελλάδα που έχει δημιουργηθεί στο Κάστρο ‘Χλεμούτσι’, το οποίο άνοιξε και επίσημα τις πύλες του στο κοινό το μεσημέρι του Σαββάτου, με την τέλεση των εγκαινίων από τον αναπληρωτή Υπουργό Παιδείας, αρμόδιο για θέματα Πολιτισμού κ. Κώστα Τζαβάρα.


Η ‘καρδιά’ του πολιτισμού χτύπησε χθες στο ‘Χλεμούτσι’, όπου το παρελθόν συνάντησε το σήμερα και έδειξε το δρόμο για το αύριο, μέσα από μία σεμνή τελετή, στην διάρκεια της οποίας αναδείχθηκε η αξία της πολιτιστικής κληρονομιάς, που αποτελεί το εχέγγυο για να σταθεί όρθια η χώρα εν μέσω οικονομικής κρίσης.

Δύο σημαντικές παρεμβάσεις

Κατά την χθεσινή εκδήλωση, η 6η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, δια του Υπουργού κ. Κώστα Τζαβάρα, εγκαινίασε την Μόνιμη Έκθεση με τίτλο: «Η εποχή των Ιπποτών- Οι Σταυροφόροι στον Μοριά», καθώς και την αίθουσα Α1 του Κάστρου ‘Χλεμούτσι’.

Το έργο ‘Στερέωση αίθουσας Α1 του Κάστρου Χλεμούτσι’, υλοποιήθηκε με αυτεπιστασία από την 6η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και εντάχθηκε με προϋπολογισμό 500.000 ευρώ στον άξονα προτεραιότητας «07-Αειφόρος Ανάπτυξη και Ποιότητα Ζωής Δυτικής Ελλάδας» του Ε.Π. Δυτικής Ελλάδας- Πελοποννήσου- Ιονίων Νήσων 2007-2013. Αποτελεί την σημαντικότερη αίθουσα του Κάστρου ‘Χλεμούτσι’ και η ένταξή της στους επισκέψιμους χώρους, συμπληρώνει την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου.

Η μόνιμη έκθεση με είχε προϋπολογισμό 450.000 ευρώ και σε αυτήν, μέσα σε δύο αίθουσες, εκτίθενται αρχαιότητες της περιόδου της Φραγκοκρατίας από διάφορες περιοχές της Πελοποννήσου.

Η ‘δύναμη’ του πολιτισμού

«Μαζί με την πολιτιστική κληρονομιά, ‘ζεσταίνουμε’ και τις τοπικές οικονομίες, αλλά και την εθνική οικονομία» ανέφερε από το βήμα ο κ. Τζαβάρας, ο οποίος τόνισε ότι στο Υπουργείο Πολιτισμού αυτό που υπηρετούν όλοι είναι η αυτεπιστασία και υπογράμμισε: «Προσφέρουμε μαζί με την γνώση και το ζήλο των αρχαιολόγων, σημαντική ανάσα στις τοπικές κοινωνίες και ζεσταίνουμε τις τοπικές οικονομίες και υπάρχει ακόμη πολύ μεγάλη δυνατότητα προσφοράς και αξιοποίησης».

Επεσήμανε ότι πρόκειται για το μοναδικό Μουσείο Φραγκοκρατίας στην Ελλάδα, με μοναδικά ευρήματα και ευχαρίστησε ιδιαίτερα την Γ.Γ. του ΥΠ.ΠΟ κα Λίνα Μενδώνη, την διευθύντρια της 6ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων κα Αναστασία Κουμούση, τον διευθυντή της 25ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων κ. Δημήτρη Αθανασούλη και όλους όσους εργάστηκαν για την ανάδειξη του έργου. Ανακοίνωσε δε, ότι σε συνεργασία με την κα Μενδώνη και στελέχη του ΥΠ.ΠΟ, έχουν δρομολογηθεί ώστε η πολιτεία να ενισχύσει μνημεία της Ηλείας με τουλάχιστον 3 εκ ευρώ, όπως η Παναγία Φραγκαβίλλα στην Αμαλιάδα, η Παναγία Καθολική στην Γαστούνη και το ‘Γυμνάσιο’ στην Αρχαία Ολυμπία και ότι πρόθεση είναι να προστεθούν και άλλα έργα.

«Θα κάνουμε αυτό που πρέπει, χωρίς να πτοούμαστε από αυτά που εκτοξεύουν κάποιοι με πονηρία και κακία. Γι’ αυτό τον τόπο θα υπάρξει πάντα μία καλύτερη ημέρα και γι’ αυτή αγωνιζόμαστε οι άνθρωποι του πολιτισμού. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη δύναμη από αυτό που λέγεται πολιτισμός και πρέπει να κάνουμε ένα βήμα πιο πέρα από την φθορά» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τζαβάρας.

Σημείο αναφοράς

Η διευθύντρια της 6ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων κα Αναστασία Κουμούση, που άνοιξε με σύντομη ομιλία την χθεσινή εκδήλωση των εγκαινίων, τόνισε ότι το Μουσείο αναπτύσσεται ουσιαστικά μέσα σε ένα μνημείο και σε συνδυασμό με την στερέωση της αίθουσας Α1, στόχος είναι να αναδειχθεί ο χώρος φιλοξενώντας πολλούς επισκέπτες και να αποτελέσει σημείο αναφοράς για την εκπαίδευση και την ιστορική γνώση και ευχαρίστησε ιδιαίτερα την ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, που στηρίζουν το αρχαιολογικό έργο.

Αμέσως μετά το λόγο πήρε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας κ. Απόστολος Κατσιφάρας, ο οποίος χαρακτήρισε ως ξεχωριστή την χθεσινή ημέρα για την Ηλεία, καθώς ολοκληρώθηκε και παραδόθηκε ένα έργο με ιστορική αξία, που μπορεί  να συμβάλλει στην ανάπτυξη, καθώς όπως τόνισε η περιοχή είναι δυνατός τουριστικός πόλος και πρέπει αυτά τα έργα να δέσουν με την ανάπτυξη. Παράλληλα, επεσήμανε ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στέλνει μήνυμα προς όλους ότι ολοκληρώνει τα έργα και τα αποδίδει στην τοπική κοινωνία και την τοπική οικονομία. Τόνισε δε, ότι αποτελεί πολιτική βούληση και είναι απόφαση, να ολοκληρωθούν όλα τα έργα που έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, για να γίνει ένα βήμα παραπάνω για την διέξοδο της χώρας από την κρίση.

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε και η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού κα Λίνα Μενδώνη, η οποία ευχαρίστησε ιδιαίτερα την κα Κουμούση και όλο το προσωπικό για το τεράστιο έργο που έχουν κάνει, τον κ. Αθανασούλη για την επιστημονική του κατάθεση και ευχαρίστησε τον κ. Τζαβάρα για την εμπιστοσύνη του να ‘τρέξει’ το ΕΣΠΑ και να προγραμματιστεί η επόμενη προγραμματική περίοδος.

Αμέσως μετά τις ομιλίες, έγινε ξενάγηση στο χώρο της έκθεσης, που φιλοξενεί μοναδικά ευρήματα, τα οποία θαύμασαν οι παρευρισκόμενοι.

Στην τελετή των εγκαινίων παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωλένης Αθανάσιος, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Χαράλαμπος Καφύρας, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης κ. Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, οι Δήμαρχοι Ήλιδας κ. Γιάννης Λυμπέρης, Αρχαίας Ολυμπίας κ. Θύμιος Κοτζιάς και Ανδραβίδας- Κυλλήνης κ. Δημήτρης Αρβανίτης, ο περιφερειακός σύμβουλος και πρόεδρος της Αναπτυξιακής της Περιφέρειας κ. Παναγιώτης Πλατανιάς, η περιφερειακή σύμβουλος κα Νίκη Κοκκαλιάρη, η διευθύντρια της Ζ’ ΕΠ.Κ.Α κα Γεωργία Χαντζή, ο διευθυντής της 25ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων κ. Δημήτρης Αθανασούλης, ο αντιδήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας κ. Γιώργος Δεββές, ο Αστυνομικός Διευθυντής Ηλείας Ταξίαρχος κ. Αριστείδης Ανδρικόπουλος, ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Κυλλήνης κ. Ανδρέας Κορομηλάς, καθώς και η γνωστή δημοσιογράφος και καθηγήτρια στο Α.Π.Θ. κα Άννα Παναγιωταρέα


patrisnews.com
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...